A humanitárius válság kezelésére szólította fel Izraelt az ausztrál külügyminiszter

Benjamin Netanjahu miniszterelnök gázai háborúval kapcsolatos megközelítése aláássa Izrael nemzetközi megítélését – jelentette ki Penny Wong ausztrál külügyminiszter kedden az Australian Financial Review szaklap üzleti fórumán tartott beszédében, irányváltásra, a gázai humanitárius válság kezelésére sürgetve egyúttal Izraelt a nemzetközi támogatás további elveszítésének elkerülése érdekében.

Joe Biden amerikai elnök szombaton tett kijelentésével kapcsolatban, miszerint Netanjahu többet árt Izraelnek, mint használ azzal, hogy a háborút az ország értékeivel ellentétes módon kezeli, Wong egyetértésének adott hangot, hozzátéve, hogy az Izraelnek nyújtott nemzetközi támogatás tovább fog csorbulni, ha nem foglalkozik a gázai humanitárius katasztrófával.

„Október 7-én terrortámadás történt, és a világ akkoriban joggal rokonszenvezett Izraellel, és szolidáris volt vele” – mondta Wong.

„Azt hiszem, a világ elborzadt a jelenlegi helyzettől… és azt mondanám, hogy ha Izrael nem változtat irányt, akkor tovább fog veszíteni a támogatásából” – fogalmazott az ausztrál külügyminiszter.

A konfliktus miatt a Gázai övezet 2,3 millió lakosának nagy része elhagyni kényszerült otthonát, és az ENSZ becslései szerint a lakosság negyedét éhínség fenyegeti.

Wong legutóbbi megjegyzéseivel Izraelt a gázai humanitárius válság kezelésére felszólító egyre hangosabb, még az ország legszilárdabb szövetségeseit is magában foglaló nemzetközi kórushoz csatlakozott.

Az elmúlt hónapban például Kanada, Ausztrália és Új-Zéland közös nyilatkozatban azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn szintén tűzszünetre szólított fel, mondván, hogy a Rafah ellen készülőben lévő izraeli támadás „még mélyebb pokolba” taszíthatja a gázaiakat.

Izrael leszögezte, hogy addig nem hagyja abba a háborút, amíg teljesen fel nem számolta a Hamasz terrorszervezetet.

Címlapkép: Penny Wong ausztrál külügyminiszter felszólal egy New York-i találkozón – Fotó: Craig Ruttle / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.