A Hamasz hivatalos választ küldött a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra irányuló izraeli javaslatra – Hírszüret

2024. június 11., kedd, a háború 249. napja
A keddi frissítések véget értek.
Szerdai hírösszefoglaló >>

00:10
Libanoni források a Reutersnek: Négyen életüket vesztették egy izraeli támadásban az ország déli részén, köztük egy magas rangú Hezbollah tábori parancsnok

Négyen életüket vesztették egy izraeli támadásban Libanon déli részén, köztük a Hezbollah egyik magas rangú helyszíni parancsnoka – erről tájékoztatta a Reuters hírügynökséget három biztonsági forrás az országban. A jelentés szerint a négy ember Tzurtól keletre található Juvia városában végrehajtott támadásban vesztette életét. A szaúdi al-Haddad csatorna arról számolt be, hogy a juviai támadásban meghalt parancsnok a Hezbollah legrangosabb alakja, akit Izrael megölt a háború kezdete óta. Azt is közölték, hogy a megölt parancsnok beceneve “Abu Taleb”, és ő volt a szervezetben az Al-Nasr egység vezetője. Korábban az IDF bejelentette, hogy megtámadta a Hezbollah célpontjait az izraeli határ közelében, válaszul mintegy 15 rakéta kilövésére Kirjat Smonára és Galilea észak-keleti településeire. (Reuters)

23:20
Magas rangú izraeli: A Hamasz elutasította a Biden által ismertetett megállapodás vázlatát

Egy magas rangú izraeli tisztviselő elmondta, hogy Izrael megkapta a Hamasz válaszát a közvetítőktől, miszerint “a Hamasz elutasította a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás vázlatát, amelyet Joe Biden amerikai elnök mutatott be”.

A Hamasz magas rangú tisztviselője, Oszama Hamdan a libanoni Al-Mayadeen csatornának elmondta, hogy a választ “néhány megjegyzéssel együtt” kézbesítették, de nem részletezte a megjegyzések tartalmát. A tárgyalásokon részt vevő forrás azt mondta, hogy a Hamasz válasza új menetrendet tartalmaz a teljes tűzszünetre és Izrael kivonulására az övezetből.

21:18
A Hamasz hivatalos választ küldött a közvetítőknek a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra irányuló izraeli javaslatra

A Hamasz és az Iszlám Dzsihád közös közleményben jelentette be, hogy hivatalos választ adták Katarnak és Egyiptomnak az izraeli túszegyezményre tett javaslatra. A közlemény szerint a Hamasz és az Iszlám Dzsihád kifejezik hajlandóságukat a Gázai övezet háborújának lezárását célzó megállapodásra. Egyiptom és Katar megerősítette, hogy megkapták a Hamasz válaszát az izraeli javaslatra.

“A Hamasz válasza megerősítette álláspontunkat” – mondta a Hamasz egyik illetékese a Reutersnek. “Minden megállapodásnak véget kell vetnie a népünk elleni cionista agressziónak, ki kell vonnia az izraeli erőket az övezetből, és helyre kell állítania Gázát.” (Reuters)

21:05
Nyugat-Galileában aktiválódtak a riasztók

20:27
IDF: 15 kilövést észleltek a Galilea ujja felé, a légierő Dél-Libanonban támadott

Körülbelül 15 rakétát lőttek ki Kirjat Smonára és Galilea észak-keleti településeire – jelentette be a hadsereg, hozzátéve, hogy a rakéták egy részét elfogták, néhányuk nyílt területekre zuhant, és nem volt áldozat. A hadsereg közleménye azt is hozzátette, hogy vadászrepülőgépek támadták a Hezbollah célpontjait a dél-libanoni Itarun és Mis al-Jebel települések környékén. Ezenkívül megtámadták a szervezet egyik rakétákat indító osztagát.

19:06
Blinken találkozott az amerikai állampolgárságú elraboltak családjaival

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ma találkozott nyolc amerikai állampolgárságú elrabolt családjával Az elraboltak családtagjai nevében kiadott közlemény szerint a találkozó során azt mondták Blinkennek, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni a Hamaszra, amíg el nem fogadja a jelenleg terítéken lévő megállapodást.

18:28
Légiriadó volt Nahal Ozban

17:58
Palesztin jelentések: az IDF körbekerít egy házat Dan faluban Dzsenin közelében, egy harci helikopter van a levegőben

17:37
Galant: “A toborzásnak a lakosság minden részéről kell érkeznie, mindenkire szükségünk van, hogy megvédhessük magunkat”

Yoav Galant védelmi miniszter azt mondta, hogy “a toborzásnak a nyilvánosság minden szintjéről kell érkeznie”, és “mindenkire szükségünk van ahhoz, hogy megvédjük magunkat ebben az országban”. A Yahalom egység katonáival folytatott beszélgetésen Galant elmondta, hogy “mindenkinek központi szerepet kell vállalnia a tevékenységben, bízunk a katonák képességeiben és a családtagok támogatásában”.

Galant az éjszaka folyamán az ultraortodoxokat a hadkötelezettség alól mentesítő törvényjavaslat ellen szavazott, és a Likud parlamenti képviselői közül többen felszólították Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy váltsa le emiatt Egy Likud-forrás azt mondta, hogy hasonló felszólítást hallottak a Likud helyszíni aktivistáitól. Szerinte “Még a szavazás előtt voltak aktivisták, akik nem voltak hajlandók találkozni Galanttal, most már mindenki haragszik rá, és egyetértenek abban, hogy mennie kell.”

16:40
Légiriadók aktiválódtak Felső-Galileában

15:25
Libanoni jelentések: Az IDF megtámadta Kila és Nakoura falut az ország déli részén

14:56
IDF: Az arab al-Aramsha riasztást egy Libanonból indított drón elfogása után aktiválták

Egy Libanonból felbocsátott pilóta nélküli légijárművet elfogtak Nyugat-Galileában – közölte az IDF egy riasztást követően, ami az arab al-Aramsha térségében aktiválódott. A közlemény szerint a légiriadó azért szólalt meg, mert az elfogott rakéta töredékeinek leesésétől tartottak.

14:12
Blinken, Guterres, Abbasz és al-Sisi részt vesz egy különleges konferencián a segélyforrások mozgósítása érdekében Gáza számára

Külön konferenciát tartanak ma Jordániában a Gázai övezet segélyforrásainak mozgósítására Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, Mahmud Abbasz palesztin elnök, Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök és II. Abdullah jordániai király részvételével. Az összejövetel várhatóan nem fog alapvető változást hozni a Gázai övezet humanitárius helyzetében, és a “Haaretz”-nek nyilatkozó palesztin tisztviselők kifejtették, hogy jelentősége a létében rejlik.

Fiatalok röplabdáznak a romokkal a háttérben Gázában, ma – Fotó: AFP

A “Haaretz”-nek nyilatkozó gazdasági szakértő elmondta, hogy az övezetben keletkezett gazdasági kárt 40-50 milliárd dollárra becsülik, és kifejtette, hogy a résztvevők magas rangja ellenére az összejövetel várhatóan nem hoz jó hírt. “Hogyan beszélhetünk újjáépítési folyamatról konkrét cselekvési terv és politikai horizont nélkül. Tudja valaki, hogyan lehet megbecsülni, hogy mikor ér véget a háború, vagy mikor lesz izraeli kivonulás?” “Ha van némi siker, az működik az azonnali segélyre összegyűjtött pénzeszközökben, de senki sem tudja, hogyan lehet rákényszeríteni Izraelt, hogy vigye be a segélyt a Gázai övezetbe.” A jordán külügyminisztérium közleményében leszögezték, hogy az összejövetel célja “az övezetbe történő azonnali humanitárius segítségnyújtás gyakorlati terveivel kapcsolatos álláspontok egyeztetése”.

13:59
Az IDF: a Deir al-Balah-ban és az al-Boreij-ben végrehajtott művelet befejeződött, és két alagutat megsemmisítettek

Katonák a Gázai övezet központjában, ezen a héten – Fotó: IDF

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a 98-as hadosztály befejezte küldetését Deir al-Balahban és Al-Boreijben, amelynek során a négy túszt, Almog Meir Jant, Andrej Kozlovot, Noa Argamanit és Shlomi Zivet kimentették szombaton. A közlemény szerint a hadosztály tevékenysége során két – több mint két kilométer hosszú – Hamasz terroralagutat fedtek fel, amelyeket a terrorszervezet egyéb infrastruktúrája mellett, köztük rakétakilövő helyek, megsemmisítettek. Azt is megjegyezték, hogy mintegy száz terrorista vesztette életét az IDF harcosaival vívott csatákban a hadosztály küldetésében.

13:53
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

13:43
Harcosok szüleinek százai levélben fordultak Galanthoz és Levihez: felszólítjuk fiainkat, hogy tegyék le a fegyvert és térjenek haza

Ma délelőtt több száz katona szülei nyilvános levelet küldtek Yoav Galant védelmi miniszternek és Herzi Halevi vezérkari főnöknek, tiltakozva a kneszet jóváhagyása ellen, hogy a hadkötelezettség törvényére alkalmazzák a folytonosság törvényét, és azt írták, hogy a továbbiakban nem támogatják a harcot.

„Tájékoztatjuk harcoló fiainkat, hogy azonnal abba kell hagyniuk a harcot, le kell tenniük a fegyvert, és azonnal haza kell térniük” – írták a szülők. „Elképzelhetetlen, hogy ilyen törvényt hoznak olyankor, amikor a bátor harcosok életüket adják. A kormány elárulja polgárait, odaadja fiaink életét, de megőrzi mások életét a politikai túlélés érdekében. Nem áldozzuk fel gyermekeinket a nyilvános korrupció oltárán.

13:16
Noa Argamanit kiengedték a kórházból

Noa Argamani Ditza Orral, élettársa, Avinatan Or édesanyjával, akit még mindig a Hamasz tart fogva

Ma engedték ki az Ichilov kórházból Noa Argamanit, akit szombaton mentettek ki a Gázai övezetben a Hamasz fogságából. Szombaton ment át oda a Sheba Kórházból, hogy édesanyja mellett lehessen, akit az Ichilovban kezelnek.

12:19
ENSZ Emberi Jogi Tanács: A palesztinok halála a négy elrabolt kiszabadítására irányuló művelet során háborús bűnnek minősülhet

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szóvivője szerint a gázai állampolgárok halála a négy elrabolt izraeli kiszabadítására irányuló hadművelet során szombaton megfelelhet a háborús bűn definíciójának. Jeremy Lawrence szóvivő szerint az izraeli tevékenység mellett ” az elraboltak fegyveres csoportok által a sűrűn lakott területen való fogva tartása” veszélyeztette a palesztin lakosok, valamint maguk az elhurcoltak életét is. (Reuters)

11:33
Blinken: Netanjahu megerősítette elkötelezettségét a megállapodás mellett, a Hamasz válasza a Biztonsági Tanács döntésére reményt kelt

Az Izraelbe látogató amerikai külügyminiszter, Antony Blinken elmondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a tegnap esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Biden elnök által ismertetett megállapodás vázlata mellett, hozzátette, hogy a Hamasz bejelentése szerint a szervezet elfogadja az ENSZ biztonságát A Tanács döntése “reményt ébreszt, de hangsúlyozta, hogy a Hamasz gázai vezetőinek fontos válasza lesz”. Elmondása szerint a gázai háború utáni rendezéssel kapcsolatos tárgyalások a következő napokban is folytatódnak. (Reuters)

Blinken az elraboltak családtagjai mellett Tel-Avivban, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

11:28
A Hamasz magas rangú tisztviselője, Sami Abu Zohri: Elfogadjuk a Biztonsági Tanács határozatát a háború befejezéséről

Sami Abu Zohri, a Hamasz magas rangú tisztviselője elmondta, hogy a szervezet elfogadja a Biztonsági Tanács tegnap este jóváhagyott határozatát, amely a Gázai övezetben zajló háború befejezésére és az elraboltak szabadon bocsátására szólít fel. Abu Zohri, aki nem tagja a gázai Hamasz vezetésének, hozzátette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról – és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael ennek megfelelően járjon el.

„Az amerikai adminisztráció igazi próbatétel előtt áll, ami azt illeti, hogy képes-e biztosítani, hogy a megszálló entitás eleget tegyen a háború azonnali befejezésére vonatkozó kötelezettségeinek a Biztonsági Tanács határozatával összhangban” – tette hozzá Abu Zohari.

Bővebben:

10:58
IDF: Körülbelül 50 kilövés volt Libanonból a Golán központjába, nem voltak áldozatok

A Golán-fennsíkon aktivált riasztásokat követően az IDF közölte, hogy körülbelül ötven rakétakilövést észleltek, amelyek Libanonból érkeztek a Golán-fennsík központjára. A rakéták egy részét elfogták, a többi nyílt területekre esett, áldozatok nem voltak. A Hezbollah több tucat rakétakilövésért vállalta a felelősséget.

10:28
A rakéta- és dróntámadások nyomán több helyen tűz ütött ki a Golán-fennsíkon és Felső-Galileában

A Galileában és a Golánon aktivált riasztásokat követően tüzek gyulladtak a Kfar Hanasi híd környékén, Tel Hazorban és Had Ness térségében, a fennsík déli részén található Nahal Zavitan rezervátumban. Egyelőre nem világos, hogy a tüzek egy lezuhanó rakétától vagy egy elfogó töredékétől gyulladtak-e ki.

Füst a tűz után a Golán-fennsíkon, ma

10:04
IDF: Az elmúlt napon a légierő 35 célpontot támadott meg a Gázai övezetben

Az IDF tovább tevékenykedik Rafahban, a Gázai övezet déli részén. A hadsereg jelentése szerint az elmúlt napokban a Givati-dandár harcosai több helyen is razziát végeztek a városban, miközben fegyveres osztagokat öltek meg közelharcokban. Ezzel egyidőben a légierő vadászgépei és egyéb repülőgépei hozzávetőleg 35 célpontot támadtak meg az övezetben, köztük katonai épületeket, hadianyag-raktárakat és kilövőhelyeket.

10:01
Légiriadó volt Felső-Galilea és a Golán-fennsík számos településén

09:29
Sinwar a Hamasz katari vezetőivel folytatott levelezésben: a gázai halottak szükséges áldozatok

A gázai Hamasz vezetője, Yahya Sinwar a közelmúltban “szükséges áldozatoknak” nevezte az övezetben október 7. óta megölt civilek ezreit, és az Izraellel vívott háborút az iraki karbalai csatához hasonlította a hetedik században, ami jelentős mérföldkőnek számít az iszlám történetében. A “Wall Street Journal” újság azokon a magánüzeneteken alapuló szavakat tette közzé, amelyeket Sinwar az elmúlt hónapokban küldött a Hamasz Dohában, Katar fővárosában lévő vezetőinek, az Izraellel folytatott tárgyalásokat közvetítő országok képviselőinek és más embereknek. A gázai civilek feláldozásának szükségességéről szóló kijelentése szerepelt a szervezet katari vezetőivel folytatott egyik levelezésében.

A Wall Street Journal cikke egy idézetet is tartalmazott egy levélből, amelyet Sinwar küldött a Hamasz politikai irodája vezetőjének, Iszmail Hanijének, miután három fia meghalt egy izraeli támadásban áprilisban. Megjegyezte, hogy a három, valamint a Gázában meggyilkolt civilek halála “nemzetünk ereit élénkíti, és felgyorsítja annak dicsőségre és becsületre emelkedését”.

Egy másik, a cikkben szereplő idézet szerepel Sinwar válaszában a Hamasz képviselői és más gázai fegyveres csoportok aktivistái között decemberben folytatott beszélgetésben, amelyek a belső megbékélésről és a háború utáni napra való felkészülésről szóltak. Sinwar “szégyenletesnek és botrányosnak” ítélte a kezdeményezést, és ezt írta: “Amíg harcosaink még állnak, és nem veszítettük el a háborút, az ilyen kapcsolatoknak azonnal véget kell vetni. Képesek vagyunk hónapokig folytatni a harcot.”

09:06
Nyugat-Galileában, a libanoni határ közelében számos településen aktiválták a riasztókat

08:11
Négy givati ​​katona meghalt egy aláaknázott házban történt robbanásban Rafahban

A givati ​​járőr (Szajeret Givati) négy katonája meghalt tegnap Rafahban, hat pedig megsebesült, közülük öt súlyosan. A halottak a 24 éves Tal Peshvilsky (Shaolov) Gaderából; a 20 éves Eitan Carlsbrun Modiinból; a 19 éves Almog Shalom Hamadia kibucból és a 19 éves Yair Levin Givat Harelből.

A kiképzésen részt vevő katonákból álló haderőt a város keleti részén található Shavora menekülttáborban egy aláaknázott épület felrobbanása érte. A haderő élén Peshbilski, a századparancsnok állt, és amikor a másik három katonával belépett a Hamasz egyik tagjának házába, a töltet aktiválódott, és a ház összeomlott. A robbanás után egy alagutat találtak a ház alatt. Az IDF úgy véli, hogy a terrorista, akihez a ház tartozott, részt vett Gilad Shalit 2006-os elrablásában.

Tal Peshvilsky (Shaolov)
Eitan Carlsbrun
Almog Shalom
Yair Levin

Bővebben:

07:32
IDF: Elfogtunk egy gyanús légi célpontot Haifa partjainál

07:14
Riasztók aktiválódtak a Gázai övezettel határos területeken

06:05
Az IDF megerősítette: erőink ma este megtámadták a Hezbollah célpontjait Libanon mélyén és délen, válaszul a drónunk tegnapi lelövésére

05:42
IDF: A légierő elfogott egy keletről Izrael felé tartó gyanús légi célpontot

Az éjszaka folyamán a légierő vadászgépei elfogtak egy gyanús légi célpontot, ami keletről tartott Izrael felé. Az IDF azt is közölte, hogy a célpontot a hadsereg végig követte, és az nem jutott Izrael területére, ezért nem aktiválódtak a légvédelmi szirénák sem.

05:22
Libanoni jelentések: izraeli támadásokban többen meghaltak, köztük szíriai civilek is

Az ország északi részén végrehajtott izraeli támadásokról szóló libanoni jelentések nyomán a libanoni média több halottról számolt be, köztük szíriai állampolgárokról. A beszámoló szerint az izraeli hadsereg egy kamiont is megtámadott. A támadások az ország északi részén található Al Harmel térségében történtek, és ez a legtávolabbi pont, ahol Izrael a háború kezdete óta tevékenykedik – mintegy 135 km-re a határtól.

01:00
Palesztin Koordinációs és Összekötő Igazgatóság: Négyen meghaltak a biztonsági erők tüzében Niama faluban, Ciszjordániában

00:27
Libanoni jelentések: Az IDF az ország északi részén támad

22:14
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az elhurcoltak szabadon bocsátására és a háború befejezésére vonatkozó amerikai javaslatot, amelyet Izrael ellenzett

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa jóváhagyta az Egyesült Államok javaslatát a túszok szabadon engedésére a Hamasz fogságából és a gázai háború befejezéséről. 14 ország szavazott a javaslat mellett, Oroszország pedig tartózkodott. Egyetlen ország sem tiltakozott. A javaslatot a múlt héten bírálták Izrael részéről, mivel magában foglalja a háború befejezését az elraboltak szabadon bocsátásáért cserébe, amelyet a Netanjahu-kormány nyilvánosan ellenez.

Bővebben:

21:51
Légiriadók voltak a Golán-fennsík északi részén ellenséges drónok beszivárgása miatt

21:50
A négy megmentett túsz orvosa a CNN-nek: a fogságban verték őket, és alultápláltságban szenvedtek

Dr. Itai Pesach a Sheba Kórházból a CNN-nek elmondta, hogy a négy elraboltat, akiket szombaton mentettek ki a Gázai övezetből – Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrey Kozolov és Shlomi Ziv – verték a Hamasz fogságában. Elmondása szerint alultápláltságban is szenvednek, nem jutottak fehérjéhez, ezért károsodtak az izmaik, és több más rendszer is károsodott emiatt” – mondta. „Voltak olyan időszakok, amikor egyáltalán nem kaptak táplálékot” – mondta.

21:03
Megjelent az elraboltakat megmentő harcosok sisakkameráinak dokumentációja

19:54
Blinken Jeruzsálemben találkozott Netanjahuval

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken ma Izraelbe érkezett, és jeruzsálemi irodájában találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. A látogatás fő célja az elhurcoltak szabadon bocsátásáról és a háború befejezéséről szóló megállapodás előmozdítása, amelyet a Biden-kormány mintegy másfél hete terjesztett elő, és amely még nem kapott hivatalos választ a Hamasztól.

Bővebben:

19:45
Légiriadók aktiválódtak a Golán-fennsíkon; Az IDF elfogott egy Libanonból indított drónt

19:19
A Pentagon szóvivője: Izrael az amerikai móló területét használta a túszok kimentésekor

Izrael a tegnapi hadművelet során az amerikai hadsereg által Gázában épített dokk környékét használta a túszok kimentésére Nusairatból – közölte a Pentagon szóvivője, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy magát a dokkot a mentők “semmilyen módon” nem használták. (Reuters)

19:13
Riasztók aktiválódtak Naharián és környékén

18:55
Netanjahu az Egyesült Államok és a Hamasz közötti tárgyalásokról az amerikai túszok szabadon bocsátásáról: “Üdvözlünk minden olyan kísérletet, amely a túszaink szabadon bocsátására irányul”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala az Egyesült Államok és a Hamász között az amerikai túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokra reagálva kijelentette, hogy Izrael “üdvözöl minden olyan kísérletet, amely a túszaink szabadon bocsátására irányul”. Joe Biden amerikai elnök egyoldalú megállapodást fontolgat a Hamasszal arra az esetre, ha az Izraellel folytatott tárgyalások kudarcot vallanak, amint azt az amerikai NBC-hálózat elsőként közölte.

18:29
Ziv Kórház: Öt ember könnyebben megsérült abban a tűzben, ami egy drón lezuhanása miatt keletkezett északon

Öt ember könnyebben megsérült füst belélegzése következtében egy drón lezuhanása miatt keletkezett tűzben északon – közölte a cfati Ziv Medical Center.

18:04
Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe

Blinken leszáll a gépről Izraelben, ma – Fotó: AFP

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Ben-Gurion repülőtéren szállt le ma este Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, majd Yoav Galant védelmi miniszterrel, holnap reggel pedig várhatóan Yitzhak Herzog elnökkel.

18:00
A hétfői hírek folytatása – 2024. június 10., hétfő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.