A Moszad vezetője Párizsban találkozott a CIA vezetőjével és a katari miniszterelnökkel, a jövő héten folytatódnak a tárgyalások – Hírszüret

2024. május 25., szombat, a háború 232. napja
A szombati frissítések véget értek.
Vasárnapi hírösszefoglaló >>

22:54
IDF: A légierő megtámadott egy épületet Dél-Libanonban, ahol a Hezbollah fegyveresei tartózkodtak

Az IDF bejelentette, hogy a légierő megtámadta a Hezbollah katonai építményét a dél-libanoni Eitaron faluban. A hadsereg tájékoztatása szerint a 91. hadosztály és a légierő erői azonosították az épületben tevékenykedő fegyvereseket, és vadászgépek támadták meg a helyet. Ezzel párhuzamosan az izraeli hadsereg tüzérségi tűzzel támadta az ország déli részén fekvő Kila falut is.

22:24
A tüntetők máglyát gyújtottak az Azrieli csomópontnál az elrabolt családok tagjai által vezetett felvonulás során

21:32
A hágai Nemzetközi Bíróság: Dél-Afrika 2024. október végéig nyújtja be a keresetlevelet, Izrael 2025 júliusáig válaszolhat

21:17
Einav Tsengauker: Miközben a miniszterelnök fia lázadásra buzdít az IDF-ben, a fiamat Gázában tartják fogva

Einav Tsengauker, a Gázai övezetbe október 7-én elrabolt Matan édesanyja a Tel-Avivban, a Kirya mellett tartott tüntetésen azt mondta, hogy “miközben a miniszterelnök fia lázadásra buzdít a hadseregben, a fiamat elraboltként sínylődik Gázában”. Tsengauker a fiához szólt beszédében, és hozzátette: “Amikor hazajössz, elmondom neked, hogy a kormány elárult téged, titeket, minket.”

20:26
Egy tartalékos katona súlyosan megsérült egy ütközetben a Gázai övezet északi részén

20:21
A miniszterelnök a fia által terjesztett tömeges parancsmegtagadásra felszólító videóról: határozottan elutasítom a parancsmegtagadás bármely megnyilvánulását

19:39
Haifában ezrek tüntetnek az elraboltak visszatéréséért és a kormány ellen; Több ezren blokkolják a karkuri kereszteződést

Tiltakozás a Karkur kereszteződésnél – Fotó: Martin Wheeler

19:22
Libanonból kilőtt páncéltörő rakéták két házat találtak el Metulában, károk keletkeztek a helyszínen

18:55
Asdodban partra sodródott egy amerikai katonai hajó, ami a gázai úszódokk felé tartott

Amerikai katonák Asdod tengerpartján, ma reggel

18:08
Libanonban Naszrallah anyjának haláláról számoltak be

A Hezbollahhoz kapcsolódó libanoni “Al-Mayadeen” hálózat jelentette a Hezbollah főtitkára, Hassan Nasrallah édesanyjának halálát.

17:48
Tüntetők százai követelnek választásokat és az elhurcoltak visszahozatalát Rechovotban

17:03
IDF: A légierő megtámadta a Hezbollah épületeit Dél-Libanonban

Izraeli támadás Dél-Libanonban, ma – Fotó: AFP

16:05
A szíriai ellenzék: a Hezbollah két tagja meghalt egy izraeli támadásban Homsz környékén

A Szíriai Emberi Jogi Központ, amely kapcsolatban áll az ország ellenzékével, arról számolt be, hogy a Hezbollah két tagja meghalt az izraeli támadásban az ország közepén, Homsz tartományában található Al Qusayr város közelében. A jelentés szerint egy drón támadta meg a járműveket, miközben a környéken lévő katonai repülőtér felé tartottak. A járművek kigyulladtak, és a halottakon kívül többen megsérültek.

15:37
A gázai egészségügyi minisztérium: 46 palesztint öltek meg az övezetben az elmúlt nap folyamán

Khan Yunis városának romjai, ezen a héten – Fotó: Mohammed Salem / Reuters

A gázai egészségügyi minisztérium olyan adatokat tett közzé, amelyek szerint az elmúlt napon 46 palesztint öltek meg az övezetben, a háború kezdete óta pedig 35 903-at. Az adatok szerint további 80 420-an sérültek meg. (Reuters)

15:12
A Moszad vezetőjének a CIA vezetőjével és a katari miniszterelnökkel folytatott találkozója után folytatódnak a tárgyalások a Hamásszal az elraboltak szabadon bocsátásáról

A Moszad vezetője, Dedi Barnea visszatért Izraelbe a CIA vezetőjével, William Burns-szel és Mohammed Al Thani katari miniszterelnökkel folytatott párizsi találkozójáról, ahol úgy döntöttek, hogy az elhurcoltak szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat folytatják a héten Egyiptom és Katar közvetítői javaslatai alapján, valamint az Egyesült Államok aktív közreműködésével. Hárman megbeszélték a hétvégén egy olyan infrastruktúra kiépítését, amely lehetővé teszi a kapcsolatok újraindítását. Izraeli tisztviselők a tárgyalások megújításáról szóló döntés ellenére pesszimizmust fejeztek ki, és azt mondták, hogy a Hamasz álláspontja nem változott. A tényezők szerint ebben a szakaszban nem nagy az esély a megegyezésre.

14:33
Megszólaltak a légvédelmi szirénák Felső-Galileában dróntámadás miatt

13:01
Légiriadó volt Felső-Galileában

12:48
Egy libanoni jelentés szerint Izrael dróntámadást hajtott végre egy jármű és egy teherautó ellen Al Qusayr város környékén, Homsz kerületében, az ország közepén

12:31
Kétszer is megszólaltak a szirénák Kirjat Smonán és környékén

11:05
A G7 pénzügyminiszterei felszólítják Izraelt, hogy a Palesztin Hatóság adóbevételeit utalja át neki

A G7-országok pénzügyminiszterei felszólították Izraelt, hogy a palesztinok adóbevételeit utalja át a Palesztin Hatóságnak. A miniszterek közös közleményükben hangsúlyozták, hogy ezt a hatóság “sürgős költségvetési szükségletei” miatt kell megtenni. Ugyanakkor felszólították Izraelt, hogy hagyja meg a palesztin bankoknak az izraeli bankok banki szolgáltatásait. (Reuters)

10:41
A szíriai ellenzék: egy személy életét vesztette egy autórobbanásban Damaszkuszban, a robbanást robbanószerkezet okozta, és merényletről van szó

04:05
A palesztinok: halottak és sebesültek a Gázai övezet középső részén lévő lakás ellen elkövetett bombázásban

A “Shahab” palesztin hírügynökség arról számolt be, hogy négy palesztin meghalt és többen megsebesültek a Gázai övezet középső részén található Nuseirat menekülttábortól északra, egy lakóépületben lévő lakás elleni bombázásban.

Ugyanekkor jelentés érkezett a Deir al-Balah térségében történt lövöldözésről, a Dzsabalija menekülttáborban végrehajtott légicsapásról, valamint a Gáza városától északra végrehajtott másik támadásban sérültekről.

Az IDF-erők akcióban a Gázai övezetben – Fotó: IDF

01:54
USA: Blinken és Ganz a rafahi hadműveletről és a Kerem Shalom átkelő újranyitásáról tárgyalt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Beni Ganz miniszter tegnapi beszélgetésükön a rafahi hadműveletről és a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyiségének növeléséről tárgyalt az amerikai külügyminisztérium szerint. Azt is közölték, hogy megvitatták “az Egyiptom és Izrael közötti, a rafahi átkelő újranyitásáról szóló tárgyalások mielőbbi befejezésének fontosságát”.

01:10
Az “Iszlám Ellenállás Irakban”: Drónokkal támadtunk egy létfontosságú célpontot Eilatban

Az “Iszlám Ellenállás Irakban”, a Szíriában és Irakban tevékenykedő iránbarát milíciák csoportja bejelentette, hogy UAV-k segítségével megtámadtak” egy létfontosságú Eilati célpontot” – jelentette a Shahab palesztin hírügynökség.
A milíciák állítása azt követően érkezett, hogy tegnap este az IDF bejelentette, hogy a csütörtök és péntek közötti éjszaka öt gyanús légi célpontot tartóztattak fel, amelyek Izrael felé tartottak. A vadászrepülőgépek két UAV-t tartóztattak fel, amelyek keletről tartottak Izrael felé, és kettőt, amelyek északról közelítettek. Ezenkívül a légvédelem egy gyanús légi célpontot is elfogott, ami libanoni területről tartott Izrael felé.

23:20
Izrael: a rafahi hadművelet nem vezet a palesztin lakosság elpusztításához

Izrael elutasította a Dél-Afrika Köztársaság által megfogalmazott vádat, amely szerint népirtást követ el. A zsidó állam közölte: továbbra is, a “törvényeknek megfelelően” beengedi a humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az ICJ döntése után telefonon egyeztetett kormánya tagjaival, valamint az igazságszolgáltatás magas rangú tisztviselőivel.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a bíróság döntéséről azt mondta: “a történelem fog ítélkezni azokról, akik a Hamasz-nácik mellé álltak. Akik azt követelik, hogy Izrael állítsa le a háborút, azt követelik, hogy a léte megszűnéséről döntsön. Izrael ebbe nem fog beleegyezni”.

Bővebben:

23:10
IDF: Körülbelül 20 lövést indítottak Felső-Galilea felé ma este, a Hezbollah célpontjait támadtuk

A kora esti riasztások nyomán az IDF arról tájékoztatott, hogy Libanon irányából Felső-Galilea felé mintegy 20 kilövést észleltek, illetve Dovev és Menara településeken több, kárt okozó becsapódás volt. Személyi sérülés nem történt, és a tüzérségi erők viszonozták a tüzet a libanoni területről történt kilövések forrásaira. Az is elhangzott, hogy a légierő vadászgépei megtámadták a Hezbollah több katonai épületét Savannah és Ramya települések környékén, valamint a szervezet másik terrorista infrastruktúráját Yaron településen. A hadsereg tájékoztatása szerint az ellenséges repülőgép behatolására vonatkozó figyelmeztetést követően elfogtak egy légi támadó eszközt a felső-galileai Dishon térségében.

22:16
Légiriadó volt Felső-Galileában

20:32
A Gázai övezet melletti Netiv HaAsara mosávban megszólalt a légiriadó

20:09
Biden és al-Sisi megállapodott abban, hogy Egyiptom folytatja a segélyszállító teherautók átszállítását a Kerem Shalom átkelőről a Gázai övezetbe

Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök és Joe Biden amerikai elnök megállapodott abban, hogy a segélyszállító teherautók újraindulnak Gázába a Kerem Shalom átkelőn keresztül. Az egyiptomi elnöki hivatal közleményében leszögezte, hogy a két vezető telefonbeszélgetésen megállapodott a segélyek Kerem Shalomon keresztül történő szállításának ideiglenes újraindításáról, amíg ki nem alakítják azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a rafahi átkelő újbóli megnyitását a palesztin oldalon. (Reuters)

19:17
Légiriadó volt Felső- és Nyugat-Galileában ellenséges dróntámadás miatt

18:53
IDF: A Hamasz nemzetbiztonsági parancsnokhelyettese tegnap meghalt egy légicsapásban

Az IDF bejelentette, hogy a Gázai övezet nemzetbiztonsági parancsnokának helyettese tegnap meghalt egy légicsapásban. Ő volt a felelős a Gázai övezet határainak biztosításáért, és ő akadályozta meg a civilek evakuálását a harci övezetekből.

18:42
A riasztók működésbe léptek Felső-Galileában ellenséges drónok támadása miatt

A Felső-Galileai Regionális Tanács közölte, hogy Dovev és Menara közelében több becsapódást észleltek, személyi sérülés nem történt.

18:39
Működésbe léptek a szirénák a Golán-fennsík északi részén ellenséges robotrepülőgépek behatolásától tartva

18:33
Légiriadó volt Felső-Galileában

18:31
Az IDF Rafahban támadott, a támadás célpontja a Hamasz dandárparancsnoka volt

Az izraeli hadsereg délután támadást hajtott végre Rafahban, miután a hágai Nemzetközi Bíróság tűzszüneti parancsot adott ki Izraelnek az olyan hadviselésre a városban, amely veszélyeztetheti az ott élő civileket. A támadás célpontja a Hamasz egyik dandárparancsnoka volt. Palesztin jelentések szerint a támadás óriási volt.

18:25
Légiriadó volt a Golán-fennsík északi részén ellenséges dróntámadás miatt

18:14
IDF: Megtámadtuk a Hezbollah katonai épületeit Libanon déli részén

A légierő vadászgépei megtámadták a Hezbollah katonai épületeit Libanon déli részén. A hadsereg közleménye kijelentette, hogy a csapatok azonosították a Hezbollah-harcosokat, akik behatoltak egy katonai épületbe Maron al-Ras településen, és röviddel később bombázták. Egy másik katonai építményt is megtámadtak Mis al-Jabal település környékén. A hadsereg közleménye azt is leszögezte, hogy ma korábban egy libanoni területről indított gyanús légi célpontot fogtak el.

18:02
Egy tartalékos katona súlyosan megsérült egy ütközetben a Gázai övezet északi részén

18:00
A pénteki hírek folytatása – 2024. május 24., péntek.

Főkép: Egy partra sodort amerikai katonai hajó Asdodban, ma – Fotó: Ilan Assiag

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.