Egyiptom: A Hamasz bejelentette, hogy a Biden által előterjesztett javaslat pozitív, Izraelre várnak – Hírszüret

2024. június 3., hétfő, a háború 241. napja
A hétfői frissítések véget értek.
Szerdai hírösszefoglaló >>

14:48
Külügyminisztérium: Molotov-koktélt dobott egy szír állampolgár a bukaresti nagykövetségre, személyi sérülés vagy kár nem történt

A román biztonsági erők az izraeli bukaresti nagykövetség épülete előtt, ma – Fotó: Vadim Ghirda / AP

14:30
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges drón behatolása miatt

14:29
Netanjahu: az egyezség nem állítja le a harcokat, hanem ideiglenes tűzszünethez vezet a túszok szabadon bocsátása érdekében

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma a Külügyi és Biztonsági Bizottságban kijelentette, hogy a Hamasszal kötött megállapodás nem állítja le a gázai harcokat, hanem ideiglenes, 42 napos tűzszünethez vezet, amely lehetővé teszi az elhurcoltak visszatérését. A bizottság tagjai előtt Netanjahu elmondta, hogy a rafahi átkelő kezelésével kapcsolatos felfogás meg fog változni, és annak Izrael és Egyiptom közös irányítását részesítik előnyben. Netanjahu a „háború utáni nap” kérdésére utalt, és elmondta, hogy Izrael számos alternatívát vizsgál a polgári közigazgatással kapcsolatban, és ezeket a közeljövőben kipróbálják a Gázai övezet északi részén.

14:15
A gázai egészségügyi minisztérium szerint 40-en haltak meg és 150-en sérültek meg az elmúlt nap folyamán a Gázai övezetben

13:53
Kiújult a Ramim hegygerincen a tűz, ami tegnap egy rakéta zuhanását követően tört ki

13:50
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges dróntámadás miatt

Egy katonai létesítményt ért találat Margaliot mosáv térségében.
Később az IDF pontosított: A Margaliot melletti katonai létesítmény nem a támadásban sérült meg, a közelben kitört tűz következtében történt robbanás.

13:39
Állami ellenőr: A kormány áthárítja a felelősséget Kirjat Smona lakosainak kezeléséért az önkormányzatra, és kárt okoz a lakosoknak

Matanyahu Englman államellenőr ma Kirjat Smonában járt, és azt mondta, hogy „az az érzés, hogy az izraeli kormány nem tekinti a feladatának a város lakóival való törődést”. Szerinte „az önkormányzatra hárították a dolgokat, és a kormánytisztviselők nincsenek jelen, és nem foglalkoznak a lakosok szükségleteivel.” Felszólította a kormányt, hogy gondoskodjon Kirjat Smona gyermekeinek iskolába való visszatéréséről, nehogy „egy újabb elveszett évet éljenek meg”.

A polgármester mellett tartott sajtótájékoztatón Englman keményen bírálta a kormányt, és kijelentette, hogy „Izrael Állam nélkülözi a stratégiát”. Hozzátette, hogy Kirjat Smona lakosainak kezelésének átgondolt terve nélkül „Izrael Állam árt a polgároknak”.

Englman felszólította a pénzügyminisztert, hogy foglalkozzon a kitelepített lakosok szállodákból házakba költözése nyomán megemelkedett lakásárak kérdésével. „Nem fordulhat elő, hogy egy Tibériásban vagy Nahariában lévő lakás, amiért a bérleti díj korábban 3000 sékel volt, ma 10 000 sékelbe kerül. Vannak, akik kihasználják a helyzetet” – mondta.

12:16
Jelentések Libanonban egy jármű elleni támadásról az ország déli részén, Tzur városától északra

Füst gomolyog a mai libanoni támadás színhelye fölött

11:38
Egyiptom: A Hamasz bejelentette, hogy a Biden által előterjesztett javaslat pozitív, Izraelre várunk

Az egyiptomi külügyminisztérium bejelentette, hogy a Hamasz pozitívan reagált a túszegyezmény Biden által bemutatott körvonalaira, és várják Izrael válaszát. A minisztérium hangsúlyozta, hogy Kairó elutasítja az izraeli jelenlét lehetőségét a rafahi átkelőnél, és megjegyezte, hogy nehéz belátni, hogyan lenne lehetséges palesztin ellenőrzés nélkül folytatni működését. (Reuters)

11:15
Szíriai jelentések: 16-ra nőtt az Aleppó városában Izraelnek tulajdonított merénylet áldozatainak száma

09:48
Khamenei: október 7-e meghiúsította az Egyesült Államok által vezetett normalizációs kísérleteket, és a palesztin kérdést helyezte a középpontba

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei, a múlt hónapban – Fotó: Majid Asgaripour / Reuters

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah ma az Iszlám Köztársaság alapítója, Khomeini halálának évfordulója alkalmából emlékezve kijelentette, hogy „a háború (Gázában) érzékeny időben jött, és meghiúsított minden, a cionista entitás normalizálására irányuló kísérletet és a régió ellenőrzését. A háborúra azért volt szükség, mert volt egy amerikai-nyugati folyamat, amely megváltoztatta a régió valóságát.”

Khamenei szerint „a régiónak október 7-re volt szüksége, az „Al Aksza árvíz” a megfelelő időben jött – a palesztinoknak sikerült ostromot létrehozniuk a cionista entitás kormányán, amelynek nincs menekülési útvonala, és a palesztin kérdés központi jelentőségűvé vált a világ közvéleménye számára.”

09:13
Egy eilati légiriadót követően az IDF arról tájékoztatott, hogy a légvédelem a Nyíl rakétavédelmi rendszerrel elfogott egy föld-föld rakétát, ami Izrael felé tartott, és nem történt áldozat vagy kár

09:03
IDF: négy kilövést azonosítottak Libanon területéről, az egyiket elfogták

08:46
Az elraboltnak tekintett Dolev Jehud holttestét Nir Oz kibucban találták meg, október 7-én gyilkolták meg

Dolev Jehud

Az IDF bejelentette, hogy izraeli területen megtalálta Dolev Jehud holttestét, akit eddig elraboltnak minősítettek. A hadsereg szerint október 7-én gyilkolták meg Nir Oz kibucban – és ott találták meg a holttestét. Most, körülbelül nyolc hónappal a mészárlás után, az Igazságügyi Orvostani Intézetben végzett eljárás során azonosították. A nyomozásban a foglyok és eltűnt személyek felkutatásával foglalkozó egység, valamint régészek vettek részt.

Bővebben:

08:31
Netanjahu és Ben-Gvir ma találkozik, hogy megvitassák a túszügyletet

08:19
Légiriadó volt Hurfeish drúz városban Izrael északi részén

08:02
IDF: Erőink megtámadták a Hezbollah célpontjait Libanon déli részén

07:52
Jelentés: A Hamasz garanciadokumentumot követel az Egyesült Államoktól arról, hogy Izrael végrehajtja a tűzszünetet

A Hamasz vezetése arról tájékoztatta a katari és az egyiptomi közvetítőket, hogy garanciákat követel az USA-tól, amelyet hivatalos dokumentumban részleteznek majd, hogy Izrael végrehajtja a megállapodás valamennyi pontját, különös tekintettel a tűzszünetre – erről a „Al-Akhbar” libanoni újság számolt be. A jelentés szerint Kairóban arra kérték a Hamaszt, hogy a szervezet nevében küldjön magas rangú képviselőket a szóban forgó dokumentum megvitatására, valamint hogy az Iszlám Dzsihád és a Palesztina Felszabadításáért Népi Front képviselőiből álló delegáció is vegyen részt a tárgyalásokon. Ennek célja egy egységes álláspont kialakítása, amely a Gázai övezet fő frakcióit képviselné.

05:56
A szíriai hadsereg megerősítette, hogy Izrael támadott Aleppó térségében: „Vannak áldozatok és károk keletkeztek”

04:20
Blinken külön beszélt Galanttal és Gantz-cal az elraboltak szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokról

Az amerikai külügyminisztérium szerint Anthony Blinken amerikai külügyminiszter külön beszélt Yoav Galant védelmi miniszterrel és Benny Gantz miniszterrel. A miniszterek megbeszélésein a tűzszünetről és az elhurcoltak szabadon bocsátásáról tárgyaltak. (Reuters)

01:03
Szíriai jelentések: Irán-barát milíciák 12 tagja halt meg egy légicsapásban az ország északi részén

A Szíriai Emberi Jogi Központ, amely kapcsolatban áll az ország ellenzékével, arról számolt be, hogy az Aleppó városa melletti légicsapásban 12 iránbarát fegyverest öltek meg. A szervezet a támadást Izraelnek tulajdonította. A bombatámadás helyszíne egy rézgyár Khian városában, amely az ország északnyugati részén található.

A múlt héten egy lány meghalt, tízen pedig megsebesültek egy támadásban Szíria nyugati részén, amelyet szintén Izraelnek tulajdonítottak.

Egy Libanonból indított UAV lezuhant Nahariában, a helyszínen tűz ütött ki

Tűz Nahariában

Egy Libanonból indított UAV lezuhant Nahariában – a bejelentés szerint a pilóta nélküli repülőgép elfogására tett kísérletek nem jártak sikerrel. Tűz ütött ki annak a helynek a közelében, ahol az UAV lezuhant, amit a hadsereg szerint a lezuhanás okozott.

21:15
Légiriadó volt Metulában

20:19
IDF: A légierő megtámadta a Hezbollah egyik katonai épületét és terrorista infrastruktúráit Dél-Libanonban

20:16
A hadikabinet összeült, hogy megvitassák az elraboltakról szóló tárgyalásokat és a rafahi átkelő ügyét

Tüntetők a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt, ma este – Fotó: Naama Greenbaum

Összeült a hadikabinet, hogy megvitassák a túszegyezségről szóló tárgyalásokat és az Egyiptommal való egyeztetéseket a rafahi átkelő megnyitásával kapcsolatban. A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt aktivisták tüntettek az elraboltak szabadon bocsátásáért.

20:11
A katzrini tüzet sikerült megfékezni; Tűz ütött ki a Ramim hegygerincen

20:00
Nyugat-Galilea számos településén aktiválták a riasztót ellenséges repülőgép beszivárgásának gyanúja miatt

19:45
Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész támogató látogatáson vesz részt Izraelben

A világhírű amerikai színész vasárnap Jeruzsálemben találkozott Jichák Hercog államelnökkel, aki átadta neki a túszok megmentésének szimbólumait, a sárga kitűzőt és a katonai dögcédula-nyakláncot. 

“Nagyon nehéz időszakot élünk. Érezni a történtek mélyen sokkoló hatását. Örülünk, hogy itt lehetünk Izraelt támogatva, és megoszthatjuk Önnel, hogy Amerika határozottan a szövetségese, ahogy elnökünk is elmondta Önnek. Csak abban reménykedem, hogy a legutóbbi tárgyalások eredményt érnek el, és a túszok hamarosan visszatérnek” – mondta a színész Hercognak az elnöki hivatal közleménye szerint.

Bővebben:

19:30
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén

19:24
A közvetítő országok a gázai háborút lezáró túszalku elfogadását sürgetik

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös közleményben sürgette az iszlamista Hamasz terrorszervezetet és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró, izraeli-amerikai javaslatot.

Joe Biden amerikai elnök péntek este ismertette az Izrael által megfogalmazott megállapodás vázlatát, a három szakaszból álló tervet, amely elvezet az október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátásához, a gázai háború befejezéséhez és az övezet újjáépítéséhez.

Bővebben:

19:20
Légiriadó volt Nahariában és környékén ellenséges dróntámadás miatt

18:29
Fehér Ház szóvivője: A Biden által bemutatott vázlat izraeli javaslat, ha a Hamasz igent mond, akkor Izrael egyetértésére számítunk

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy a Joe Biden amerikai elnök által előterjesztett túszegyezmény és tűzszünet vázlata izraeli javaslat. Az ABC-nek adott interjújában Kirby azt mondta, hogy a Fehér Ház arra számít, ha a Hamasz elfogadja ezt a vázlatot, Izrael is beleegyezik.

18:01
Egyiptom Izraelnek és az Egyesült Államoknak: Nem nyitjuk meg a rafahi átkelőt, amíg az IDF ki nem vonul annak gázai oldaláról

Az izraeli és az amerikai delegáció egyiptomi képviselőkkel találkozott Kairóban, és megvitatták a rafahi átkelő ügyét. Az Al-Cairo egyiptomi csatornának nyilatkozó tisztviselő szerint Egyiptom megismételte álláspontját, miszerint nem nyitja meg a rafahi átkelőt a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek számára, mielőtt Izrael kivonulna az átkelőhely gázai részéből, és azt is követelte, hogy Izrael engedélyezze a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe az átkelőn keresztül. A rafahi hadművelet megkezdésével Izrael átvette az irányítást az átkelőhely felett, és azóta Egyiptom lezárta oldalán az átkelőt.

18:00
A vasárnapi hírek folytatása – 2024. június 2., vasárnap.

Főkép: Az elraboltak családjai a Kneszetben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.