Izraeli bravúr: Anastasia Gorbenko ezüstérmet nyert az úszó világbajnokságon

Elképesztő teljesítmény az izraeli úszás számára – Fotó: Oli Scarff / AFP

Az izraeli úszó a második helyen végzett Katarban 400 méter vegyesen, és 4:37.36 perccel izraeli rekordot állított fel. A helyi tömeg kifütyülte.

Óriási eredmény az izraeli úszósport számára: Anastasia Gorbenko ezüstérmet szerzett tegnap (vasárnap) a 400 méteres vegyesúszás döntőjében a katari világbajnokságon. Ez az első izraeli érem az úszó világbajnokságon.

Anastasia Gorbenko a dohai utolsó szakaszon, tegnap – Fotó: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Gorbenko 4:37.36 percnél állította meg az órát (izraeli rekord), miután a verseny nagy részében végig vezetett, és közel volt az aranyéremhez. Gorbenko 24 századdal végzett a brit Freya Colbert mögött (4:37.14).

Fotó: Oli Scarff / AFP
Fotó: Oli Scarff / AFP
Anastasia Gorbenko és az ezüstérem – Fotó: Simona Castervillari / Úszószövetség

A katari közönségnek nem tetszett Gorbenko győzelme, és harsány kifütyüléssel és búzzal válaszolt, amikor a győzelem után interjút készítettek vele. „Sokat jelent számomra, hogy itt, Katarban lehetek a hazám zászlajával” – mondta Gorbenko.

A 20 éves Gorbenko lett az első izraeli, aki érmet nyert az úszó-világbajnokságon. Ebben a bajnokságban a negyedik helyen végzett a 200 méteres vegyes döntőjében, és korábban kétszer az ötödik helyen. Ő az egyetlen izraeli a történelem során, aki négy döntőbe is bejutott a világbajnokságon.

Gorbenkó számára nem idegen a nagy versenyeken elért dobogós helyezés. 2021-ben és 2022-ben egymás után kétszer lett Európa-bajnoki aranyérmes. 2021-ben két aranyérmet szerzett a rövid pályás világbajnokságon. Aranyérmet szerzett a 2018-as ifjúsági olimpián is.

Gorbenko tökéletes időzítéssel szerezte az ezüstérmet, öt hónappal a párizsi olimpiai játékok megnyitása előtt. Már kvalifikálta magát a 2020-as tokiói olimpiai döntőbe – akkor 100 méter hátúszásban a nyolcadik helyen végzett. Most úgy érkezik az olimpiára, hogy ezüstérmet nyert a világbajnokságon, ami az olimpia utáni legfontosabb verseny. Gorbenko pályafutása kezdete óta folyamatosan rekordokat döntöget és olyan helyekre jut el, ahol még nem volt izraeli, így nem fogunk meglepődni, ha Párizsban is a dobogón láthatjuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet