Elkészült a móló, megindultak Gázába a tengeren szállított segélyek – Infografika

A mólót a gázai parthoz kapcsolják az amerikai és izraeli erők, 2024.május 16. – Fotó: amerikai hadsereg

Pénteken megindultak a Gázai övezetbe a tengeren szállított segélyek az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével. Így működik a rendszer.

Az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy megkezdték a humanitárius segélyek szállítását az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezetbe.

A parancsnokság X-bejegyzése szerint péntek reggel, gázai idő szerint 9 órakor, humanitárius segítséget szállító teherautók indultak a partra az ideiglenes gázai mólón keresztül.

A mólón egy amerikai katona sem szállt partra az övezetben – közölték. “Ez egy többnemzetiségű erőfeszítés annak érdekében, hogy további, teljes egészében humanitárius célokat szolgáló segélyeket szállítsanak a gázai palesztin civileknek tengeri folyosón keresztül, melyek számos ország és humanitárius szervezet adományozta támogatást tartalmaznak” – jelentették.

Az izraeli hadsereg (IDF) péntek reggel bejelentette, hogy több ellenséges repülő eszközt észleltek, amelyek Libanonból Izrael területére érkeztek. Egy drón földet ért Naharia térségében, és legalább egy pilóta nélküli repülőt elfogtak. Személyi sérülés nem történt, és anyagi kár nem keletkezett.

A libanoni al-Manar hírcsatorna izraeli vadászgépek és drónok szokatlan és kombinált támadásáról számolt be a dél-libanoni partvidéken. A jelentés szerint az izraeli határtól harminc kilométerrel északra történt az akció.

Joav Galant védelmi miniszter csütörtök este telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel. A Pentagon arról számolt be, hogy Austin megvitatta kollégájával a túszok elengedéséről és a tűzszünetről szóló tárgyalásokat és a Gázának nyújtott humanitárius segélyek növelésének szükségességét. Washington tájékoztatása szerint Austin közölte Galanttal, hogy “megkérdőjelezhetetlenül szükséges” a polgári lakosság védelme és a humanitárius segítség áramlásának biztosítása bármilyen potenciális katonai akció esetén az övezet déli részén, az egyiptomi határon fekvő Rafahban, ahol az övezet többi részén dúló harcok elől százezrek kerestek menedéket.


Izraelinfo

Az első ütemben naponta 90 kamionnak megfelelő segély érkezik a mólón keresztül, és ez várhatóan napi 150 kamionra nő. A segélyszervezetek a szállítmányokat a part közelében, Gáza városától délnyugatra lévő létesítménybe kapják szétosztás céljából, az övezeten belüli segélyosztást pedig az ENSZ és a Világélelmezési Program végzi.

A Középső Parancsnokság illetékesei elmagyarázták, hogy a módszer a következőképpen fog működni:

Először is a segélyek légi vagy tengeri úton érkeznek meg Ciprusra, ahol szigorúan és átfogóan ellenőrzik a ciprusi vámtisztviselők, izraeli és amerikai illetékesek, valamint az ENSZ képviselői. A biztonsági ellenőrzések szakaszát követően a segélyszállítmányokat kereskedelmi hajókra rakják, és mintegy 320 kilométerre hajóznak majd egy úszó platformig Gáza partjaival szemben. Ott a rakományokat teherautókra helyezik át, és ezeket kétféle kisebb, úszódokkhoz kikötni képes hajóra rakják. Az amerikai hadsereg hajói a helyére tolják az úszó mólót, amíg az nem kapcsolódik a parthoz, ahol az IDF erői rögzítik és biztosítják. A teherautók leszállnak a hajóról, és egy biztonságos szárazföldi területre mennek, ahol kirakodják a rakományt, és azonnal visszatérnek a hajóra.

Amerikai tisztviselők egyértelművé tették, hogy az amerikai katonai erők nem lesznek jelen a Gázai övezetben. A mechanizmus működtetésével foglalkozó személyzet a parttól távol, a dokk közelében lévő hajókon fog tartózkodni. A Pentagon illetékesei azt mondták, hogy az övezetben zajló harcok nem veszélyeztetik a part menti segélyosztás új területét, de hangsúlyozták, hogy szorosan figyelemmel kísérik a biztonsági feltételeket, ami a tengeri útvonal ideiglenes leállását eredményezheti. A móló építésekor aknavetőtűz célpontja volt, a Hamasz pedig azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja a Gázai övezetet “elfoglaló” külföldi erőket.

Ábra: AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.