Izraeli légicsapásban meghalt a Hamasz vezetőjének három fia és három unokája

Iszmail Hanije, a Hamasz vezetője – Fotó: Dalati Nohra / AP

A Gázai övezetet ért izraeli légicsapásban életét vesztette a Hamasz palesztin iszlamista szervezet Katarban élő vezetőjének, Iszmail Hanijének három fia és három unokája szerdán – ezt maga Hanije is megerősítette egy televíziós nyilatkozatban.

Az övezet északi részén, Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor területén, egy jármű ellen végrehajtott csapásban meghalt Hazam Hanije és lánya, Amal, Amir Hanije és gyermekei, Haled és Razan, valamint Muhammad Hanije.

Hazam, Amir és Muhammad

“Hálát adok Istennek azért a megtiszteltetésért, hogy a gyermekeim és az unokáim mártírok” – mondta Hanije nem sokkal a történtek után az al-Dzsazíra pánarab csatorna élő adásában. “Minden gázai család és civil súlyos árat fizetett gyermekei vérével – és én is” – tette hozzá a Hamasz terrorszervezet külföldön élő politikai vezetője.

Április elején az izraeli rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat letartóztatta Hanije Izraelben élő, 57 éves húgát a Beer-Seva melletti Tel-Sevában. A razzia során talált dokumentumok alapján – a rendőrség szerint – Hanije testvére súlyos biztonsági szabálysértéseket követett el, kapcsolatba lépett és közösséget vállalt a Hamasz tagjaival, izraeli terrorcselekményre buzdított, és általában is támogatta a terrort.

Hanije fiai egyebek között a gázai ingatlanipart irányítják. Az izraeli sajtó jelentése szerint emellett elektromos generátoraik révén olyan áramot adnak el Gáza lakosainak, melyhez ők díjmentesen jutottak.

A Hamasz felügyelte gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt napon százhuszonketten haltak meg a palesztinok lakta Gázai övezetben, a fegyveres konfliktus októberi kezdete óta pedig 33 482-en. Izrael szerint azonban ezek az adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.