Sokezres tüntetések szerte az országban: „megállítjuk a kormány őrületét”

Sok ezren tüntetnek ma este országszerte a kormány ellen, és a választások előrehozatalát valamint az elhurcoltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodást követelik. Tel-Avivban a Kaplan utcán tartják a választások előrehozatalát felhívó fő demonstrációt, a Tel-Aviv-i Múzeum téren (“Elraboltak tere”) pedig az elhurcoltak családjait támogató gyűlést, valamint más tüntetéseket országszerte.

Yair Lapid ellenzéki vezető felszólalt a tel-avivi Kaplan utcán tartott tüntetésen, utalva az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli mentességi törvénytervezetről a héten a Kneszetben tartott szavazásra. “Amikor a négy Givati ​​katonát megölték, a Kneszetben szavaztunk a sorozási törvényről. Az egész Kneszet tudta már, hogy mi történt. Mindannyian szörnyű nyomott hangulatban voltunk, aztán felkaptuk a fejünket, és láttuk, hogy van egy ember, aki nem így érezte, láttuk a mosolyt” – mondta Lapid, utalva a szavazáson készült, Benjamin Netanjahu miniszterelnökről készült fotóra. Az ellenzéki vezető hozzátette: „Min mosolygott? Azon, hogy miközben katonák esnek el, olyan törvényt fogadott el, ami különbséget tesz vér és vér között. Elmosolyodott, mert csak az érdekli, hogy egy kicsit több időt nyerjen.”

Yair Lapid a választások előrehozatalát követelő demonstráción Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Az Elraboltak terén tartott tömeggyűlésen egy videót is bemutattak Andrej Kozlovról, akit egy hete szabadítottak ki a Hamasz fogságából, amin a többi túsz mihamarabbi hazahozatalára szólít egy megállapodás elfogadásával.

Kozlov videója, amit az Elraboltak terén levetítettek

A tel-avivi demonstrációval egy időben számos más helyen is tartanak demonstrációt országszerte, köztük Jeruzsálemben, Haifában és Beer-Sevában. A miniszterelnök caesareai háza mellett tartott tüntetésen rögzítették, hogy a rendőrök letépték a tüntetők által kiakasztott táblákat, és ellenőrző pontokat állítottak fel a környéken. Az Amiad és a Karkur kereszteződéseknél is tüntetések zajlanak, a tiltakozók felváltva blokkolják a forgalmat a kereszteződésekben.

Tüntetés az Azrieli kereszteződésnél, ma este – Fotó: Itai Ron
Egy tüntető letartóztatása Cézáreában, ma este – Fotó: Yair Gil
A rendőrök letépik Netanjahu házánál Cézáreában a “Katari pénzzel fizettél a Hamasz terroristáknak” feliratú táblát – Fotó: Yair Gil
A tiltakozók blokkolják az amiadi kereszteződést, ma – Fotó: Amir Yerachi
A karkuri kereszteződésben
A rehovoti Tudományos Parkban – Fotó: Meir Conforti
A karmieli kereszteződésnél – Fotó: Ruth Bronstein Gilboa

Főkép: A tüntetők blokkolják az Ayalon sávokat – Fotó: Itai Ron

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.