Anastasia Gorbenko megszerezte harmadik aranyérmét a 2024-es úszó-Európa-bajnokságon, miután az első helyen végzett a 400 méter vegyes úszás döntőjében, 4:36.05 perces idővel. Az izraeli váltó csapat a 4×100 méteres gyorsúszásban a negyedik helyen végzett és új izraeli rekordot állított fel.

Anastasia Gorbenko a harmadik aranyérmével a 2024-es úszó Európa-bajnokságon, ma este. – Fotó: AFP

Úgy tűnik, hogy minden lehetséges dicséretet már megkapott Anastasia Gorbenko, a 20 éves úszó, aki idén a 400 méteres vegyes úszás világbajnoki ezüstérmese lett. Karrierje során eddig számos kiemelkedő eredményt ért el, beleértve két aranyérmet a 200 méteres vegyes úszásban az Európa-bajnokságokon (2021, 2022) és két aranyérmet a rövid pályás világbajnokságokon. Emellett tíz izraeli rekordot állított fel – ebből kettőt csak ezen a héten –, és további két aranyérmet szerzett az Európa-bajnokságon váltó csapatokkal. Ma este Belgrádban a 400 méteres vegyes úszásban is aranyérmet nyert.

Bár Gorbenko csak harmadik helyen jutott be az előfutamokból, a döntőben már az elején magas tempót diktált, és a pillangóúszás végén 1.32 másodperces előnnyel vezetett a második helyezetthez képest. Bár a hátoúszás végére az előnyt elveszítette, amit a magyar Jackl Vivien szerzett meg, Gorbenko a mellúszásban visszaszerezte és növelte előnyét. A gyorsúszásban tovább növelte a különbséget, és végül 4:36.05 perces idővel ért célba, ami 1.18 másodperccel lassabb, mint az izraeli rekordja a hónap elejéről (4:34.87). A második helyen Jakabos végzett 2.91 másodperces hátránnyal, a bronzérmet pedig a magyar Jakabos Zsuzsanna nyerte 4.19 másodperces különbséggel.

Anastasia Gorbenko a 2024-es belgrádi úszó Európa-bajnokságon. Harmadik érme a versenyen. – Fotó: AFP

„Nagyon izgalmas verseny volt, nem volt unalmas, egy kicsit küzdelmes is volt a végén” – mondta Gorbenko a verseny után. „Örülök, hogy sikerült nyernem, és úgy gondolom, még van mit javítanom az elkövetkező hónapban, és izgatottan várom, hogy visszatérjek a kemény munkához.” A párizsi olimpiai felkészüléssel kapcsolatban, ahol hat számban szerzett indulási jogot, hozzátette: „Jelenleg az úszások között edzem, sokat úszok, és remélem, hogy ez megtérül az elkövetkező hónapban. Köszönöm mindenkinek, aki támogatott és biztatott, különösen a szponzoraimnak – Suzuki, Arena, Shufersal, Bank Hapoalim, Danone Pro, az otthoni klubom, Maccabi Kiryat Bialik, az Úszó Szövetség és az Olimpiai Bizottság.”

Adi Bichman, korábbi úszó és az Úszó Szövetség helyettes elnöke kiemelte, hogy az Európa-bajnokság harmadik napján „az úszók és úszónők minden egyes ugrásukkal stabilitást és érettséget mutatnak, és egyre jobban készülnek a párizsi olimpiai játékokra. Anastasia továbbra is megőrzi stabilitását az úszás világának élvonalában, és erősíti helyzetét az olimpia előtt. Minden ugrás a vízbe egy újabb szimuláció Párizsra. David Grecsik tegnap megszerezte az olimpiai kvalifikációt, és ma este is bebizonyította, hogy jó formában van. Még több versenynap áll előttünk, és minden úszónak más célja van. Az úszók magas szintű professzionalizmust tartanak fenn, és a morál magas. Mindenki figyelme a fontos célra, az olimpiai játékokra összpontosul.”

Ez volt Izrael 19. érme az úszó Európa-bajnokságok történetében, és Gorbenko ötödik érme. Ezenkívül az izraeli küldöttség három érmet szerzett a szerbiai versenyen, a női 4×200 méteres gyorsváltóban és a 4×100 méteres vegyes váltóban elért eredményekkel.

Anastasia Gorbenko, a 400 méteres vegyes úszás Európa-bajnoka, ma este – Fotó: Simona Castrivillari / Izraeli Úszó Szövetség

További izraeli eredmények:

Daria Golovati: A 18 éves izraeli rekordtartó 400 méter gyorsúszásban bejutott a 200 méteres gyorsúszás döntőjébe, miután a hetedik helyen végzett az elődöntőben 1:58.90 perces idővel. Ez 62 századmásodperces javulás az előfutamokhoz képest, de még mindig 1.03 másodperccel elmarad az egyéni csúcsától. **Lea Polonszki**, a 22 éves úszó, aki a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon, a tizedik helyen végzett 1:59.31 perces idővel, mindössze 20 századmásodperccel lemaradva a döntőről.

Izraeli női 4×100 méteres gyorsváltó: A Polonszki, Golovati, Eila Szpic és Andy Moroz alkotta csapat negyedik helyen végzett a döntőben, és mindössze 12 századmásodperccel maradt le a bronzéremről. Ugyanakkor új izraeli rekordot állítottak fel, 3:41.13 perces idővel, ami 48 századmásodperccel jobb, mint a Gorbenko, Golovati, Polonszki és Moroz által 2021-ben felállított korábbi rekord, és 2.15 másodperccel jobb, mint az előfutamok eredménye.

David Grecsik: A 23 éves úszó tegnap egyik legjobb napját élte meg, miután a hetedik helyen jutott be a 200 méteres hátúszás döntőjébe, ahol 1:57.48 perces idővel megdöntötte az egyéni csúcsát és megszerezte az olimpiai kvalifikációt a 2024-es párizsi játékokra. A ma esti döntőben magas tempóval kezdett, és fél távnál harmadik helyen állt, de a végén lassult és a hatodik helyen végzett 1:57.53 perces idővel, ami mindössze 5 századmásodperccel marad el az egyéni csúcsától.

Gal Kohen Grumi: A 22 éves úszó, aki tavaly a világbajnokságon a nyolcadik helyen végzett, 22 századmásodperccel maradt le a 100 méteres pillangó döntőjéről. Kohen Grumi, aki a 100 méteres pillangóúszás izraeli rekordtartója, 52.09 másodperces idővel zárt, ami 15 századmásodperccel lassabb az előfutamban elért időnél, és 1.11 másodperccel marad el a nemzeti csúcsától, így a kilencedik helyen végzett.

Az izraeli úszók továbbra is kitűnő teljesítményt nyújtanak az Európa-bajnokságon, és izgatottan várják a további versenynapokat, miközben a párizsi olimpiai játékokra készülnek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.