Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború

Nerja Belete z”l és Ido Eli Zrihen z”l

Szombaton és vasárnap újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint.

Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Han-Junisztól keletre fekvő Abbesszinok nevű lakónegyedben.

A hadművelet során megöltek számos terroristát, és megtaláltak több rakétakilövő állást és fegyvert. Az egyik, orvosi laboratóriumként működő épületben egy hordozórakétára, valamint egy hűtőszekrény belsejébe rejtve nagy hatótávolságú rakétára leltek.

Az IDF szóvivője azt is bejelentette, hogy befejezték a harci tevékenységet a Han-Juniszban működő Nasszer kórházban. A kórházban és környékén elfoglalása óta mintegy kétszáz, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint tartóztattak le.

Az IDF olyan palesztin fegyvereseket fogott el, akik megpróbáltak elmenekülni Han-Juniszból a civil lakosok evakuálásakor. A katonai közlemény szerint az elmúlt napon tovább folytak a harcok a városban, valamint a Gázai övezet központjában és Gázavárosban is. Az izraeli légierő megtámadta a Hamasz egyik, drónt és több rakétakilövő állást működtető egységét.

Az izraeli hadsereg két, szombaton elesett katona halálát jelentette be vasárnap: a 21 éves Nerja Belete törzsőrmester és a 20 éves Ido Eli Zrihen törzsőrmester. Mellettük többen megsebesültek, hárman súlyosan.

A Hamasz fennhatósága alatti gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt napon 86-an haltak meg, és 131-en sebesültek meg a Gázai övezetben a háború miatt. Összesítésük szerint október 7-e óta 29 692-en haltak meg, és 69 879-en sebesültek meg Gázában.

Az IDF arról tájékoztatott, hogy négy rakétát lőttek ki vasárnap Libanonból az Izrael északi határán fekvő Kirját Smona városra, melynek civil lakosságát már több hónapja evakuálták a libanoni belövések miatt.

A Szíriai Emberi Jogi Központ nevű szervezet arról számolt be, hogy vasárnap a hajnali órákban Homsz és Damaszkusz között, a szíriai-libanoni határon Izrael légicsapást mért egy teherautóra, melyben életét vesztette a libanoni síita Hezbollah legkevesebb három tagja.

Az izraeli rendőrség az éjszaka során szabadon engedett 21, a szombat esti tel-avivi kormányellenes tömegtüntetésen letartóztatott tiltakozót. A parlamenti választások kiírását követelő, szombatról-szombatra növekvő számban megjelenő demonstrálók másfél órára blokkolták egy forgalmas kereszteződés forgalmát. A rendőrség vízágyúkkal és lovas erőkkel lépett fel ellenük.

Fotók: Tomer Appelbaum / Haaretz

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.