Biden: Izrael új háromfázisú tervet javasolt a tűzszünetre és az összes elrabolt szabadon bocsátására – Hírszüret

2024. május 31., péntek, a háború 238. napja
A pénteki frissítések véget értek.
Szombati hírösszefoglaló >>

23:30
A Hamasz a Biden által bemutatott vázlatról: kész pozitívan megvizsgálni minden olyan javaslatot, amely az IDF teljes kivonását tartalmazza

A Hamasz ma (péntek) este Joe Biden amerikai elnöknek a harcok befejezésével kapcsolatban ismertetett vázlatára reagálva azt mondta, hogy „készségesen megfontol minden javaslatot az állandó tűzszünetre, az IDF-erők teljes kivonására Gázából, az övezet helyreállításáról, a kitelepítettek visszatérése otthonaikba, valamint a túszok és foglyok cseréjére.”

20:35
Biden: Izrael új háromfázisú tervet javasolt a tűzszünetre és az összes elrabolt szabadon bocsátására

Joe Biden amerikai elnök, ma – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot tett, és közölte, hogy Izrael új javaslatot tett a Hamasznak, amely „útvonal a tűzszünet meghosszabbítására és az összes elrabolt szabadon bocsátására.” Elmondása szerint az ajánlatot Katar továbbította a Hamasznak. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a beszédre reagálva kijelentette, hogy felhatalmazta a tárgyalócsoportot, hogy terjessze elő a javaslatot, amely lehetővé tenné az összes elhurcolt visszaküldését és a Hamasz katonai és kormányzati képességeinek felszámolását.

19:40
IDF: 15 Nyugat-Galileára lőtt rakétát azonosítottak a legutóbbi támadásban

Az IDF szerint 15 rakétát észleltek az elmúlt órában Nyugat-Galilea felé. A hadsereg szerint kilenc kilövést azonosítottak, amelyek Libanon területéről érkeztek Gaaton területére, ebből hét nyílt területre esett. Ezzel egyidejűleg további hat kilövést észleltek Pkiin térségére, amelyeket a légvédelmi rendszerek elfogtak.

19:04
Noa Argamani családja jóváhagyta a videó közzétételét, amelyben az ő hangja hallatszik

Noa Argamani családja jóváhagyta a Hamasz által terjesztett videó közzétételét, amelyben az ő hangja hallatszik. Argamani a felvételen Izrael polgáraihoz fordul, és azon töpreng: „Itt hagytok minket, és véget vettek a sorsomnak és rabtársaim sorsának, mint Ron Arad?” Ezt követően Argamani felszólította a polgárokat, hogy menjenek és demonstráljanak, hogy elősegítsék az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodást. „Kérlek, ne hagyjátok, hogy Netanjahu és a kormány megöljön minket.” Noa felvételével egy időben videón is láthatók a rajzok, amelyeket a család szerint a fogságban rajzolt.

19:03
Az EU 25 millió eurót folyósított a palesztin hatóságnak és 16 millió eurót az UNRWA-nak

Az Európai Bizottság pénteken folyósította a Palesztin Nemzeti Hatóságnak elkülönített uniós támogatás második 25 millió eurós részletét, hogy hozzájáruljon a palesztin köztisztviselők fizetéséhez és nyugdíjához, valamint 16 millió eurót utalt az a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek (UNRWA) a palesztin menekülteknek nyújtott alapvető szolgáltatások, köztük egészségügyi és oktatási szolgáltatások biztosítására.

Bővebben:

19:01
Egy galileai nőt letartóztattak és megbilincselve, bekötött szemmel vezették el, mert a háború ellen emelt szót

Majd al-Krum egyik lakosát közrend megsértésének gyanúja miatt tartóztatták le, miután egy feljelentés szerint a hadsereg és a kormány elleni posztokat tett közzé. A rendőrnő két bilinccsel megbilincselte a kezét, és a szemét is bekötötte. Az ügyészség: „A felbujtás bűntette miatti nyomozást nem hagyták jóvá”. Ahmed Tibi: „rasszista rendőrség”.

Ahmed Tibi: „Csak egy rasszista és nőgyűlölő rendőrség tartóztat le egy ilyen arab állampolgárt a háború és a rendőrség elleni poszt miatt. Bilincs és szemkötő a rendőrkapitányság udvarán. Bíróhoz vitték, aki hazaengedte. Az elhurcoltak családjaira támadókat nem tartóztatják le, a telepeseket, a palesztinokra támadókat nem tartóztatják le, a gyilkosok és a bűnszervezetek szabadon kószálnak. De őt a büntetés és a megaláztatás eszközeként letartóztatják.”

Bővebben:

18:54
Miniszterelnöki Hivatal: Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete bejelentette mandátumának lejártát ezen a nyáron

A Miniszterelnökség ma este közölte, hogy Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan bejelentette, idén nyáron mandátuma véget ér. Arden négy éve szolgál a poszton, míg egy évig Izrael amerikai nagyköveteként is szolgált. A Miniszterelnöki Hivatal szerint Ardennek felajánlották, hogy továbbra is az Egyesült Államokban maradjon nagykövet, de ő úgy döntött, visszatér Izraelbe, családi megfontolások miatt.

18:01
Naszrallah bejrúti beszéde alatt légiriadó volt Akkóban és környékén

A Vaskupola működésben Karmiel mellett – Fotó: frankpeti

17:35
A Hamasz kiadott egy videófelvételt az elrabolt Noa Argamaniról

A Hamasz kiadott egy videófelvételt Noa Argamaniról, akit október 7-én raboltak el a Nova partiról. Armani családja azt kérte, hogy ne tegyék közzé a videót, ami jelenleg nem világos, mikor készült. „Nincs szükség a Hamasz propagandavideójára, ami az izraeli kormányhoz intézett felszólítást visszhangozza: olyan megállapodást kell kötni, ami hamarosan hazahozza őket” – közölte az elraboltak hazaszállításával foglalkozó családok szervezete.

17:15
Három rakéta csapódott be Galileában, nem voltak áldozatok

Három rakéta zuhant le az ország északi részén levő Maayan Baruch és Kfar Yuval települések közelében – erről a Felső-Galileai Regionális Tanács számolt be. Az eset során személyi sérülés nem történt, de az egyik helyen tűz ütött ki, ennek megfékezésén dolgozik a tűzoltóság.

16:49
A rafahi hadművelet miatt: Franciaország megtiltja Izraelnek, hogy részt vegyen egy nagy fegyverkiállításon

Netanjahu és Macron

Franciaország megtiltotta izraeli cégeknek, hogy részt vegyenek a jövő hónapban a Párizs melletti Villepinte-ben megrendezett Eurosatory fegyverkiállításon. A francia védelmi minisztérium kijelentette, hogy „az izraeli cégek kiállításon való részvételének feltételei mindaddig nem teljesülnek, amíg az elnök felszólítja Izraelt, hogy hagyjon fel a rafahi katonai akcióval”. A héten Emmanuel Macron elnök azt mondta, hogy „megdöbbentette” a légicsapás, ami tüzet okozott a rafahi sátortáborban, amelyben 45 palesztin vesztette életét. (Reuters)

16:48
Az IDF megerősítette, hogy erői Rafah központjában működnek

Az IDF megerősítette, hogy erői jelenleg Rafah központjában tevékenykednek. A hadsereg szerint az erők Hamasz rakétakilövőket, alagutakat és fegyverraktárakat tártak fel a térségben. Mióta május 6-án megkezdődött a szárazföldi hadművelet a városban, több mint egymillió palesztin menekült menekült el onnan. (AP)

Bővebben:

16:02
Légiriadó volt Felső-Galileában

12:30
A Hamasz akkor kész a túszegyezményre, ha Izrael befejezi a harcokat a Gázai övezetben

“Izrael nem fejezi be a háborút cserébe az összes túsz kiszabadításáért” – mondta Cahi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön az Izraelből október 7-én elraboltak családtagjaihoz szólva. Hanegbi a családokkal tartott csütörtöki találkozóján úgy vélte, hogy a kormány “első szakaszban” megállapodást köthet a “humanitárius” kategóriába tartozó túszok, vagyis a nők, betegek és idősek visszajuttatásáról.

A találkozón a 12-es kereskedelmi tv beszámolója szerint Hanegbi, Benjamin Netanjahu miniszterelnök közeli munkatársa dorgálta és sértegette a hozzátartozókat, és egy női rokon sírva távozott a megbeszélésről.

Bővebben:

12:21
A Hamasz vezetője egy egységes palesztin vezetés előmozdítását szorgalmazta a PFSZ alatt Ciszjordánia és a Gázai övezet irányítására

A Hamasz vezetője, Ismail Haniyeh a PFSZ által vezetett egységes palesztin vezetés felállítását szorgalmazta a Ciszjordánia és a Gázai övezet irányítására. Haniyeh, aki egy bejrúti konferencián szólalt fel, hangsúlyozta, hogy általános választásokra van szükség a palesztin elnökség és parlament számára, és egy új nemzeti tanácsot kell felállítani.

A Hamasz politikai irodájának vezetője hozzátette: a szervezet arról tájékoztatta a tárgyalások közvetítőit, hogy nem változtatott álláspontján az elhurcoltak szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokon, és kitart a teljes tűzszünet és a hadsereg övezetből való kivonása mellett az üzletért cserébe. Haniyeh hozzátette, hogy „azoknak, akik a másnapról beszélnek, meg kell érteniük: a palesztin nép nem fogja leváltani a Hamaszt”.

12:17
IDF: Két rakéta felrobbant egy nyílt területen Biranit közelében

11:45
Légiriadó volt Metulában

11:02
IDF: A dzsabalijai alagutak a határtól körülbelül 500 méterre értek el, a becslések szerint több száz Hamasz-tag vesztette életét a városban

Az IDF szerint a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija városa alatt épített alagutak mintegy 500 méterre értek el az izraeli határtól, és az volt a céljuk, hogy bejussanak az ország területére. A városban és a menekülttáborban három hétig tartó tevékenység után a hadsereg azt állítja, hogy levonták a Han Juniszban lezajlott harcok tanulságait, és most Dzsabalijában be tudták keríteni a Hamasz föld alatt tartózkodó harcosait. A hadsereg tisztviselői megjegyezték, hogy az alagutakban megfigyelő és parancsnoki helyiségeket, nagy mennyiségű lőszert, valamint a hét elrabolt holttestének kimentéséhez nélkülözhetetlen hírszerzési információt szereztek. Az IDF becslései szerint 500-600 fegyveres Hamasz-tag vesztette életét a dzsabalijai hadművelet során. 10 izraeli esett el a harcok során.

Fotó: IDF
A hét elrabolt, akiknek holttestét visszahozták Izraelbe

07:45
IDF: A légierő a Hezbollah négy katonai épületét támadta meg Dél-Libanonban

06:02
Az izraeli hadsereg két katonája vesztette életét a Gázai övezetben vívott harcokban

Ader Gabriel (b) és Jonathan Elias

Két IDF-katona vesztette életét tegnap (csütörtök) a Gázai övezetben vívott csatákban: Ader Gabriel (24) tartalékos főtörzsőrmester a Gázai övezet északi részén, Jonathan Elias (20) őrmester pedig az övezet déli részén vesztette életét az ott folyó harcokban. Az IDF közölte, hogy abban az incidensben, amelyben Elias meghalt, a givati ​​járőr egyik tisztje súlyosan megsérült.

23:31
Légiriadó volt a felső-galileai Ramot Naftali településen

22:30
Háromszáz palesztin fegyverest ölt meg az izraeli hadsereg a Rafah elleni hadművelet kezdete óta

Az izraeli hadsereg (IDF) mintegy háromszáz palesztin iszlamista fegyverest ölt meg azóta, hogy május 6-án elindította hadműveletét a Gázai övezet déli határán fekvő Rafah városa ellen – közölte csütörtökön David Mencer izraeli kormányszóvivő.

Bővebben:

20:03
Az elraboltak szabadon bocsátásáért tüntetők blokkolják a Derech Begint Tel-Avivban

20:02
Légiriadó volt Felső-Galileában

19:59
IDF: Megsemmisítettük az alagutat, ahonnan hét elrabolt holtteste került elő, és ellenőriztük, hogy nem maradt ott további holttest

19:57
A haifai rendőrség erőszakkal feloszlatta a Gázai övezetben folyó háború ellen tüntetőket, legalább hatot letartóztattak

A rendőrség erőszakkal feloszlatta a Haifa alsóvárosában tartott háborúellenes demonstrációt, amelyen személyi igazolványt követeltek a tüntetőktől, és egy rendőrnő az eseményt dokumentáló újságírónőre támadt, megpróbálta kiütni a mobiltelefonját a kezéből, és erősen arcon ütötte.

Körülbelül negyed órával az előre bejelentett tüntetés előtt több tucat rendőr és lovas jelent meg a város Ben Gurion utcájában. A rendőrök megállították az egyik tüntetőt a tiltakozás központja felé menet, és követelték, hogy igazolja magát, adja meg személyi igazolványának számát, miközben közölték vele, hogy ott nincs tüntetés.

Nem sokkal a tüntetés kezdete után a rendőrség törvénytelennek nyilvánította a demonstrációt, és erőszakkal eltávolította a tüntetőket. Legalább hat embert letartóztattak, és összetűzések voltak a rendőrséggel.

19:26
Az IDF fokozta az éberséget a zöld határ mentén, és a terroristák Ciszjordániából való beszivárgásának forgatókönyvét gyakorolta

Az IDF bejelentette, hogy megnövelte a katonai aktivitást a zöld határ területén Tul-Karem térségében, miután az elmúlt hetekben többször lövöldöztek Emek Heferre a környékről. A hadsereg tájékoztatása szerint az erők a menekülttáborokban és falvakban tevékenykednek, és eddig több mint 40 palesztint tartóztattak le, közülük 13-at az éjszaka folyamán. Emellett a ciszjordániai hadosztály és a légierő több forgatókönyvét is begyakorolták a kerítés áttörésével és a terroristák beszivárgásával a térség településeire. Az elmúlt héten több százezer sékelt és fegyvert foglaltak le Ciszjordániában.

Tegnap (szerda) a Hamasz Az-Din al-Kasszam brigádjai lőttek Bat Heferre Tul-Karemből. Délután Ciszjordánia felől lőttek tüzet a gilboai Gan Ner település felé, a hónap eleje óta harmadszor. Egyik esetben sem történt személyi sérülés.

18:21
A palesztin egészségügyi minisztérium: Egy ember meghalt, négyen pedig megsebesültek az IDF-tűzben a ciszjordániai Al-Birában, köztük egy súlyosan

18:10
Tűz ütött ki egy nyílt területen Beit Semes térségében, a környéken parkoló lakókocsikat evakuálták

A tűz Beit Semesben, ma – Fotó: Jeruzsálemi kerületi tűzoltóság

18:01
Ezrek vesznek részt a jeruzsálemi büszkeségfelvonuláson, a belváros utcáit elzárták a forgalom elől

Pride felvonulás Jeruzsálemben, ma. A felvonulást idén a háború árnyékában csökkentett formában tartják. – Fotó: Naama Greenbaum

Ezrek vesznek részt a jeruzsálemi melegfelvonuláson, amelyre immár 22. éve kerül sor. A résztvevők a harangtoronytól a Függetlenségi Park felé sétálnak, a városközponton keresztül. Hatalmas rendőri erők biztosítják a felvonulást, és a főváros központjában számos utcát lezártak a forgalom elől. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a helyszínre érkezett, és kiabálásokat és felszólításokat kapott az elraboltak szabadon engedésére.

A felvonulást idén a háború árnyékában csökkentett formában rendezik meg. A szervezők elmondták: többek között arra kérték a közönséget, hogy zene nélkül haladjanak az útvonalon. A táblák és a büszkeség-zászlók mellé felkerültek az elhurcoltak visszatéréséért folytatott küzdelem zászlói is.

18:00
A csütörtöki hírek folytatása – 2024. május 30., csütörtök.

Főkép: Füst gomolygott Rafahban a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok sátortábora közelében, tegnap – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.