Sebesültek északon, erőszak a Jeruzsálem napi “zászlótáncoltató” felvonuláson

Fiatalok támadnak meg egy újságírót Jeruzsálem óvárosában – Fotó: Hazem Bader / AFP

A libanoni síita Hezbollah milícia támadó drónja megsebesített tizenegy embert, egyiküket életveszélyesen Észak-Izraelben, a határhoz közeli, drúzok lakta Hurfis faluban – jelentette be az izraeli mentőszolgálat szerda este.

A dróntámadás nem váltott ki légvédelmi riadót, az emberek ezért nem menekültek az óvóhelyekre az ellenséges csapás elől.

A nahariai kórházban riasztották az egészségügyi személyzetet a sebesültek fogadására. A támadás áldozatainak elsősegélyt nyújtó egyik mentős is megsebesült egy újabb lövedéktől.

Jeruzsálem óvárosában a támadással egy időben tízezrek részvételével tartották a Jeruzsálem napi “zászlótáncoltató” felvonulást. Ezen szélsőséges zsidó fiatalok tucatjai összecsaptak palesztinokkal, majd a rendőrség szétválasztotta őket. Öt felvonulót letartóztattak, mert az eseményről tudósító újságírókat is megdobálták különböző tárgyakkal.

A gyalogmenet, mint minden évben, ezúttal is áthaladt a főként palesztinok használta, a kelet-jeruzsálemi arab városrészbe vezető Damaszkuszi kapun, és végigvonult az óváros muszlim negyedének utcáin.

A délelőtti óráktól kezdve több száz zsidó ment fel a Templom-hegyre az al-Aksza mecsethez, az iszlám – Mekka és Medina után – harmadik legszentebb helyéhez. Köztük volt a kormánykoalícióban részes Zsidó Erő párt több politikusa, minisztere is.

A rendőrség nagy erőkkel biztosította a rendezvényt, melyen számos erőszakos incidens is történt.

Nir Hasson, a “Haaretz” riportere megvéd egy másik újságírót, akit jobboldali fiatalok támadnak Jeruzsálemben – Fotó: Maya Levin

A Jeruzsálem napon a város keleti felének 1967-es, a hatnapos háborúban Jordániától való elfoglalására, az izraeli megfogalmazásban a város újraegyesítésére emlékeznek annak zsidó naptár szerinti évfordulóján, ijár hónap 28. napján, amely idén június 5-re esett.

Szerdán emellett az izraeli parlament, a kneszet első olvasatban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely meghosszabbítja a Gázai övezetben folyó katonai konfliktusra vonatkozó rendkívüli rendeletek érvényességét, ezek nyomán a biztonsági foglyok nem találkozhatnak ügyvédeikkel. Ez a rendelet az október 7-i terrortámadás során vagy azóta, a Gázai övezetben zajló harcokban elfogott iszlamista fegyveresekre vonatkozik. December 18-ig hosszabbították meg, és további sorsát a törvényhozó és alkotmányozó bizottság fogja megvitatni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.