Heves reakciókat váltott ki a szenátus vezetőjének Netanjahu leváltását sürgető beszéde

Schumer a szenátusban mondott tegnapi beszéde után – Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP

Az amerikai politikában komoly vitát váltott ki a szenátus többségi vezetőjének kongresszusi beszéde helyi idő szerint csütörtökön, amelyben kormányváltást sürgetett Izraelben.

Chuck Schumer demokrata politikus a közel-keleti rendezés akadályának nevezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki szerinte irányt tévesztett. Azzal vádolta az izraeli kormányfőt, hogy kabinetjében jobboldali szélsőségeseknek is helyet adott. Kifejtette, hogy szerinte a választások jelentik az egyetlen lehetőséget arra, hogy egészséges és nyitott döntéshozatali folyamat induljon Izrael jövőjével kapcsolatban.

A demokrata politikus, aki az amerikai politikai élet legmagasabb rangú zsidó származású választott tisztségviselője, változásokat sürgetett a Palesztin Hatóság élén is, és Mahmud Abbasz elnök eltávolítását szintén szükségesnek mondta.

A szenátusban többséget adó demokraták vezető politikusának szavaira reagálva a felsőház republikánus vezető szenátora, Mitch McConnell groteszknek és képmutatónak minősítette az elhangzottakat, rámutatva, hogy amikor Amerika annyira érzékeny a saját demokráciáját érő külföldi befolyásolási kísérletekre, akkor hogyan szólíthatja fel Izraelt demokratikusan választott vezetőjének eltávolítására. “Izrael nem Amerika gyarmata, hogy vezetői a Washingtonban hatalmon lévő párt kényét szolgálják” – fogalmazott, és megjegyezte, hogy csak Izrael állampolgárainak lehet szavuk abban, hogy ki vezesse kormányukat.

A Fehér Ház nem kommentálta az elhangzottakat, de John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője elismerte, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott a készülő beszédről. Hozzátette, hogy tiszteletben tartják a szenátor jogát véleménye kifejtésére, a választások kérdése pedig az izraeli emberek és kormány dolga.

Az ügyre az amerikai külügyminisztérium szóvivője azzal reagált csütörtökön, hogy nem gondolja, Chuck Schumer szavai megnehezítenék a kapcsolattartást az amerikai kormányzat és Benjamin Netanjahu között.

Chuck Schumer beszédét éles hangú közleményben kommentálta a Likud, Benjamin Netanjahu pártja, amely szerint a szenátortól azt várják el, hogy tiszteletben tartsa Izrael kormányát, és ne aláássa azt. “Izrael nem egy banánköztársaság, hanem egy független és büszke demokrácia, amely megválasztotta Benjamin Netanjahut” – fogalmazott az izraeli kormánypárt.

Az Egyesült Államok szintén csütörtökön újabb szankciókat jelentett be a palesztinok elleni erőszakos cselekményekkel összefüggésbe hozott ciszjordániai zsidó telepesek ellen, amire az izraeli kormány nemzetbiztonsági minisztere, Ben-Gvir reagált. Az eset “bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok nem érti meg, ki az ellenség, és ki a barát” – mondta.

Ezzel egy időben az Egyesült Államokban, Chicago körül működő arab-amerikai szervezetek nyílt levelet küldtek a Fehér Ház számára azt megelőzően, hogy Joe Biden elnök csütörtökön amerikai arab és muszlim vezetőkkel találkozott. A levélben azonnali tűzszünetet követelnek a Gázai övezetben és azt írták, hogy álláspontjuk világos, ezért nincs értelme további megbeszéléseknek a Fehér Házzal.

Az Egyesült Államok északi államaiban Illinois, Minnesota és Michigan államban több százezres muszlim közösség él, amelynek körében az elmúlt hetekben erősödő mozgalom bontakozott ki Joe Bidennnel és Közel-Kelet-politikájával szemben. Ennek jele volt, hogy Michigan állam demokrata párti előválasztásán százezren szavaztak Joe Bidennel szemben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.