Nemzetbiztonsági tanácsadó: még legalább hét hónapig tart a háború

Még legalább hét hónapig fog tartani a Hamasz palesztin terrorszervezet ellen indított háború a Gázai övezetben – jelentette ki szerdán Cahi Hanegbi, Izrael nemzetbiztonsági tanácsadója.

Hanegbi a Kan közszolgálati rádiónak nyilatkozott. “A hadsereg őszintén megmondta a haditervek kabinet elé terjesztésének első napjaiban, hogy a háború hosszú lesz, és 2024-et a harcok éveként határozta meg” – közölte.

“Idén további hét hónapnyi küzdelem vár ránk az eredmények elmélyítése érdekében, és elérjük azt, amit mi a Hamasz kormányzati és katonai képességei megsemmisítéseként határozunk meg” – vélekedett.

Hanegbi szerint a győzelem egyértelmű, a háború három célja határozza meg: a Hamasz infrastruktúrájának és katonai képességeinek megsemmisítése, az elhurcoltak visszatérése, és hogy a háború végén többé nem fenyegetik Izraelt a Gázai övezetből.

Izraelben jelentősen megemelkedett a mentális segítségre szorulók száma az október 7-i terrortámadás óta az izraeli parlament, a kneszet egészségügyi bizottságának meghallgatásán közölt adatok szerint. Az Hamasz iszlamista terrorszervezet által elkövetett tömeggyilkosságot követő első három hónapban 17 825 embert láttak el az erre szakosodott intézményekben, több mint háromszorosát a 2022-ben, és két és félszeresét a 2023 első kilenc hónapjában kezelteknek.

Jelenleg 15 központban ápolják a rászorulókat, és országszerte több tucat helyet működtettek az otthonaikból evakuált észak-izraeliek számára. Az október 7-én, a Gázai övezet mellett tartott parti mintegy kétezer túlélőjét is különleges, szakmai segítségben részesítik. A zenei fesztiválon 364 embert gyilkoltak meg, és hatvanat hurcoltak el túszként a palesztin terroristák.

Főkép: Cahi Hanegbi – Fotó: Ohad Zweigenberg

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.