IDF: Egy Libanonból behatoló UAV nyílt területre zuhant a Jezreel-völgyben, az elfogási kísérlet kudarcot vallott – Hírszüret

2024. június 7., péntek, a háború 245. napja
A pénteki frissítések véget értek.
Szombati hírösszefoglaló >>

22:28
IDF: Egy Libanonból délután beszivárgott drón a Jezreel-völgyben nyílt területen zuhant le, miután az elfogási kísérlet kudarcot vallott

Az IDF tájékoztatása szerint egy Libanonból délután beszivárgó UAV a Jezreel-völgy területén nyílt területekre zuhant, miután az elfogási kísérlet meghiúsult. Egy másik, Libanonból indított UAV a nyugat-galileai Shomra település területén zuhant le. A hadsereg tájékoztatása szerint kár nem keletkezett, az esetet jelenleg vizsgálják. A hadsereg közleményében az is szerepel, hogy a nap folyamán harci repülőgépek támadták meg a Hezbollah dél-libanoni célpontjait.

21:25
A Fehér Ház: Továbbra is arra várnak, hogy megkapják a Hamasz hivatalos válaszát a javaslatra
(Reuters)

21:00
Az IDF megölte a Hamasz általános biztonsági apparátusának egyik vezetőjét Rafah térségében

20:37
Légiriadó volt Felső-Galileában

20:12

Légiriadó volt Nyugat-Galileában ellenséges drónok támadása miatt

18:24
Izraelt felvették az ENSZ azon országok listájára, amelyek háborúban gyermekeket bántalmaznak

Az ENSZ főtitkára tájékoztatta Izraelt arról a döntéséről, hogy felveszi a konfliktusövezetekben élő gyermekeket károsító országok “fekete listájára” – jelentette be Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete. Antonio Guterres főtitkár hivatalosan tájékoztatta őt a döntésről a gázai háború során a gyermekeket ért károk miatt. Erdan támadta Guterrest a döntés miatt, és “szégyenletesnek” nevezte azt.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a döntésre reagálva kijelentette, hogy „az ENSZ ma a történelem feketelistájára tette magát, amikor csatlakozott a Hamasz gyilkosainak támogatóihoz. Az IDF a legmorálisabb hadsereg a világon, és ezen semmilyen illuzórikus ENSZ-határozat nem változtat.”

17:37
Názáret térségében légiriadó volt, miután elfogó rakétákat indítottak egy gyanús légi célpontra

A Názáret térségében korábban megszólaló légiriadók elfogó rakéták gyanús légi célpontra való kilövése miatt aktiválódtak, elfogótöredékek lezuhanásától tartva. A rakéták nem találták el a gyanús célpontot, és az esetet még vizsgálják.

16:40
Amerikai hadsereg: Megjavították a Gáza partjainál lévő úszó mólót, és a következő napokban ezen keresztül újraindul a humanitárius segélyek szállítása

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy a Gáza partjainál lévő úszódokkot megjavították és újra csatlakoztatták, és a humanitárius segélyek szállítása ezen keresztül néhány napon belül újraindul. – áll a CENTCOM, az amerikai hadsereg központi parancsnokságának közleményében. (Reuters)

16:11
Thomas, a fogságból szabadult 9 éves Emily Hand édesapja: úton van a teljes gyógyulás felé

Emily Hand és apja, Thomas a fogságból való szabadulás napján, novemberben – Fotó: IDF

Thomas Hand, a Gázában elrabolt és novemberben szabadult 9 éves Emily édesapja a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy lánya a teljes felépülés felé tart az átélt traumából. Hand azt is elmondta, hogy Írország, amelynek ő és lánya állampolgárai, jelentős szerepet játszott Emily fogságból való kiszabadításában. Ezzel együtt Hand bírálta Írországot a palesztin állam elismerése miatt, és kijelentette, hogy véleménye szerint a bejelentés jutalom a Hamasznak. Írországban azt mondták, hogy olyan erőszakmentes megoldást akarnak találni, amely véget vet az izraeli-palesztin konfliktusnak. “Imádkozunk, hogy ez megtörténjen, és mindennek vége legyen. Nekik (a Hamasznak) mindössze annyit kell tennie, hogy visszaadják az elrabolt személyeket, és a háborúnak vége lesz” – mondta Hand. (Reuters)

15:45
Ganz nyilatkozatot tesz a médiának a szombat kimenetelekor; várhatóan bejelenti, hogy visszavonul a kormánytól

Beni Ganz miniszter bejelentette, hogy holnap 20:40-kor nyilatkozik a médiának a Maccabiah faluban. Várhatóan bejelenti, hogy frakciója kilép a kormányból. A múlt hónapban Ganz a miniszterelnökhöz fordult, és közölte vele, hogy június 8-án – holnap – lemond a kormányról, ha nem fogadják el a Gázai övezet alternatív kormányának tervét. “A személyes és politikai megfontolások kezdtek behatolni Izrael biztonságának szentélyébe” – mondta Ganz akkor.

15:43
Palesztin jelentések: a telepesek házakat gyújtanak fel a ciszjordániai Beitin faluban

A palesztinok jelentése szerint a telepesek házakat égetnek fel a Ramallahtól északra fekvő Beitin faluban, valamint autókat gyújtanak fel a környéken.

15:37
Az amerikai kormányzat vezető tisztviselője: Blinken várhatóan hétfőn Izraelbe látogat

Az amerikai adminisztráció egyik forrása ma azt mondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan hétfőn Izraelbe látogat. Hozzátette azt is, hogy Blinken Egyiptomba, Katarba és Jordániába is ellátogat, ahol részt vesz egy adománygyűjtést célzó konferencián a Gázai övezet megsegítésére.

14:25
Názáret térségében riasztók aktiválódtak

A riasztók Nof HaGalil, Kfar Kana, Mashhad és Rayna településeken aktiválódtak. A Jezreel-völgyi regionális tanács közölte, hogy a riasztók a Golani csomópontnál történt rakétaelfogás miatt aktiválódtak, és egy Kfar Kana térségében kitört tűzről készült felvétel terjedt a hálózatokon. A hadsereg közölte, hogy a részleteket még vizsgálják.

14:15
Katonai forrás: A telepesek palesztin olajfaligeteket gyújtottak fel a ciszjordániai Burka falu közelében

Egy katonai forrás szerint a telepesek palesztin tulajdonban lévő olajfaligeteket gyújtottak fel Burka falu közelében, ami Ramallahtól keletre található. Tegnap több tucat telepes lépett be a Nablus melletti Kusra faluba, a levegőbe lőttek, autókat gyújtottak fel, és láthatóan házakat is megpróbáltak felgyújtani.

13:36
Légiriadó volt a Golán-fennsík északi részén ellenséges repülőgépek beszivárgása miatt

10:20
A riasztók aktiválódtak a Gázai övezet közelében; Eshkol Regionális Tanács: Egy becsapódást észleltünk nyílt területen, személyi sérülés nem történt

09:12
Jelentés: Katar azzal fenyegetőzött, hogy kiutasítja a Hamaszt Dohából, ha nem fogadja el a megállapodást; A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője tagadta

Az Egyesült Államok az elmúlt napokban nyomást gyakorolt ​​Katarra, hogy fenyegesse meg a Hamasz vezető tisztségviselőit Dohából való kiutasítással, ha a szervezet nem fogadja el a tűzszüneti megállapodást és a túszok szabadon bocsátását, Katar pedig erre reagálva fenyegette meg a Hamaszt – jelentette a CNN. Biden ezen a héten beszélt Katar emírjével, és felszólította, hogy “vessen be minden eszközt” annak biztosítására, hogy a Hamasz elfogadja a megállapodást, és többé ne legyen akadálya a tűzszünetnek és az övezet helyreállításának.

A Hamasz egyik vezető tisztviselője külföldön azonban azt mondta a “Haaretz”-nek, hogy nem hangzott el ilyen fenyegetés, és a szervezet tagjainak Katarból való kiutasítása “nem szerepel a napirenden”. Szerinte a javasolt vázlat elfogadásáról vagy elutasításáról a Hamasz Gázai övezetbeli vezetése dönt, ezért “a szervezet vezetésének Dohából való kiszorítása nem ér semmit, csak megkeményíti a pozíciókat”. Hozzátette: Dohából való kiutasítás esetén a szervezet vezetése Törökországba, Libanonba vagy Teheránba költözhet, “és akkor az USA több befolyást veszít.”

08:12
Az IDF megtámadta a Hezbollah katonai épületeit Dél-Libanonban

05:00
Netanjahu július 24-én felszólal az Egyesült Államok Kongresszusa előtt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök beszédet mond az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, hat héttel az eredetileg tervezett időpont után, amelyet Shavuot miatt elhalasztottak – jelentette be Mike Johnson, a képviselőház elnöke. Még mindig nem világos, hogy Joe Biden amerikai elnök a fővárosban tartózkodik-e Netanjahu látogatása során.

A Kongresszus mind a négy vezetője – Johnson, Chuck Schumer, a szenátusi többség vezetője, Mitch McConnell, a szenátusi kisebbség vezetője és Hakeem Jeffries, a képviselőház kisebbségi vezetője – közösen meghívta Netanjahut, hogy tartson beszédet a kongresszuson múlt pénteken, röviddel azután, hogy Biden bemutatta a három részből álló megállapodás javaslatot Izrael és a Hamasz között. A meghívást kiváltó fő tényező a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének a Netanjahu elleni letartóztatási parancs kibocsátására irányuló kérése volt – ez a kérdés jelentős kétpárti felháborodást váltott ki a Kongresszus és a Fehér Ház mindkét házában. A hivatalos bejelentést azonban csak Johnson és McConnell tette – ez markáns változás a demokrata kollégáik melletti egyesült meghíváshoz képest. Schumer külön közleményben a következőket mondta: “Egyértelmű és mély nézeteltéréseim vannak a miniszterelnökkel, amelyeket privátban és nyilvánosan is kifejeztem, és továbbra is ezt fogom tenni. De mivel Amerika Izraellel való kapcsolata acélba van vésve, és meghalad egy személyt vagy miniszterelnököt, csatlakoztam a kéréshez, hogy szólaljon fel” – tette hozzá.

03:37
Biden az ABC-nek: “Azt hiszem, Netanjahu hallgat rám. Izrael teljes erővel akart behatolni Rafahba, de nem tette meg”

Joe Biden amerikai elnök az ABC amerikai hálózatnak adott interjújában ezt mondta: “Azt hiszem, ő (Netanjahu) hallgat rám. Minden erejükkel be akartak hatolni Rafahba, megszállni az egész várost… de nem így csinálták”. Azt is elmondta, hogy Izrael “egyetért egy jelentős megállapodáshoz”, Netanjahu pedig “nyilvánosan kijelentette”, hogy támogatja a javaslatot, megjegyezve, hogy a Hamasznak még el kell fogadnia azt. “Ez Egyiptom támogatásával, a szaúdiak támogatásával, szinte az egész arab világ támogatásával történik. Látjuk, ez nagyon nehéz időszak. Tűzszünetet kell elérni” – tette hozzá az elnök.

03:21
Amerikai hadsereg: Nyolc huti drónt és két pilóta nélküli hajót fogtunk el a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (CENTCOM) arról számolt be, hogy csapatai nyolc huti drónt és két pilóta nélküli hajót fogtak el a Vörös-tengeren. Azt is közölték, hogy a hutik ballisztikus rakétát indítottak hajók ellen a Vörös-tenger felett, és személyi sérülésről vagy kárról nem számoltak be.

00:00
A csütörtöki hírek folytatása – 2024. június 6., csütörtök.

Főkép: Rakétaelfogások az északi égbolton, ezen a héten – Fotó: Gil Eliyahu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.