Az „áldott Orbán-rendszer” meghívására Magyarországra érkezett a világ leghírhedtebb holokauszttagadója

Az Euronews, valamint valamint iráni lapok beszámolója szerint a magyar Nemzeti Közszolgálati Egyetem meghívására, „közös értékek a globális környezetben” témában tartott előadást Mahmud Ahmadinezsád, az „iráni nukleáris fegyverkezés atyja”, aki politikai karrierje során többször beszélt arról, hogy Izraelt el kell törölni, a holokauszt pedig nem történt meg.

A híroldal iráni lapokra hivatkozva adta hírül, hogy Ahmadinezsád volt iráni elnök Deli Gergely rektor meghívására kedden és szerdán tart előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Mindez pár héttel azt követően történt, hogy Irán példátlan rakétatámadást indított Izrael ellen. Ezzel kapcsolatban a Hetek szerint Ahmadinezsád úgy fogalmazott, hogy „minden országnak joga van reagálni arra, hogyha jogtalanul megtámadják”. Irán jogos önvédelemnek nevezte a több száz civil területre kilőtt ballisztikus rakétát és drónt, miután Damaszkuszban az Izrael elleni támadást szervező, ehhez fegyvereket a Hezbollahhoz juttató Forradalmi Gárda parancsnokait likvidálta izraeli légierő.

Izrael magyarországi nagykövetsége kedden az alábbi sajtóközleményt adta ki az iráni ex-elnök látogatásáról: 

Reagálás Mahmud Ahmadinezsád volt iráni elnök látogatására a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Irán korábbi elnöke, Mahmud Ahmadinezsád önjelölt holokauszttagadó, és közvetlenül is felelős olyan, a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért, mint például a hírhedt holokauszttagadó konferenciáért 2006-ban. Ahmadinezsád a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnökeként maga is folyamatosan Izrael elpusztítására szólított fel.
Egy ilyen személy meghívása előadást tartani a diákoknak bármely nyugati egyetemen súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét.
Vasárnap emlékeztünk meg Budapesten az izraeli Holokauszt Emléknapról, külön hangsúlyozva a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét.
Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600 000 magyar zsidó állampolgár emlékét.

A Mazsihisz is közleményt adott ki, határozott álláspontja, hogy „a zsidóellenes Ahmadinezsád egyetemi meghívása és fogadása szöges ellentétben áll a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével.” 

Kol hakavod az izraeli államot képviselő hivatalnak, hogy ezúttal érzékeny volt a magyarországi zsidóság – holokauszttal kapcsolatos – érzéseire. (Legutóbb a Soros-kampány idején volt ilyen érzékenység, akkor Izrael letiltotta a nagykövet elítélő közleményét, és át is helyezte a túl érzékeny követet.) Ezúttal még nem került szóba a közleményben az, hogy „Magyarország kiáll Izrael mellett és annak legnagyobb barátja” állítások hogyan férnek össze Ahmadinezsád vendégeskedésével, és arról sincs hír, berendelték-e emiatt Magyarország izraeli nagykövetét a külügyminisztériumba elbeszélgetésre.

Az izraeli nagykövet szinte példátlanul éles szavaival szemben érdemes éppen most felidézni a szintén a napokban Magyarországon haknizó (CPAC összejövetel) Gila Gamliel szavait, aki ma a technológiáért (nemrég a titkosszolgálatok felügyeletéért) felelős miniszterként veszi fel a fizetését az izraeli adófizetőktől. Ő ugyanis e minőségében a CPAC Hungary vendégeként október 7-ről, a magyar túszokról, az iráni atomfegyverről, és az „izraeli-magyar barátságról” adott hosszú interjút, persze a Mandinernek.

Az inkább csak az izraelieknek bánthatná az intelligenciáját, hogy ez, a valóságban semmiért sem felelős, inkompetens ember a saját állítása szerint azért ment Magyarországra, hogy (idézet) „… innovációs, tudományos és technológiai miniszterként (…) a tudás, az innováció, a tudomány és a világűr területén tovább erősödjön a kapcsolatunk. Magyarország egy barát. Össze kell állnunk, hogy ezekkel a szörnyetegekkel szemben fel tudjunk lépni. De a híresen Izrael-barát Veszprémy Bernát László Iránnal kapcsolatos kérdésére, miszerint „Úgy gondolja, hogy valamilyen mértékben Irán állt október hetedike mögött? Van erre valamilyen bizonyíték?” is adott választ miniszterünk:

„Persze. Ők adták a pénzt, a fegyvereket, ők képezték ki őket. Lehet, hogy nem tudták pontosan a napot, de ők voltak a mesterelmék mögötte.”

Emellett azt is meg kellett tudunk, mit gondol Izrael nemrégiben még a titkosszolgálatok felügyeletéért, ma a tudományért és az űrkutatásért felelős minisztere Orbán Viktorról (egy igaz Izrael-barát riporternek ez fontos kérdés):

„Azt gondolom, hogy erős vezető. Nagyra értékelem, amit tesz. Magyarországot visszahozta a történelem színpadára. Sok külföldi vezetővel beszéltem itt, mindannyian azt mondták, hogy Orbán egy példa számukra. Megvédi Magyarország polgárait, ez látszik rajta. A Bibliában az áll, hogy Isten megáldja azokat, akik megáldják Izraelt. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor áldott.”

Az igazi kérdés az lenne, miniszterünk válaszai hogyan férnek össze azzal a ténnyel, hogy tudvalevő, Magyarország éppen idén februárban jelentette be, hogy bővíti együttműködését Iránnal, ahogyan azt Hussein Amir Abd El-Lehian iráni külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közös teheráni sajtótájékoztatóján bejelentették. Az iráni miniszter szerint a két ország „két stratégiai dokumentumot” írt alá, amelyek tartalmát nem részletezte, és megállapodott a mezőgazdasági együttműködés ütemtervéről is (ez szintén innováció vagy űrkutatás lehet, mint Gamliellel?).

Egyértelmű, hogy Magyarország nem lehet egyszerre Izrael és Irán „barátja”, vannak olyan kérdések, melyekben az épeszű külpolitikának döntenie kell. És ha ez nem lehetséges, akkor Izraelnek kell döntenie: lehet-e egy olyan ország a szövetségese, sőt szóba állhat-e egyáltalán egy olyan országgal, amely vendégül látja legfőbb ellenségét, Ahmadinezsádot?

Elkeserítő és tragikus, hogy még október 7. tragédiája sem hozott érdemleges változást Izraelben. Semmirekellő, szakértelem nélküli megmondóemberek vannak tisztségben, folytatódik a károkozás, ami nemcsak emberéleteket követel, hanem súlyos gazdasági és diplomáciai károkat okoz Izraelnek, amelyeket hosszú évek munkájával lehet – ha lehet – majd kijavítani. Mindez a zsidó diaszpórát is érinti, amin az izraeli kormány és tagjai továbbra is átnéznek – jobb esetben. Gamlieli példáját látva pedig úgy tűnik, főnöke és annak kedvenc, utolsó rajongója, Orbán Viktor kiszolgálására nemcsak hogy érdekeikkel ellentétben járnak el, de azok teljes cserbenhagyására is készek.

Reménykedünk, hogy egy új izraeli kormány, amely minél hamarabb létrejön, mindezeket a kérdéseket és feladatokat logikusan és szakértelemmel fogja megválaszolni és ellátni, és nem rövidtávú, személyes politikai érdekeknek rendeli alá Izrael és a diaszpóra zsidóságának kapcsolatát, ahogyan Netanjahu kormánya évtizedek óta tesz.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.