Az EU elítélte az izraeli légicsapást, amelyben segélymunkások is életüket vesztették

Az egyik, a Deir al-Balah melletti dróntámadásban megsérült jármű ma reggel. A szervezet bejelentette tevékenységének ideiglenes felfüggesztését a Gázai övezetben – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő kedden elítélte Izrael hétfői, Gázára mért légicsapását, amelyben a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet több munkatársa is életét vesztette.

“Elítélem a támadást, és az incidens kivizsgálást sürgetem. A civilek és a humanitárius dolgozók védelmére felszólító követelések ellenére, újabb ártatlan áldozatokkal kell számolnunk” – írta Borrell az X-en közétett bejegyzésében.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter az X-en azt írta: “A humanitárius dolgozók létfontosságú munkát végeznek, és ugyanúgy meg kell őket védeni, mint a civileket”. Lahbib felhívta a figyelmet, hogy a segélymunkások közül, “túl sokan a gázai konfliktus áldozatai”.

“A háborúban is vannak szabályok. Ezeket minden félnek tiszteletben kell tartania. Az ilyen cselekmények elfogadhatatlanok” – szögezte le.

Médiajelentések szerint, a hétfő esti légitámadás Deir al-Balah-tól délre ért egy járművet, és több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás, valamint a jármű palesztin sofőrje voltak az áldozatok között.

Az egyik autó, amely a konvojban utazott WCK emblémával a szélvédőn és a tetőn – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters

A WCK honlapján azt írta, hogy a Gázába humanitárius élelmiszerszállítmányt eljuttató segélycsapatának hét tagja halt meg az izraeli hadsereg (IDF) támadásában. A szervezet a Ciprusról Gázába indult segélyszállítmányok eljuttatásában és szétosztásában vett részt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.