Izrael korlátozni fogja a muzulmánok számát ramadánkor az al-Aksza mecsetnél

Izrael korlátozni tervezi a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyénél – jelentette be hétfőn az izraeli kormány.

Benjamin Netanjahu miniszterelnöki hivatala bejelentette, hogy idén korlátozzák az izraeli arab kisebbség zarándoklatát a március 11-től április 8-ig tartó ramadán, a muzulmán böjti hónap idején a jeruzsálemi Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél.

A miniszterelnöki hivatal szerint ez a „kiegyensúlyozott” döntés „lehetővé teszi az imádkozás szabadságát a szakemberek meghatározta biztonsági szükségletek keretein belül”.

Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) videofelvételt tett közzé, amelyen az látszik, hogy a Han-Juniszban található Nasszer kórház gyógyszertárában olyan orvosságokat találtak, amelyeket Izraelből küldtek az október 7-én elhurcolt túszoknak, de nem juttatták el hozzájuk. A többnyire felbontatlan dobozokra ráírták a túszok neveit, akiknek szánták őket, s gyakran fényképeiket is ráragasztották.

Fotó: IDF

Emellett a Nasszer kórházban nagy mennyiségű fegyverre és egy, a Nir Oz nevű kibucból elrabolt járműre is bukkantak az izraeli biztonságiak. Az IDF X-en közzétett jelentése szerint az izraeli biztonságiak több száz, a kórházban bujkáló, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint fogtak el, akik közül többen egészségügyi személyzetnek álcázták magukat.

Az IDF jelentése szerint vasárnap életét vesztette Simon Shlomov 20 éves sorkatona a Gázai övezet déli részén folytatott összecsapásokban, melyekben többen mások megsebesültek.

Simon Shlomov z”l – Fotó: IDF

Palesztin jelentések szerint Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben tűzharc tört ki a körözött palesztinok letartóztatására a városba érkező izraeli biztonságiak és helyi fegyveresek között. A szemtanúk beszámolói szerint az összecsapásban a palesztinok pokolgépet vetettek be egy izraeli katonai jármű ellen.

Címlapkép: Imádkozók a Templom-hegyen egy ramadán böjti napon, tavaly – Fotó: Sinan Abu Mayzer / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.