Szlovénia hivatalosan is elismerte az önálló palesztin államot

A ljubljanai szavazás után a szlovén parlament épülete előtt felvonják a palesztin zászlót – Fotó: AP

Szlovénia független és szuverén államként ismerte el Palesztinát. A 90 fős szlovén parlament kedden késő este rendkívüli ülésen 52 igen szavazattal, egyetlen ellenszavazat nélkül hagyta jóvá az elismerést. Az ellenzéki jobbközép pártok nem vettek részt a szavazáson – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

A szlovén nemzetgyűlés kedden egyetlen napirendi pontként, rendkívüli ülésen tárgyalta a kormány azon döntését, hogy Szlovénia független és szuverén államként ismerje el Palesztinát az 1967-es határokon belül, illetve azokon a határokon belül, amelyekről az érintett felek egy jövőbeli béketárgyaláson megállapodnak.

A ljubljanai kormány május 9-én kezdeményezte a palesztin állam elismerését, és múlt csütörtökön el is fogadta az erről szóló határozatot, majd végső jóváhagyásra a parlament elé terjesztette.

A szlovén parlament képviselői elhagyják az üléstermet a szavazás után – Fotó: AP

A lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben leszögezte: kész elismerni a palesztin államot, ha a lépés “pozitív hozzájárulást jelent, és a körülmények is megfelelőek”. Spanyolország és Írország azóta ezt már megtette. Szlovénia pedig kedden a világ 147. országaként ismerte el a független palesztin államot.

Egyes politikai megfigyelők azon a véleményen vannak, hogy a kormány részben az európai választások miatt gyorsította fel az elismerési eljárást, hogy saját szavazóit mozgósítsa.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.