Libanoni rakétatámadás ért izraelieket, áldozatok

A rakéta becsapódásának helyszíne Cfatban, ma – Fotó: Cfat önkormányzata

Megölt egy, és megsebesített nyolc izraelit egy libanoni rakétatámadás az ország északi részén, Galileában – jelentette az izraeli mentőszolgálat szerda délelőtt.

Az izraeli mentőszolgálat egy holttestet talált a Galileában fekvő Cfatban egy eltalált épületben, és nyolc sebesültet vittek kórházba a Libanonból indított rakétatámadás után. Egy ember súlyosan, ketten közepesen, a többiek könnyebben sérültek meg a mentők jelentése szerint.

Cfat önkormányzata bejelentette a piac bezárását, és az iskolai oktatás felfüggesztéséről értekeznek. A cfati Ziv Kórház közelében is észlelték egy rakéta becsapódását.

Az IDF válaszcsapása Dél-Libanonban, ma – Fotó: felhasználás a szerzői jogi törvény 27A. pontja szerint

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője arról számolt be, hogy tíz rakétát indítottak Galilea felé Libanonból, és az IDF ellencsapással válaszolt. A rakéták az IDF szerint az izraeli hadsereg északi parancsnokságát, valamint a határ menti kibucokat vették célba.

Az IDF szóvivőjének beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Han-Juniszban és az övezet középső részein mintegy húsz iszlamista fegyverest öltek meg az izraeli csapatok az elmúlt napon. Egy kommandós egység számos fegyvert, és a Hamasz terrorszervezet alagútjainak újabb bejáratait is megtalálta.

Palesztin jelentések szerint a Han-Juniszban található Nasszer kórházban menedékre lelt, északról kitelepített gázaiak szerda reggel az IDF figyelmeztetései nyomán elhagyták a kórházat.

A Hamasz felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szerint az IDF az elmúlt napokban nyomást gyakorolt evakuálásuk érdekében. Az övezet más vidékeiről érkezettek távoztak, de eddig egyetlen beteget sem vittek ki, és az egészségügyi személyzet is a helyén maradt.

A gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családjainak képviselői a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, ahol pert indítanak a Hamasz vezetői ellen. “Ez nem csak a mi történetünk. Ha nem állítjuk le, akkor holnap az egész világ története lesz” – nyilatkozták Hágába indulásuk előtt az izraeli médiának.

Tüntetők hatoltak be szerda délelőtt a kormányzó jobboldali Likud párt tel-avivi központjába, ahol a padlóhoz ragasztották magukat, kormányváltást, és a harcok beszüntetését követelték.

Rendőrök távolították el a tüntetőket a tel-avivi Likud-központban, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Az Irányváltás nevű mozgalom aktivistái Benjamin Netanjahu miniszterelnök ottani irodája mellett a jelenlegi kormánnyal szembeni bizalmi szavazást, és új választások kiírását sürgették. A helyszínre érkező rendőrök eltávolították a tiltakozókat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.