Politikusok, nők vagy növények? Ezek a legnépszerűbb izraeli utcanevek

Hazánk utcáin a fák és virágok megelőzik a politikusokat – Fotó: David Rubinger, Roi Idan, AP, AFP, shutterstock

Miből van több? Ben-Gurion vagy Begin, Gáza vagy Beeri kibuc utcája? Hol van a legtöbb utca, és melyik nőről neveztek el a legtöbbet? Kiről neveztek el utcát még életében, és mi ez az ismeretlen név, amit 51 utca visel Izraelben? Ezekre a kérdésekre és sok másra is ki lehet bogarászni a helyes választ egy érdekes interaktív applikációból, amit Roi Hazan, a Sensecom cég szakembere készített el a hivatalos izraeli adatok alapján.

Ha belenézünk – itt –, akkor érdekes adatokat kapunk: ugyan az egyes izraeli városok főutcáit gyakran ikonikus volt főpolgármesterekről nevezték el (például a tel-avivi Dizengoff és a Beer Sheva-i Rager utca), de a lista élén egyáltalán nem történelmi személyiségek állnak, hanem leginkább fák és növények nevei. Pontosabban a (bibliai) hét termés – sivat haminim. Az első helyen az olajbogyó utcája név áll (hurrá, mint az Izraelinfo jele), amelyik 196 településen található (névelővel, és még további 51 névelő nélkül). Utána közvetlenül a szőlő, a füge, a gránátalma és a datolya.

A listán ezután a mandula, a pisztácia, a pálma, a ciprus, a tölgy, a szentjánoskenyér, a fenyő és egy virág következik – a kökörcsin. Az első, nem botanikával kapcsolatos utcanév az Országalapítók utca, ami a 14. helyen áll és 73 településen található ilyen. Aztán még több fa, növény és virág következik, valamint néhány drágakő neve: Smaragd, Zafír, Rubint, Gyémánt és Onix utca – ezek is több mint 50 településen.

A történelmi személyiségekről elnevezett utcák csak a 40. helytől kezdődnek, itt Izrael Budapesten született megálmodója és a revizionista cionisták vezetője, Herzl és Jabotinsky áll fej-fej mellett, Izraelben 49 utcát neveztek el róluk összesen, de vannak további kombinációban is körút vagy sugárút neveként.

Izrael első miniszterelnöke, David Ben-Gurion szoros párharcban legyőzi fő riválisát, a Likud elődje, a Herut első miniszterelnökét, Menachem Begint. 54 utca viseli Ben-Gurion, 51 Begin nevét. Más politikai riválisok között is döntött a történelem utcaelnevező emlékezete: a meggyilkolt Jichak Rabin miniszterelnökre 39 utcanévvel, utódjára és nagy riválisára, Simon Pereszre mindössze tízzel emlékeznek eddig. 27 utcát hívnak Jichak Samirnak, 18-at Saronnak, Golda Meirre a jom kippuri háborúért viselt felelőssége ellenére 26 utca emlékeztet minket.

Úgy tűnik, Izraelben általában nem nagyon neveznek el utcákat még élő személyiségekről, főleg nem politikusokról. Ezért nincs is Benjamin Netanjahu utca, viszont 14 településen állítanak így emléket bátyjának, Joni Netanjahunak, aki az entebbei hadműveletben esett el. Jeruzsálemben egyébként található egy Benzion Netanjahu utca is, amelyet a miniszterelnök apjáról neveztek el. 28 településen emlékeznek meg Haim Herzogról, Izrael egykori elnökéről, a jelenlegi elnök édesapjáról, a nagypapa, Herzog rabbi pedig 23 utcát kapott.

Vannak azonban kivételes esetek, amikor ezt a megtiszteltetést még élő személy is megkapja. Így például minden izraeli Nobel-díjas (a legutóbbi díjazott, Joshua Angrist kivételével) kapott már utcanevet, Aaron Ciechanover már hatot is. Az első izraeli Nobel-díjas regényírónk, S.Y. Agnon nevét (aki még 1970-ben hunyt el) 37 településen őrzik utcanévvel.

A nemzet költője, Haim Nachman Bialik természetesen az egyik kiemelkedő művésznév a települések listáján, 52 utcát neveztek el róla Izraelben. Sosana Damari (25 utca) legyőzi az életében legnagyobb riválisának tartott Jafa Jarkoni énekesnőt (18 utcanév). A nemzetközileg legismertebb Ofra Hazáról 28 településen, az Arany Jeruzsálem dalról (Jerusalaim sel zahav) világhíres Naomi Semerről 21, az imádott Arik Einstein énekesről tíz településen emlékeznek meg.

Ben-Gurion út Ramat Ganban. Az egyik az 54-ből – Fotó: Saar Hess

Egyes városokban más városneveket is használnak utcanévként, természetesen ebben Jeruzsálem főváros vezet, de vannak Tel-Avivról, Haifáról és Nahariáról elnevezett utcák is. Hogy a Bait Rishon vajon hol található, nem igazán közismert, mégis 51 utcát neveztek el róla. És mi a helyzet a Gázai-övezet környéki települések nevét viselő utcákkal? Ez után a háború után, ami a környék kibucain és településein élőknek a lemészárlásával és foglyul ejtésével kezdődött, minden bizonnyal több utcanév fog majd emléket állítani, de már így is 17 településen van Beeri utca, valamint Nirim, Kiszufim, Szufa és Jad Mordechai utcák (a gázai határhoz közeli kibucok nevei). Viszont a miniszterelnök lakása manapság a jeruzsálemi Gáza utcában található...

A nők az utcanevek számában is alul vannak reprezentálva: a sok férfi politikus és kulturális személyiség után a legtöbb utcanevet, mindösszesen 21-et a magyarországi születésű és ott kivégzett költőnőről, Szenes Hannáról neveztek el.

Nem meglepő viszont, hogy Jeruzsálemben van a legtöbb utca, összesen 4366. Sfaram arab-izraeli városban van viszont a lakosság számarányához viszonyítva a legtöbb utca, nem kevesebb, mint 869. A szintén arab-izraeli Szachninban pedig csak 26 utca van, a vallásosok lakta Eladban mindössze 60.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet