Sabak

  Izrael belbiztonsági szolgálata (Israeli Security Agency – ISA, שירות הביטחון הכללי – שב”כ Serut ha-Bitahon haKlali “Általános Biztonsági Szolgálat”), vagy ismertebb, betűszó nevén Sabak (Shabak), illetve régiesen Sin Bét (Shin Bet, a név kétjegyű héber rövidítése, melyet máig több idegen nyelven használnak) egy kémszervezet, amely az Aman (katonai hírszerzés) és a Moszad (külföldi hírszerző szolgálat) mellett fontos része az izraeli hírszerző közösség fő hármasának. A Sabak a Miniszterelnöki Hivatalnak van alárendelve, és célja, hogy megvédje az országot a kémkedésektől, és a terrorizmustól.
  Mottója: „Magen velo jerae” – „Védeni, és nem látszani”, vagy „A láthatatlan pajzs”.

  Feladatai:

  • Izraelen belüli kémkedés felderítése, és megelőzése.
  • Az ország vezetőinek személyes biztonságának fenntartása.
  • A belső terrorizmus megelőzése Izraelben, valamint a Júdában, Szamáriában (Ciszjordánia) és Gázában működő terrorhálózatok felfedése, a támadások megelőzése és meghiúsítása, valamint a terroristák kihallgatása.
  • Az állami stratégiai eszközök – mint például utasszállító repülőgépek, repülőterek és izraeli külföldi érdekeltségek – biztonságának felügyelete, a politikai és biztonsági információk megőrzése, és számítógépes-, cyber védelem.
  • A Sabak felelős a hivatalos tisztségek biztonsági besorolásának meghatározásáért, valamint a közszolgálati és egyéb intézmények pozícióiba kijelölt személyek biztonsági alkalmasságának meghatározásáért, a kormány döntéseivel összhangban.
  A Sabak (Sin Bet) logója
  « Back to Glossary Index