Finnország is újrakezdi az UNRWA támogatását

Finnország is újrakezdi az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) támogatását – jelentette be pénteken a finn külkereskedelmi és fejlesztési miniszter.

A palesztinokat egészségügyi ellátással, oktatással és egyéb szolgáltatásokkal támogató UNRWA működése súlyos válságba került azt követően, hogy Izrael azt állította, az ügynökség alkalmazásában állók közül többen is részt vettek a Hamasz palesztin iszlamista mozgalom által tavaly október elején izraeli területen elkövetett terrortámadásban, amely miatt aztán kirobbant a Gázai övezeti fegyveres konfliktus az izraeli hadsereg és a Hamasz között. Kulcsfontosságú donorországok döntöttek úgy, hogy felfüggesztik az UNRWA-nak nyújtott eddigi pénzügyi támogatásukat, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is.

Ville Tavio miniszter Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az UNRWA olyan intézkedéseket hozott a kockázatkezelés javítására és az esetleges vétségek megelőzésére, amelyek a finn kormány számára elegendő garanciának minősülnek ahhoz, hogy újrakezdjék a szervezet támogatását.

Az utóbbi hetekben már több ország – Kanada, Ausztrália és Svédország – is helyreállította a szervezet támogatását, a Perzsa-öböl menti országok egy része – például Szaúd-Arábia – pedig még növelte is a hozzájárulását.

Címlapkép: Emberek sétálnak el 2024. február 15-én az Egyesült Nemzetek Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) megsérült gázai központja mellett – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.