Németország a Nemzetközi Bíróság előtt visszautasította az Izrael katonai és pénzügyi segítéséről szóló nicaraguai vádakat

Németország visszautasította és alaptalannak nevezte kedden a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Nicaragua vádjait, melyek szerint Berlin pénzügyi és katonai segítséget nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg a palesztinokat támogató ENSZ-ügynökségtől.

Az ENSZ hágai székhelyű bírósága hétfőn kezdett meghallgatást a Nicaragua és Németország közötti, az Izraelnek nyújtott katonai segélyek és az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége (UNWRA) finanszírozásának megszüntetése miatt folyó perben.

A meghallgatás második napján Tania von Uslar-Gleichen, a német külügyminisztérium jogtanácsosa hangsúlyozta: “nincs ténybeli vagy jogi alapja” a nicaraguai állításoknak, amelyek szerint Németország Gázában népirtást segít elő azzal, hogy fegyvereket szállít Izraelnek. Az ilyen állítások a legrosszabb esetben is a valóság “szándékos elferdítésének” számítanak – érvelt.

Kijelentette: Berlin visszautasítja, hogy a fegyverszállításokkal Németország megsértette volna a népirtásról szóló egyezményt vagy a nemzetközi humanitárius jogot, majd hozzátette: országa figyelembe veszi mind Izrael, mind pedig a palesztinok “jogos érdekeit”, és sürgette a 15 bíróból álló tanácsot, hogy utasítsa el az ügyet.

Szavai szerint Nicaragua az ügy tárgyalásának megkezdését “gyenge bizonyítékok alapján” siettette, amit – véleménye szerint – joghatóság hiánya miatt “el kell utasítani”.

A jogtanácsos hangsúlyozta: Németország régóta rendíthetetlen támogatója a palesztinok jogai érvényesítésének. Izrael biztonsága mellett ez a második alapelv, amely mindig is irányította Németország hozzáállását és válaszait a közel-keleti konfliktust illetően, különösen annak jelenlegi elmérgesedése idején – hangoztatta.

“Németország továbbra is a palesztinoknak nyújtott humanitárius segélyek legnagyobb egyéni adományozója. Németország minden tőle telhetőt megtesz, hogy eleget tegyen az izraeli és a palesztin néppel szembeni felelősségének” – tette hozzá Tania von Uslar-Gleichen.

Christian J. Tams német nemzetközi jogász Németország nevében elmondott beszédében kijelentette: “a Nicaragua által bemutatott érvek a legjobb esetben pontatlanok, a legrosszabb esetben pedig a tényleges helyzet szándékos elferdítésének számítanak”. Közölte: Németország 2023 októbere óta nem exportál tüzérségi lövedékeket és lőszereket Izraelbe. Hozzátette, a fegyverkiviteli engedélyeket Berlin eseti alapon értékeli, és figyelembe veszi a vonatkozó nemzetközi követelményeket.

“A német kormány minden kiadott engedély esetében felméri, fennáll-e annak egyértelmű kockázata, hogy az adott eszközt népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények vagy a genfi egyezmény súlyos megsértésének elkövetésére használják-e fel” – fogalmazott.

Közölte továbbá: Németország újraindította az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) gázai műveleteinek finanszírozását, amit “Nicaragua figyelmen kívül hagyott”.

Nicaragua március 1-jén nyújtott be keresetet a Nemzetközi Bíróságon Németország ellen, mert kifogásolta, hogy Berlin pénzügyi és katonai segélyt nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg a palesztinokat támogató ügynökségtől. A meghallgatás első, hétfői napján Nicaragua arra kérte a hágai székhelyű testületet, hogy kötelezze Berlint az Izraelbe irányuló fegyverexport leállítására, és vonja vissza az UNRWA finanszírozásának leállítására vonatkozó döntését, arra hivatkozva, hogy a Gázai övezetben fennáll a népirtás komoly veszélye.

Németország Izrael egyik legnagyobb fegyverszállítója, a gazdasági minisztérium adatai szerint 2023-ban 326,5 millió euró értékben adott el katonai felszereléseket és fegyvereket a zsidó államnak.

A Nemzetközi Bíróság várhatóan hetek múlva hoz döntést az ügyben Nicaragua által kért sürgősségi intézkedésekről.

Főkép: Nicaragua nagykövete, Carlos Jose Arguello Gomez (középen) a kétnapos tárgyalás kezdetére vár a hágai bíróságon, 2024. április 8-án, hétfőn egy Nicaragua által indított perben, amely azzal vádolja Németországot, hogy megsérti a népirtásról szóló egyezményt, mert fegyvert és támogatást nyújt Izraelnek. – Fotó: Patrick Post / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.