Izraeli légicsapásban megöltek egy Hamasz-parancsnokot

Az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy az izraeli légierő a Gázai övezet északi részén végrehajtott célzott légicsapással megölte a palesztin Nohba erők egyik parancsnokát, aki részt vett az izraeliek elleni tavaly októberi mészárlásban, amelynek nyomán Izrael elindította hadműveletét a főként palesztinok lakta övezetben.

A jelentés szerint a légierő a Gázai övezet északi részén fekvő Beit-Hanun városban ölte meg az övezetet irányító, iszlamista Hamasz fegyveres szárnyához tartozó Nohba egyik parancsnokát, Ahmed Hasszan Szalmi asz-Szuarkát. Az október 7-i terrortámadásban betöltött irányító szerepe mellett ő vezette Beit-Hanun térségében a szárazföldi hadműveletben részt vevő izraeli erők elleni harcokat.

A hadsereg azt is közölte, hogy erői tovább tevékenykednek a Gázai övezetben, benne a déli Rafah város környékén, ahol több Hamasz-fegyverest megöltek.

Tűzpárbajról számolt be a szóvivő a másik palesztin területen, Ciszjordániában fekvő Dzseninben is, ahová közlése szerint csütörtök reggel nagy erőkkel vonultak be izraeli katonák.

Michael Malchieli vallásügyi miniszter egy szerda esti nyilatkozatban kijelentette: Izrael jelenleg „a nagyobb északi dolgokra készül fel”.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője a 13-as tévécsatornának szerdán adott interjújában kijelentette, hogy „a Hamasz megsemmisítése, felszámolása egyszerűen szemfényvesztés” a közvélemény felé. Leszögezte, hogy „a Hamasz meggyengítésének módja egy új kormány létrehozása a Gázai övezetben”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szintén arról beszélt, hogy „az általam vezetett biztonságpolitikai kabinet a háború egyik céljaként a Hamasz katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését határozta meg. Az IDF (izraeli hadsereg) természetesen elkötelezett emellett.”

„A Hamasz egy gondolat, egy párt. Az emberek szívében gyökerezik – téved, aki azt hiszi, hogy meg tudjuk szüntetni a Hamaszt. Ez maga a Muzulmán Testvériség, mely már sok-sok éve létezik” – közvetítette Hagari a hadsereg álláspontját.

„A politikai szint dönt. Ez az útja annak, aki valóban meg akarja gyengíteni a Hamaszt” – hangsúlyozta a szóvivő.

„Ha nem viszünk valami mást Gázába, akkor a végén elfogadjuk a Hamaszt” – tette hozzá. „Lehetetlen az összes túsz visszajuttatása katonai műveletekkel. El kell jutnunk egy olyan helyzethez, amikor az elraboltakat más módon visszaküldik. A hadsereg szerepe az, hogy megteremtse a lehetséges feltételeket, a politikai szint szerepe az, hogy meghozza ezeket a döntéseket” – fejtette ki az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokról.

Csütörtök reggel a túszok családjai, valamint a visszatérésükért és a gázai tűzszünetért küzdő aktivisták leállították a forgalmat és gumiabroncsokat égettek Izrael számos legfontosabb főútjain, köztük Tel-Aviv legfontosabb útján, az Ajalonon, valamint Benjamin Netanjahu tengerparti villájánál, Cezareánál. A rendőrség őrizetbe vett öt, abroncsokat égető tiltakozót a 6-os főúton.

Jelenleg százhúsz – élő és halott – túszt őriznek az iszlamista szervezetek a Gázai övezetben. Az Izrael által közzétett hivatalos adatok szerint negyvenhárom elrabolt halt meg fogságban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.