A “Fauda” alkotói filmet írnak az október 7-i eseményekről

Avi Issacharoff és Lior Raz – Fotó: Oded Balilty / AP

Avi Issacharoff és Lior Raz, a Fauda izraeli sorozat alkotói, az Október 7. című film forgatókönyvén dolgoznak, ami Noam Tibon megrázó történetét fogja bemutatni.

Noam Tibon, a nyugalmazott izraeli vezérőrnagy nemzetközi figyelmet kapott, amikor megmentette családját a kibucukat megszálló Hamasz terroristáktól – története az izraeli ellenálló képességet szimbolizálja.

„Élünk. A gyerekeink hősök. Tíz órán keresztül csendben feküdtek a sötétben, áram nélkül. A katonák is hősök, akik megmentettek bennünket. Öt terrorista várta őket. A legnagyobb hős az apám, aki Tel-Avivból érkezett, ő segített megölni a terroristákat. Később jelentkezünk! Imádkozunk az eltűntekért és a sebesültekért.”

Ezt írta Amir Tibon, a Haaretz újságírója és egyben Noam Tibon fia október 7-én este.

A 62 éves Noam Tibon a 12-es csatornának adott interjújában elmesélte: „Amir Nahal Oz kibucban él a feleségével és a két unokámmal. Hívott, hogy terroristák vannak a közelben, körülvették őket. Utasítottam, hogy maradjanak csendben a biztonsági szobában – és elindultam feléjük délre a feleségemmel.”

„Összetett út volt. Nehéz volt odajutni, sok út le volt zárva, holttesteket láttunk autókban.”

„Átfésültük a kibucot, és eljutottam a fiamhoz. A terroristák közben ott voltak. Bekopogtattam a biztonsági szoba ablakán, teljes csendben voltak, a két kislány is a szobában. A terroristák közben lövöldöztek, fosztogattak.”

Noam Tibon

„Egy konfrontáció során megöltünk öt terroristát. A felderítő erők házról házra mentek, megölték a terroristákat. Csatlakoztam hozzájuk. Miután megtisztítottuk a kibucot, megkezdődött a kiürítés, mindenki távozott.”

Tibon tudatában van annak, hogy más történetek másképp végződtek a Hamasz terroristák támadásának első napján.

„Olyan ez, mint a jom kipuri háború – megleptek bennünket akkor. Most győznünk kell és szét kell zúznunk a Hamasz terrorista mozgalmat” – mondta. „Gázának meg kell fizetnie. Ma megmentettem a családomat, de sok halott és sebesült van, így nincs öröm. Elszántság van.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.