Washington nem vétózta meg a Biztonsági Tanács határozatát a gázai tűzszünetről

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete tegnap a Biztonsági Tanács szavazásán. Az izraeli fenyegetés nem változtatott Biden álláspontján – úgy tűnik, az izraeli küldöttség nélkül is meglesz. A kérdés az, hogy Izrael hogyan boldogul majd. – Fotó: Craig Ruttle / AP

Tűzszünetről és a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok elengedéséről szóló határozatot fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn, az Egyesült Államok tartózkodott.

A Biztonsági Tanács 10 nem állandó tagja által beterjesztett és az ENSZ arab tagállamainak csoportja által támogatott dokumentum a ramadán iszlám böjti hónap idejére tűzszünetet, valamint a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet fogságában lévő túszok azonnali elengedését írja elő, és a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok sürgős kiszélesítését követeli.

A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok nem emelt vétót, hanem a tartózkodást választotta, hogy jelezze: a szöveg egy részével nem ért egyet. Ezzel az ENSZ BT a tavaly október 7-i izraeli Hamasz-terrortámadás, majd az azt követően indult gázai hadműveletek kezdete óta először tudott tűzszünetről szóló határozatot elfogadni. Az előző, pénteken szavazásra bocsátott, amerikai előterjesztésű tervezet orosz és kínai vétó miatt bukott el, az azt megelőző hónapokban pedig az Egyesült Államok emelt vétót három alkalommal a Biztonsági Tanácsban.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn a szavazást követően egy online sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy nincs változás az Egyesült Államok izraeli-palesztin konfliktust érintő politikájában. Kijelentette, hogy a most elfogadott határozat egybeesik az amerikai célokkal, ugyanis azonnali tűzszünetet és a túszok elengedését tartalmazza, ugyanakkor az Egyesült Államok számára nem volt elfogadható, mert nem tartalmazza a Hamasz elítélését a történtekben. Megjegyezte, hogy a múlt pénteken amerikai kezdeményezésre előterjesztett határozati javaslat ezzel szemben tartalmazta a Hamaszra vonatkozó elítélő kitételt.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn a közösségi médiában azzal reagált a Biztonsági Tanács szavazására, hogy egy régóta várt határozat született meg, végrehajtásának elmaradása pedig “megbocsáthatatlan” lenne.

Az amerikai vétó elmaradása nyomán az izraeli kormány jelezte, hogy lemondja delegációjának washingtoni látogatását. Az eredeti tervek szerint az izraeli kormány nemzetbiztonsági tanácsadója, valamint a kormány egy tagja hétfőn érkezett volna az amerikai fővárosba, hogy az izraeli hadseregnek a gázai Rafah városába tervezett hadműveletével kapcsolatos amerikai aggályokról és megoldási javaslatokról egyeztessen.

A látogatást a múlt héten a Fehér Ház szóvivője jelentette be.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője a hétfői sajtóbeszélgetésen csalódást keltőnek nevezte az izraeli döntést. “Nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem jönnek Washington DC-be, ami lehetőséget adott volna a kimerítő egyeztetésre a rafahi szárazföldi hadművelet alternatíváiról” – fogalmazott a szóvivő.

A Biden-adminisztráció tagjai, valamint maga Joe Biden elnök is az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy Washington ellenez minden katonai műveletet Rafah városában a Hamasz egységei ellen, amennyiben Izrael nem mutat be hiteles és végrehajtható tervet a Gázai övezet déli részén fekvő városban tartózkodó több mint egymillió palesztin civil védelmében.

Az ügy feszültséget okozott az izraeli és az amerikai kormány között, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok álláspontja továbbra is Izrael jogaként ismeri el a Hamasz elleni fellépést.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.