Libanoni jelentések: Az IDF az ország északi részén támad – Hírszüret

2024. június 10., hétfő, a háború 248. napja
A hétfői frissítések véget értek.
Keddi hírösszefoglaló >>

00:27
Libanoni jelentések: Az IDF az ország északi részén támad

22:14
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az elhurcoltak szabadon bocsátására és a háború befejezésére vonatkozó amerikai javaslatot, amelyet Izrael ellenzett

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az Egyesült Államok javaslatát a túszok szabadon engedésére a Hamasz fogságából és a gázai háború befejezéséről. 14 ország szavazott a javaslat mellett, Oroszország pedig tartózkodott. Egyetlen ország sem tiltakozott. A javaslatot a múlt héten bírálták Izrael részéről, mivel magában foglalja a háború befejezését az elraboltak szabadon bocsátásáért cserébe, amelyet a Netanjahu-kormány nyilvánosan ellenez.

Bővebben:

21:51
Légiriadók voltak a Golán-fennsík északi részén ellenséges drónok beszivárgása miatt

21:50
A négy megmentett túsz orvosa a CNN-nek: a fogságban verték őket, és alultápláltságban szenvedtek

Dr. Itai Pesach a Sheba Kórházból a CNN-nek elmondta, hogy a négy elraboltat, akiket szombaton mentettek ki a Gázai övezetből – Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrey Kozolov és Shlomi Ziv – verték a Hamasz fogságában. Elmondása szerint alultápláltságban is szenvednek, nem jutottak fehérjéhez, ezért károsodtak az izmaik, és több más rendszer is károsodott emiatt” – mondta. „Voltak olyan időszakok, amikor egyáltalán nem kaptak táplálékot” – mondta.

21:03
Megjelent az elraboltakat megmentő harcosok sisakkameráinak dokumentációja

19:54
Blinken Jeruzsálemben találkozott Netanjahuval

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken ma Izraelbe érkezett, és jeruzsálemi irodájában találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. A látogatás fő célja az elhurcoltak szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről szóló megállapodás előmozdítása, amelyet a Biden-kormány mintegy másfél hete terjesztett elő, és amely még nem kapott hivatalos választ a Hamasztól.

Bővebben:

19:45
Légiriadók aktiválódtak a Golán-fennsíkon; Az IDF elfogott egy Libanonból indított drónt

19:19
A Pentagon szóvivője: Izrael az amerikai móló területét használta a túszok kimentésekor

Izrael a tegnapi hadművelet során az amerikai hadsereg által Gázában épített dokk környékét használta a túszok kimentésére Nusairatból – közölte a Pentagon szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy magát a dokkot a mentők “semmilyen módon” nem használták. (Reuters)

19:13
Riasztók aktiválódtak Naharián és környékén

18:55
Netanjahu az Egyesült Államok és a Hamasz közötti tárgyalásokról az amerikai túszok szabadon bocsátásáról: “Üdvözlünk minden olyan kísérletet, amely a túszaink szabadon bocsátására irányul”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala az Egyesült Államok és a Hamász között az amerikai túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokra reagálva kijelentette, hogy Izrael “üdvözöl minden olyan kísérletet, amely a túszaink szabadon bocsátására irányul”. Joe Biden amerikai elnök egyoldalú megállapodást fontolgat a Hamasszal arra az esetre, ha az Izraellel folytatott tárgyalások kudarcot vallanak, amint azt az amerikai NBC-hálózat elsőként közölte.

18:29
Ziv Kórház: Öt ember könnyebben megsérült abban a tűzben, ami egy drón lezuhanása miatt keletkezett északon

Öt ember könnyebben megsérült füst belélegzése következtében egy drón lezuhanása miatt keletkezett tűzben északon – közölte a cfati Ziv Medical Center.

18:04
Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe

Blinken leszáll a gépről Izraelben, ma – Fotó: AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Ben-Gurion repülőtéren szállt le ma este Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, majd Yoav Galant védelmi miniszterrel, holnap reggel pedig várhatóan Yitzhak Herzog elnökkel.

17:46
Légiriadó volt Kirjat Smonában

16:50
IDF: Föld-levegő rakéta lőtt le egy izraeli drónt libanoni területen

16:44
Smotrich és Ben-Gvir: Ganz visszavonulása lehetőséget kínál a háború kiterjesztésére és a Palesztin Hatóság elleni fellépésre

Smotrich a Vallásos Cionizmus frakcióülésén a Kneszetben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

A kormány szélsőjobboldali pártjainak vezetői, Itamar Ben-Gvir és Bezalel Smotrich közölték, hogy a Nemzeti Tábor kivonulása a kormányból lehetőség a háború kiterjesztésére, és Izrael azon lépéseinek súlyosbítására, amelyek a Palesztin Hatóság meggyengítésére irányulnak. “Az egységkormány háború alatti feloszlatása a létező legkevésbé méltóságteljes cselekedet” – mondta Smotrich Beni Ganz azon döntéséről, hogy elhagyja Benjamin Netanjahu kormányát, körülbelül nyolc hónapos harcok után. A Vallásos Cionizmus párt elnöke utalt Ganz tegnap esti nyilatkozatára, mely szerint azért döntött úgy, hogy lemond a kormányról, mert nem válaszoltak egy a háború utáni rendezési terv kidolgozására irányuló felhívásaira, és azt állította, hogy a Nemzeti Tábor valójában a Palesztin állam létrehozását szorgalmazza. “Még ha átmossák is a szavakat, és a háború utáni napot mindenféle néven nevezik, politikai kezdeményezésnek vagy regionális megoldásnak, lehetetlen eltitkolni az igazságot, hogy a Ganz által szorgalmazott lépések célja a terror szörnyetegének létrehozása néhány száz méterre a Sharon településeitől, és néhány percre az ország központjában található összes nagy népességkoncentrációtól.”

Smotrich hozzátette: reméli és hiszi, hogy “Ganz és Eisenkot távozása lehetővé teszi, hogy sokkal határozottabban lépjenek fel a Hágai ​​Nemzetközi Bíróságon folytatott üldözési kampány mögött álló Palesztin Hatósággal szemben, a miniszterelnök és az IDF magas rangú tisztségviselői ellen, ideértve azokat a gazdasági büntetőintézkedéseket, amelyek nagy fájdalmat okoznak nekik: szüntessük meg a korlátozásokat, hogy Júdeában és Szamáriában nagymértékben megújuljanak az építkezések; tegyük lehetővé az új betelepítési konstrukció befejezését, és a nyílt területeken az illegális arab építkezések lerombolását, melyek valójában a terület átvételét és egy de facto palesztin állam létrehozását szolgálják.” Beszéde végén Smotrich “halálos támadásra szólított fel északon”.

Ben-Gvir az Otzma Jehudit frakció ülésén a Kneszetben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Az Otzma Yehudit elnöke egyetértett Smotrich szavaival, és azt mondta, hogy a kormánynak ki kell terjesztenie a háborút: „Úgy gondolom, hogy Ganz távozása nagy lehetőség. Ez a kormány egy szárazföldi katonai manőverhez vezetett, ez a manőver nagyon szép eredményeket hozott, de a repülőgép-hordozónak nagyobb tempóra kellene lépnie, és az intenzitásnak sokkal egyértelműbbnek kell lennie.” Ben-Gvir megismételte követelését, hogy csatlakozzon a hadikabinethez, amelyből Ganz és Gadi Eisenkot tegnap távozott, és azt állította, hogy ők „nagyon sok esetben botot dugtak a hadigépezet kerekeibe. Azt hiszem, a megoldás valóban az, ha belépünk ebbe a kabinetbe, és még nagyobb befolyásra teszünk szert, és valóban irányítani akarjuk azokat a dolgokat, amelyeket Izrael népe akar… Hallom a katonákat – győzni akarnak, kaszabolni akarnak, diadalmaskodni akarnak.”

15:30
A Hermon térségében több településen légiriadó volt ellenséges drónok behatolása miatt

15:27
Légiriadó volt a Golán-fennsíkon ellenséges drónok beszivárgása miatt

15:20
Kiengedték a kórházból Shlomi Zivet, akit szombaton mentettek ki a Hamasz fogságából

Ziv családjával a kórházban, miután szabadult a Gázai övezetből, kedd – Fotó: IDF

15:14
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén ellenséges drónok miatt

15:03
A Kerületi Bíróság holnap tárgyalja az állam kérelmét az Al Dzsazíra adásainak leállítására vonatkozó végzés megújítására

A tel-avivi kerületi bíróság holnap délelőtt tárgyalja az állam azon kérelmét, hogy újítsák meg a katari Al Dzsazíra hálózat izraeli sugárzásának leállítására vonatkozó végzést. A hírközlési miniszter tegnap 45 nappal meghosszabbította a végzést, ehhez azonban a bíróság jóváhagyása szükséges. Tegnap a Legfelsőbb Bíróság feltételes végzést adott ki, amelyben utasította az államot, hogy indokolja meg, miért nem szabad hatályon kívül helyezni az Al Dzsazíra adásainak leállítására vonatkozó törvényt. A bírák egyértelművé tették, hogy mivel precedens törvényről van szó – kibővített bírói testület előtt kell megvizsgálni. A válaszadóknak – Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, Shlomo Karhi kommunikációs miniszternek, Gali Baharav-Miaranak, a kormány jogi tanácsadójának és a Kneszetnek – augusztus 5-ig kell benyújtaniuk a válaszlevelet.

14:41
A belügyminiszter Netanjahunak: hívja össze a kabinetet, hogy jóváhagyja palesztin munkások belépését Izraelbe

A Qalandiya ellenőrzőpont márciusban. Arbel: A bezárás folytatása semmilyen biztonsági előnnyel nem jár. – Fotó: Issam Rimawi / Anadolu / AFP

Moshe Arbel belügyminiszter (Sasz) a miniszterelnökhöz fordult azt követelve, hogy hívja össze a kabinetet, hogy dolgozzanak ki programot a palesztin munkások izraeli munkába állításáról. A háború kezdete óta szinte az összes palesztin foglalkoztatás megszűnt Izraelben, párhuzamosan több ezer külföldi munkavállaló távozásával. A Izrael Bank adatai szerint az építőiparban dolgozók mintegy harmada és a mezőgazdaságban dolgozók mintegy fele, többségük ciszjordániai palesztin, az elmúlt nyolc hónapban nem tért vissza munkahelyére.

Arbel szerint “a Júdeából és Szamáriából Izraelbe érkező munkások törvényes beutazásával kapcsolatos blokád folytatása súlyos terheket ró az építőiparra és az egész gazdaságra, és a biztonsági tisztviselők szerint nem jár semmilyen biztonsági előnnyel.” A részletekkel tisztában lévő források elmondták, hogy az Izrael Bank elnöke is megemlítette a miniszterelnöknek a program sürgősségét, és javasolta, hogy a kérdést terjesszék elő a kormány plenáris ülésén, de a megbeszélésre ez idáig nem került sor.

Az elmúlt hónapokban az IDF, a Sabak és a Nemzetbiztonsági Tanács több megoldást javasolt a Ciszjordániából származó munkavállalók behozatalára vonatkozóan azzal a céllal, hogy csökkentsék az izraeli gazdaságot ért károkat, és megpróbálják megakadályozni a biztonsági fellángolást. Többek között javasolták egy olyan próba előmozdítását, ami korlátozná a dolgozók számát, életkorát, családi állapotát és foglalkoztatási területeit, és egyéni jóváhagyástól szabná feltételhez a belépésüket. Arbel levelében kijelentette, hogy a munkások beutazási tilalmának meghosszabbítása “nem jár biztonsági előnnyel, mivel Júdeából és Szamáriából palesztin munkások tízezrei lépnek be Izrael államba, hogy a biztonsági erők felügyelete és ellenőrzése nélkül dolgozzanak”.

Az Izrael Bank adatai szerint októberig megközelítőleg 156 ezer palesztint foglalkoztattak Izraelben, túlnyomó többségük Ciszjordániából. Közülük mintegy 34 ezren dolgoztak engedély nélkül. A hivatalos adatok nem tartalmazzák az Izraelbe belépő gázai munkavállalók pontos számát, mert többségük foglalkoztatásának szabályozása még nem zárult le.

14:30
Légiriadó a Golán-fennsíkon dróntámadás miatt

14:25
További riasztások aktiválódtak Kirjat Smonában és környékén drónok beszivárgása miatt

13:21
További riasztások aktiválódtak a “Galil Ujjában” ellenséges repülőgépek beszivárgása miatt

13:18
Két rakéta zuhant le Kabariban a Nyugat-Galileára tartó utolsó rakétatámadás során; Egy kamionsofőr könnyebben megsérült a repeszektől

13:16
Az ellenséges repülőgépek behatolása miatt riasztók aktiválódtak észak-kelet Galileában

12:39
Riasztók aktiválódtak Nahariában és számos nyugat-galileai településen ellenséges repülőgépek beszivárgásának gyanúja miatt

12:31
Jelentés: a Biden-kormány egyoldalú megállapodást fontolgat a Hamasszal az amerikai túszok szabadon bocsátásáról, ha az Izraellel folytatott tárgyalások kudarcot vallanak

A Biden-adminisztráció azt fontolgatja, hogy egyoldalú megállapodást hoz létre a Hamasszal az amerikai állampolgárságú túszok szabadon bocsátásáról arra az esetre, ha az Izraellel folytatott tárgyalások kudarcot vallanak. Az NBC hálózat által idézett amerikai források azt mondták, hogy egy ilyen ügyletet Katar közvetítene, és nem érinti Izraelt, de nem részletezték, hogy az Egyesült Államok mit ajánl a túszokért cserébe Az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolatra, és további nyomást gyakorolt ​​Netanjahura, ami arra ösztönözheti a Hamaszt, hogy elfogadja az amerikai ajánlatot.

11:14
Smotrich az elraboltak családjainak: nem fogunk kollektív öngyilkosságot elkövetni; Pindrus képviselő egy elrabolt anyjának: Politizálni akarsz és Bibit leváltani?

Az elhurcoltak családjai a meghallgatáson a pénzügyi bizottságban, ma – Fotó: Olivier Pitoussi

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter szembesítette a részvételével a pénzügyi bizottsági megbeszélésen elhurcoltak családtagjait, és kijelentette, hogy nem támogatja a Hamasszal kötött alkut. “Amit Sinvar most követel, az az, hogy bocsássanak szabadon több száz gyilkost vérrel a kezükön az elraboltak szabadon bocsátása érdekében, ez sok-sok zsidó meggyilkolásához vezethet” – mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy “minden követ megmozgatunk, hogy visszahozzuk az összes elraboltat, de nem fogunk kollektív öngyilkosságot végrehajtani.”

Smotrich hozzátette, hogy “amikor a Hamasz a háború befejezését követeli, miközben túlél Gázában, az azt jelenti, hogy újra felfegyverkezik, alagutak ásnak, rakétákat vásárolnak, és sok-sok zsidót meggyilkolhatnak és elrabolhatnak egy másik október 7-én. Ez a dilemma, és ez fájdalmas, és vezetőként az a felelősségünk, hogy gondolkodjunk a dolgokon, ne csak itt és most, hanem arról is, hogy melyek a hosszú távú következmények.” Szavai nyomán zűrzavar tört ki, a bizottsági vitát leállították, a miniszter pedig elhagyta a termet.

A Közvizsgáló Bizottságban ugyanebben az időben tartott megbeszélésen Yitzhak Pindrus, a tórai judaizmus Kneszet tagja szembeszállt Esther Buchstab-al, az elrabolt Yagav Buchstab anyjával. Miután az anya engedélyt kért, hogy felszólaljon az általa vezetett bizottságban, Pindrus azt mondta neki: “Politizálni akarsz? Ki akarod rúgni Bibit? Küldd oda, ahova akarod.” Buchstab azt válaszolta neki, hogy nem politizál, Pindrus pedig azt válaszolta: “Adtam időt, ez itt nem a 2-es csatorna.”

10:56
Tűz ütött ki a Manara és Yeraon kibucokban Libanonból jövő rakéta becsapódása nyomán

Tűz ütött ki ma reggel egy házban a nyugat-galileai Menarában, miután Libanonból lőtték a kibucotl. Ezenkívül a Felső-Galileai Regionális Tanács arról számolt be, hogy egy páncéltörő rakétát lőttek ki Yaraon kibucra, és egy másik tűz is kitört a kibuc közelében lévő mezőgazdasági területek megrongálódását követően.

10:09
IDF: Tegnap egy palesztin beszivárgott a Júdea és Szamária hadosztály bázisára, az esetet kivizsgálják

Tegnap egy palesztin átlépte a Júdea és Szamária hadosztály bázisának biztonsági kerítését, és behatolt annak területére. Az IDF bejelentette, hogy a bázis bejáratánál lévő harcosok megkerülték a biztonsági szabályokat, ami lehetővé tette a palesztin bejutását, aki a hadsereg szerint mentálisan fogyatékos. megtámadta. Az esetet kivizsgálták, és a nyomozás következtetéseinek részeként az IDF úgy döntött, hogy növeli a hadosztály kerítése és a külső út közötti ütközőzónát.

09:30
Wall Street Journal: Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia elvileg megegyezett a védelmi szövetségi megállapodás legtöbb pontjában

Az USA közel áll a védelmi szövetségi megállapodás aláírásához Szaúd-Arábiával, de a lépés sikere nagymértékben függ attól, hogy Izrael elkötelezi magát a kétállami megoldás mellett, és még ezt megelőzően a gázai övezeti háború befejezése mellett – közölték amerikai és szaúdi források a Wall Street Journalnak. 

A jelentés szerint Washington érdekelt abban, hogy felmutassa az izraeli vezetésnek a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok normalizálásának lehetőségét, és ajtót nyisson Izrael befogadása előtt a muszlim és arab világban, de egyértelmű kötelezettséget kell vállalnia a kétállami megoldás mellett.

A források szerint Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és más amerikai tisztségviselők múlt hónapban Rijádban tartott találkozóin elvi megállapodás született a védelmi szövetség cikkeinek többségéről. A megállapodás várhatóan megakadályozza többek között a biztonsági együttműködést Szaúd-Arábia és Kína között, és megakadályozza, hogy utóbbi bázisokat létesítsen a királyságban. A jelentés szerint a szaúd-arábiai polgári célú urándúsítás amerikai támogatásával foglalkozó részről még nem született megállapodás. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között egy újabb, a fegyvereladások bővítésével, a hírszerzési együttműködéssel és a stratégiai tervezéssel foglalkozó megállapodást hirdetnek, amelyhez a védelmi szövetséggel ellentétben nem kell szenátusi jóváhagyás.

09:24
Hamasz: A tul-karemi menekülttáborban megölt személy a szervezet katonai szárnyához tartozott

08:48
Az éjszaka folyamán felgyújtottak egy lakókocsit a Sde Ephraim előőrsön, személyi sérülés nem történt; IDF: Ez palesztinok támadása

A Sde Ephraim előőrsön telepesek elhelyezésére használt lakókocsit felgyújtottak az éjszaka, nem tartózkodtak benne emberek, és nem is voltak áldozatok. A Binyamin Regionális Tanács közölte, hogy egy család lakik a lakókocsiban, akik véletlenül nem aludtak benne az éjjel. Az IDF azt gyanítja, hogy két palesztin – egyikük fegyveres – gyújtotta fel az épületet, és jelenleg kiterjedt erők vadásznak rájuk.

07:37
Két ember, köztük egy 15 éves, meghalt a biztonsági erőkkel folytatott tűzváltásban egy Nablus melletti menekülttáborban

A palesztin egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Nablus melletti Tul-Karem és Al-Farah menekülttáborokban a biztonsági erőkkel folytatott tűzváltásban két ember, köztük egy 15 éves fiú életét vesztette. Az IDF közölte, hogy “széles körű terrorizmusellenes hadműveletet” indított az al-Fareah táborban, amelynek során az erők fegyveresekre csaptak le és robbanószerkezeteket semlegesítettek.

06:53
Az elraboltak családjai szervezetének autókonvoja indul a galileai Amiad csomóponttól Carmi Gatig

02:47
Amerikai hadsereg: Két európai hajót találtak el a hutik rakétái a Vörös-tengeren

01:30
IDF: Elfogókat lőttünk ki egy Libanonból érkező légi célpontra, az incidensnek vége

00:56
Riasztók aktiválódtak Akko és Kirjat Bialik térségében

22:44
IDF: Megtámadtunk egy Hezbollah egységet, amely páncéltörő rakétákat lőtt a légierő gépeire

Az IDF bejelentette, hogy a légierő repülőgépei megtámadták a Hezbollah egy csapatát Tzur városában, akik légvédelmi rakétákat indítottak a térségben működő vadászgépekre. A repülőgépek nem voltak veszélyben. Az izraeli hadsereg emellett számos Hezbollah célpontot támadott Sheba városában, valamint Itatron, Merkaba, A-Tiri és Khula falvakban.

20:41
Ganz: Kilépünk a szükségkormányból, Netanjahu megakadályoz bennünket abban, hogy valódi győzelem felé haladjunk

A Nemzeti Tábor vezetője, Beni Ganz miniszter bejelentette a kormányból való távozását. Szerinte Benjamin Netanjahu miniszterelnök “megakadályoz bennünket abban, hogy a valódi győzelem felé haladjunk”, ezért a Nemzeti Tábor távozik a kormányból “nehéz szívvel, de teljes szívvel”. Felszólította Netanjahut, hogy tűzzen ki egy egyeztetett választási dátumot, és felszólította Yoav Galant védelmi minisztert, hogy „tegye azt, ami helyes”. Ganz bocsánatot kért az elraboltak családjaitól is. „Elbuktunk az eredményteszten, a felelősség az enyém is” – mondta.

Bővebben:

19:48
IDF: Egy palesztin újságíró otthonában tartotta az elrabolt Almog Meir Jant, Andrej Kozlovot és Shlomi Zivet

Az IDF bejelentette, hogy Abdullah Jamel palesztin újságíró családja otthonában, Nusairatban tartotta fogva a három elrabolt izraelit. A “The Palestine Chronicle” híroldal ma arról számolt be, hogy Jamelt megölték az elraboltak megmentésére irányuló akció során Nusairatban.

Miután az izraeli médiában azt állították, hogy Jamel az Al Dzsazírának dolgozott, a katari hálózat közölte: “Ez az ember nem az Al Dzsazírának dolgozott, nem ismerjük, és minden terjesztett pletyka üres és hamis.” Az Al Dzsazíra honlapján van egy véleménycikk, ami Jamel neve alatt jelent meg.

19:45
A mentőakcióban elesett IDF-katona édesanyja: fő célja a túszok kiszabadítása volt

Az emberek izraeli zászlókat lengetnek Arnon Zamora temetési útján Mevaseret Siontól a Herzl-hegyig, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

Ruthi Zamora, Arnon, a tegnapi mentőakcióban meghalt IDF-harcos édesanyja azt mondta, hogy “fő célja a túszok kiszabadítása volt. Nagy szeretetből csinálta október 7-e óta.” Zamora a News 13-nak adott interjújában így írta le a fiával folytatott utolsó beszélgetését: „Pénteken beszélt velünk az akció előtt, és csak annyit kértem tőle: „Arnon, vigyázz magadra és a barátaidra – és szeretlek. Azt válaszolta nekem: ‘Én is szeretlek’. És tulajdonképpen ez volt az utolsó beszélgetésünk. Sikerült a küldetése, de sajnos nem tért haza.”

Zamora hozzátette: büszke arra, hogy a túszmentő akciót a fiáról nevezték el, de jobban szerette volna, ha “nem róla nevezték volna el, hogy velünk legyen, és nevelje tovább a gyerekeit. Örülök az elraboltaknak, akik visszatértek, és remélem, hogy minden nap boldog nap lesz számukra.”

19:26
A gázai hadosztály parancsnoka bejelentette visszavonulását az izraeli hadseregtől: “Kudarcot vallottam életem küldetésében, hogy megvédjem az övezet környékét”

A Gázai Hadosztály (143-as hadosztály) parancsnoka, Avi Rosenfeld dandártábornok 30 év szolgálat után bejelentette, hogy visszavonul az IDF-től. „Október 7-én elbuktam életem küldetésében, hogy megvédjem a déli országrészt” – írta a Gázai övezet körüli helyhatóságok vezetőinek. “Hosszú órákon át képtelenek voltunk megvédeni a településeket, a több tízezer lakost, a reimi parkolóban ünneplő több ezer embert és az előőrsökben lévő erőket a több ezer terroristával szemben, akik több tucat útvonalon megszállták területünket a Hamasz terrorista hadsereg teljes támadása során. Fájdalmat okoz, és minden nap magammal hordom a súlyos árat, amit a polgárok, az IDF és a biztonsági erők katonái és katonanői fizettek, és sok barát elvesztését.”

Bővebben:

18:11
Netanjahu: Szerintem a közvélemény többsége nem áll készen arra, hogy a Hamasz felszámolása nélkül véget érjen a háború

Netanjahu a “Hősi Fórum” képviselőivel folytatott találkozón, ma – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Benjamin Netanjahu miniszterelnök találkozott a gyászoló családokat tömörítő “Forum of Heroism” nevű szervezet képviselőivel, és kijelentette, hogy szerinte a közvélemény többsége nem áll készen arra, hogy a Hamasz felszámolása előtt véget vessen a háborúnak. “Mi a fő vita a fogolycsere megállapodás kapcsán? Nem állok készen a Hamasz azon követelésére, amely sajnos berkeinkben is támogatást élvez, hogy vállaljuk el a háború befejezését anélkül, hogy elérnénk céljainkat – a Hamasz felszámolását és a többit –, én erre nem vagyok hajlandó. Nem csak én, azt hiszem, az egész közvélemény nem áll készen” – mondta Netanjahu.

A kormányfő azt is elmondta, hogy Izrael számos fronton harcol, “elsősorban a Hamasz ellen, a Hezbollah ellen, a hutik ellen, az iraki és szíriai milíciák ellen, Irán, Ciszjordánia és az ICC ellen”, és hogy “Ez a helyzet ha nem is az egész nemzet, de a nemzet többségének belső összetartását követeli meg.””

18:03
Az IDF közzétette a négy kiszabadított túsz IDF és Sabak csapatoktól a 13-as flotta harcosaihoz történő átszállításának felvételét a Gázai övezetben

18:00
A vasárnapi hírek folytatása – 2024. június 9., vasárnap.

Főkép: Tüntetés Tel-Avivban ma este az elraboltak hazahozataláért – Fotó: Marko Djurica / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.