Izraeli légicsapás ért egy dél-libanoni várost

Füst száll fel Dél-Libanon egén egy izraeli támadást követően, ma – Fotó: Jalaa Marey / AFP

Legkevesebb öten megsebesültek hétfőn legalább két izraeli légicsapásban a Libanon déli részén található Gáziehben, mindössze öt kilométerre Szidon kikötővárostól.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avihaj Edri szerint az izraeli erők a libanoni síita Hezbollah milícia fegyverraktárait támadták Szidon mellett „válaszul egy ellenséges jármű felrobbanására, amelynek roncsait Tiberias térségében találták meg a délután folyamán”. Edri leszögezte, hogy Izrael továbbra is határozott válaszokat fog adni a Hezbollah támadásaira.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője a nap folyamán számolt be egy Hezbollah-drónról, amely Tibériás környékén zuhant le.

Biztonsági források szolgáltatta előzetes információk szerint a csapások Gázieh településének ipari negyedét érték. Ez az első alkalom, hogy Izrael csapást mért a településre, amely az Irán-barát Hezbollah és szövetségese, az Amal nevű síita mozgalom fellegvárának számít. A térség 60 kilométerre északra található a libanoni-izraeli határtól.

A légicsapások pánikot keltettek a városban, Gázieh lakói félelmükben kiszaladtak az utcákra.

Az izraeli csapásokat a Hezbollah bejelentése előzte meg, miszerint két támadást is végrehajtottak izraeli megfigyelőállások ellen a Sebaa-farmok térségében található határszakaszon.

Az Irán támogatását élvező Hezbollah a Gázai övezeti háború kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat a határ túloldalán, válaszul pedig az izraeli hadsereg támadja a milícia hadállásait.

A kölcsönös tüzérségi támadásokban eddig mintegy kétszáz ember vesztette életét Libanonban, köztük 170-en a Hezbollah fegyveresei voltak, míg a másik oldalon 10 izraeli katona és 5 civil halt meg. Emellett tízezrek voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból a határ mindkét oldalán.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.