A Hamasz azt követeli, hogy a holttesteket is engedjék szabadon, és egy héten belüli teljes kivonulás nélkül fagyasszák be a végrehajtást – Hírszüret

2024. június 12., szerda, a háború 250. napja
A szerdai frissítések véget értek.
Csütörtöki hírösszefoglaló >>

23:34
Amerikai alelnök: Tűzszünetre van szükség, hogy tovább tudjunk lépni a kétállami megoldás felé

Kamala Harris amerikai alelnök a Gázai övezetben zajló háborúra utalt a Rolling Stone magazinnak adott interjújában, és azt mondta, hogy “tűzszünetre van szükség ahhoz, hogy elindulhassunk a kétállami megoldás felé”.

“A palesztinoknak joguk van a biztonsághoz, a tisztelethez és az önrendelkezéshez, az izraelieknek pedig a biztonsághoz. Harcolnunk kell az antiszemitizmus felemelkedése ellen szerte a világon, és küzdenünk kell az iszlamofóbia ellen is” – tette hozzá.

22:29
Ben-Gvir Netanjahunak, miután nem hívták meg egy biztonsági megbeszélésre: “Többé nem bújhatsz Ganz és Eisenkot mögé”

Itamar Ben-Gvir miniszter ma este nyilvánosan bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, miután nem hívta meg egy biztonsági megbeszélésre. “A kifogásoknak vége” – írta Ben-Gvir. “Te vagy a miniszterelnök, és már nem bújhatsz Ganz és Eisenkot mögé. Jól tetted a libanoni likvidálást, de több száz rakétára nem reagálnak sebészeti beavatkozással. Kétségtelen, hogy a miniszterelnök obszcén gyakorlata, hogy kizár engem a biztonsági megbeszéléséből „bizonyította magát” az október 7-i eseményekben.”

21:42
Több száz tüntető demonstrál a fogolycsere mellett a hadsereg főhadiszállása, a Kirya előtt

Tüntetők a Begin úton, ma este – Fotó: Hadas Parosh

A Hamasz válaszának árnyékában az izraeli túszügyletre irányuló javaslatra több száz ember, köztük a túszok rokonai tüntetnek az alkuért Tel-Avivban a Kirya előtt. A tüntetők füstpetárdát gyújtottak, és a Begin utat lezárták az északi irányú forgalom előtt.

A Begin úton az elraboltak hozzátartozói tüntetnek a visszatérésükért ma este – Fotó: Hadas Parosh

21:19
Andrej Kozlov élettársa: A fogságban súlyos pszichés bántalmazást szenvedett el

Jobbról: Jennifer Master; Andrej testvére, Dima; Andrej Kozlov, édesanyja, Jevgenyija és apja, Michael

Jennifer Master, Andrej Kozlov élettársa, akit szombaton mentettek ki a Gázai övezetből, azt mondta, hogy fogsága alatt súlyos lelki bántalmazástól szenvedett, amely “erősebb volt a fizikainál”. Elmondása szerint, ha nem kopogtatott be az ajtón a fürdőszoba használata után, és nem kérte, hogy távozhasson, fogva tartói egy órára bezárták, “és hagyták a bilibe végezni a dolgát. Még WC-papír sem volt.” Emellett nagyon meleg napokon nagyszámú takaróval takarták be.

Elmondása szerint négyszer költöztették át különböző lakások között, a vele együtt fogva tartott többi elrabolttal – Shlomi Zivvel és Almog Meir Jannal. Fogságuk körülményei nehezek voltak, októberben és novemberben súlyos táplálékhiány miatt mindhárman alig ettek. Emellett a News 12-nek adott interjújában elmondta, hogy Kozlov hetente egyszer zuhanyozott, és egy ponton meg kellett kérnie az őreit, hogy vágják le a haját.

Master hozzátette: az a tény, hogy Kozlov orosz állampolgár, nem segített neki, és nem javított fogsága körülményein. Azt mondta, a fogvatartói megkérdezték tőle: “Miért jöttél Izraelbe? Nem tudtad, hogy ez az ország megszálló ország? Bűnös vagy. Te választottad, hogy ide jössz. A többi fogoly, Almog és Shlomi itt születtek. Te úgy döntöttél, hogy Izraelbe vándorolsz, tehát bűnös vagy.”

21:00
Légiriadó volt Mefalszim kibucban, a Gázai övezet közelében

20:55
A hadsereg végül beleegyezett abba, hogy IDF-halottként ismerje el azt a tartalékos katonát, aki Gázában szolgált, és öngyilkos lett, miután újabb behívóparancsot kapott

Az IDF beleegyezett, hogy Eliran Mizrahit, azt a tartalékos katonát, aki Gázában szolgált, és öngyilkosságot követett el, miután újabb behívóparancsot (cav 8 – צו 8) kapott, a hadsereg halottjának ismerje el. A hadsereg eleinte nem volt hajlandó eltemetni katonai temetőben, arra hivatkozva, hogy nem aktív szolgálatban lett öngyilkos.

20:48
Riasztók aktiválódtak Kirjat Smonában és környékén

20:45
Jelentés: A vezérkari főnök ezen a héten Bahreinben találkozott arab hadseregek parancsnokaival, és biztonsági együttműködésről tárgyalt velük

Herzi Halevi vezérkari főnök (középen) a Gázai övezetben, ezen a héten – Fotó: IDF

Az Axios weboldal arról számolt be, hogy Herzi Halevi vezérkari főnök ezen a héten Bahreinben találkozott az arab hadseregek parancsnokaival, és biztonsági együttműködésről tárgyalt velük. A találkozó részleteit ismerő két forrás szerint a találkozót az amerikai hadsereg központi parancsnoksága égisze alatt tartották, és Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és Egyiptom képviselői vettek részt rajta.

20:11
IDF: Tüzek törtek ki a Hermon és Cfat térségében a Libanonból érkező gyanús légicélpontok elfogása következtében

20:07
A miniszterelnök biztonsági helyzetértékelést tart az északi fejlemények és a Hamasz által a megállapodásra adott válaszok fényében

18:53
A tűzoltóság északi körzetének parancsnoka: az északi tüzek stratégiai létesítményeket veszélyeztettek

A tűzoltóság északi körzetének parancsnoka, Yair Elkayam elmondta, hogy a Hezbollah rakétatüzét követően északon kitört tüzek településeket és stratégiai létesítményeket veszélyeztettek. A tűzoltóság szerint a tűzoltó csapatok, valamint a KKL, a Természetvédelmi és Parkok Hatóság és az IDF más csapatai közel állnak ahhoz, hogy átvegyék az irányítást a tüzek felett. Ezenkívül eloltották azt a tüzet, ami egy ipari épület tetején keletkezett Kirjat Smonában. A tűz okát egyelőre nem lehet megállapítani.

18:34
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén (Galilea Ujja – Ecba Hagalil – אצבע הגליל)

18:20
Lövés következtében súlyosan megsebesült egy palesztin a katonákkal folytatott összecsapásban Jeruzsálem óvárosában

Egy palesztint súlyosan megsebesített egy nem egyenruhás katona Jeruzsálem óvárosában, hárman pedig könnyebben megsebesültek. A lövöldözést a katona és barátai, a sebesült és az ott tartózkodó többi palesztin összetűzése előzte meg. A rendőrség tájékoztatása szerint a lövöldöző azt állította, hogy megakadályozta a fegyvere elrablásának kísérletét.

A sérült Sinan Barkhat, egy ékszerüzlet tulajdonosa a David utcában. Palesztin források szerint a lövöldözést Barkhat és a lövöldöző vitája előzte meg. Az egyik sérült Barkhat apja, aki a fején sérült meg. A palesztinok szerint a vita azután kezdődött, hogy az izraeliek észrevették Palesztina térképét az üzletben, és átkozni kezdték Barkhatot.

Az összecsapás színhelye Jeruzsálem óvárosában, ma Fotó: Olivier Fitoussi

17:48
Az IDF adatai szerint ma reggel óta körülbelül 215 Libanonból történő rakétakilövést azonosítottak

17:35
A Hamasz azt követeli, hogy az alku első szakaszában engedjék szabadon az elraboltak holttesteit is, és a szabadítást leállítják, ha az IDF egy héten belül nem vonul ki a teljes övezetből

A Hamasz azt követeli, hogy az Izraellel kötött megállapodásban rögzítsék, hogy a végrehajtás kezdetétől számított egy héten belül kivonul a Gázai övezet minden területéről, és ha ezt nem teszi meg, leállítják az elhurcoltak szabadon bocsátását. A szervezet a közvetítőknek adott válaszában azt kívánta leszögezni, hogy már az üzlet első napján teljesen megszűnik a tűz, és az IDF kivonul a sűrűn lakott területekről, a harmadik napon pedig megkezdődik a kivonulás arról az útról ami az övezetet kettészakítja a Salah al-Din tengelynél.

Cserébe a Hamasz felajánlja, hogy háromnaponta 33 élő és holt túszt enged el. Ha a visszavonás a hetedik napig nem fejeződik be, az elengedés megszűnik. Ellenzi a szabadlábra helyezendő foglyok személyazonosságának és a Gázai övezetből való elszállításának előfeltételeit, és követeli, hogy a szabadulást az izraeli börtönben eltöltött időnek megfelelően hajtsák végre.

A Hamasz forrásai azt mondták, hogy “a benyújtott módosítások célja annak biztosítása, hogy a kivonulás és a tűzszünet az első szakaszban létrejöjjön, és hogy Izrael ne tudja kijátszani a háború minden szakaszának végrehajtását, üzletet kötni, és az elraboltak szabadon bocsátásának végén visszatérni a harchoz.” Az általa benyújtott válaszban a szervezet azt követelte, hogy Kína, Oroszország és Törökország is legyen kezes a megállapodásra.

17:33
Légiriadó volt Slomiban

15:52
Az IDF: Több dél-libanoni helyszínt támadtunk, ahonnan lövéseket adtak le Izraelre

15:31
Hamasz: Az Egyesült Államok garantálja azt, hogy a megállapodás végleges tűzszünetet és az IDF Gázai övezetből való kivonulását tartalmazza

A tűzszüneti megállapodásról és az elraboltak szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalásokban részt vevő források a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy a Hamasz garanciákat kér az Egyesült Államoktól arra vonatkozóan, hogy az egyezség magában foglalja a tartós tűzszünetet és az IDF-erők kivonását az övezetből. (Reuters)

14:21
IDF: Páncéltörő rakétákat indítottak a Meron-hegy térségébe, ellenőrizni fogják, hogy nem sérült-e meg a légi irányító bázis

Az IDF közölte, hogy Libanonból páncéltörő rakétákat indítottak Meron térségébe, most azt vizsgálják, hogy nem sérült-e meg a légiirányító bázis – ami a háború kezdete óta több találatot is szenvedett. Ezenkívül a hadsereg azt is közölte, hogy a Szasza kibuc üzemében keletkezett károk szintén páncéltörő tűz következményei.

14:11
Légiriadó volt Malkiában

14:10
A kaditai tüzet sikerült megfékezni; Kiterjedt tűz a Birya erdőben

A Kadita település irányába terjedő tüzet sikerült a tűzoltóknak megfékezniük, jelenleg a tűz oltásán dolgoznak a településen és környékén. 12 tűzoltócsapat még mindig a Birya erdőben keletkezett kiterjedt tűz eloltásán dolgozik, nyolc repülőgéppel és más csapatokkal együtt.

14:04
Az IDF közölte, hogy a politikai vezetés még nem döntött arról, hogy indítsanak-e nagyszabású támadást északon, ezért úgy döntöttek, hogy célzott támadást indítanak

Az IDF közölte, hogy a politikai vezetés még nem döntött arról, hogy indítanak-e nagyszabású támadást Libanonban, ezért úgy döntöttek, hogy célzott támadást hajtanak végre a szervezet vezető tisztségviselői és tudásközpontjai ellen. Taleb Sami Abdullah likvidálását egy vadászgép segítségével hajtották végre: bombát dobtak le a repülőgépről a parancsnoki szobára, ahol Abdullah, az irodavezetője és két másik aktivista tartózkodott – mindannyian meghaltak.

A hadsereg közölte: nem számítanak arra, hogy a Hezbollah választüze elérné Haifa környékét is, mert a likvidálás a dél-libanoni Tíruszban történt, nem pedig Bejrútban vagy az ország más stratégiai vagy központi helyén.

13:40
Raktárak gyulladtak ki Kadita településen, a tűzoltók a Birya-erdőben és a Meron-hegyen keletkezett tüzek megfékezésén dolgoznak

Tűz pusztít Tzivon kibuc közelében, ma reggel – Fotó: Gil Eliyahu

Raktárak gyulladtak ki a felső-galileai Kadita településen a Libanonból Izrael felé tartó rakétatámadást követően a környéken keletkezett tűzben. A legénység és a tűzoltó repülőgépek azon dolgoznak, hogy megfékezzék a tüzet, és megakadályozzák, hogy átterjedjen más házakra. Az első házsort kiürítik. A tűzoltók a Birya-erdőben és a Meron-hegyen további tüzek eloltásán is dolgoznak. Időközben sikerült megfékezni az Amiad közelében kitört tüzet.

13:34
Az IDF megerősítette, hogy megölt egy magas rangú Hezbollah-tisztet: ő irányította a rakéta- és dróntámadásokat Galilea felé

Az IDF megerősítette, hogy Talib Sami Abdullah-t, aki a Hezbollah egyik legfelsőbb parancsnoka volt Dél-Libanonban, ma este meggyilkolták. A hadsereg azt mondta, hogy Abdullah a legmagasabb rangú parancsnok, akit megöltek a szervezet soraiban, és megjegyezte, hogy beosztása és tapasztalata alapján – alezredesi rangú parancsnoknak felel meg. A hadsereg tájékoztatása szerint Abdullah utolsó beosztásában a keleti szektorért felelős Naszr egység parancsnokaként szolgált, és a galileai térségbe irányította a tüzet, különösen azt, amely a múlt héten a zuhanások után kitört tüzeket okozta északon.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy Abdullah a Hezbollah központi tudásközpontja volt, és tegnap akkor alt meg, amikor Kfar Blum lövésére adott ki parancsot. Az IDF azt is közölte, hogy Abdullah részt vett egy emberrablási kísérletben 2005-ben Reger faluban, miközben ő volt a Bint Jabil Brigád parancsnoka a szervezetben.

12:56
Légiriadók voltak Galileában

12:29
IDF: Vadászgépekkel és tüzérségi tűzzel támadtuk meg a Hezbollah célpontjait, ahonnan Izrael felé tartó kilövéseket észleltünk

11:55
Ismét számos galileai településen volt légiriadó rakéta- és dróntámadások miatt

11:50
IDF: Körülbelül tíz további kilövést észleltek a riasztások után Nyugat-Galilea felé

Az IDF közölte, hogy három nyugat-galileai településen aktivált riasztások után tíz kilövést azonosítottak, amelyek közül néhányat elfogtak. Ez a kilövések számát ma reggeltől körülbelül 170-re növelte.

11:40
21 tűzoltócsapat repülőgépek segítségével próbálja átvenni az irányítást több tűzgóc felett Felső-Galileában

Tűzoltó Felső-Galileában, ma reggel

11:03
További légiriadók voltak Galileában

Bővebben:

10:43
Hezbollah: A légicsapások Izraelre – válasz a merényletre; Precíziós rakétákkal támadtuk meg a szaszai gyárat

A Hezbollah bejelentette, hogy az izraeli területen végrehajtott légicsapások a szervezet vezető tisztségviselőjének meggyilkolására reagáltak, és a támadás részeként precíziós rakétákat lőttek ki a szaszai gyárra, amit közvetlen találatot ért. Az Izraeli Védelmi Erők arról számoltak be, hogy a légierő repülőgépei 10 órakor támadták meg azt a rakétakilövő állást, ahonnan néhány indítást végrehajtottak Izraelre.

10:34
Légiriadó volt két galileai településen

10:31
A Hezbollahhoz köthető lap: a szervezetet ért kár súlyos és fájdalmas, a válasz tűz akár 30 km-re is elérheti a határt

A Hezbollahhoz kapcsolódó Al-Akhbar című újság így számolt be: „Izrael súlyos és fájdalmas csapást mért a Hezbollahra, amely az október 8. óta tartó konfliktus egyik magas rangú parancsnokát célozta meg, és több harcosát is megölték. A támadást három drón hajtotta végre Jawiya faluban. A merénylet a Hezbollah reakciómélységének kiszélesedéséhez vezethet, ami akár 30 km-t is elérhet, és a teljes határvonal mentén.

10:21
IDF: Körülbelül 70 kilövést észleltek a legutóbbi rakétatámadásban, eltaláltak egy szaszai gyárat el az előző rakétahullámban

10:03
A kiterjedt rakétatámadás folytatódik: légiriadó számos galileai településen

09:43
IDF: Körülbelül 90 libanoni kilövést észleltek, több helyen tűz ütött ki az esések következtében

Az északi riasztások nyomán az IDF szóvivője kijelentette, hogy körülbelül 90 kilövést észleltek, amelyek átszelték Libanon területét. A hadsereg tájékoztatása szerint a kilövések egy részét elfogták, néhány pedig északon több területen is lezuhant – ennek következtében tüzek keletkeztek. A rendőrség megerősítette, hogy rakéták vagy elfogótöredékek zuhanását követően tüzek törtek ki az Amiad kereszteződésnél, Gush Halav, Ein Zaytim és Kadita környékén.

09:37
Rendőrség: Több bejelentést is kaptunk nyílt területen történt rakétabecsapódásról, személyi sérülés nem történt

09:36
A Jordán-völgyi településeken nem jelentettek rakétabecsapódást; Tanácsvezető: Pánik volt a strandokon

Tibériásban és a Jordán-völgy településein közölték, hogy egyelőre nem érkezett jelentés áldozatokról a libanoni rakétatámadásban. Idan Greenbaum, a Jordán-völgyi Regionális Tanács vezetője, egyben a Kinneret Városok Szövetségének elnöke elmondta, hogy a strandokon pánik tört ki a riasztások és a rakétaelfogások robajai miatt, de egyelőre folytatódik a rutin, és nincsenek új utasítások.

09:14
Hezbollah-források: az északi rakétatámadás – a háború kezdete óta a legkiterjedtebb volt

Elfogások Felső-Galilea egén, ma reggel

09:11
A Mentőszolgálat a riasztásokról: eddig nem érkezett hívás áldozatokról

09:01
Légiriadók voltak Tibériásban és Galileában is

A légiriadók helyei

08:59
Riasztók aktiválódtak Cfaton és a környékén

08:27
Hamasz: Igent mondtunk a Biden-alkura, aki nemet mond, az Izrael

07:51
Wall Street Journal: A terroristák bántalmazták a túszokat, bezárták őket a fürdőszobába és megöléssel fenyegették őket

Almog Meir Jan a mentés pillanatában – Fotó: Rendőrségi szóvivő

A Wall Street Journal részleteket közölt a három együtt kimentett elrabolt – Almog Meir Jan, Shlomi Ziv és Andrey Kozlov – fogságáról. A hozzátartozóikkal, valamint izraeli biztonsági és egészségügyi tisztviselőkkel készített interjúkon alapuló kiadvány szerint hármukat hat hónapig tartották fogva egy sötét szobában, ahol a földre helyezett kis matracokon aludtak. Egy gyermekes gázai család felett éltek, de soha nem találkoztak velük. A beszámoló szerint egyszer, amikor a család elment, megengedték nekik, hogy lejöjjenek a házukba és használhassák a konyhát.

Az újság azt közölte, hogy a hármukat őrző terroristák voltak az egyetlen kapcsolatuk a külvilággal. Néha enni adtak nekik, néha pedig bántalmazták őket. A jelentés szerint a terroristák megbüntették hármukat, ha nem tartották be a szigorú szabályokat, többek között bezárták őket a fürdőszobába, a nagy melegben pokrócokkal megrakták őket, és újra és újra megöléssel fenyegették őket. Az újság arról számolt be, hogy hárman jó barátok lettek a fogságban. Néha kártyáztak, arabul tanultak és Kozlovot héberül tanították. Elhangzott az is, hogy fogvatartóik többször is elmondták nekik, hogy senki nem törődik velük, és senki nem akarja kiszabadítani őket.

A jelentés szerint egyszer nézhették az Al-Dzsazíra csatornát, és láthatták az elraboltak szabadon bocsátásáért szervezett demonstráció közvetítését Tel-Avivban. Aznap volt Almog Meir Jan születésnapja, és felismerte magát az egyik szabadon bocsátására felszólító táblán. „Ez azt éreztette vele, hogy nem felejtették el” – mondta nagybátyja, Aviram Meir. Almog tudta, hogy születésnapja van, mert az emberrablók egy füzetet adtak nekik, amiben nyilvántartották a dátumokat.

01:33
A Pentagon: Austin védelmi miniszter köszönetet mondott Galantnak Izrael támogatásáért a tűzszünetet is magában foglaló megállapodásban

Yoav Galant védelmi miniszter beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, aki megköszönte Izrael támogatását az “átfogó tűzszünetről” és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodáshoz – mondta a Pentagon szóvivője. Az üzenetben az áll, hogy Austin gratulált Galantnak a múlt héten a négy elrabolt Hamasztól való kiszabadítását célzó sikeres akcióhoz, és hogy ketten megvitatták az Izrael északi határán tapasztalható feszültség csökkentésére irányuló erőfeszítéseket is, “a Hezbollah megnövekedett agressziójának fényében”.

00:52
Reuters forrás: A Hezbollah Izrael által meggyilkolt parancsnoka a szervezet legrangosabb tagja, akit a háború kezdete óta megöltek

A tegnap (kedd) este megöt tiszt, Taleb Abdullah (jobbra) a radwani haderő egykori parancsnokával, Wissam al-Toillal együtt, akit Izrael januárban likvidált.

A Hezbollah parancsnoka, akit Izrael tegnap este likvidált Dél-Libanonban, a szervezet legrangosabb tagja a háború kezdete óta – mondta egy biztonsági forrás a Reuters hírügynökségnek. A Hezbollah az általa közzétett közleményben megerősítette Taleb Sami Abdullah parancsnok halálát, és azt is igazolta, hogy rangidős a soraiban. A Reuters szerint további három ember vesztette életét abban a támadásban, amelyben Abdullah meghalt Jawiya városában, a szaúdi Al-Haddad csatorna pedig arról számolt be, hogy a Hezbollah más magas rangú tisztviselői találkoztak vele a városban lévő otthonában.

00:10
Libanoni források a Reutersnek: Négyen életüket vesztették egy izraeli támadásban az ország déli részén, köztük egy magas rangú Hezbollah tábori parancsnok

Négyen életüket vesztették egy izraeli támadásban Libanon déli részén, köztük a Hezbollah egyik magas rangú helyszíni parancsnoka – erről tájékoztatta a Reuters hírügynökséget három biztonsági forrás az országban. A jelentés szerint a négy ember Tzurtól keletre található Juvia városában végrehajtott támadásban vesztette életét. A szaúdi al-Haddad csatorna arról számolt be, hogy a juviai támadásban meghalt parancsnok a Hezbollah legrangosabb alakja, akit Izrael megölt a háború kezdete óta. Azt is közölték, hogy a megölt parancsnok beceneve “Abu Taleb”, és ő volt a szervezetben az Al-Nasr egység vezetője. Korábban az IDF bejelentette, hogy megtámadta a Hezbollah célpontjait az izraeli határ közelében, válaszul mintegy 15 rakéta kilövésére Kirjat Smonára és Galilea észak-keleti településeire. (Reuters)

23:20
Magas rangú izraeli: A Hamasz elutasította a Biden által ismertetett megállapodás vázlatát

Egy magas rangú izraeli tisztviselő elmondta, hogy Izrael megkapta a Hamasz válaszát a közvetítőktől, miszerint “a Hamasz elutasította a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás vázlatát, amelyet Joe Biden amerikai elnök mutatott be”.

A Hamasz magas rangú tisztviselője, Oszama Hamdan a libanoni Al-Mayadeen csatornának elmondta, hogy a választ “néhány megjegyzéssel együtt” kézbesítették, de nem részletezte a megjegyzések tartalmát. A tárgyalásokon részt vevő forrás azt mondta, hogy a Hamasz válasza új menetrendet tartalmaz a teljes tűzszünetre és Izrael kivonulására az övezetből.

21:18
A Hamasz hivatalos választ küldött a közvetítőknek a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra irányuló izraeli javaslatra

A Hamasz és az Iszlám Dzsihád közös közleményben jelentette be, hogy hivatalos választ adták Katarnak és Egyiptomnak az izraeli túszegyezményre tett javaslatra. A közlemény szerint a Hamasz és az Iszlám Dzsihád kifejezik hajlandóságukat a Gázai övezet háborújának lezárását célzó megállapodásra. Egyiptom és Katar megerősítette, hogy megkapták a Hamasz válaszát az izraeli javaslatra.

“A Hamasz válasza megerősítette álláspontunkat” – mondta a Hamasz egyik illetékese a Reutersnek. “Minden megállapodásnak véget kell vetnie a népünk elleni cionista agressziónak, ki kell vonnia az izraeli erőket az övezetből, és helyre kell állítania Gázát.” (Reuters)

21:05
Nyugat-Galileában aktiválódtak a riasztók

20:27
IDF: 15 kilövést észleltek a Galilea ujja felé, a légierő Dél-Libanonban támadott

Körülbelül 15 rakétát lőttek ki Kirjat Smonára és Galilea észak-keleti településeire – jelentette be a hadsereg, hozzátéve, hogy a rakéták egy részét elfogták, néhányuk nyílt területekre zuhant, és nem volt áldozat. A hadsereg közleménye azt is hozzátette, hogy vadászrepülőgépek támadták a Hezbollah célpontjait a dél-libanoni Itarun és Mis al-Jebel települések környékén. Ezenkívül megtámadták a szervezet egyik rakétákat indító osztagát.

19:06
Blinken találkozott az amerikai állampolgárságú elraboltak családjaival

Antony Blinken amerikai külügyminiszter ma találkozott nyolc amerikai állampolgárságú elrabolt családjával Az elraboltak családtagjai nevében kiadott közlemény szerint a találkozó során azt mondták Blinkennek, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni a Hamaszra, amíg el nem fogadja a jelenleg terítéken lévő megállapodást.

18:28
Légiriadó volt Nahal Ozban

18:00
A keddi hírek folytatása – 2024. június 11., kedd.

Főkép: Rakétaelfogások az északi égbolton, ma

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.