Jóváhagyták a költségvetés háborús módosítását

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a Kneszet plénumán
Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a Kneszet üléstermében – Fotó: Noam Moshkowitz / Kneszet

Az izraeli parlament, a kneszet jóváhagyta a 2024-es költségvetés háborús módosítását szerdán.

Hatvankét szavazattal ötvenöt ellenében az izraeli kormánykoalíciót támogató törvényhozók kétnapos vita után fogadták el a módosítást, és azzal a koalíciót vezető Likud párt szerint létrejött “egy olyan költségvetés, amely garantálja a háború folytatását a teljes győzelemig, előnyös Izrael polgárainak és az államgazdaságnak”.

Az új költségvetés több tíz milliárd sékellel (több ezer milliárd forinttal) megnövelte az állami kiadásokat annak érdekében, hogy finanszírozzák az iszlamista Hamasz terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október óta tartó hadműveleteket.

Az új előirányzat szerint 2024-ben 584,1 milliárd sékellel (több mint 58 ezer milliárd forinttal) gazdálkodhat a kormány, s ez több mint hetvenmilliárd sékellel (közel hétezer milliárd forinttal) több a 2023 májusában jóváhagyott eredeti összegnél.

A hetvenmilliárd sékelnyi növekedésből 55 milliárdot a hadsereg költségeire fordítanak, a többit pedig a hátország háborús kiadásai emésztik fel, köztük az üzleti és a magán-, családi veszteségek miatti kártérítések.

A költségvetés a bruttó hazai össztermék (GDP) 6,6 százalékában határozza meg a hiánycélt 2024-re, jelentősen megemelve a háború előtti 2,25 százalékos szintet.

“A módosított háborús költségvetésnek világos céljai vannak – a háború megnyerése, a tartalékosok támogatása, a hátország erősítése és az izraeli gazdaság növekedésének folytatása” – mondta Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a szavazás után.

“Izrael történetének leginkább egyes szektorokat támogató, a valóságtól leginkább elszakadt és legfelelőtlenebb, a gyávák szavazataival jóváhagyott költségvetése” – vélekedett Jair Lapid, a parlamenti ellenzék vezére az elfogadott büdzséről, és azt ígérte, hogy ez lesz “az utolsó költségvetés, amelyet ez a kormány elfogad”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.