Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban állt ki a legújabb tűzszüneti javaslat mellett, és sürgette annak elfogadását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában támogatta a gázai tűzszünetről szóló megállapodás-tervezetet hétfőn, és arra szólította fel a Hamaszt, hogy fogadja azt el.

A testület 14 tagja szavazott igennel, míg Oroszország képviselője tartózkodott.

Az Egyesült Államok által előterjesztett javaslat üdvözli a három lépcsőből álló tűzszüneti tervet, amelynek első lépése a harcok azonnali, átmeneti felfüggesztését tartalmazza, a túszok egy részének elengedésével és a gázai segélyek kiterjesztésével. A tervezet szerint az átmeneti fegyvernyugvás időt adna egy tartós tűzszünetet eredményező megállapodás kidolgozására, ami a Hamasz kezében lévő összes túsz szabadon engedéséhez is vezetne.

Az ENSZ határozata egyben arra sürgeti Izraelt és a Hamaszt, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül fogadják el, valamint léptessék életbe a 10 nappal ezelőtt Joe Biden amerikai elnök által ismertetett megállapodási tervezet első lépéseit.

A Hamasz egyelőre vizsgálja a javaslat tartalmát, a legutóbbi közlések szerint ahhoz pozitívan áll.

Az ENSZ BT által hétfőn elfogadott határozat elemzők szerint növelheti a nyomást mind az izraeli, mind a palesztin félen, hogy állapodjanak meg a tűzszüneti tervezetről.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén a régióban tartózkodik, hogy próbálja előmozdítani a tárgyalásokat. Az amerikai diplomácia vezetője tárgyal Abdel-Fattáh esz-Sziszi egyiptomi elnökkel, majd Izraelbe utazott, ahol Benjamin Netanjahuval is egyeztetett.

A miniszter a tervek szerint Katarba és Jordániába is ellátogat tavaly október 7-e, a Hamasz terrortámadása óta nyolcadik közel-keleti látogatásán.

Főkép: Szavazás az ENSZ Biztonsági Tanácsában, 2024. június 10. – Fotó: AFP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.