A brazil elnök népirtással vádolja Izraelt

A brazil elnök azzal vádolta Izraelt vasárnap, hogy népirtást követ el Gázában, és a holokauszthoz hasonlította azt, ahogy a palesztinokkal bánik Izrael a háborúban.

Jiszrael Kac izraeli külügyminiszter az X-en közölte, bekéretik a brazil nagykövetet, hogy tiltakozzanak nála Luiz Inácio Lula da Silva kijelentései miatt. „Senki sem vitathatja el Izrael jogát az önvédelemhez” – hangoztatta Kac.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek és súlyosnak nevezte a brazil elnök kijelentéseit. „Ez a holokauszt bagatellizálása, és a zsidó nép és Izrael önvédelmi joga elleni támadás kísérlete. A vörös vonal átlépését jelenti, ha valaki párhuzamot von Izrael és a nácik, Hitler között” – szögezte le.

„Ami a Gázai övezetben zajlik az nem háború, hanem népirtás” – jelentette ki Lula da Silva Addisz-Abebában, ahol az Afrikai Unió csúcstalálkozóján vesz részt.

„Ez nem katonák katonákkal vívott háborúja. Ez egy rendkívül jól felszerelt hadsereg harca nőkkel és gyermekekkel” – hangoztatta a brazil államfő.

„Ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását” – tette hozzá Lula da Silva, akinek hazája jelenleg a G20 országcsoport soros elnökségét tölti be.

A 78 éves brazil elnök ugyanakkor terrorcselekményként ítélte el a radikális iszlamista Hamasz tavaly október 7-i összehangolt támadását Izrael déli része ellen, amiben mintegy 1200-an vesztették életüket. Lula da Silva azóta egyre több bírálatot fogalmazott meg Izrael Gázai övezetben indított hadműveletével kapcsolatban.

Egyebek között kifogásolta azt is, hogy nyugati országok felfüggesztették az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNWRA) támogatását, miután Izrael azzal vádolta az UNRWA-t, hogy egyes alkalmazottainak közük volt az október 7-i támadáshoz.

Mohamed Stajjénak, a Palesztin Hatóság miniszterelnökének, akivel szombaton találkozott a csúcs margóján, azt ígérte, hogy Brazília növelni fogja az UNRWA támogatását és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy kövesse példáját. Lula da Silva ismételten a kétállami megoldásért emelt szót egy nemzetközileg elismert és teljességgel szuverén palesztin állammal.

Címlapkép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök 2024. február 17-én – Fotó: brazil elnökség / AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.