Az elesettekre emlékeztek hétfőn országszerte

A szirénánál állva Jeruzsálemben – Fotó: Ammar Awad / Reuters

Helyi idő szerint hétfőn 11 órakor két percre megszólaltak a szirénák Izraelben, és az egész országban megállt az élet; néma főhajtással adóztak az Izrael védelmében elesettek emléke előtt.

Izrael szerte 54 katonai temetőben és emlékhelyen tartottak megemlékezést az elesettek tiszteletére. Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen, a hősi halottak nemzeti csarnokában rendezett központi megemlékezésen részt vett Jichák Hercog államelnök, Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Amir Ohana házelnök, valamint Herci Halevi, a hadsereg vezérkari főnöke. 

A Herzl-hegyi katonai temetőben – Fotó: Shelo Shalom

Netanjahu a temetőben mondott beszédében felidézte az Hamasz iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásában, vagy az azóta tartó háborúban harcoló izraeli katonák emlékét, és kijelentette, hogy “vagy mi, Izrael, vagy ők, a Hamasz” létezik, és ezért Izraelnek meg kell nyernie a harcot ellenük.

Ronen Bar, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője a szervezet székhelyén tartott beszédében szintén felidézte a Hamasz októberi mészárlását. “Együtt harcoltunk, együtt buktunk el, és együtt fel fogunk támadni” – mondta.

“Alaposan kivizsgáljuk a Sabak szerepét a Hamasz október 7-i támadásában” – tette hozzá. “Az állami intézményekbe és köztük a belénk vetett bizalom nélkül nincs létjogosultságunk. A Sabak szerepe a háborúban még nem ért véget, addig nem nyugszunk, amíg mind a 128 elraboltat, és a négy régebbi túszt haza nem hozzuk, mindannyiukat” – ígérte.

“A délen és északon indult háborúban legjobb fiaink és lányaink közül több mint ezerötszázat veszítettünk el, közülük 716-an a biztonsági intézmények tagjai voltak” – emlékeztetett Joav Galant védelmi miniszter Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen fekvő katonai temetőben rendezett emlékünnepségen, és kijelentette, hogy a gázai háború meghatározza a következő évtizedekre az izraeliek életét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.