11-en megsérültek egy dróntámadásban Galileában, egyikük állapota válságos – Hírszüret

2024. június 05., szerda, a háború 243. napja
A szerdai frissítések véget értek.
Csütörtöki hírösszefoglaló >>

23:22
Szaúd-Arábia elítélte a jeruzsálemi zászlós felvonulást: Izrael engedélyt adott a szélsőségeseknek, hogy megsértsék a status quót

Szaúd-Arábia ma este határozottan elítélte a Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulást, és azzal vádolta az izraeli kormányt, hogy engedélyt adott a szélsőséges elemeknek, hogy megsértsék a Templom-hegyi (Al-Aksza) épületegyüttes status quo-ját. Az üzenetben az áll, hogy Izrael jóváhagyta a “provokatív felvonulás” megrendezését, ami a muszlimok indulatait váltja ki világszerte.

Szaúd-Arábia külön közleményben, amelyet röviddel az elítélés bejelentése előtt tettek közzé, üdvözölte a szlovén parlament döntését a palesztin állam elismeréséről. Az elmúlt hetekben a királyság nagyon kritikus nyilvános álláspontot tanúsított Izraellel szemben, miközben Rijádban egyre növekszik a frusztráció amiatt, hogy a kormány szélsőjobboldali minisztereinek befolyása miatt kudarcot vallottak az Izraellel folytatott normalizációs tárgyalások.

22:04
Több százan tüntettek Tel-Avivban az elraboltak szabadon bocsátását követelve, egy részük gumiabroncsokat égettek a Begin úton

A tel-avivi Kirya katonai főhadiszállás közelében több száz tüntető gyűlt össze, akik új megállapodást követelnek az elraboltak szabadon bocsátásáról. Néhány tüntető gumiabroncsokat gyújtott fel az úton.

20:54
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

20:43
Mintegy ezer tüntető vonul fel Tel-Avivban új túszmegállapodást követelve

Felvonulás Tel-Avivban, ma este – Fotó: Hadas Paroush

Mintegy ezer tüntető vonul fel Tel-Avivban, a Kaplan utcában, hogy csatlakozzanak az elrabolt családok hozzátartozóinak napi demonstrációjához a Kriya bázis előtt. A nap folyamán országszerte több mint 75 központban tartottak tüntetéseket a Hamasz Gázai övezeti fogságában lévő túszok hazahozatalára vonatkozó új megállapodás jóváhagyását követelve.

20:07
Herzog a nemzetközi közösségnek: Izraelt minden nap megtámadják, ne lepődjetek meg, ha a helyzet kicsúszik az irányítás alól

Jichak Herzog elnök felszólította “a nemzetközi közösséget és vezetőit, hogy ne maradjanak közömbösek a libanoni terrorizmussal szemben”. A Jeruzsálem napja alkalmából tartott állami ünnepségen megjegyezte, hogy “Izraelt már hónapok óta minden nap megtámadják Irán karjai Libanonból, kirívóan megsértve minden nemzetközi megállapodást és határozatot. A világnak fel kell ébrednie, és rá kell jönnie, hogy Izraelnek nincs más választása, mint megvédeni polgárait, és nem kell meglepődni, amikor ezt egyre erőteljesebben és határozottabban teszi, és ne jöjjetek követelésekkel, ha a helyzet kicsúszik az irányítás alól.”

20:00
Hanije: “Komolyan és pozitívan” fogunk megvitatni minden olyan megállapodást, amely a háború leállításán és Izrael kivonulásán alapul Gázából

A Hamasz politikai irodájának vezetője, Iszmail Hanije bejelentette, hogy szervezete “komolyan és pozitívan” fog megvitatni minden tűzszüneti megállapodást, amely a háború leállításán, Izrael teljes kivonulásán a Gázai övezetből, valamint a palesztin foglyok és a túszok cseréjéről szóló megállapodásról szól. (Reuters)

19:45
Az IDF úgy értékeli: két libanoni pilóta nélküli légijármű lezuhant Hurfeish térségében

19:27
Miki Zohar miniszter: A Hezbollah képességeinek megsemmisítését célzó művelet elhalasztása nagy katasztrófát fog hozni

Miki Zohar miniszter a mai kormányülésen kijelentette, hogy lépéseket kell tenni a Hezbollah szervezet dél-libanoni képességeinek megsemmisítése érdekében. “A Hamasz megsemmisítését célzó katonai művelet elhalasztása az október 7-i katasztrófát hozta nekünk. A Hezbollah képességeinek megsemmisítését célzó művelet elhalasztása nagyobb és szörnyűbb katasztrófát hoz ránk, és már most is súlyos árat fizetünk, amikor a csúcs még előttünk van” – mondta Zohar. “Az Irán elleni hadjárat elhalasztása és nukleáris képességeinek megsemmisítése, ne adj Isten, Izrael pusztulásához vezethet.”

Szerinte “eljött az idő, hogy feladjuk a halogatást, és erőteljes, proaktív támadást indítsunk, amely megsemmisíti a Hezbollah képességeit, és eltávolítja az iráni nukleáris fenyegetést, mielőtt túl késő lenne”.

19:11
A Hezbollah vállalta a felelősséget a drónok Hurfeish területére történő kilövéséért

A Hezbollah vállalta a felelősséget a drónok elindításáért a nyugat-galileai Hurfeish régióban. A szervezet közleménye szerint ez válasz volt a dél-libanoni Nakoura régióban elkövetett tegnapi támadásokra.

19:04
Az IDF: Megsemmisítettünk egy két kilométer hosszú, szerteágazó alagutat, amely a Philadelphia tengelyhez vezetett

Az IDF bejelentette, hogy megsemmisített egy két kilométer hosszú, elágazó alagutat, amely egészen a Philadelphia tengelyig vezetett. A hadsereg tájékoztatása szerint az alagútban páncéltörő rakétákat, robbanótölteteket és egyéb hírszerző berendezéseket találtak.

18:58
MDA: Tíz ember sérült meg Hurfeish térségében – egy súlyosan, egy közepesen, a többiek könnyebben

Tíz ember megsérült Hurfeish térségében az izraeli Mentőszolgálat (MDA) szerint. Az egyik sérült állapota válságos, egy másiké közepesen súlyos, a többiek állapota enyhe. A drúz település mintegy öt kilométerre fekszik a libanoni határtól.

18:49
IDF: Két libanoni kilövés zuhant Hurfeishban, vizsgálják, miért nem indult riasztás

18:45
Egy sérülteknek segítséget nyújtó mentős egy újabb becsapódás során könnyebben megsérült

18:38
11-en megsérültek egy dróntámadásban Hurfeishban, egyikük állapota kritikus, nem szólaltak meg a szirénák a becsapódás előtt

A Mentőszolgálat főigazgatója szerint 11 ember megsérült a dróncsapásban, az egyik sérült súlyosan, a többiek állapota könnyű.

18:27
Első jelentés egy becsapódásról Hurfeishban riasztó kioldása nélkül, a lakosok sérülésekről számoltak be

A nyugat-galileai Hurfeish lakói a településen belüli becsapódásról számoltak be, anélkül, hogy légiriadó lett volna. A nahariai kórházban több áldozatot követelő incidenst jelentettek be, és egészségügyi dolgozókat ugrasztottak otthonról. Az első feltételezések szerint Libanonból indított pilóta nélküli légi járművek zuhantak le a helyszínen.

17:53
Légiriadó volt Felső-Galileában, több becsapódást észleltek

17:53
Jelentés: A Hamaszt nem érdekli a teljes ellenőrzés a háború után; Képviselői ebben a hónapban találkoznak a Fatah tagjaival Kínában

A Hamasz elismeri, hogy nem tud részt venni egy nemzetközileg elismert palesztin kormányban – mondták források a Reutersnek. A szervezet illetékesei szerint a Hamasz érdekelt a befolyásban, de a háború után nem lesz teljes az ellenőrzése.

Források szerint a Hamasz és a Fatah képviselői ebben a hónapban találkoznak Kínában, hogy megvitassák az övezet jövőbeni ellenőrzésének tervét. A háború kitörése óta ez lesz a harmadik alkalom, hogy a szervezetek képviselői találkoznak. (Reuters)

17:35
Galant: A Hamasszal folytatott tárgyalások tűz alatt fognak lezajlani

Yoav Galant védelmi miniszter ma azt mondta, hogy “a Hamasszal folytatott tárgyalások csak tűz alatt zajlanak majd”. Szavait azután mondta, hogy a légierő gépével átrepült Gáza felett és a libanoni határ felett, hozzátéve, hogy “az IDF támadásai minden szektorban láthatók. Folytatjuk és kimerítjük az ellenséget.”

17:07
A Kneszet támogatja azoknak a szabályoknak a kiterjesztését, amelyek megakadályozzák, hogy a gázai biztonsági fogvatartottak ügyvédhez jussanak

A Kneszet plénuma első olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely meghosszabbítja a „Vaskardok” háború alatti rendkívüli rendeletek érvényességét, amelyek lehetővé teszik, hogy a biztonsági fogvatartottak ne találkozzanak ügyvédeikkel. Ez az október 7-i terrortámadáshoz vagy az elmúlt hónapokban a Gázai övezetben zajló háborúhoz kapcsolódó fogvatartottakra vonatkozik. A szabályzat hatályát december 18-ig meghosszabbították. Az Alkotmánybizottság megvitatja a javaslat további előmozdítását.

16:30
A Kneszet megerősítette: az IDF és a Sabak biztonsági kamerákba való behatolási jogát az év végéig meghosszabbítják

A mai napon a Knesszet második és harmadik olvasatban jóváhagyta annak az ideiglenes rendeletnek a meghosszabbítását, amely felhatalmazza az IDF-et és a Sabakot (a régi Sin Bet-et), hogy behatoljanak a rögzített kamerák működtetésére használt számítógépekbe. A rendelkezés érvényességét 2024 végéig meghosszabbították, 22 Kneszet-tag támogatásával öt ellenzővel szemben.

A javaslat indoklásában szerepel, hogy „a harcok folytatása és a jelentős hadműveletek miatt” szükséges az irányelv hatályának kiterjesztése. A szöveg szerint ennek az a célja, hogy “lehetővé tegye az IDF és a Sabak számára, hogy fellépjenek, hogy megakadályozzák az ellenséges elemek hozzáférését a biztonsági kamerákból származó vizuális információkhoz, amelyek ténylegesen veszélyeztethetik az állam biztonságát és az IDF operatív funkciójának a folytonosságát.

16:26
A biztonsági erők és a hadsereg lelőttek két palesztint egy hadműveleti tevékenység során Tul-Karemben

A hadsereg, a Sabak és a különleges erők erői lelőttek két palesztint egy hadműveleti tevékenység során Tul-Karemben. A rendőrség közleménye szerint határőrség titkos tisztjei egy menekülni próbáló gyanúsítottat lábon lőttek, amikor a csapatok a házához közeledtek, és az menekülni próbált. Palesztin jelentések szerint a csapatok körülvették a házat, és nem engedték a Vörös Félhold csapatának, hogy a helyszínre érkezzenek. A rendőrség közleményében az is szerepel, hogy a helyszínen összecsapások alakultak ki, amelyek során egy palesztin robbanószerkezetet dobott a haderőre, és lelőtték.

16:19
Sullivan: Izrael ismét jóváhagyta a Biden által előterjesztett javaslatot, a döntés a Hamasz kezében van

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója az NBC-nek adott interjújában kijelentette, hogy az izraeli fegyverszünetre és túszegyezményre vonatkozó javaslata, amelyet Joe Biden elnök a hétvégén terjesztett elő, “egy élő javaslat, amelyet az izraeli kormány többször is jóváhagyott”, beleértve a mai napot is. Ez a javaslat az asztalon van, és most a Hamasztól függ. Az egész világnak fel kell szólítania a Hamaszt, hogy fogadja azt el.”

15:55
ENSZ-jelentés: több mint egymillió gázai lakos szenvedhet súlyos éhezéstől a jövő hónap közepétől

Az Élelmezési Világprogram (WFP) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös jelentést adott ki, amelyben arra figyelmeztet, hogy a Gázai övezet több mint egymillió lakosa szenvedhet a legsúlyosabb éhínségtől a jövő hónap közepétől, ha a háború folytatódik. A jelentés szerint a táplálkozási helyzet különösen súlyos a Gázai övezet északi részén. Ennek az az oka, hogy a területet hónapok óta blokád alatt tartja az IDF, és annak fényében, hogy naponta csak több tucat humanitárius segélyszállító teherautó halad át az átkelőn, melyet Izrael megnyitott az erezi átkelőtől nyugatra.

14:40
Egy emberi jogi szervezet azzal vádolta Izraelt, hogy fehér foszforlövedéket használt a libanoni támadásokhoz; IDF: A nemzetközi jognak megfelelően járunk el

Füstbomba egy izraeli támadás során a dél-libanoni Kila faluban januárban – Fotó: Rabih DAHER / AFP

Egy globális emberi jogi csoport azzal vádolta meg Izraelt, hogy legalább ötször lőtt fehér foszfor lövedékeket dél-libanoni lakónegyedekre. A csoport által közzétett jelentés leszögezi, hogy a fehérfoszfor polgári térben történő felhasználása ellentétes a nemzetközi joggal. A jelentés leszögezi, hogy Libanonban nem érkeztek égési sérülések, ugyanakkor “vannak lehetséges légúti károsodásról szóló jelentések.”

A fehér foszfor olyan anyag, amely oxigénnel érintkezve azonnal meggyullad, és szélsőséges hőmérsékletet is elérhet. A bőrhöz tapadva égési sérüléseket, életveszélyes belső szervi károsodást és légzési elégtelenséget okozhat.

Az IDF válaszában kijelentette, hogy “az IDF által használt fő füstbombái nem tartalmaznak fehér foszfort. Sok nyugati hadsereghez hasonlóan az IDF-nek is vannak fehér foszfort tartalmazó füstbombái, amelyek a nemzetközi jog szerint legálisak. Ezeket a lövedékeket az IDF-ben álcázás céljára szánják, nem pedig támadásra vagy gyújtogatásra, és jogilag nem minősülnek gyújtófegyvernek.” Azt is jelentették, hogy “az IDF jelenlegi eljárásai megkövetelik, hogy a fehér foszfort tartalmazó maszkoló bombák nem használhatók lakott területeken, kivéve kivételes eseteket. Ezek a korlátozások összhangban vannak a nemzetközi joggal, és még annál is szigorúbbak.”

14:13
IDF adatok: Tíz katona sérült meg az elmúlt nap folyamán, közülük hatan közepesen súlyosan

13:12
Az IDF egy külön egységet hoz létre a terrorizmus elleni küzdelemre a Gázai övezet környékén, ami a térségben élő tartalékos harcosokból áll majd

Az IDF külön tartalék egységet hoz létre a terrorizmus elleni küzdelemre a Gázai övezet körüli területen, amelynek célja, hogy “gyors és elérhető választ” adjon a térségben történt terrorcselekményekre. Az egység a térségben élő tartalékos harcosokból áll majd, és speciális kiképzésen fog átesni Az egység létrehozásáról szóló döntés a vezérkari főnök utasításának megfelelően és az október 7-i Hamasz támadás tanulságai részeként született.

12:55
Smotrich: “A mészárlásnak semmi köze hozzám, az az IDF koncepciójának eredménye”

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter ma reggel kijelentette, hogy nem bűnös az október 7-i mészárlásban, és a hadsereg vezetői a felelősek. “A mészárlásnak semmi köze hozzám, ez egy hírszerzési kudarc és egy őrült védelmi műveleti kudarc, és aki ezért felelős, annak már rég haza kellett volna mennie. A mészárlás az IDF koncepciójának eredménye” – mondta Smotrich egy interjúban.

Biden túszügyletre vonatkozó javaslatával kapcsolatban Smotrich közölte, hogy tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy nem tudja támogatni a “terroristák nagybani szabadon bocsátását”. “Ez egy hatalmas kép a Sinwar győzelméről, amely az egész Közel-Keletre ki fog terjedni” – magyarázta, hozzátéve, hogy az elraboltak szabadon bocsátását katonai erőfeszítések segítségével kell elérni.

Októberben, körülbelül egy héttel a háború kitörése után, a pénzügyminiszter felelősségét fejezte ki a kudarcban való részvételéért, és bejelentette, hogy “felelősséget vállal azért, ami volt, és felelősséget azért, ami lesz”. Hozzátette: “őszintén be kell vallanunk, hogy mi, az állam vezetése és a biztonsági rendszer kudarcot vallottunk állampolgáraink biztonságának megőrzésében. Nem teljesítettük az állam és polgárai közötti íratlan szerződést, a legfontosabb szerződést. Egy szerződést, ami vérrel volt írva, és most vérrel szennyezett.”

12:49
A jeruzsálemi felvonulás: Összecsapások palesztinok és zsidók között az óvárosban

Több tucat fiatal zsidó, akik Jeruzsálem napja alkalmából érkeztek ma reggel a fővárosba, összecsaptak palesztinokkal az óvárosban. A rendőrség szétválasztotta a feleket, áldozatok nem voltak.

A reggeli óráktól kezdve zsidók százai mentek fel a Templom-hegyre, köztük miniszter és parlamenti képviselők a szélsőjobboldali pártokból. A kiérkezők egy része a hegyen próbált meghajolni, táncolni és zászlót lengetni, a rendőrség őrizetbe vette őket.

11:49
A kormány ma szavaz arról, hogy a hadsereg augusztus végéig azonnali hatállyal toborozhasson 350 000 tartalékos katonát

A kormány megszavazza 350 ezer tartalékos katona felvételének felhatalmazását a hadseregnek A honvédelmi miniszter javaslata szerint a katonákat azonnal be lehet toborozni, és a döntés augusztus 31-ig lesz érvényben. A honvédség tisztázta, hogy a tartalékos toborzási kvóta 300 ezer katonáról – a háború kezdetén a toborzásra jóváhagyott kvóta – 350 ezerre emelése nincs összefüggésben az elmúlt napok északi határvidéki eseményeivel. A hadsereg hozzátette, hogy a rafahi hadműveletet követően több tartalékos katonát kell toborozni Gázába és más helyszínekre.

11:24
Netanjahu meglátogatta Kirjat Smonát: “A föld lángokban állt itt, de Libanonban is, nagyon erős fellépésre készülünk északon”

Netanjahu Kirjat Smonában, ma – Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma délelőtt Kirjat Smonába látogatott az elmúlt napokban a városban tomboló tüzeket követően. Netanjahu azt mondta: “Tegnap itt égett a föld, de égett Libanonban is. Nagyon erős fellépésre készülünk északon.”

11:11
A Forradalmi Gárda parancsnoka: Izrael árat fog fizetni az iráni katonai tanácsadó haláláért egy szíriai támadásban

Az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Hosszein Szalami arra figyelmeztetett, hogy Izrael árat fog fizetni egy iráni katonai tanácsadó haláláért a szíriai Aleppó városában vasárnap elkövetett támadásban. “A cionista bűnözőknek, akik megölik a gyerekeket, tudniuk kell, hogy árat fognak fizetni a vérontásért” – mondta Szalami, hozzátéve, hogy Izraelnek készen kell állnia az iráni tanácsadó, Szaid Aviar halálát követő válaszlépésekre.

10:54
Légiriadó volt Észak-Galileában ellenséges rakétatűz miatt

10:25
A bíróság tíz nappal lerövidítette az Al Jazeera bezárására vonatkozó végzéseket, amelyek jövő vasárnap járnak le

A tel-avivi kerületi bíróság lerövidítette Shlomo Karhi kommunikációs miniszter által kiadott Al Jazeera bezárására vonatkozó végzések időtartamát, és ezek érvényessége jövő vasárnap – tíz nappal a Kari által kért időpont előtt – lejár.

09:47
Netanjahu lemondta részvételét a Jeruzsálem-napi nagygyűlésen

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma délelőtt lemondta részvételét a Jeruzsálem Napja alkalmából rendezett állami nagygyűlésen, amelyet délután tartanak a Lőszerdombon (גבעת התחמושת). A múlt héten a Yediot Ayaronot felfedte, hogy Yossi Fox, a miniszterelnök titkára megtiltotta Shai Harmesh volt parlamenti képviselőnek, Kfar Gaza lakosának, akinek fiát meggyilkolta a Hamasz a mészárlásban, a Haaretz-ben Netanjahu ellen írt kritikus cikk miatt. Netanjahu hivatala a megjelenés után visszavonta Harmesh eltiltását, aki elmondhatja a „Yizkor” imát.

Netanjahu hivatala közölte, hogy “a miniszterelnököt a déli és északi háború foglalkoztatja, ami megakadályozza abban, hogy részt vegyen a ma esti ceremóniákon”.

09:25
Egy szír állampolgár tüzet nyitott az Egyesült Államok libanoni nagykövetségére, a katonák letartóztatták

Egy szír állampolgár tüzet nyitott az Egyesült Államok libanoni nagykövetségének épületére, Bejrút mellett. A libanoni hadsereg katonái viszonozták a tüzet, és letartóztatták a lövöldözőt – megsérült és kórházba szállították orvosi ellátásra. A nagykövetség tájékoztatása szerint az alkalmazottak közül senki sem sérült meg, és nem is keletkezett kár

09:19
Az izraeli hadsereg azt gyanítja, hogy a Tzeelimben történt robbanást egy gránáttal játszó katona okozta

A tzeelimi bázison történt tegnapi robbanás ügyében a hadsereg vizsgálata szerint, amelyben kilenc katona megsérült, azt egy fegyverrel játszó katona okozta. A nyomozás tegnap kezdődött, és kiderült, hogy a katonák gyakorlatot tartottak a bázison, és imára álltak meg – ekkor az egyik katona belerúgott a gránátba, amitől az felrobbant.

09:16
Liberman: Nem szabad figyelmen kívül hagyni Irán azon törekvését, hogy elpusztítsa a cionista entitást, úton vagyunk a holokauszt felé

Avigdor Liberman (Izrael Beitenu) kneszet-képviselő azt mondta, hogy “Irán teljes körű támadást tervez Izrael ellen. Úton vagyunk a holokauszt felé.” A katonai rádiónak adott interjújában Liberman azt mondta, hogy az irániak több helyszínre kiterjedő támadást terveznek Izrael ellen. “Megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni a fő dolgot, ami Irán eltökéltsége, ambíciója és nyilvános nyilatkozata, amelynek célja a cionista entitás két éven belüli megsemmisítése” – mondta Liberman. „Libanonból a Hezbollah, Szíriából a síita milíciák, a Gázai övezetből a Hamasz, még Ciszjordánián belül is megpróbáltak csoportokat szervezni, hogy megtámadják a Saron régió településeit. Mindezt a síita milíciák hatalmas tüzei kíséri majd Irakból, Jemenből a hutik és közvetlen támadás, több száz ballisztikus rakéta Iránból Tel-Aviv ellen, Izrael összes nemzeti infrastruktúrája ellen” – tette hozzá.

08:24
IDF: A légierő tegnap (kedd) éjszaka öt területen támadta meg a Hezbollah célpontjait, rakétakilövőit és építményeit Dél-Libanonban

06:08
Kilenc katona megsérült egy robbanásban a tzeelimi bázison, közülük kettő súlyos állapotban van

Kilenc katona sérült meg tegnap a tzeelimi bázison, ketten súlyosan megsérültek a robbanásban. A hadsereg vizsgálja a robbanás körülményeit.

04:26
Fehér Ház: A CIA vezetője Katarba megy konzultációra a tűzszüneti megállapodásról

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy William Burns, a CIA vezetője Katarba megy konzultációra a tűzszüneti megállapodásról. Sullivan hozzátette, hogy a kormányzat továbbra is várja a Hamasz válaszát Biden elnök pénteki beszédében előterjesztett javaslatára. (Reuters)

00:14
Légiriadó volt Felső-Galileában

23:45
Az Egyesült Államok Képviselőháza törvényt fogadott el a hágai büntetőbíróság szankcinálásáról

A Biden-kormányzat ellenkezése ellenére az Egyesült Államok Képviselőháza törvényt fogadott el, amely szankciókat ír elő a Hágai ​​Büntetőbíróságra. A törvényt a hágai ügyész, Karim Ahmad Khan követelése nyomán szavazták meg, hogy adjanak ki elfogatóparancsot Netanjahu és Galant, valamint a Hamasz vezetői ellen. A Fehér Ház szerint “a jogszabály szankciókhoz vezethet bírákkal, tanúkkal és minden olyan amerikai szövetségessel szemben, amely csak korlátozott mértékben támogatja a hágai büntetőbíróságot és annak munkáját”.

A javaslatot 155 törvényhozó ellenezte, 247 igennel szemben, köztük 42 Demokrata Párt képviselője, akik támogatták a törvényt annak ellenére, hogy a kormányzat álláspontja szerint meg kell őrizni a bíróság függetlenségét. Most várhatóan a Szenátusban szavaznak a törvényről.

23:22
A szlovén parlament elfogadta a palesztin állam elismerésére irányuló javaslatot

A szlovén parlament elfogadta a palesztin állam elismerésére irányuló javaslatot. Az ország kormánya az elmúlt évben egyértelműen palesztin-barát vonalat vezetett, és nagyon kritikusnak tartják Izraellel szemben. A szlovén külügyminiszter több ízben hangoztatta kormánya azon óhaját, hogy elismerjen egy palesztin államot, és ezzel csatlakozzon más európai országokhoz, amelyek hasonló politikát hirdetnek. A múlt hónapban Spanyolország, Írország és Norvégia elismerte a palesztin államot.

Izraelben a fő aggodalom az ellen a tendencia ellen irányul, amely szerint más országok is hasonló intézkedésekről döntenek, beleértve a kontinens nagyhatalmait, és különösen Franciaországot. A következő brit kormány – amelyet várhatóan a Munkáspárt vezet – szintén palesztin állam elismerése mellett dönthet, és ez a lehetőség Jeruzsálemben is aggodalomra ad okot. A következő országok, amelyek várhatóan meghozzák ezt a döntést, Belgium és Málta, azonban ezek politikai befolyása meglehetősen csekély.

Bővebben:

23:05
Körülbelül 48 óra elteltével sikerült megfékezni az összes északi tüzet, a tűzoltó munkálatok egész éjjel folytatódnak

23:02
Egyiptomi jelentések: Egy egyiptomi delegáció holnap találkozik amerikai és katari tisztviselőkkel Dohában, hogy megpróbálja megkezdeni a tárgyalásokat

Az egyiptomi kormánnyal kapcsolatban álló “Al-Cahra” csatorna jelentése szerint holnap várhatóan egy egyiptomi delegáció találkozik amerikai és katari tisztviselőkkel Dohában, hogy megpróbálja újraindítani az Izrael és a Hamasz közötti tárgyalásokat. (Reuters)

22:53
Biden: Nem hiszem, hogy Netanjahu a háborút politikai megfontolásaira használja fel

Joe Biden amerikai elnököt megkérdezték, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök nem használja-e a gázai háborút politikai megfontolásaira, és nemmel válaszolt: “Egy nagyon komoly problémát próbál megoldani” – mondta az elnök.

Korábban a Time magazinban jelent meg egy interjú Bidennel, amelyben azt mondta, hogy “az embereknek minden okuk megvan arra a következtetésre jutni”, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök politikai megfontolások miatt elnyújtja a háborút a Gázai övezetben.

21:48
Blinken Szaúd-Arábia külügyminiszterével beszélt a Gázai övezeti tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szaúdi külügyminiszterrel beszélt a Gázai övezeti tűzszünetről és az elhurcoltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról, és azt mondta, hogy a Hamasz késlekedik a megállapodás aláírásával.

Blinken hozzátette, hogy a megállapodás nagy hasznot hoz a Gázai övezet polgári lakosságának a beérkező nagy mennyiségű humanitárius segély révén. Blinken szerint ez lehetővé teszi a kitelepítettek visszatérését otthonaikba, és lehetővé teszi a nemzetközi rehabilitációs erőfeszítések megkezdését. Az Egyesült Államok külügyminisztere megköszönte kollégájának, hogy továbbra is humanitárius segélyt nyújt a palesztinoknak az övezetben. A felek egyetértettek a tűzszünet sürgős szükségességében, és megbeszélték a tárgyalások folytatásának további lépéseit.

Főkép: Sebesültek evakuálása Hurfeish térségében, ma – Fotó: Rami Shaloush

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.