Megtalálták újabb három elrabolt holttestét a Gázai övezetben – Hírszüret

2024. május 24., péntek, a háború 231. napja
A pénteki frissítések véget értek.
A szombati hírek >>

23:20
Izrael: a rafahi hadművelet nem vezet a palesztin lakosság elpusztításához

Izrael elutasította a Dél-Afrika Köztársaság által megfogalmazott vádat, amely szerint népirtást követ el. A zsidó állam közölte: továbbra is, a “törvényeknek megfelelően” beengedi a humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az ICJ döntése után telefonon egyeztetett kormánya tagjaival, valamint az igazságszolgáltatás magas rangú tisztviselőivel.

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a bíróság döntéséről azt mondta: “a történelem fog ítélkezni azokról, akik a Hamasz-nácik mellé álltak. Akik azt követelik, hogy Izrael állítsa le a háborút, azt követelik, hogy a léte megszűnéséről döntsön. Izrael ebbe nem fog beleegyezni”.

Bővebben:

23:10
IDF: Körülbelül 20 lövést indítottak Felső-Galilea felé ma este, a Hezbollah célpontjait támadtuk

A kora esti riasztások nyomán az IDF arról tájékoztatott, hogy Libanon irányából Felső-Galilea felé mintegy 20 kilövést észleltek, illetve Dovev és Menara településeken több, kárt okozó becsapódás volt. Személyi sérülés nem történt, és a tüzérségi erők viszonozták a tüzet a libanoni területről történt kilövések forrásaira. Az is elhangzott, hogy a légierő vadászgépei megtámadták a Hezbollah több katonai épületét Savannah és Ramya települések környékén, valamint a szervezet másik terrorista infrastruktúráját Yaron településen. A hadsereg tájékoztatása szerint az ellenséges repülőgép behatolására vonatkozó figyelmeztetést követően elfogtak egy légi támadó eszközt a felső-galileai Dishon térségében.

22:16
Légiriadó volt Felső-Galileában

20:32
A Gázai övezet melletti Netiv HaAsara mosávban megszólalt a légiriadó

20:09
Biden és al-Sisi megállapodott abban, hogy Egyiptom folytatja a segélyszállító teherautók átszállítását a Kerem Shalom átkelőről a Gázai övezetbe

Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök és Joe Biden amerikai elnök megállapodott abban, hogy a segélyszállító teherautók újraindulnak Gázába a Kerem Shalom átkelőn keresztül. Az egyiptomi elnöki hivatal közleményében leszögezte, hogy a két vezető telefonbeszélgetésen megállapodott a segélyek Kerem Shalomon keresztül történő szállításának ideiglenes újraindításáról, amíg ki nem alakítják azt a mechanizmust, amely lehetővé teszi a rafahi átkelő újbóli megnyitását a palesztin oldalon. (Reuters)

19:17
Légiriadó volt Felső- és Nyugat-Galileában ellenséges dróntámadás miatt

18:53
IDF: A Hamasz nemzetbiztonsági parancsnokhelyettese tegnap meghalt egy légicsapásban

Az IDF bejelentette, hogy a Gázai övezet nemzetbiztonsági parancsnokának helyettese tegnap meghalt egy légicsapásban. Ő volt a felelős a Gázai övezet határainak biztosításáért, és ő akadályozta meg a civilek evakuálását a harci övezetekből.

18:42
A riasztók működésbe léptek Felső-Galileában ellenséges drónok támadása miatt

A Felső-Galileai Regionális Tanács közölte, hogy Dovev és Menara közelében több becsapódást észleltek, személyi sérülés nem történt.

18:39
Működésbe léptek a szirénák a Golán-fennsík északi részén ellenséges robotrepülőgépek behatolásától tartva

18:33
Légiriadó volt Felső-Galileában

18:31
Az IDF Rafahban támadott, a támadás célpontja a Hamasz dandárparancsnoka volt

Az izraeli hadsereg délután támadást hajtott végre Rafahban, miután a hágai Nemzetközi Bíróság tűzszüneti parancsot adott ki Izraelnek az olyan hadviselésre a városban, amely veszélyeztetheti az ott élő civileket. A támadás célpontja a Hamasz egyik dandárparancsnoka volt. Palesztin jelentések szerint a támadás óriási volt.

18:25
Légiriadó volt a Golán-fennsík északi részén ellenséges dróntámadás miatt

18:14
IDF: Megtámadtuk a Hezbollah katonai épületeit Libanon déli részén

A légierő vadászgépei megtámadták a Hezbollah katonai épületeit Libanon déli részén. A hadsereg közleménye kijelentette, hogy a csapatok azonosították a Hezbollah-harcosokat, akik behatoltak egy katonai épületbe Maron al-Ras településen, és röviddel később bombázták. Egy másik katonai építményt is megtámadtak Mis al-Jabal település környékén. A hadsereg közleménye azt is leszögezte, hogy ma korábban egy libanoni területről indított gyanús légi célpontot fogtak el.

18:02
Egy tartalékos katona súlyosan megsérült egy ütközetben a Gázai övezet északi részén

17:39
Légiriadó volt Kirjat Smonában

17:21
Légiriadó volt Felső-Galileában

16:25
A hágai törvényszék döntése: “Izraelnek le kell állítania a rafahi hadműveletet”

A hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ) ma délután közzétette drámai döntését Dél-Afrika azon kérelmével kapcsolatban, hogy adjon ki parancsot a gázai háború leállítására, és kimondta: “Izraelnek azonnal le kell állítania a rafahi hadműveletet.” A bíró felolvasta a végzéseket, amelyeket csak ketten kifogásoltak – az izraeli bíró, Aharon Barak, aki családi okok miatt nem volt jelen a tárgyaláson, valamint az ugandai bíró, Julia Sebutinde, aki Izrael oldalán állt a januári tárgyaláson is. A becslések szerint Izrael nem tesz eleget semmilyen bírósági végzésnek, és a kormány szóvivője tegnap azt mondta a Reuters hírügynökségnek: “Semmilyen hatalom a földön nem akadályozza meg Izraelt abban, hogy megvédje polgárait és üldözze a Hamaszt Gázában.”

Fotó: Johanna Geron / Reuters

A bíróság libanoni elnöke, Nawaf Salam határozatában kijelentette, hogy “Izraelnek le kell állítania a katonai hadműveletet és minden olyan akciót Rafah térségében, amely hatással lehet a rafahi polgári lakosságra. A bíróság felszólítja Izraelt, hogy tegyen lépéseket a népirtásról szóló egyezményre vonatkozó bizonyítékok megsemmisítésének megakadályozására. A jelenlegi körülmények között a bíróság úgy ítéli meg, hogy a népirtásról szóló egyezmény hatálya alá tartozó állítások bizonyítékainak megőrzése érdekében Izraelnek hatékony lépéseket kell tennie annak biztosítására, hogy bármely – az ENSZ által kijelölt – nyomozóbizottság, tényfeltáró bizottság és nyomozó testület azonnal bejuthasson Gázába a népirtással kapcsolatos vádak kivizsgálására.”

Bővebben:

14:32
Izrael korlátozza Spanyolország jeruzsálemi konzulátusának munkáját

Előzőleg a spanyol munkaügyi és gazdasági miniszter, Yolanda Díaz a “Palesztina szabad lesz a folyótól a tengerig” kifejezést használta. Ez a jelszó a Jordán folyóra és a Földközi-tengerre utal, és sokan antiszemitának tekintik, mert olyan valóságot követel, melyben a jelenleg ebben a térségben elhelyezkedő Izrael nem létezik. Ezért sokak szerint a zsidók elleni etnikai tisztogatásra vagy népirtásra, s Izrael felszámolására szólít fel. Ez a kifejezés szerepel a Hamasz hivatalos manifesztumában is.

“Ha ez a tudatlan, gyűlölettel teli személy valóban meg akarja érteni, hogy mit akar a radikális iszlám, akkor ismerje meg a 700 éves iszlám uralmat Andalúziában, a mai Spanyolország területén” – közölte Kac.

Bővebben:

13:45
IDF adatok: Az elmúlt napon nyolc katona sérült meg, közülük egy súlyosan

12:45
Libanoni jelentések szerint egy izraeli drón támadott meg egy járművet az ország déli részén

12:21
A CIA és a Moszad vezetője a hétvégén találkozik Európában, hogy megpróbálják újraindítani a tárgyalásokat

A CIA vezetője, William Burns várhatóan ezen a hétvégén találkozik Európában a Moszad vezetőjével, David Barneával, hogy megpróbálja újraindítani a Gázai övezetben a tűzszünetről és az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megrekedt tárgyalásokat. Egyelőre nem világos, hogy a közvetítő Katar és Egyiptom képviselői is részt vesznek-e a tárgyalásokon.

12:18
Ellenséges drón behatolása miatt volt újabb légiriadó Galilea észak-keleti részén

11:34
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén ellenséges drón behatolása miatt

10:47
Az elrabolt Orión Hernández, Hanan Yablonka és Michel Nisenbaum holttestét találták meg a Gázai övezetben

Balról: Orión Hernández, Hanan Yablonka és Michel Nisenbaum

Az IDF és a Sabak az elmúlt éjjel három elrabolt holttestét mentette ki a Gázai övezetből – jelentette be az IDF szóvivője. Az elraboltak, akiknek holttestét visszahozták Izraelbe: Orión Hernández (30), Hanan Yablonka (42) és Michel Nisenbaum (59). Az IDF szóvivője elmondta, hogy a hadsereg kezében lévő titkosszolgálati információk szerint mindhármukat október 7-én, a 232-es úton Mefalsim kibuc közelében gyilkolták meg, de még azelőtt, hogy elhurcolták volna őket az övezetbe.

Bővebben:

07:35
A Világbank a Palesztin Hatóság összeomlására figyelmeztet

A Világbank arra figyelmeztetett, hogy a Palesztin Hatóság közel áll a piaci összeomláshoz, miután gazdasági állapota az elmúlt három hónapban drasztikusan romlott. A bank véleménye szerint “a bevételek és a nélkülözhetetlen állami kiadások finanszírozásához szükséges összeg közötti növekvő különbség költségvetési válságot idéz elő”.
A bank egyebek mellett közölte, hogy 2023 októbere óta közel félmillió munkahely szűnt meg a palesztin gazdaságban – 200 ezer a Gázai övezetben, 144 ezer Ciszjordániában és további 148 ezer azon kívül (főleg Izraelben). (Reuters)

07:00
Jelentés: Biden azt fontolgatja, hogy „tanácsadót” nevez ki a Gázáért felelős, jövendő palesztin haderő mellé

A Politico honlapja arról számolt be, hogy a Biden-kormány egy amerikai tisztviselő kinevezését fontolgatja a többségében palesztin haderő “tanácsadójaként”, amely a tervek szerint az Izrael és a Hamasz közötti háború lezárása után venné át a Gázai övezet feletti ellenőrzést. A jelentés szerint a tanácsadó előreláthatóan a térségben, Jordániából vagy a Sínai-félszigetről működne együtt a haderő parancsnokával, legyen az palesztin vagy más arab országból származó. Ez a szándék azt jelzi, hogy az USA jelentős szerepet kíván vállalni a háború utáni rendezésben.

05:44
IDF: A légierő elfogott egy keletről izraeli területre repülő drónt, a Cfaton lezuhanó töredékek tüzet okoztak

02:52
Az amerikai képviselőház elnöke: Netanjahu hamarosan felszólal a kongresszus előtt

Mike Johnson, az amerikai képviselőház elnöke az Izrael washingtoni nagykövetségén tett látogatásán megjegyezte, hogy tudomása szerint Netanjahu meghívást kapott, hogy beszédet tarthasson a közeljövőben a Kongresszusban, és hozzátette, hogy ez a lehetőség demonstráció lesz az izraeli kormány támogatására, olyankor amikor erre nagyobb szükség van, mint bármikor azelőtt. A meghívást a kongresszuson való felszólalásra Chuck Schumer demokrata szenátor, a szenátus többségi vezetője még nem erősítette meg.

23:38
Légiriadó volt Felső-Galileában

22:06
IDF: Két rakéta a Gázai övezet közepéről nyílt területekre esett Ofakim közelében, nem voltak áldozatok

22:04
IDF: Két páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból, Metulában egy ház megrongálódott

21:17
IDF: A légierő vadászgépei elfogtak két légi támadó eszközt, amelyek keletről Eilat felé tartottak

20:18
Jobboldali aktivisták teherautókat állítanak meg Ciszjordániában, és árukat raknak ki belőlük

Jobboldali aktivisták teherautókat állítanak meg Avitar és Givat Assaf közelében Ciszjordániában, és kirakják belőlük az árukat. Nem tudni, hogy ezek humanitárius segélyszállító teherautók-e, amelyek a Gázai övezet felé tartanak. Katonai erők érkeztek a helyszínre, de egyelőre senkit sem tartóztattak le.

20:09
Az IDF közölte, hogy sikerült kiiktatniuk egy dzsabaliai alagútban a Hamasz Beit Hanun zászlóaljának parancsnokát

19:45
Körülbelül 200 ember tüntet az elraboltak szabadon bocsátásáért, szakaszosan blokkolva a tel-avivi Begin utat

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Itai Ron

19:26
IDF: Két drón lépett át Libanonból a határon, az egyikőjük felrobbant Kirjat Smona térségében, míg a másikat sikerült elfogni

Az IDF bejelentette, hogy két UAV kelt át Libanon felől a határon, az egyik Kirjat Smona térségben robbant fel, a másikat pedig elfogták. A hadsereg közleményében ugyanakkor az is szerepelt, hogy a légierő vadászgépei egy katonai létesítményt és a Hezbollah két megfigyelőállomását támadták Dél-Libanonban.

18:49
Az IDF szóvivője nyilatkozott a hadsereg rafahi tevékenységéről, és céljukról a Hamasz által fogva tartott túszok kiszabadítására

Daniel Hagari, az IDF szóvivője a külföldi médiának adott tájékoztatón kijelentette, hogy a Hamasz túszokat tart a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban: „Ki fogjuk szabadítani a túszokat a Hamasz fogságából. A terrorszervezet Rafahban tartja fogva őket, ezért tevékenykednek erőink ott” – mondta Hagari.

18:36
Légiriadó volt egy sor észak-galileai településen ellenséges dróntámadás miatt

18:20
Netanjahu az Északi Parancsnokságnál: részletes, fontos, sőt meglepő terveink vannak az északi frontra

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellátogatott az Északi Parancsnokságra, és találkozott annak parancsnokával és a hadosztályok parancsnokaival. A látogatás során Netanjahu elmondta, hogy Izrael folyamatosan tevékenykedik az északi fronton, és eddig több száz Hezbollah-harcost sikerült felszámolni. Elmondása szerint “részletes, fontos, sőt meglepő terveink vannak, de ezeket a terveket nem osztom meg az ellenséggel, amelyek célja az északi biztonság helyreállítása és a lakosok épségben való visszatérése otthonaikba.”

18:08
Hamasz: Izrael a levegőből likvidálta a szervezet biztonsági apparátusának vezető tagját Gáza város központjában

A Hamasz belügyminisztériuma bejelentette, hogy Izrael megölte a Nemzetbiztonsági Erők – a Hamasz egyik biztonsági mechanizmusának – vezető tagját a Gázai övezetben. A közlemény szerint a merényletet légitámadásban követték el Gáza város központjában. A halottat Dia Adin Al Sharafa-nak hívják, és rangja egyenértékű a tábornoki ranggal.

18:00
A csütörtöki hírek folytatása – 2024. május 23., csütörtök.

Főkép: Humanitárius segélyszállító teherautó a Kerem Shalom átkelőnél, a múlt hónapban – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.