Telepesek megtámadtak egy humanitárius segélyek Gázába szállításával vádolt arab teherautó sofőrt

Izraeli telepesek megtámadtak egy humanitárius segélyek Gázába szállításával vádolt teherautó arab sofőrjét, majd megverték a segítségére siető izraeli katonákat csütörtök éjjel.

A telepesek Ciszjordánia északi részén, Kochav Hasachar telepesfalu közelében megállították és felgyújtották a segélyek szállításával vádolt teherautót, és az arab sofőrt közepesen súlyosan megsebesítették. Az izraeli hadsereg (IDF) két tisztje és egyik tartalékosa megpróbálta megvédeni és elsősegélyben részesíteni a sofőrt, mire verni kezdték őket is. Az izraeli katonák könnyebb sérülést szenvedtek. Senkit sem tartóztattak le a hatóságok.

A telepesek később azt állították, hogy a sofőr “vadul hajtott sok kilométeren át, és több járműben kárt tett”. A település közleménye szerint a tiltakozók megpróbáltak “megállítani egy teherautót, amelyet a Hamasz-gyilkosok segélyszállítójának hittek”. Azt is hangoztatták, hogy a sofőr izraelieket próbált elgázolni.

“Miután a teherautó megállt, néhány ember megverte a sofőrt, sőt erőszakosan szembeszállt az izraeli hadsereg tisztjeivel is, akik munkájukat végezték és próbálták megvédeni a sofőrt. Ez nem a mi utunk. Minden erőszak helytelen, és a katonáink elleni erőszak teljesen helytelen. Mi magunk vagyunk az IDF” – írták később a telepesek helyi vezetői elítélve a történteket.

Ugyanekkor több tucat telepes szintén Ciszjordániában, a Tapuah kereszteződésben azért gyűlt össze, hogy megtámadják a Gázába humanitárius segélyeket szállító teherautókat, és kövekkel dobálták az elhaladó palesztin rendszámú járműveket.

A rendőrség és a határőrség kábítógránátokat és könnygázt vetett be ellenük, és őrizetbe vettek négy embert, akik közül hármat – köztük egy kiskorút – még az éjjel szabadon engedtek.

A telepesek a közösségi hálózatokon előzőleg felszólításokat tettek közzé a Jordániából Gázába humanitárius segélyeket szállító teherautók forgalmának megzavarására, mire a szélsőséges telepesek Ciszjordánia-szerte számos utat elzártak a forgalmas kereszteződéseknél.

Csütörtökön is történt egy hasonló eset, amikor a szélsőjobboldali aktivisták kővel fejbe dobtak egy palesztin kamionsofőrt, mert azt gondolták, hogy a teherautója segélyt szállított a Gázai övezetbe. Ebben az incidensben két kamiont állítottak meg, leszedték rakományukat, kilyukasztották kerekeiket, felgyújtották őket és az úton gumiabroncsokat égettek. A megtámadott teherautók nem segélyt szállítottak, és nem az övezet felé haladtak. A helyszínre érkező rendőrök nem tartóztattak le senkit, a megsebesített sofőrt kórházba szállították.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.