Négy elrabolt izraelit kimentettek a Gázai övezetből; Tömegek tüntetnek országszerte – Hírszüret

Noa Argamani és apja a Sheba Kórházban, ma – Fotó: IDF

2024. június 8., szombat, a háború 246. napja
A szombati frissítések véget értek.
Vasárnapi hírösszefoglaló >>

Az elrabolt Noa Argamanit, Almog Meir Jant, Andrej Kozlovot és Shlomi Zivet egy összetett akció során mentették ki a Gázai övezet központjában található Nuseirat menekülttáborban ■ A Yamam kommandósa, Arnon Zamora meghalt a hadműveletben ■ A Gázai övezetben a jelentések szerint több mint 200 halott és legalább 400 sebesült volt a hadsereg támadásaiban ■ Netanjahu arra kérte Ganzot, hogy vonja vissza a kormányból való kilépési szándékát.

23:17
Ezrek tüntettek Jeruzsálemben az elraboltak szabadon bocsátásáért, és elzárták a Párizs teret

22:03
A rendőrség követeli a kaplani tüntetés miatt elzárt terület elhagyását, vízágyút használtak a tüntetők ellen

A rendőrség követelte a kaplani tüntetés miatt elzárt terület megtisztítását, és vízágyúval lőtt a tüntetőkre. A rendőrség legalább két tüntetőt letartóztatott, a tüntetők pedig arról számoltak be, hogy hatot letartóztattak közülük.

A kaplani tüntetés, ma este – Fotó: Itai Ron

21:38
Az IDF a Gázai övezet környéki riasztásokról: négy rakétát lőttek az övezetből, egyet elfogtak, a többi pedig Szaad térségében nyílt területekre esett

21:31
Beer Sevában több száz tüntető követeli az elraboltak szabadon bocsátását és választások megtartását

Tüntetők Beer Sevában, ma este – Fotó: Eli Hershkowitz

21:15
Megszólalt a légiriadó Takumában, Netivot közelében

21:09
A rendőrség három embert tartóztatott le a háború elleni tüntetésen Tel-Avivban

21:02
A riasztók aktiválódtak Szderotban és a környező kibucokban

21:00
IDF: Négy páncéltörő rakétát lőttek ki Misgav Amra és Malkiára, a kibucokban pedig házakban okozott károkról és tüzekről számoltak be.

Az IDF bejelentette, hogy két páncéltörő rakétát lőttek ki Malkiára, a kibuc pedig arról számolt be, hogy két házat közvetlen találat ért. A hadsereg azt is bejelentette, hogy két páncéltörő rakétát lőttek ki Misgav Amra, a kibuc pedig azt, hogy ott tűz ütött ki.

A tűz Misgav Amban, ma este – Fotó: Felső-Galileai Regionális Tanács

20:59
Einav Tsengauker egy tel-avivi tüntetésen: “Még több olyan hírt érdemelünk, mint a mai. Sem Netanjahu, sem Sinwar nem fog visszatartani minket”

A tüntetés Tel-Avivban, ma este – Fotó: Yair Pelti

Einav Tsengauker, az elrabolt Matan Tsengauker édesanyja a tel-avivi demonstráción kommentálta a négy elrabolt Hamásztól való kiszabadítását célzó mai akciót, és azt mondta: “Még több ilyen hírt és több egységes családot érdemelünk. Izrael népe egyesül ezekben a pillanatokban. Ezek önbizalommal teli pillanatok. A mi jövőnk a mi reményünk. Matant otthon akarom látni. Azt akarom, hogy az összes elrabolt hazajusson. Sem Netanjahu, sem Sinwar nem fog visszatartani, hogy visszahozzuk őket.

Sok ezren jöttek el a tüntetésre, ahol Ayala Metzger is felszólalt, Yoram Metzger, a fogságban elhurcolt menye. “Ez lesz a győzelem képe. Izrael népe reményt akar, és otthon akarja látni őket. Az ország polgárai jelentik a reményt és megérdemlik, hogy jobb, professzionálisabb, felelősségteljesebb és tényszerűbb vezetésünk legyen” – mondta.

20:58
Ichilov: Noa Argamani megérkezett a kórházba, és találkozott az anyjával

Noa Argamani megérkezett az Ichilov Kórházba, ahol édesanyja, Liora van kórházban, és találkozott vele, miután kiszabadult a Hamasz fogságából. A kórház igazgatója, Prof. Roni Gamzo elmondta, hogy Noa az onkológiai osztály egészségügyi személyzetétől értesült édesanyja állapotáról.

Noa Argamani és apja az Ichilov Kórház bejáratánál, ma este – Fotó: Dovrot Ichilov

20:47
A kormány ellen és az elraboltak szabadon bocsátása mellett tüntetések zajlottak a Nahalel és az Amiad kereszteződéseknél

A Nahalel kereszteződés, ma este – Fotó: Tzvika Golan
Amiad kereszteződés, ma este – Fotó: Rochama Wolf

20:43
Ben-Gvir: Csak nagy és folyamatos katonai nyomással tudjuk visszahozni a többi elraboltat

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a szombat kimenetele után kommentálta az elhurcoltak kiszabadítását a nuseirati menekülttáborból, és kijelentette, hogy “csak nagy és folyamatos katonai nyomás hatására tudjuk visszavinni az elhurcoltak többi részét otthonukba. “

20:40
Yaalon a kormány elleni tüntetésen a karmieli csomópontnál: az elraboltak cserbenhagyása – kitörölhetetlen bűn minden generáció számára

Több százan tüntettek Karmiel bejáratánál a kormány ellen és az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett. Moshe (Bogie) Yaalon volt védelmi miniszter azzal vádolta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ő felelős “a téves koncepcióért, a Hamasz növekedéséért és a messiási miniszterek kinevezéséért”, és felszólította a Nemzeti Tábort minisztereit, hogy “mondjanak le a kormányról a héten és mozdítsák elő új választások kiírását”.

“Ha nem csak a személyes túlélésed lenne a prioritásod, lehetséges lenne az elraboltak szabadon bocsátása. Az elraboltak cserbenhagyása minden generáció számára kitörölhetetlen bűn. A teljes győzelem a sötét diktatúrákból kölcsönzött fogalom. A fantázia definíciója, ami a messianisztikusokat  szolgálja azzal a céllal, hogy a zsidókat Izrael földjének minden részébe telepítsék, miközben eltörlik Izrael arabjait és a nép más részeit” – mondta Yaalon.

Tüntetés a karmieli kereszteződésnél, ma este – Fotó: Tzvika Golan

20:36
Netanjahu arra kérte Ganzot, hogy ne mondjon le a kormányról; Ganz: Ma is felelősségteljesen kell megvizsgálnunk, hogyan folytathatjuk innen

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította Beni Ganz minisztert, hogy ne mondjon le a szükségkormányról. „Egységesnek kell maradnunk magunkban az előttünk álló nagy feladatok előtt” – írta Netanjahu. Ugyanakkor Ganz a miniszterelnökhöz fordult, és azt mondta, hogy “a siker jogos örömén kívül nem szabad elfelejteni, hogy minden kihívás, amellyel Izraelnek szembe kell néznie, továbbra is olyan marad, mint volt. Ezért azt mondom a miniszterelnöknek és az egész vezetésnek – ma is felelősségteljesen kell néznünk, hogyan helyes, és lehetséges innen folytatnunk.”

20:20
Kirjat Smona önkormányzata: Öt rakéta robbant fel nyílt területeken Maayan Baruch környékén

20:08
Az IDF kiadott egy felvételt Noa Argamaniról abban a helikopterben, ami kimentette őt a Gázai övezetből

19:52
A rendőrség percekkel a kezdete után feloszlatott egy háborúellenes tüntetést Haifában; Öt tüntetőt letartóztattak

Egy tüntető letartóztatása egy háborúellenes tüntetésen Haifában, ma – Fotó: Daniel Rolider

A nagy rendőri erők néhány perccel a kezdete után feloszlattak egy háborúellenes tüntetést Haifában. A tüntetők közül ötöt letartóztattak, közülük kettőt a tüntetés feloszlatása után. A rendőrség még azelőtt törvénytelennek nyilvánította a demonstrációt, hogy a tüntetők szlogeneket skandáltak volna. Az elmúlt két hétben ez a negyedik alkalom, hogy a demonstrációt néhány perccel a kezdete után feloszlatták. Egy Shfaramból érkezett tüntető elmondta, hogy a rendőrség “mindig feloszlatja a tüntetést, de ezúttal már azelőtt törvénytelennek nyilvánították a demonstrációt, hogy egyetlen felszólítást is olvashattunk volna”.

Az egyik fiatal nő letartóztatása során a rendőrök leszedték a fejéről a hidzsábot, miközben megbilincselték és autóba ültették. A rendőrség megpróbálta megakadályozni, hogy a média dokumentálja a letartóztatásokat, egy helyi újságírót pedig a rendőrök meglöktek, személyi igazolvány bemutatására kérték, majd kiutasították a térről.

A tüntetés illegálissá nyilvánítása után több tucat ember maradt a téren, a rendezvényt irányító Uriel Winkor rendőr oszlatásra utasította őket. – Ma nem lesz itt tüntetés – mondta –, menjetek innen. Ezután szembeszállt az egyik tüntetővel, és igazolvány felmutatására kötelezte.

19:43
Egy rendőr elkobzott egy kalapot egy tüntetőtől az azrieli kereszteződésben, amelyen Izrael és Palesztina zászlaja volt

19:41
Noa Argamani megérkezett az Ichilov Kórházba, ahol édesanyja, Liora mellett fogják kezelni

Az Ichilov Kórház bejelentette, hogy megérkezett a kórházba az elrabolt és kiszabadított Noa Argamani, és ott fogják ápolni kórházban lévő édesanyjával együtt. Liora Argamani, Noa édesanyja halálosan megbetegedett rákban, és az elmúlt nyolc hónapban reményét fejezte ki, hogy halála előtt még találkozhat vele.

19:36
Hamasz: A mentőakció más elraboltak halálát okozta; Az IDF nem tud ilyen információkról

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeidah azt állította, hogy a négy elrabolt kiszabadítását célzó hadművelet során más izraeli elraboltak is meghaltak. A Hamasz ezt nem bizonyította, és az IDF nem tud ilyen információkról. A szóvivő kijelentette, hogy Izrael szörnyű mészárlást követett el, és a művelet „komoly veszélyt jelent az elraboltak számára, és negatív következményekkel jár életkörülményeikre nézve.”

19:25
Komoly rendőri erőket telepítettek arra a helyre, ahol ma este háborúellenes demonstrációt tartanak Haifában

Rendőrség a haifai Ben-Gurion utcában, ma – Fotó: Liza Rosovsky

19:16
Légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén

18:59
Haniyeh: A Hamasz nem fog beleegyezni egy olyan megállapodásba, amely “nem biztosít biztonságot a palesztin nép számára”

A Hamasz politikai irodájának vezetője, Ismail Haniyeh kijelentette, hogy a szervezet nem fog beleegyezni egy olyan tűzszüneti megállapodásba, amely „nem jelent biztonságot népünk számára” – írta a Washington Post. A jelentés szerint Haniyeh hozzátette, hogy Izrael “mészárlást hajt végre gyermekek és nők ellen a nuzirati menekülttáborban”.

18:55
Abbasz: a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kéri az izraeli gázai akciót követően

Mahmud Abbasz palesztin elnök sürgős ülésre szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát a Gázai övezet közepén található nuzirati menekülttáborban “az izraeli hadsereg által végzett véres mészárlás” után – jelentette a WAFA palesztin hírügynökség.

18:48
A Felső-Galileai Regionális Tanács: Több rakétabeesést észleltek Malkia térségében, ahol tüzek gyulladtak ki

18:35
A Gázából kimentett elraboltak családjai az összes elrabolt szabadon bocsátását követelték

A Gázából ma szabadult elhurcoltak hozzátartozói a Tel Hashomer Sheba Kórházban – Fotó: Itai Ron

A kiszabadított túszok hozzátartozói megköszönték a biztonsági erőknek, hogy kiszabadították őket Gázából, és intézkedésre szólítottak fel az övezetben tartózkodó összes elrabolt visszaszállítása érdekében. A családok részvétüket fejezték ki a mentőakcióban elesett IDF-katona, Arnon Zamora családjának, Almog édesanyja, Orit pedig hozzátette, hogy szeretne köszönetet mondani a katonáknak és megerősíteni a még nem szabadult elhurcoltak és a meggyilkoltak családját. Argamani megjegyezte, hogy ma van a születésnapja, és el sem tudott volna képzelni egy ilyen ajándékot.

18:14
Sullivan: Támogatunk minden erőfeszítést az elraboltak szabadon bocsátására – tárgyalások útján vagy más módon

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan méltatta a négy elrabolt kimentésére irányuló izraeli műveletet a Gázai övezetből, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok “támogat minden erőfeszítést a Hamasz által még mindig fogva tartott elraboltak szabadon engedésére – tárgyalások vagy egyéb eszközök útján. A jelenleg tárgyalt tűzszüneti megállapodás garantálni fogja a többi elrabolt szabadon bocsátását, és biztonsági garanciákat nyújt Izraelnek, valamint az ártatlanok életét megkönnyíti a Gázai övezetben.”

17:42
Biden: Üdvözöljük a négy elrabolt visszatérését, addig nem állunk meg, amíg mindenkit haza nem viszünk, és meg nem kötjük a tűzszünetet

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a négy elrabolt megmentését, és kijelentette, hogy „nem hagyjuk abba a munkát, amíg az összes elraboltot vissza nem visszük otthonába, és amíg el nem érjük a tűzszünetet. Alapvető fontosságú, hogy ez megtörténjen.” Biden közös nyilatkozatban beszélt Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel, aki hozzátette, hogy El akarja érni az összes elhurcolt azonnali szabadon bocsátását, és tűzszüneti megállapodást kíván aláírni, “amely megnyitja a lehetőségét a politikai megoldásnak – az egyetlen, amely garantálhatja a tartós békét és stabilitást a térségben”.

17:40
Netanjahu: Ez egy olyan művelet, amelyre emlékezni fog Izrael népének hősi történelme. Minden túszunkat így vagy úgy visszahozzuk

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Sheba kórházban, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy a négy elrabolt Gázai övezetből való kimentésére irányuló művelet “egy hősies művelet, amelyre emlékezni fog Izrael népének hősi történelme. Valamennyi elraboltunkat így vagy úgy vissza fogjuk hozni.”

“Amikor ezt a műveletet végleges jóváhagyásra elém terjesztették, tudtam, hogy nagyon összetett és veszélyes. De habozás nélkül jóváhagytam, mert megbízom az IDF-ben, a Sabakban, az izraeli rendőrségben. “Ez a művelet nem volt ár nélküli. Ismerem Arnon Zamora parancsnok családjának fájdalmát, és azt is tudom, hogy a dicsőség az elesett szeretettjük nevéhez és emlékéhez fűződik. Ő és hőstársai felemelték a nemzetet, bebizonyították, hogy Izrael államnak megvan a hatalma, ereje és akarata, hogy harcoljon azokkal, akik vesztünket keresik, és hogy az IDF bárhová elér.”

17:22
Sheba Kórház: Nyilvánvaló, hogy az elhurcoltak nehézségeken mentek keresztül, de állapotuk stabil, kommunikálnak és jó hangulatban vannak

Elrabolta Almog Meir Jant, landolás után a Sheba Kórházban, ma – Fotó: Marko Djurica / Reuters

Itai Pesach professzor, a Sheba Kórház hazatérők komplexumának igazgatója arról tájékoztatott, hogy az orvosok elvégzik a szükséges vizsgálatokat a hosszú fogságban töltött idő után szabadon engedett elraboltak egészségi állapotának ellenőrzésére. “Egyértelmű, hogy megéltek nehézségeket, de összességében állapotuk jelenleg stabil, beszélgetnek, kommunikálnak, jó hangulatban vannak és nagyon izgatottak a családdal való találkozás miatt” – mondta.

17:15
Hamasz: több mint 200-ra emelkedett a Gázai övezet középső részén elkövetett akció áldozatainak száma, legalább 400-an megsérültek

17:10
Libanoni hírügynökség: ketten meghaltak egy UAV-támadásban a dél-libanoni Eitaron faluban

17:02
Noa Argamani apja: Még 120 elrabolt van fogságban, ki kell engednünk őket

Noa Argamani rokonaival a Sheba Kórházban, ma – Fotó: IDF

Ya’akov Argamani, a Hamasz fogságából ma szabadult Noa Argamani apja azt mondta, hogy lépéseket kell tenni a többi elrabolt visszahozatala érdekében a Gázai övezetből, és felszólította a közvéleményt, hogy vegyenek részt a ma esti tüntetésen az Elraboltak terén Tel-Avivban. “Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy további 120 elrabolt van fogságban. Szabadon kell engednünk őket, és minden erőfeszítést meg kell tennünk annak érdekében, hogy visszahozzuk őket Izraelbe és családjaikhoz” – mondta Argamani.

16:39
Galant: Ez az egyik leghősiesebb művelet, amit láttam. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy visszaküldjük elraboltjainkat

Az elraboltak megmentésének az IDF által közzétett dokumentációja:

Yoav Galant védelmi miniszter a négy elrabolt ma reggeli szabadon bocsátása után azt mondta, hogy ez az egyik leghősiesebb művelet, amit a biztonsági intézményben eltöltött évek során látott, és hogy az állam köteles mindent megtenni, hogy az elrabolt személyeket visszaküldje Izraelbe. . “Harcosaink páratlan bátorságról tettek tanúbizonyságot, heves tűz alatt a legnehezebb helyeken egy menekülttábor szívében a nap közepén. Nem emlékszem, hogy sok ilyen dolgot csináltunk volna, ezzel az erővel és együttműködéssel, és ilyen sikerrel” – mondta Galant.

A honvédelmi miniszter külön köszönetét fejezte ki Herzi Halevi vezérkari főnöknek, „aki erős kézzel, rendkívül nehéz körülmények között vezeti a katonaságot, és ezt a tiltakozások, a politikai támadások és egyebek ellenére lenyűgöző módon teszi.”

16:15
Az IDF fényképeket tett közzé a kiszabadult elraboltak és családjuk találkozásairól

Almog Meir Jan és édesanyja – Fotó: IDF szóvivője
Noa Argamani és édesapja – Fotó: IDF szóvivője
Shlomi Ziv a kórházba érkezéskor – Fotó: IDF szóvivője

16:11
Naharia városháza: a hadsereg elfogott egy gyanús célpontot a tenger felett a várostól északra; IDF: Libanonból lőtték ki

16:10
Arnon Zamora, a Yamam parancsnoka meghalt a Gázai övezetbe elhurcoltak kimentésére irányuló akció során

A rendőrség bejelentette, hogy meghalt Arnon Zamora parancsnok, a Yamam 36 éves parancsnoka és harcosa, aki részt vett a Gázai övezetbe elraboltak megmentésére irányuló műveletben, és halálosan megsebesült az akció során, kórházba szállították, ahol meghalt. Feleségét és két gyermekét hagyta hátra.

Arnon Zamora

16:01
Netanjahu: Nem adjuk meg magunkat a terrorizmusnak, nem adjuk fel, amíg az összes elraboltunkat haza nem hozzuk

A Sabak főnöke, Ronen Bar, Harzi Halevi vezérkari főnök, Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Galant védelmi miniszter ma reggel az akciót végrehajtó irányítóközpontban – Fotó: Sabak

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a négy elrabolt ma reggeli szabadon bocsátása után kijelentette, hogy a harcosok bebizonyították, hogy Izrael nem adja át magát a terrorizmusnak, kreatívan és bátran cselekszik, és hogy az állam elkötelezett amellett, hogy az összes elrabolt visszatérjen, mind az élők, mind a halottak. Egy politikai forrás szerint Netanjahu és Yoav Galant védelmi miniszter csütörtök este hagyta jóvá a hadműveleti tervet, miután Herzi Halevi vezérkari főnök és Ronen Bar Sabak főnök bemutatta azt.

15:30
Hamasz: 94 palesztin halt meg a Gázai övezet közepén végrehajtott IDF támadásokban

Sérülteket kezelnek a Gázai övezet központjában található Al-Aksza Mártírjai Kórházban, ma – Fotó: Jehad Alshrafi / AP

14:20
Súlyosan megsérült az izraeli hadsereg egyik katonája, aki részt vett az elraboltak megmentésére irányuló műveletben

Egy YAMAM-harcos, aki részt vett az elraboltak megmentésére irányuló műveletben, súlyosan megsérült, és kórházba szállították orvosi ellátásra.

14:14
Ganz elhalasztotta a ma estére tervezett sajtótájékoztatót, ahol várhatóan bejelentette volna, hogy visszavonul a kormánytól

13:34
Az elrabolt Noa Argamanit, Almog Meir Jant, Andrej Kozlovot és Shlomi Zivet élve kimentették a Gázai övezetből

Az elrabolt Shlomi Ziv, Andrey Kozlov és Almog Meir Jan a Sheba kórházban landol, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Az IDF, a Shin Bet és az Izraeli Védelmi Erők élve mentették ki a Gázai övezetből az elrabolt Noa Argamanit, Shlomi Zivet, Almog Meir Jant és Andrey Kozlovot A műveletet hetekig tartó előkészületek és hírszerzés előzte meg, a hadműveletet a vezérkari főnök és a Shin Bet vezetője irányította.

Noa Argamani találkozik apjával, miután kimentették a Hamasz fogságából:

12:24
Az IDF kiterjedt támadásokat végez a Gázai övezet középső részén található Nuseirat és Deir al-Balah területeken

Holttestek a Deir al-Balah-i al-Aksza Mártírjai Kórház előtt, ma – Fotó: Mohammed Hajjar / AP

Jelenleg az IDF széles körben támad Nuseirat és Deir al-Balah térségében a Gázai övezet közepén. A Deir al-Balahban található Al-Aksza Mártírjai Kórház több tucat halottról és sok sebesültről számolt be az elmúlt órában, köztük a nőket és a gyerekeket is. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a kórház munkatársai nem tudnak hatékonyan kezelni a nagyszámú áldozatot.

10:52
Palesztin jelentés: Egy 22 éves férfi meghalt az éjjel Tul-Karem közelében az IDF tüzében

Muamen Abu Asal

Egy 22 éves férfi meghalt ma este a Tulkarem melletti Anbata városában az izraeli fegyveres erők tüzében – jelentette a Vörös Félhold. További mintegy 20 palesztin megsérült.

10:47
A nyugat-galileai Zareitben aktiválták a riasztókat; IDF: Több kilövést észleltek, kettőt elfogtak, a többi pedig nyílt területekre esett, nem voltak áldozatok

10:10
Jelentés: Az Egyesült Államok nyomására Katar és Egyiptom szankciókkal és kitoloncolással fenyegette meg a Hamasz vezetőit, ha nem járulnak hozzá a megállapodáshoz

Katar és Egyiptom az elmúlt napokban figyelmeztette a Hamasz vezetőit, hogy letartóztatásra, vagyonuk befagyasztására, szankciókra és Dohából való kitoloncolásra számíthatnak, ha nem egyeznek bele az Izraellel kötendő tűzszünetbe – ezt mondták a tárgyalásokat ismerő források a Wall Street Journalnak. A jelentés szerint a fenyegetések a Biden-kormányzat nyomására történtek, de nem érték el a kívánt eredményt: Iszmail Haniyeh, a katari száműzött Hamasz politikai hivatalának elnöke kedden azt mondta, hogy nem hajlandó egy olyan megállapodás, amely nem felel meg a szervezet által támasztott feltételeknek, és hogy a jelenlegi javaslat – amelyet maga Biden elnök terjesztett elő egy hete egy sajtótájékoztatón – nem elfogadható a Hamász számára, mert az ő felfogása szerint nem garantálja a háború.

10:02
Az IDF megkezdte a gázai amerikai móló biztonságának növelését, hogy azon keresztül megkezdhesse a humanitárius segélyek beszállítását

08:39
Tegnap a rendőrség letartóztatott öt tüntetőt, akik megbilincselték magukat a német nagykövetségen, a bíró jogellenesnek ítélte a letartóztatást, és elrendelte a szabadon bocsátásukat

Az aktivisták a tel-avivi német nagykövetségen, tegnap – Fotó: Tomer Appelbaum

Öt német és izraeli aktivistát, akik egymáshoz bilincselték a tel-avivi német nagykövetség bejáratánál, órákig tartottak tegnap, mígnem a bíró szabadon engedte őket, és úgy ítélte meg, hogy fogva tartásuk törvénytelen. Az aktivisták felszólították Németországot, hogy hagyjon fel fegyverek és lőszerek szállítását Izraelnek, és gyakoroljon nyomást az állandó tűzszünet elérése érdekében. A fogvatartottakat köznyugalom megzavarása és közrend megsértése bűntettével gyanúsítják, egyikük ellen rendőr bántalmazása miatt indítottak nyomozást. A többiek órákig vártak a kihallgatásra, a rendőrök azt mondták nekik, hogy szombat estig várnak az állomáson, amikor is bíró elé állítják őket. Ügyvédjük fellebbezést nyújtott be a határozat ellen a bírósághoz. A rendőrség azt állította, hogy logisztikai megfontolások és az állomás zsúfoltsága miatt döntöttek úgy, hogy néhány órára őrizetben tartják őket – a bíró elrendelte a szabadon bocsátásukat.

05:35
Légiriadó volt a Golán-fennsík északi részén, ellenséges drónok beszivárgása miatt

05:32
Légiriadó volt Cfaton és környékén

04:22
Amerikai hadsereg: Öt drónt, két ballisztikus rakétát és egy huti járőrhajót semmisítettünk meg Jemenben

01:15
Légiriadó volt Felső-Galileában

00:00
A pénteki hírek folytatása – 2024. június 7., péntek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.