Két drón hatolt be Libanonból; Az IDF megölte a Hamasz Khan Yunis zászlóaljának parancsnokát – Hírszüret

2024. május 23., csütörtök, a háború 230. napja
A csütörtöki frissítések véget értek.
A pénteki hírek >>

23:38
Légiriadó volt Felső-Galileában

22:06
IDF: Két rakéta a Gázai övezet közepéről nyílt területekre esett Ofakim közelében, áldozatok nélkül

22:04
IDF: Két páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból, Metulában egy ház megrongálódott

21:17
IDF: A légierő vadászgépei elfogtak két légi célpontot, amelyek keletről Eilat felé tartottak

20:18
Jobboldali aktivisták teherautókat állítanak meg Ciszjordániában, és árukat raknak ki belőlük

Jobboldali aktivisták teherautókat állítanak meg Avitar és Givat Assaf közelében Ciszjordániában, és kirakják belőlük az árukat. Nem tudni, hogy ezek humanitárius segélyszállító teherautók-e, amelyek a Gázai övezet felé tartanak. Katonai erők érkeztek a helyszínre, de egyelőre senkit sem tartóztattak le.

20:09
Az IDF közölte, hogy erői megölték a Hamasz Beit Hanun zászlóalj parancsnokát egy dzsabaliai alagútban

19:45
Körülbelül 200 ember tüntet az elraboltak szabadon bocsátásáért váltakozva blokkolva a tel-avivi Begin utat

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Itai Ron

19:26
IDF: Két drón kelt át Libanonból, egy felrobbant Kirjat Smona térségében, egyet pedig elfogtak

Az IDF bejelentette, hogy két UAV kelt át Libanon felől, az egyik Kirjat Smona térségben robbant fel, a másikat pedig elfogták. A hadsereg közleményében az is szerepel, hogy a légierő vadászgépei egy katonai építményt és a Hezbollah két megfigyelőállomását támadták meg Dél-Libanonban.

18:49
Hagari, az IDF szóvivője: Rafahban tevékenykednek, mert a Hamasz túszokat tart ott

Daniel Hagari, az IDF szóvivője a külföldi médiának adott tájékoztatón kijelentette, hogy a Hamasz túszokat tart a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban: „Ki fogjuk szabadítani túszainkat a Hamasztól. A terrorszervezet túszokat tart Rafahban, ezért tevékenykednek erőink ott” – mondta Hagari.

18:36
Légiriadó volt egy sor észak-galileai településen ellenséges dróntámadás miatt

18:20
Netanjahu az Északi Parancsnokságnál: részletes, fontos, sőt meglepő terveink vannak az északi frontra

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellátogatott az Északi Parancsnokságra, és találkozott annak parancsnokával és a hadosztályok parancsnokaival. A látogatás során Netanjahu elmondta, hogy Izrael folyamatosan tevékenykedik az északi fronton, és eddig több száz Hezbollah-harcost sikerült felszámolni. Elmondása szerint “részletes, fontos, sőt meglepő terveink vannak, de ezeket a terveket nem osztom meg az ellenséggel, amelyek célja az északi biztonság helyreállítása és a lakosok épségben való visszatérése otthonaikba.”

18:08
Hamasz: Izrael a levegőből likvidálta a szervezet biztonsági apparátusának vezető tagját Gáza város központjában

A Hamasz belügyminisztériuma bejelentette, hogy Izrael megölte a Nemzetbiztonsági Erők – a Hamasz egyik biztonsági mechanizmusának – vezető tagját a Gázai övezetben. A közlemény szerint a merényletet légitámadásban követték el Gáza város központjában. A halottat Dia Adin Al Sharafa-nak hívják, és rangja egyenértékű a tábornoki ranggal.

17:43
A Daily Mail közzétett egy videófelvételt egy Gázai övezetből származó apáról és fiáról, akik bevallják a nyomozás során, hogy megerőszakoltak egy nőt október 7-én Nir Ozban

A “Daily Mail” brit újság dokumentumokat közölt egy apa és fia, a Hamasz terroristáival kapcsolatos nyomozásokból, akiket az IDF tartóztatott le a Gázai övezetben, amint beismerik, hogy október 7-én Nir Oz kibucban megerőszakoltak és meggyilkoltak egy nőt. A jelentés szerint az apa, a 47 éves Jamal Hussein Ahmed a nyomozás során azt mondta, fegyverrel fenyegetve követte el a cselekményt, majd ezt követően elhagyta a helyszínt. A 18 éves fia, Abdullah ellentmondott az állításnak, és a nyomozás során azt mondta, hogy az apja ölte meg a nőt, mielőtt elhagyták a házat. A fiú bevallotta, hogy korábban megerőszakoltak egy másik nőt, ő pedig saját kezével ölt meg két embert a kibucban.

17:05
Légiriadó volt Kfar Giladiban

16:36
Légiriadó volt egy sor galileai településen ellenséges dróntámadások miatt

16:28
A Külügyminisztérium megrovásban részesítette Írország, Spanyolország és Norvégia nagykövetét a palesztin állam elismerésére irányuló szándékuk miatt
(Reuters)

16:25
Netanjahu az izraeli hadsereg bejelentésére a növekvő háborús veszély miatti figyelmeztetéseiről: az AMAN nem figyelmeztetett a Hamasz támadási szándékára

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az IDF közleményére a növekvő háborús veszély miatt neki küldött figyelmeztetésekre reagálva azt mondta, hogy az AMAN-tól neki küldött figyelmeztetések nem a Hamasz Gázai övezet felőli támadási szándékára vonatkoztak, hanem az ellenkezőjére. Elmondása szerint az AMAN úgy értékelte, hogy a Hamasz nem akarja megtámadni Izraelt Gázából, és rendezés előtt áll. Az AMAN kutatási részlegének vezetője ugyanakkor személyesen figyelmeztette Netanjahut, hogy az izraeli politikai-társadalmi válság arra ösztönzi Iránt, a Hezbollahot és a Hamaszt, hogy Izrael elleni fellépéseket kockáztassanak, sőt, egyszerre tegyék ezt. „Vitát látunk közöttük arról, hogy várjanak a partvonalon, és hagyják, hogy Izrael tovább gyengítse magát, vagy tegyenek kezdeményezéseket, hogy tovább rontsák a helyzetét” – írta Amit Szaar alezredes Netanjahunak márciusban és júliusban küldött leveleiben.

15:48
Magyarország: Netanjahut akkor sem tartóztatjuk le, ha Hágában elfogatóparancsot adnak ki ellene

Magyarország bejelentette, hogy nem érvényesít elfogatóparancsot Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen, ha a hágai büntetőbíróság ilyen parancsot ad ki. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség minisztere ma újságíróknak azt mondta, Netanjahut nem tartóztatják le, ha ellátogat a római alkotmányt aláíró országba. Kifejtette, hogy a bírósági határozatok végrehajtására vonatkozó irányelvek még nem léptek teljes mértékben hatályba Magyarországon. (dpa)

15:41
Az Európai Unió külügyminisztere bejelentette az UNRWA finanszírozásának megújítását

Joseph Borrell, az Európai Unió külügyminisztere bejelentette, hogy megújították az uniós országok által az ENSZ Palesztin Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) átutalt támogatást. “Növelnünk kell a támogatásunkat (az ügynökségnek)” – írta Burrell. – “Az igények csak nőnek.”

15:36
Légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén

14:41
Légiriadó volt Kerem Salomban a Gázai övezet határán

14:30
Légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén

13:57
Tüzek ütöttek ki a Hula-völgy térségében a libanoni rakétázást követően

Több helyen is tűz ütött ki a Hula-völgyben, miután Libanonból az Ayelet Hashar kibuc területére lőttek. A tűzoltóság közleménye szerint az elmúlt órában hat tűzoltócsapat dolgozott a környéken terjedő lángok megfékezésén.

13:48
Az IDF adatai: tegnap óta 30 katona sérült meg a harcokban, közülük nyolcan súlyosan

Az elmúlt két napban 30 katona sérült meg a harcokban, közülük nyolc súlyosan. A hadsereg adatai szerint a katonák közül 22-en a Gázai övezetben, a többiek azon kívül sérültek meg.

13:31
Az IDF letartóztatott két gyanúsítottat, akik megpróbáltak átjutni Szíriából Izrael területére

13:27
IDF: Megöltük a Hezbollah fegyvereinek dél-libanoni gyártásáért felelős személyt

13:22
Az IDF megerősítette, hogy Aman négy különböző dokumentumban figyelmeztette Netanjahut arra, hogy Izrael ellenségei kohéziós károkat észlelnek az országban

Az IDF megerősítette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök 2023 márciusa és júliusa között négy különböző figyelmeztető dokumentumot kapott a hadsereg hírszerző osztályától (Aman), “amelyek azt illusztrálják, hogy Izrael ellenségei általában véve hogyan vélekedtek Izrael Állam és különösen az IDF egységének károsodásáról”. Az Aman kutatási részlegének vezetője személyesen figyelmeztette Netanjahut, hogy az izraeli politikai-társadalmi válság Iránt, a Hezbollahot és a Hamaszt arra ösztönzi, hogy kockáztassanak ellene irányuló fellépéseket, sőt, lehetőleg párhuzamosan tegyék azt. „Vitát látunk közöttük arról, hogy várjanak a partvonalon, és hagyják, hogy Izrael tovább gyengítse magát, vagy tegyenek kezdeményezéseket, hogy tovább rontsák a helyzetét” – írta Amit Szaar alezredes Netanjahunak márciusban és júliusban küldött leveleiben.

12:43
IDF: Megtámadtuk azt a kilövőállást Libanonban, ahonnan a Felső-Galileába irányuló támadást végrehajtották

12:19
Ezrek vettek részt az IDF-műveletekben meghalt 12 ember temetésén Dzseninben

A halottak temetése Dzseninben, ma – Fotó: Majdi Mohammed / AP

12:07
IDF: Libanonból körülbelül 30 kilövést hajtottak végre Ayelet Hashahar kibuc területére, néhányat elfogtak közülük

11:57
A Gázai övezet északi részén vívott csatában súlyosan megsérült a Kfir Brigád egyik katonája

11:50
Ismét légiriadó volt Felső-Galileában

11:40
Légiriadó volt Felső-Galileában egy ellenséges drón behatolása miatt

11:22
A hágai bíróság holnap hirdeti ki döntését a Gázai övezetben folyó háborúval kapcsolatban

A bírák Dél-Afrika Izrael elleni perében a Hágai ​​Törvényszéken a múlt héten a tárgyalóteremben. Jobb oldalon – Izrael képviselője a bírák között, Aharon Barak a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke – Fotó: Yves Herman / Reuters

A hágai Nemzetközi Bíróság holnap (pénteken) jelenti be döntését azon további sürgősségi végzésekkel kapcsolatban, amelyeket Dél-Afrika kért Izrael ellen. A két ország a múlt héten ismertette álláspontját a témában a törvényszék előtt, miután Dél-Afrika parancs kiadását követelte a Gázai övezetben elkövetett népirtás és háborús bűnök megakadályozására, tekintettel Izrael rafahi szárazföldi hadműveleteinek megkezdésére. A bíróság izraeli idő szerint 16 órakor hirdeti ki döntését.

10:19
Megállapították egy palesztin halálát, aki tegnap (szerda) megsebesült az IDF-tűzben Dzseninben, ezzel a hadműveletben halottak száma 12-re emelkedett

08:23
Libanoni jelentések: A Hezbollah két tagja meghalt egy jármű elleni izraeli dróntámadásban az ország déli részén

Egy izraeli drón támadott meg egy járművet a dél-libanoni Nabatia régióban – derül ki az ország közösségi oldalain megjelent hírekből. Egyes hírek szerint a támadásban a Hezbollah két tagja meghalt, akik a járműben ültek, és több diák is megsebesült, akik egy közelben elhaladó transzferbuszban utaztak.

08:17
Az amerikai képviselőház elnöke megerősítette: azon dolgoznak, hogy összehangolják Netanjahu kongresszusi beszédének időpontját

A képviselőház republikánus többségének vezetője, Mike Johnson megerősítette, hogy tegnap (szerda) beszélt Benjamin Netanjahuval, és azon dolgoznak, hogy összehangolják a miniszterelnök amerikai kongresszus előtti beszédének időpontját – adta hírül a CNN. “Az üggyel kapcsolatos hivatalos levelet ezen a héten adják ki” – mondta Johnson Washingtonban újságíróknak. “Szerintem Chuck Schumer (a szenátus demokrata többségének vezetője) is alá fogja írni. Március közepe óta várunk erre.”

07:44
A Gázai övezetben élve dokumentált és fogságban meggyilkolt elraboltak plakátjait helyezték el a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt

A miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt ma délelőtt – Fotó: Női tiltakozás az elraboltak hazahozataláért

02:18
Hamasz: Az emberrablásról készült videót manipulálták, etikusan viselkedtünk a női katonákkal szemben

A Hamasz terrorszervezet a katonalányok elrablásokról készült videó nyilvánosságra hozatalára reagálva azt közölte, hogy azt manipulálták, és annak tartalma nem ellenőrizhető. “A női katonákkal a szervezet etikai kódexének megfelelően bántak, és nem történt velük szemben nem megfelelő magatartás” – tette hozzá a szervezet közleményében. (Reuters)

01:46
A Miniszterelnökség bejelentette, hogy a hadikabinet “utasította az elhurcoltak hazahozataláról tárgyaló csoportot, hogy folytassák a tárgyalásokat”.

A hadikabinet ma (szerda) éjjel ülést tartott az elhurcoltak szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokról. A megbeszélés végén a Miniszterelnökség bejelentette, hogy a kabinet utasította a tárgyalócsoportot, hogy folytassák a tárgyalást. A megbeszélést ismerő források szerint az “hosszú, alapos és szakszerű” volt, amelynek során a tárgyalócsoport által javasolt elképzeléseket vizsgálták meg, amelyek a Hamasszal való megrekedt kapcsolatok megmentését és a szervezet az ellenségeskedés teljes beszüntetésére (vagyis a háború befejezésére) irányuló követelését hivatottak kezelni, annak ellenére, hogy a politikai kör ellenzi ezt a követelést.

00:53
Kolumbia elnöke elrendelte nagykövetség megnyitását Ramallahban

Gustavo Petro kolumbiai elnök ma este elrendelte országának, hogy nyisson nagykövetséget Ramallahban. Kolumbia 2018-ban ismerte el Palesztinát államként. (Reuters)

22:55
Az egészségügyi minisztérium Ciszjordániában: egy 15 éves fiú életét vesztette az IDF tüzétől Dzseninben, 11-re emelkedett az akcióban megöltek száma

22:22
Az elraboltak családjai és a visszatérésükért küzdő aktivisták blokkolták az Ayalon főutat; Egy rendőr erőszakkal letartóztatott egy tüntetőt

Az elraboltak családjai és a visszatérésükért harcoló aktivisták rövid időre blokkolták az Ayalon főút északi részét, amíg a rendőrség fel nem oszlatta őket. Az egyik rendőr igazoltatni akarta az egyik tüntetőt, miután az megpróbált lejutni az útra, majd szóváltást követően erőszakkal letartóztatta.

22:11
A tüntetők, köztük az elraboltak családtagjai, máglyát gyújtottak Tel-Avivban, a Begin úton

21:56
Több száz tüntető a hadikabinet ülése előtt; A Rupin utat lezárták

21:25
Ganz, Eisenkot, Galant és Deri a kormányülés előtt találkozott az elraboltak családjaival; Netanjahu nem volt hajlandó találkozni velük

21:22
Az Egyesült Államok nem támogatja a palesztin államiság egyoldalú elismerését

Az Egyesült Államok szerint a palesztin államiságot közvetlen tárgyalások útján kell elérni, és nem egyoldalú elismerések révén – reagált az amerikai adminisztráció szerdán arra, hogy Írország, Spanyolország és Norvégia bejelentette a palesztin állam hivatalos elismerését.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője ugyanakkor megerősítette, hogy Joe Biden elkötelezett támogatója a kétállami megoldásnak. Az elnök vasárnap egy nyilvános beszédében az önálló államisággal rendelkező Izrael és Palesztina megteremtésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ez az egyedüli megoldás arra, hogy a két nép tagjai békében, biztonságban és méltóságban élhetnek.

Bővebben:

21:20
IDF: Egy Libanonból átkelt drón lezuhant Beit Hillel térségében, nem voltak sérültek, megtámadtuk a Hezbollah célpontjait

21:10
Tüntetések az elraboltakért Raananában és Herzliyában is; Liri Elbag nagynénje: Az elrabolt személyeket az izraeli kormány adta át

Tüntetők a tel-avivi Begin úton, ma este – Fotó: Hadas Paroosh

Az elraboltak kiszabadításáért tüntetők tucatjai érkeztek meg a Ra’anana csomóponthoz és Gadi Eisenkot herzlijai otthonához, miután nyilvánosságra hozták a Nahal Ozból elrabolt megfigyelőkről készült videót. Rohama Elbag, Liri Elbag katona nagynénje egy tel-avivi demonstráción azt mondta, hogy a kormány adta át az elrabolt személyeket. – Gyávák kormánya – mondta Elbag. “Majdnem nyolc hónapig udvarias voltam, csendben ültem. Igyekeztünk kedvesek, megértőek, befogadók lenni, de a kormány részéről hiányzik a hitelesség. 128 embert nem raboltak el – az izraeli kormány adtak át őket.”

20:36
Ciszjordánia Egészségügyi Minisztériuma: Három palesztint öltek meg ma az IDF-műveletekben Dzseninben

Dzsenin, ma – Fotó: Raneen Sawafta / Reuters

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium jelentése szerint ma három palesztint ölt meg az IDF Dzseninben, így tízre nőtt a városban tegnap kezdődött hadműveletben elesettek száma tegnap. A tárca arról is tájékoztatott, hogy a tegnapi akcióban 25-en megsérültek, közülük négyen súlyos állapotban vannak.

20:32
Deri: Találkoztam az elrabolt családokkal, és hangsúlyoztam elkötelezettségünket, hogy hazahozzuk szeretteiket

20:12
Légiriadók aktiválódtak Eilatban és környékén ellenséges repülőgépek beszivárgásától tartva – Frissítés: téves riasztás volt

20:10
Netanjahu: Palesztina európai elismerése a terror jutalmazása

A kormányfő a “terrorizmus által elnyert díjnak” nevezte Írország, Norvégia és Spanyolország szerdai bejelentését, miszerint hamarosan elismerik a palesztin államot.

“Ciszjordániában (Júdeában és Szamáriában) a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást. Az ilyen gonoszságnak tilos államot adni” – hangoztatta Netanjahu.

Bővebben:

19:33
Körülbelül 200 tüntető blokkolja a Derech Begint Tel-Avivban az elraboltak szabadon bocsátását követelve

19:30
Galant a Gázában harcoló katonákhoz: A ti feladatotok a Hamasz felszámolása, a mi feladatunk az, hogy alternatívát találjunk neki

Galant a 202. zászlóalj katonáival a Gázai övezetben, ma

19:10
A Gázai övezet északi részén vívott harcokban az izraeli hadsereg három katonája életét vesztette

Balról: Gideon Chai Dirou őrmester, Israel Yudkin százados és Eliyahu Haim Amsalem őrmester

19:00
A szerdai hírek folytatása – 2024. május 22., szerda.

Főkép: Tűz ütött ki Galileában a libanoni támadásokat követően, ma – Fotó: Gil Eliyahu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.