Ganz bejelentette, hogy visszavonul a kormánytól: “Netanjahu megakadályozza, hogy a győzelem felé haladjunk” – Hírszüret

2024. június 09., vasárnap, a háború 247. napja
A vasárnapi frissítések véget értek.
Hétfői hírösszefoglaló >>

22:44
IDF: Megtámadtunk egy Hezbollah egységet, amely páncéltörő rakétákat lőtt a légierő gépeire

Az IDF bejelentette, hogy a légierő repülőgépei megtámadták a Hezbollah egy csapatát Tzur városában, akik légvédelmi rakétákat indítottak a térségben működő vadászgépekre. A repülőgépek nem voltak veszélyben. Az izraeli hadsereg emellett számos Hezbollah célpontot támadott Sheba városában, valamint Itatron, Merkaba, A-Tiri és Khula falvakban.

20:41
Ganz: Kilépünk a szükségkormányból, Netanjahu megakadályoz bennünket abban, hogy valódi győzelem felé haladjunk

A Nemzeti Tábor vezetője, Beni Ganz miniszter bejelentette a kormányból való távozását. Szerinte Benjamin Netanjahu miniszterelnök “megakadályoz bennünket abban, hogy a valódi győzelem felé haladjunk”, ezért a Nemzeti Tábor távozik a kormányból “nehéz szívvel, de teljes szívvel”. Felszólította Netanjahut, hogy tűzzen ki egy egyeztetett választási dátumot, és felszólította Yoav Galant védelmi minisztert, hogy „tegye azt, ami helyes”. Ganz bocsánatot kért az elraboltak családjaitól is. „Elbuktunk az eredményteszten, a felelősség az enyém is” – mondta.

Bővebben:

19:48
IDF: Egy palesztin újságíró otthonában tartotta az elrabolt Almog Meir Jant, Andrej Kozlovot és Shlomi Zivet

Az IDF bejelentette, hogy Abdullah Jamel palesztin újságíró családja otthonában, Nusairatban tartotta fogva a három elrabolt izraelit. A “The Palestine Chronicle” híroldal ma arról számolt be, hogy Jamelt megölték az elraboltak megmentésére irányuló akció során Nusairatban.

Miután az izraeli médiában azt állították, hogy Jamel az Al Dzsazírának dolgozott, a katari hálózat közölte: “Ez az ember nem az Al Dzsazírának dolgozott, nem ismerjük, és minden terjesztett pletyka üres és hamis.” Az Al Dzsazíra honlapján van egy véleménycikk, ami Jamel neve alatt jelent meg.

19:45
A mentőakcióban elesett IDF-katona édesanyja: fő célja a túszok kiszabadítása volt

Az emberek izraeli zászlókat lengetnek Arnon Zamora temetési útján Mevaseret Siontól a Herzl-hegyig, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Ruthi Zamora, Arnon, a tegnapi mentőakcióban meghalt IDF-harcos édesanyja azt mondta, hogy “fő célja a túszok kiszabadítása volt. Nagy szeretetből csinálta október 7-e óta.” Zamora a News 13-nak adott interjújában így írta le a fiával folytatott utolsó beszélgetését: „Pénteken beszélt velünk az akció előtt, és csak annyit kértem tőle: „Arnon, vigyázz magadra és a barátaidra – és szeretlek. Azt válaszolta nekem: ‘Én is szeretlek’. És tulajdonképpen ez volt az utolsó beszélgetésünk. Sikerült a küldetése, de sajnos nem tért haza.”

Zamora hozzátette: büszke arra, hogy a túszmentő akciót a fiáról nevezték el, de jobban szerette volna, ha “nem róla nevezték volna el, hogy velünk legyen, és nevelje tovább a gyerekeit. Örülök az elraboltaknak, akik visszatértek, és remélem, hogy minden nap boldog nap lesz számukra.”

19:26
A gázai hadosztály parancsnoka bejelentette visszavonulását az izraeli hadseregtől: “Kudarcot vallottam életem küldetésében, hogy megvédjem az övezet környékét”

A Gázai Hadosztály (143-as hadosztály) parancsnoka, Avi Rosenfeld dandártábornok 30 év szolgálat után bejelentette, hogy visszavonul az IDF-től. „Október 7-én elbuktam életem küldetésében, hogy megvédjem a déli országrészt” – írta a Gázai övezet körüli helyhatóságok vezetőinek. “Hosszú órákon át képtelenek voltunk megvédeni a településeket, a több tízezer lakost, a reimi parkolóban ünneplő több ezer embert és az előőrsökben lévő erőket a több ezer terroristával szemben, akik több tucat útvonalon megszállták területünket a Hamasz terrorista hadsereg teljes támadása során. Fájdalmat okoz, és minden nap magammal hordom a súlyos árat, amit a polgárok, az IDF és a biztonsági erők katonái és katonanői fizettek, és sok barát elvesztését.”

Bővebben:

18:11
Netanjahu: Szerintem a közvélemény többsége nem áll készen arra, hogy a Hamasz felszámolása nélkül véget érjen a háború

Netanjahu a “Hősi Fórum” képviselőivel folytatott találkozón, ma – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozott a gyászoló családokat tömörítő “Forum of Heroism” nevű szervezet képviselőivel, és kijelentette, hogy szerinte a közvélemény többsége nem áll készen arra, hogy a Hamasz felszámolása előtt véget vessen a háborúnak. “Mi a fő vita a fogolycsere megállapodás kapcsán? Nem állok készen a Hamasz azon követelésére, amely sajnos berkeinkben is támogatást élvez, hogy vállaljuk el a háború befejezését anélkül, hogy elérnénk céljainkat – a Hamasz felszámolását és a többit –, én erre nem vagyok hajlandó. Nem csak én, azt hiszem, az egész közvélemény nem áll készen” – mondta Netanjahu.

A kormányfő azt is elmondta, hogy Izrael számos fronton harcol, “elsősorban a Hamasz ellen, a Hezbollah ellen, a hutik ellen, az iraki és szíriai milíciák ellen, Irán, Ciszjordánia és az ICC ellen”, és hogy “Ez a helyzet ha nem is az egész nemzet, de a nemzet többségének belső összetartását követeli meg.””

18:03
Az IDF közzétette a négy kiszabadított túsz IDF és Sabak csapatoktól a 13-as flotta harcosaihoz történő átszállításának felvételét a Gázai övezetben

17:49
Vörös Félhold: Négyen megsebesültek a Nablus melletti telepesek és katonák lövéseitől

A Vörös Félhold jelentése szerint hat palesztint megsebesítettek a telepesek és az IDF erőszakos cselekményei a Nablus melletti Orif faluban. A Vörös Félhold szerint közülük négyet fegyvertűz ért. A hadsereg azt mondta, hogy a katonák kődobálásra válaszul tüzeltek.

A hadsereg közölte, hogy a nap folyamán tűz ütött ki, és elérte Jichar környékét, és megvizsgálták a gyújtogatás gyanúját. A hadsereg tájékoztatása szerint a tűz oltása közben telepesek érkeztek a helyszínre, és néhányan kövekkel dobálták meg az orifi palesztinokat.

17:00
Agam Goldstein Almog: megbántottak az ország polgárai, megdöbbentő reakciókat kaptam, mint például “kár, hogy visszajöttél”

Agam Goldstein Almog, akit a Hamasz a túszügylet részeként szabadított ki fogságából, ma azt mondta, hogy az ország polgárai közül sokan megbántják a szabadulása óta kapott reakciók miatt. “Hogy van hely a veszteségben a velem egy földön élő emberek megdöbbentő reakcióinak kezelésére? Az olyan reakcióknak, mint “Kár, hogy visszatértél” vagy “Könnyű volt a fogságban”, hatnak rám – mondta egy önkormányzati konferencián.

Goldstein Almog elmondta, hogy az általa adott interjúk után az emberek úgy reagáltak “mintha az ellenségeim lennének. Ez az, ami teljesen kikészített, nem gondoltam, hogy a gonosz reakciókkal kell majd foglalkoznom, miért reagálnának az emberek negatívan, hogyan lehetséges?” Elmondása szerint: “Az embereknek nem tetszett, hogy meséltem a fogvatartóimmal fennálló kapcsolataimról, de mit tehetek, ezek az én foglyul ejtőim. Ez az ételem, a vizem, az életem vagy a halálom. Az emberek nem képesek ezt felfogni.”

16:41
A megmentett túsz, Andrej Kozolov családja: viszonylag jó állapotban van, beszél velünk, örülünk, hogy visszatért

Balról: Andrey édesapja, Michael, édesanyja, Jevgenyija, Andrej Kozolov, testvére, Dima és élettársa, Jennifer Master

A tegnap megmentett elrabolt, Andrej Kozolov családtagjai a Sheba Kórházban nyilatkoztak arról, hogy állapota jó. “Köszönöm az izraeli biztonsági erőknek és Arnon Zamora családjának. Andrey viszonylag jó állapotban van, beszél és megoszt velünk” – mondta az apja, Michael. Anyja, Jevgenyija megjegyezte, hogy Andrej azt mondta, hogy a fogságban töltött ideje alatt a családjára gondolt, testvére, Dima pedig hozzátette, hogy hiányzott neki, és örül, hogy visszatérhetett.

16:20
Újabb légiriadó volt Felső-Galileában

16:17
Herzog: A tegnap esti tel-avivi tüntetésen az orvos letartóztatása nyugtalanító, és átfogó, alapos vizsgálatot igényel, a rendőrségnek belsővé kell tennie a kritikát

Yitzhak Herzog államelnök ma beszélt az orvos letartóztatásáról a tegnap esti Tel-Aviv-i tüntetésen, és azt mondta, hogy “az orvos képe, akit a rendőrség erőszakkal letartóztat, miközben orvosi segítséget nyújtott, nagyon aggasztó, ami átfogó, mélyreható vizsgálatot kíván.” Herzog elmondta, hogy az ügy csatlakozik “azokhoz a felvételekhez, megkeresésekhez és panaszokhoz, amelyek az utóbbi időben a lakosság különböző csoportjaihoz tartozó, hasonló jelenségben szenvedő állampolgárok körében jutottak a figyelmébe”, és hozzátette, hogy “úgy véli, hogy a rendőrségnek nyitottnak kell lennie a kritikára, és gondoskodnia kell arról, hogy felelősségüket érzékeny és arányos eszközökkel gyakorolják, különösen ebben a feszült és fájdalmas időszakban.”

15:49
Almog Meir Jan nővére: Folytassátok a tömeggyűléseket szombat esténként, Almog látta az Al-Dzsazírát, és ez erőt adott neki

Gaot Algebari, Almog Meir Jan nővére, akit kimentettek a Hamasz fogságából, felszólította az elraboltak hozzátartozóit, hogy folytassák “amit a szombat esti gyűléseken csinálnak”. Elmondása szerint a bátyja azt mondta neki, hogy látták a tüntetéseket az Al-Dzsazíra adásaiban, és ez “rengeteg erőt adott nekik”.

15:41
Noa Argamani apja: Édesnyja alig nézett rá, nem tudta elmondani, amit tervezett

Yaakov Argamani, Noa Argamani apja, akit kimentettek a Hamasz fogságából, arról beszélt a katonai rádiónak, hogy lánya találkozott rákos anyjával, Liorával. “Sajnos édesanyja nagyon súlyos állapotban van” – mondta. – Alig nézett Noára, nyolc hónap után nem erre számítottam. Arra a kérdésre, hogy Liora nem vette-e észre, hogy a lányáról van szó, a következőt válaszolta: “Azt hiszem, megértette, volt egyfajta félreakció. Egyszerűen nem tudta kifejezni az érzéseit, és nem tudta elmondani azt sem, amit igazán várt, hogy elmondhasson neki, amikor találkozni fog vele.”

Ezzel együtt az apa azt mondta: “Egy órával a Noa megmentésének bejelentése előtt volt egy kívánságunk, hogy Liora vágya teljesüljön, hogy lássa a lányát, és fordítva – Noa láthassa őt, és legyen áldott Isten neve, megtörtént… 24 órával ezelőttig úgy tűnt számomra, hogy ez valami olyasmi, ami biztos nem fog megtörténni.”

15:35
Több helyen tűz ütött ki a Golán északi részén és Galilea régiójában egy drón és rakétatűz miatt

Tűz a Golán északi részén, ma – Fotó: Aviv Haddad

Tűz ütött ki egy nyílt területen a Golán északi részén egy Libanonból indított pilóta nélküli légi jármű lezuhanása miatt, és öt tűzoltó csapat dolgozik a helyszínen. További tüzek keletkeztek Kfar Saled és Nahal Habanias térségében a délutáni libanoni rakétatűz következtében, és a tűzoltóság arról számolt be, hogy ezeket sikerült ellenőrzésük alá vonni.

15:33
Hamasz: A nusirati mentőakcióban részt vevő katonák lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinoknak adták ki magukat

A Hamász Tájékoztatási Minisztériuma azt állította, hogy az elraboltak megmentésére irányuló akcióban tegnap részt vevő katonák civil járműveken és álcázva vonultak be a nusirati táborba, kitelepítettnek és menekültnek kiadva magukat. A minisztérium tájékoztatása szerint az akció során 89 lakott lakás és ház sérült meg.

15:08
Andrey Kozlov szülei Izraelbe érkeztek, és találkoztak fiukkal

Balról: Andrey édesapja, Michael, édesanyja, Jevgenyija, Andrej Kozolov, testvére, Dima és élettársa, Jennifer Master

13:34
Légiriadó volt a Gázai övezethez közeli településeken

13:32
IDF adatok: 13 katona megsérült a hétvégén a Gázai övezetben vívott harcokban, egyikük súlyosan

A Gázai övezetben a hétvégi harcokban 13 katona megsebesült. Az IDF adatai szerint közülük egy súlyosan, három közepesen, kilenc pedig könnyebben sérült meg.

13:25
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges dróntámadás miatt

13:10
Hamasz: 274 palesztin halt meg és 698-an megsebesültek a Gázai övezet központjában az izraeli elraboltak megmentésére irányuló akcióban
(Reuters)

13:04
Beni Ganz 20:00-kor nyilatkozatot tesz, várhatóan bejelenti, hogy visszavonul a kormánytól

A Nemzeti Tábor elnöke, Beni Ganz ma este 20:00-kor nyilatkozatot ad, amelyben várhatóan bejelenti, hogy visszavonul a kormánytól. Ganz elhalasztotta a tegnapra tervezett sajtótájékoztatót, miután élve kiszabadították a négy elrabolt túszt: Noa Argamanit, Almog Meir Jant, Andrej Kozlovot és Shlomi Zivet.

12:58
Busso egészségügyi miniszter: Súlyos dolog az orvos letartóztatása a tegnap esti tel-avivi tüntetésen, az esetet ki kell vizsgálni

Uriel Busso (Sasz) egészségügyi miniszter azt mondta, hogy súlyos dolognak tartja Dr. Udi Baharav tegnap esti letartóztatását az elraboltak szabadon bocsátásáért és a kormány elleni tüntetésen Tel-Avivban, miközben egy sérült tüntetőt kezelt. “Még a stressz és a heves szenvedélyek idején is az életmentés és bármilyen orvosi kezelés megelőzi a rendőrség elkötelezettségét a közrend fenntartása mellett. Felszólítom a parancsnokokat, hogy vizsgálják ki az esetet, finomítsák az eljárásokat, és gondoskodjanak arról, hogy amit tegnap este láttunk ne történjen meg többet” – mondta Busso.

Baharav egyike annak a 33-nak, akiket letartóztattak a tegnap esti tel-avivi főtüntetésen, és akiket azóta szabadon engedtek. Az orvos a Kaplan kereszteződés közelében egy tiltakozót kezelt, amikor a rendőrök a földre döntötték, és erőszakkal vonszolni kezdték. Az Orvosszövetség elnöke, Zion Hagai elítélte Baharav letartóztatását és a vele szemben elkövetett erőszakot. “Nem fogunk habozni szervezeti intézkedések megindításával, ha az esetet nem vizsgálják ki” – mondta Hagai.

12:57
Légiriadó volt Felső-Galileában

12:51
Az IDF becslése szerint legalább tíz rakétát lőttek ki Libanonból

A Shanir kibuc közelében kigyulladt tűz, ma – Fotó: Omer Shika, Shanir kibuc sürgősségi osztály, a Felső-Galileai Regionális Tanács jóvoltából

12:08
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén

10:00
Almog Meir apja órákkal azelőtt halt meg, hogy fiát kimentették volna a fogságból

Almog Meir Jan apja, Yossi Jan pénteken halt meg – mielőtt fiát kimentették a Hamasz fogságából. Almog nagynénje, Dina Jan azt mondta a KAN B rádiócsatornának, hogy “a bátyám a bánatba halt bele, és nem láthatta Almogot visszatérni. Nem tudta elviselni, hogy minden túszügylet az arcába robbant, ami összetörte a szívét.”

Jan elmondása szerint tegnap, a Gázai övezetben végzett művelet befejezése után a családot kísérő tiszt odament hozzá, és közölte, hogy nem tudja elérni a testvérét, hogy értesítse a mentésről. “Nem tudtam, hova legyek a boldogságtól, gyorsan felöltöztem, és rohantam Yossihoz. Úgy vezettem, mint egy őrült, lentről üvöltöttem a nevét, de nem kaptam választ. Az ajtó nyitva volt, láttam, hogy a nappaliban alszik és nem válaszolt, láttam az arcát, a bőre színét, megérintettem, de már hideg volt.

“A kórházban találkoztam Almoggal, miután a pszichológiai csapat beszélt vele, ambivalens volt a találkozó – mondta a nagynéni –, nem tudott mit kezdeni magával. Nagyon örülünk Almog visszatérésének, és nagyon sajnáljuk, hogy Yossi nem élhette meg, az agy nem tudja megemészteni, hogy ez a forgatókönyv, ez a vég, nem gondoltuk, hogy ez fog történni.” Elmondta, hogy bátyja egészségi állapota megromlott fia fogsága hónapjai alatt, és bezárkózott a házába.

09:48
A Legfelsőbb Bíróság arra kötelezte az államot, hogy indokolja meg, miért nem helyezik hatályon kívül az Al-Dzsazíra bezárásáról szóló törvényt

A Legfelsőbb Bíróság feltételes végzéssel utasította az államot, hogy indokolja meg, hogy az Al-Dzsazíra bezárásáról szóló törvényt miért nem helyezik hatályon kívül, továbbá megállapították, hogy mivel ez egy precedens jellegű törvény – a petíciót kibővített összetételben tárgyalják. Az elmúlt hónapban a Kneszet második és harmadik olvasatában elfogadta a törvényt.

A Polgári Jogok Egyesülete által benyújtott beadványban azt állítják, hogy a törvény sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, a tájékozódáshoz való jogot és a sajtószabadságot, és gátolja a polgárok azon lehetőségét, hogy sokrétű, változatos információhoz jussanak, amely nincs összhangban az izraeli narratívával, vagy nem sugározzák a helyi médiacsatornákon. Továbbá azt állítják, hogy a törvény lábbal tiporja a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét, mivel tartalmaz egy „felváltó záradékot” (“פסקת התגברות”), ami előre megakadályozza a bíróságot egy jogellenes határozat visszavonásának lehetőségében.

08:11
Almog Meir édesanyja: Számolta a fogságban töltött napokat, értesült az izraeli helyzetről

Almog Meir anyjával, Orittal. “Egy álom, ami valóra vált, és szeretném, ha minden család számára valóra válna” – Fotó: IDF

Orit Meir, Almog Meir édesanyja, akit tegnap mentettek ki a Hamasz fogságából, ma reggel az IDF Rádiónak adott interjújában beszélt fia állapotáról, amióta visszatért: “Almog jól van, izgatott, és összességében nagyon tiszta, nagyon koncentrált” – mondta. Van még út előtte, de kezdetnek jól van… Biztos vagyok benne, hogy idővel előjönnek dolgok, most elkezdjük a rehabilitációs folyamatot.”

Meir elmondta, hogy fia két elrabolttal együtt volt fogságban – Shlomi Ziv és Andrey Kozolov – “Ott voltak egymásnak és bíztak egymásban. Láttam a köztük kialakult kapcsolatot, nagyon megindító ez” – mondta. Arra a kérdésre, hogy fia tudatában volt-e a fogságban a szabadon bocsátásáért és a többi elrabolt szabadon bocsátásáért folytatott küzdelemnek, így válaszolt: “Azt mondta, hogy egy kicsit tájékoztatták, és hallott egy kicsit híreket, tudott például a nyilatkozatainkról, tudott a tüntetésekről, és tudott a vallásosokról, a hadkötelezettségről – erről is tudott. Tájékoztatták.” Megjegyezte, hogy Almog minden nap tudta, mi a dátum. “Egyfajta naptárat képzelt maga elé. Tudta, hogy hány napot töltött ott. Tudta, hogy ma van a születésnapom. Tudta, hogy egy hónapja ünnepelte a születésnapját.”

Meir mesélt arról a pillanatról, amikor közölték vele, hogy fia hazajön. “Először nem értettem, amikor felhívott a tisztem, és azt mondta: “Orit, Almogot kiszabadították”, egyszerűen nem értettem, miről beszél. Aztán ez egy leírhatatlan pillanat volt. Határtalan boldogság. Egy álom, ami valóra vált, és szeretném, ha ez minden család számára valóra válna.” Köszönetet mondott azoknak, akik fia kiszabadítását vezették és irányították, sajnálatát fejezte ki az izraeli haditengerészet harcosának, Arnon Zamorának a halála miatt, és felszólított mind a 120 elrabolt szabadon bocsátására. “Most a “Netanjahu-alku” van terítéken, meg kell ragadnunk a lehetőséget, alá kell írnunk a megállapodást, és mindenkit haza kell hoznunk, mindenkit. Az élőket rehabilitációra, a meggyilkoltakat pedig temetésre. Ez a legfontosabb feladat. “

Ez is érdekelhet:

08:08
Amerikai és izraeli források: Az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat biztosított Izraelnek, amelyek segítettek megtalálni a négy elrabolt személyt

Egy Izraelben állomásozó amerikai egység titkosszolgálatot és további logisztikai segítséget nyújtott Izraelnek Shlomi Ziv, Noa Argamani, Andrey Kozlov és Almog Meir hollétére vonatkozóan , és ez hozzájárult a nuseirati menekülttáborból való mentőakció sikeréhez – mondták amerikai és izraeli források, akiket tájékoztattak az ügyről.

Egy magas rangú izraeli biztonsági forrás azt mondta, hogy az amerikai és brit hírszerzési és -feldolgozó egységek a háború kezdete óta Izraelben vannak, és segítenek az elraboltak felkutatásában. Elmondása szerint az amerikai védelmi minisztérium és az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) drónok segítségével, beszélgetések lehallgatásával és egyéb adatokkal gyűjt információkat az elhurcoltak és a Hamasz vezetőinek lehetséges tartózkodási helyéről a Gázai övezetben. A forrás hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak olyan képességei vannak a levegőből és a kiberterekből, amelyekkel Izrael nem rendelkezik. Hangsúlyozta, hogy az amerikai és a brit egységek nem vettek részt a mentési művelet tervezésében vagy végrehajtásában.

Amerikai források szerint az Izraelnek nyújtott segítség az elraboltak és a Hamasz vezetőinek felkutatásában többek között abból a meggyőződésből fakad, hogy a legjobb módja annak, hogy meggyőzzék Izraelt a háború befejezéséről, az elhurcoltak szabadon bocsátása és a Hamasz vezetőinek  elfogása vagy megölése.

02:36
USA: A humanitárius mólót nem használták az izraeli hadművelet során az elhurcoltak kiszabadítására Gázában

01:31
Tűz ütött ki egy teherhajón az Ádeni-öbölben, miután rakétatalálat érte
(Reuters)

00:27
Tel-Avivban véget ért a tüntetés; 33 tüntetőt letartóztattak

A tüntetők szétszóródása Tel-Avivban, tegnap – Fotó: Itai Ron

Tegnap több ezren tiltakoztak országszerte az elhurcoltak szabadon bocsátása és a kormány megdöntése miatt, Noa Argamani, Almog Meir, Andrey Kozolov és Shlomi Ziv reggeli kimentésének hátterében. Az elraboltak családtagjai a tel-avivi Kirya melletti médiának adott nyilatkozatukban azt mondták, hogy nem lehet mindegyiküket visszaküldeni egy katonai hadművelet során – és felszólították a kormányt, hogy kössön megegyezést a Hamasz által elrabolt személyek szabadon bocsátásáról. A Kriya bázis előtti tüntetés végén a tüntetők az Azrieli tornyok felé vonultak, így a rendőrség lovassággal és vízágyúval elkezdte evakuálni őket, és letartóztattak 33-at. A rendőrök az egyik fogvatartottat, egy önkéntes orvosként érkező idős férfit a földre dobtak, megrángatták, négyen pedig a levegőbe emelték és elhurcolták.

23:36
Blinken: Az egyetlen dolog, ami a tűzszünet útjában áll, az a Hamasz

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere üdvözölte a négy elrabolt szabadon bocsátását, és kijelentette, hogy országa “nem nyugszik addig, amíg az összes elrabolt nem egyesül a családjával. A tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására vonatkozó izraeli tervvel kapcsolatban, amelyet Biden elnök terjesztett elő a múlt hét végén, Blinken megjegyezte, hogy “az egyetlen dolog, ami a tűzszünet útjában áll, a Hamasz. Itt az ideje, hogy elfogadja az üzletet.”

23:17
Ezrek tüntettek Jeruzsálemben az elraboltak szabadon bocsátásáért, és elzárták a Párizs teret

22:03
A rendőrség követeli a kaplani tüntetés miatt elzárt terület elhagyását, vízágyút használtak a tüntetők ellen

A rendőrség követelte a kaplani tüntetés miatt elzárt terület megtisztítását, és vízágyúval lőtt a tüntetőkre. A rendőrség legalább két tüntetőt letartóztatott, a tüntetők pedig arról számoltak be, hogy hatot letartóztattak közülük.

A kaplani tüntetés, ma este – Fotó: Itai Ron

21:38
Az IDF a Gázai övezet környéki riasztásokról: négy rakétát lőttek az övezetből, egyet elfogtak, a többi pedig Szaad térségében nyílt területekre esett

21:31
Beer Sevában több száz tüntető követeli az elraboltak szabadon bocsátását és választások megtartását

Tüntetők Beer Sevában, ma este – Fotó: Eli Hershkowitz

21:15
Megszólalt a légiriadó Takumában, Netivot közelében

21:09
A rendőrség három embert tartóztatott le a háború elleni tüntetésen Tel-Avivban

21:02
A riasztók aktiválódtak Szderotban és a környező kibucokban

21:00
IDF: Négy páncéltörő rakétát lőttek ki Misgav Amra és Malkiára, a kibucokban pedig házakban okozott károkról és tüzekről számoltak be.

Az IDF bejelentette, hogy két páncéltörő rakétát lőttek ki Malkiára, a kibuc pedig arról számolt be, hogy két házat közvetlen találat ért. A hadsereg azt is bejelentette, hogy két páncéltörő rakétát lőttek ki Misgav Amra, a kibuc pedig azt, hogy ott tűz ütött ki.

A tűz Misgav Amban, ma este – Fotó: Felső-Galileai Regionális Tanács

20:59
Einav Tsengauker egy tel-avivi tüntetésen: “Még több olyan hírt érdemelünk, mint a mai. Sem Netanjahu, sem Sinwar nem fog visszatartani minket”

A tüntetés Tel-Avivban, ma este – Fotó: Yair Pelti

Einav Tsengauker, az elrabolt Matan Tsengauker édesanyja a tel-avivi demonstráción kommentálta a négy elrabolt Hamásztól való kiszabadítását célzó mai akciót, és azt mondta: “Még több ilyen hírt és több egységes családot érdemelünk. Izrael népe egyesül ezekben a pillanatokban. Ezek önbizalommal teli pillanatok. A mi jövőnk a mi reményünk. Matant otthon akarom látni. Azt akarom, hogy az összes elrabolt hazajusson. Sem Netanjahu, sem Sinwar nem fog visszatartani, hogy visszahozzuk őket.

Sok ezren jöttek el a tüntetésre, ahol Ayala Metzger is felszólalt, Yoram Metzger, a fogságban elhurcolt menye. “Ez lesz a győzelem képe. Izrael népe reményt akar, és otthon akarja látni őket. Az ország polgárai jelentik a reményt és megérdemlik, hogy jobb, professzionálisabb, felelősségteljesebb és tényszerűbb vezetésünk legyen” – mondta.

20:58
Ichilov: Noa Argamani megérkezett a kórházba, és találkozott az anyjával

Noa Argamani megérkezett az Ichilov Kórházba, ahol édesanyja, Liora van kórházban, és találkozott vele, miután kiengedték a Hamasz fogságából. A kórház igazgatója, Prof. Roni Gamzo elmondta, hogy Noa az onkológiai osztály egészségügyi személyzetétől értesült édesanyja állapotáról.

Noa Argamani és apja az Ichilov Kórház bejáratánál, ma este – Fotó: Dovrot Ichilov

20:47
A kormány ellen és az elraboltak szabadon bocsátása mellett tüntetések zajlottak a Nahalel és az Amiad kereszteződéseknél

A Nahalel kereszteződés, ma este – Fotó: Tzvika Golan
Amiad kereszteződés, ma este – Fotó: Rochama Wolf

20:43
Ben-Gvir: Csak nagy és folyamatos katonai nyomással tudjuk visszahozni a többi elraboltat

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a szombat kimenetele után kommentálta az elhurcoltak kiszabadítását a nuseirati menekülttáborból, és kijelentette, hogy “csak nagy és folyamatos katonai nyomás hatására tudjuk visszavinni az elhurcoltak többi részét otthonukba. “

20:40
Yaalon a kormány elleni tüntetésen a karmieli csomópontnál: az elraboltak cserbenhagyása – kitörölhetetlen bűn minden generáció számára

Több százan tüntettek Karmiel bejáratánál a kormány ellen és az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett. Moshe (Bogie) Yaalon volt védelmi miniszter azzal vádolta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ő felelős “a téves koncepcióért, a Hamasz növekedéséért és a messiási miniszterek kinevezéséért”, és felszólította a Nemzeti Tábort minisztereit, hogy “mondjanak le a kormányról a héten és mozdítsák elő új választások kiírását”.

“Ha nem csak a személyes túlélésed lenne a prioritásod, lehetséges lenne az elraboltak szabadon bocsátása. Az elraboltak cserbenhagyása minden generáció számára kitörölhetetlen bűn. A teljes győzelem a sötét diktatúrákból kölcsönzött fogalom. A fantázia definíciója, ami a messianisztikusokat  szolgálja azzal a céllal, hogy a zsidókat Izrael földjének minden részébe telepítsék, miközben eltörlik Izrael arabjait és a nép más részeit” – mondta Yaalon.

Tüntetés a karmieli kereszteződésnél, ma este – Fotó: Tzvika Golan

20:36
Netanjahu arra kérte Ganzot, hogy ne mondjon le a kormányról; Ganz: Ma is felelősségteljesen kell megvizsgálnunk, hogyan folytathatjuk innen

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította Beni Ganz minisztert, hogy ne mondjon le a szükségkormányról. „Egységesnek kell maradnunk magunkban az előttünk álló nagy feladatok előtt” – írta Netanjahu. Ugyanakkor Ganz a miniszterelnökhöz fordult, és azt mondta, hogy “a siker jogos örömén kívül nem szabad elfelejteni, hogy minden kihívás, amellyel Izraelnek szembe kell néznie, továbbra is olyan marad, mint volt. Ezért azt mondom a miniszterelnöknek és az egész vezetésnek – ma is felelősségteljesen kell néznünk, hogyan helyes, és lehetséges innen folytatnunk.”

20:20
Kirjat Smona önkormányzata: Öt rakéta robbant fel nyílt területeken Maayan Baruch környékén

20:08
Az IDF kiadott egy felvételt Noa Argamaniról abban a helikopterben, ami kimentette őt a Gázai övezetből

A szombati hírek folytatása – 2024. június 8., szombat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.