Biden és Macron üdvözölte a négy izraeli túsz kiszabadítását a Gázai övezetben

Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök üdvözölték szombati párizsi találkozójukon, hogy az izraeli hadsereg kiszabadított négy olyan izraelit a Gázai övezetben, akit a Hamasz palesztin iszlamista szervezet fegyveresei tavaly október 7-i terrortámadásuk során hurcoltak el.

“Határozottan kiállunk szövetségeseink és Franciaország mellett. Ismétlem, nem fogunk meghátrálni” – jelentette ki Joe Biden a közös sajtótájékoztatón.

Emmanuel Macron a hivatalában fogadta az állami látogatás keretében érkező amerikai elnököt.

Joe Biden szerdán érkezett ötnapos, eddigi leghosszabb külföldi látogatására Franciaországba, ahol csütörtökön 25 állam- és kormányfővel együtt részt vett a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken, másnap pedig külön találkozott Párizsban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A négy izraeli túsz szombat délelőtti kiszabadítását mindketten üdvözölték.

Jake Sullivan, Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója nyilatkozatban méltatta “az izraeli biztonsági szolgálatokat, amelyek végrehajtották ezt a bátor műveletet”, de ismételten hangsúlyozta, hogy Izraelnek és a Hamasznak végre meg kell kötnie a tűzszünetről és a túszcseréről szóló azon megállapodást, amely “most a tárgyalóasztalon van”.

“Ez a megállapodás az Egyesült Államok teljes támogatását élvezi”, és annak “a 16 országnak a támogatását is, amelyeknek az állampolgárait még mindig fogva tartja a Hamasz” – írta Jake Sullivan.

Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón kijelentette: támogatja “az Egyesült Államok átfogó megállapodásra vonatkozó javaslatát a kilenc hónapja tartó gázai konfliktus lezárására”.

“Azonnali tűzszünetet akarunk, és megnyitni a politikai megoldás lehetőségét, ami az egyetlen út az igazságos és tartós béke feltételeinek megteremtésére” – mondta a francia elnök.

Főkép: Emmanuel Macron francia elnök fogadja Joe Biden elnököt – Fotó: Virginia Mayo / AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.