Izraeli külügyminiszter: ha Irán területéről éri támadás Izraelt, a megtorlás is oda fog érkezni

Izraeli külügyminiszter: ha Irán területéről éri támadás Izraelt, a megtorlás is oda fog érkezni
Yoav Galant védelmi miniszter az egyik Vaskupola mellett az ország északi részén, ma – Fotó: Ariel Harmoni / Védelmi Minisztérium

Ha Irán területéről éri támadás Izraelt, akkor a válaszcsapás is oda fog érkezni – közölte szerdán Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en.

Katz héberül és perzsául is közzétette bejegyzését, amellyel arra reagált, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője korábban azt mondta, hogy Izraelt meg kell büntetni a Szíriában neki tulajdonított légicsapásért, amely az iráni diplomáciai képviseletet érte.

Április 1-jén a feltételezés szerint izraeli harci gépek Irán konzulátusát bombázták Damaszkuszkban, és megöltek hét iráni katonai tanácsadót, köztük Mohammad Reza Zahedit, a Forradalmi Gárda egyik vezetőjét.

Irán az iszlamista Hamasz terrorszervezet október 7-i támadása nyomán kitört gázai háború idején Izrael és a nyugati országok elleni harcra biztatta az általa támogatott milíciákat, köztük az Izrael északi határvidékét támadó libanoni síita Hezbollahot, valamint a jemeni hutikat, akik támadásokat intéztek kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.