Katz a Hanije–Erdogan találkozóról: “A Muszlim Testvériség szövetsége: nemi erőszak, gyilkosság, csecsemők elégetése”

Erdogan a Hamasz vezetőivel (Ismail Haniyeh [b] és Khaled Mashal) ölelkezik Isztambulban, tegnap – Fotó: AFP

Iszmail Hanijével, a Hamasz palesztin iszlamista terrorszervezet politikai bizottságának vezetőjével találkozott szombaton Isztambulban Recep Tayyip Erdogan török elnök – jelentette a TRT török állami műsorszolgáltató.

Erdogan és Hanije beszélt az övezet elleni izraeli támadásokról, a segélyek „megfelelő és akadálytalan” szállításáról, valamint a térség „tartós és igazságos békéjéről” – írta Erdogan kommunikációs kabinetje az X mikroblogon.

A török hivatalos közleményekben nem volt szó azokról az izraeliekről, akiket a Hamasz tavaly október 7-ei terrortámadásában túsznak elhurcolt az övezetbe.

Törökország eltökélten támogatja az „azonnali tűzszünetet” és a gázai „tömeggyilkosságok” leállítását célzó diplomáciai erőfeszítéseket – mondta Erdogan Hanijének a közlemény szerint. A török elnök a palesztin szervezetek egységét szorgalmazta saját államuk megteremtése érdekében.

Erdogan hangsúlyozta, hogy az Irán és Izrael közötti minapi fegyveres konfliktusnak nem szabad elterelnie a világ figyelmét Gázáról. A találkozón jelen volt Haled Masal, a Hamasz egyik magas rangú vezetője, valamint török részről Hakan Fidan külügyminiszter és Ibrahim Kalin, a hírszerzés főnöke is. Előzőleg Fidan egyiptomi hivatali kollégájával közös isztambuli sajtótájékoztatóján sürgette, hogy legyen vége az „izraeli megszállásnak”, és a felek térjenek vissza a kétállami megoldásról folytatott tárgyalásokhoz.

További részletek nem ismertek az egyeztetésről. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Fidan szerdán Katarban találkozott Hanijével, hogy a gázai tűzszünetről és a túszok elengedéséről tárgyaljanak. Erdogan a minap a Gázai övezeti „tömegmészárlás” miatt ismét bírálta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Az elnök szóbeli támadásai ellenére Törökország a közelmúltban felgyorsította a közvetítést célzó erőfeszítéseit a gázai háborúban. Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével folyó tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Izrael határozottan visszautasította Erdogan kijelentéseit. Katz külügyminiszter ezt írta az X-en a Hanije-Erdogan találkozóról:

“A Muszlim Testvériség szövetsége: nemi erőszak, gyilkosság, holttestek meggyalázása és csecsemők elégetése.
Erdogan, szégyelld magad!”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.