Izraelben jelentést adtak ki a Hamasz szexuális bűncselekményeiről

festmény - Terrortámadás a Nova zenei fesztiválon
Zoya Cherkassky-Nnadi: Terrortámadás a Nova zenei fesztiválon

Izraelben kiadták az első hivatalos jelentést az Hamasz iszlamista terrorszervezet október 7-én elkövetett szexuális bűncselekményeiről.

A szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetsége hivatalos jelentést adott ki a Hamasz október 7-i terrortámadásáról. “Számos szexuális bűncselekményt csoportosan hajtottak végre házastársak, családtagok vagy barátok szeme előtt, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak, tehetetlenség érzését és rémületet keltsenek” – áll a jelentésben.

“A szisztematikusan elkövetett erőszak áldozatai között voltak nők, lányok és férfiak is a támadás minden helyszínén. A legtöbb esetben az áldozatot megölték” – összegezték a szemtanúk beszámolói és az összegyűjtött bizonyítékok alapján.

Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint az elmúlt napon több tucat palesztin iszlamista fegyverest öltek meg a Gázai övezet északi részén található Ceiton negyedben. Egy lakóépületben páncéltörő rakétákat és gépfegyvereket találtak. Palesztin jelentések szerint legkevesebb hatan meghaltak és többen megsebesültek a Gázai övezet közepén fekvő Dir al-Balahban egy jármű elleni izraeli támadásban.  

Az IDF ezzel egy időben nyilvánosságra hozta egy újabb, 21 éves, a Gázai övezet északi részén elesett katona nevét. Rajta kívül hárman súlyosan megsebesültek a keddi harcokban. A szárazföldi hadműveletek októberi kezdete óta 237 izraeli katona esett el a Gázai övezetben.

Életét vesztette egy 25 éves palesztin a Palesztin Nemzeti Hatóság Ramallahban működő egészségügyi minisztériumának jelentése szerint az IDF Ciszjordánia északi részén, Dzseninben folytatott razziáján kitört összecsapásban.

A jobboldali Vallásos Cionisták párt elnöke, Becalel Szmotrics pénzügyminiszter azt mondta kedd este a helyi közszolgálati rádióban (Kan), hogy “a túszok hazahozatala nem a legfontosabb”, mert szerinte elsősorban a Hamasz terrorszervezet elpusztítására kell összpontosítani. Kijelentése közfelháborodást váltott ki a túszok családtagjai körében, akik kedd este testükkel állták el a katonai főhadiszálláshoz vezető tel-avivi főutat, ahol a kormány ülését tartotta. “Szmotrics úr, hagyd, hogy elvigyék a gyermekeidet, és kiállok az útra kiabálni, hogy nem ez a legfontosabb!” – közölte  Eli Albag, akinek 18 éves lányát október eleje óta fogságában tartja a Hamasz.

Az október 7-i terrortámadásban mintegy 250 embert hurcoltak el a terroristák a Gázai övezetbe, akik közül több mint százan hazatérhettek a november végi tűzszüneti egyezség értelmében. Jelenleg 134 izraeli lehet még fogságban, köztük nők és gyereke is, de többen közülük már egészen biztosan nincsenek életben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.