Több tízezer ember tüntetett országszerte; David Grossman: “Ha most nem támadunk fel a hamuból, soha nem fogunk” – Hírszüret

2024. június 22., szombat, a háború 260. napja
A szombati frissítések véget értek.
Vasárnapi hírösszefoglaló >>

22:48

Több százan vonultak a tel-avivi King George utcára, és tüzet gyújtottak az úton; összecsapások a rendőrség és a tüntetők között

Tüzet gyújtottak tüntetők a Zeev-erőd előtt Tel-Avivban, ma. A katonai bázis előtti tüntetés befejezése után több száz tüntető vonult a King George utcai Zeev-erődhöz Tel-Avivban, ahol az épület előtt tüzet gyújtottak. A rendőrség megpróbálta erőszakkal eltávolítani a tüntetőket, ami összecsapásokhoz vezetett a rendőrség és a tüntetők között.


22:32

Malkija Grosz tartalékos őrmester, 25 éves, Susszija lakosa, egy operatív balesetben életét vesztette Rafiahban

Malkija Grosz tartalékos őrmester, 25 éves, Susszija lakosa, a 205. hadosztály 9212-es páncélos zászlóaljának katonája, egy operatív baleset következtében életét vesztette Rafiahban, valószínűleg egy tank hibás működtetése miatt. Grosz a negyedik áldozat Susszijából a háború során. Tanárként dolgozott egy jesivában, és az Or Ecion magasabb szintű jesivában tanult. Szülőket hagyott maga után, Dovot és Michált, valamint négy testvért.

Malkija Grosz

21:09

Több tízezer tüntető országszerte; David Grossman: “Ha most nem támadunk fel a hamuból, soha nem fogunk”

Tüntetők a Kaplanon, ma este – Fotó: Itai Ron

Több tízezer ember vett részt a kormányellenes és a túszok szabadon bocsátásáért szervezett tüntetéseken Tel-Avivban és számos más helyszínen az országban, köztük Jeruzsálemben, Cezareában, Haifán és Beer-Sevában. Einav Zangauker, aki a Hamasz által Gázába elrabolt Matan édesanyja, a tel-avivi Begin úti tüntetésen így szólt: “El tudják hinni, hogy 260 nap telt el, és még mindig vannak túszok, akik a Hamasz alagútjaiban rohadnak? Hogy Izrael kormánya továbbra is magára hagyja őket? A becslések szerint már csak 50 túsz maradt életben. Szeretnék szólni Önhöz, miniszterelnök úr, Netanjahu: személyesen fogom gondoskodni róla, hogy minden egyes áldozatért és minden elrabolt személyért, aki október 7-én életben került oda és holtan jött ki, bíróság elé álljon. Nem fogsz engem megtéveszteni, nem fogsz hazudni a népednek, hogy közel vagyunk a győzelemhez, közel vagyunk a teljes vereséghez – többfrontos háborúval, túszokkal Gázában. Engedj el minket, engedd el a népedet. Hadd vezesse egy jobb vezetés az országot, a Hamasz legyőzött téged.”

Tüntetők a Kaplanon, ma este – Fotó: Itai Ron

A Kaplan úti tüntetésen felszólalt a híres író, David Grossman is. Azt mondta: “Ha most nem támadunk fel a hamuból, soha nem fogunk, vagy annyira mások leszünk. Most az utolsó pillanat. Most van az idő harcolni – férfiak, nők. Most van az idő kimenni az utcákra és az utakra, és van miért harcolni, és van miért, mert ilyen ajándékot többé nem kapunk, és nem lesz újra országunk.”


19:47

Az amerikai humanitárius móló részei Gázában a Frishman strandra sodródtak Tel-Avivban

A tel-avivi városi tanács közölte, hogy az Egyesült Államok által Gázában létrehozott humanitárius móló részei a tel-avivi Frishman strandra sodródtak, és koordinálják a hadseregnek való átadásukat.


18:29

Cahal: Két tankelhárító rakétát lőttek ki a Metula környékére, tüzek keletkeztek; a tanács vezetője: három házat ért találat

A Metulában megsérült ház, ma – Fotó: Északi Tűzoltóság és Mentőszolgálat

A Cahal bejelentette, hogy két tankelhárító rakétát lőttek ki Metula környékére, és a tanács vezetője közölte, hogy három házat közvetlen találat ért. Tüzek keletkeztek a helyszínen, és jelentős károk keletkeztek több raktárban és ház udvarán. Három tűzoltó csapat érkezett a helyszínre. A támadást követően az izraeli hadsereg tüzérségi csapásokkal válaszolt a rakéták indítási helyeire.


18:17

Letartóztattak egy embert online fenyegetés miatt: “Égő fáklyát dobni egy lovasrendőrre a legdemokratikusabb dolog”

Egy 45 éves, rison-lecioni lakost letartóztattak fenyegetés gyanújával, miután olyan kijelentéseket tett a közösségi médiában, mint “Az Ajalont felgyújtani a legünnepélyesebb dolog. Egy égő fáklyát dobni egy lóra és lovasára a legdemokratikusabb dolog.” A férfit a hatóságok kihallgatásra vitték az eset után.


14:59

Biztonsági forrás: Valószínűleg nemzeti indíttatású volt a kalkílijai lövöldözés

Egy biztonsági forrás szerint erősödik a gyanú, hogy a kalkílijai lövöldözés, amelyben egy izraeli férfi életét vesztette, nemzeti indíttatású volt. Úgy tűnik, hogy az áldozat vásárolni szándékozott a városban.


14:44

Cahal: Mélyen Libanonban likvidáltunk egy Hamasz-vezetőt és a Muszlim Testvériség egyik tagját

A Cahal közlése szerint a légierő likvidálta Imán Ghatmát, a Hamasz és a Muszlim Testvériség egyik jelentős tagját Libanonban. A likvidálás a Beqaa-völgyben történt, mintegy 50 kilométerre a határtól. Ghatma felelős volt a Hamasz és az Al-Dzsamaa al-Iszlamija számára történő fegyverszállításokért Libanonban, valamint terrorista infrastruktúrák előmozdításáért a régióban. Az izraeli hadsereg szerint Ghatma likvidálását közvetlenül Izrael elleni cselekvések előmozdítása miatt hajtották végre.


14:17

Hamasz Tájékoztatási Minisztériuma: Legalább 42 ember halt meg két gázai támadásban

A Hamász által ellenőrzött Gázai övezet Tájékoztatási Minisztériuma szerint legalább 42 ember halt meg két különböző támadásban Gáza városában. A minisztérium közlése szerint 24 ember vesztette életét a város keleti részén található Shati menekülttáborban, míg 18-an az A-Touffah negyedben, Gáza központjában.


14:11

Cahal: Próbálkozás történt a Hamasz magas rangú vezetőjének likvidálására Gáza városában, az eredmények még nem ismertek

A Cahal közleménye szerint a légierő támadást hajtott végre a Hamasz egyik magas rangú vezetője ellen Gáza városában. A támadás eredményeit még vizsgálják.


13:43

Jelentések a Gázai övezetből: Számos sérült a Shati menekülttábor légitámadásaiban

A Gázai övezetből érkező jelentések szerint az utóbbi órákban jelentős légitámadásokat hajtottak végre a Shati menekülttáborban, Gáza város keleti részén. A mentőszolgálatok legalább 17 halálos áldozatról számoltak be.


13:30

Libanoni jelentések: Dróntámadás ért egy járművet az ország mélyén

Libanoni jelentések szerint egy drón támadást hajtott végre egy jármű ellen az ország belsejében. A szaúdi Al-Arabia csatorna szerint a célpont Iman Ghatma, az Al-Dzsamaa al-Iszlamija egyik tagja volt.


13:12

Cahal: A légierő két katonai Hamasz-infrastruktúrát támadott Gáza városában

A Cahal közlése szerint a légierő két Hamasz katonai infrastruktúrát támadott Gáza városában. Palesztin források jelentős támadásokról számolnak be a Shati menekülttáborban, Gáza keleti részén, valamint az A-Touffah negyedben, a város központjában.


13:09
Felvételek Dzseninből: egy sebesült palesztint egy Cahal jármű motorháztetőjén szállítanak

Egy Dzsenin menekülttáborából származó videón látható, ahogy egy sebesült palesztint egy Cahal jármű motorháztetőjén szállítanak. A hadsereg egyik tisztviselője szerint a csapat megpróbálta eljuttatni a sérültet egy olyan pontra, ahol át tudták volna adni őt egy mentőautónak, de a katonai járművekben nem volt hely. Az illető hozzátette, hogy a sérült egy fegyveres volt, aki elfogásakor megpróbált elmenekülni a katonák elől. Miután a hadsereg tudomást szerzett arról, hogy a sebesültet a motorháztetőn szállítják, a csapatot utasították, hogy állítsák meg a járművet.

A Cahal közleménye szerint a videó, amelyen egy palesztin fegyveres “a jármű motorháztetőjére kötözve” látható, ellentétes a hadsereg parancsaival és szabályaival. A közlemény így fogalmaz: “A videón látható viselkedés nem egyeztethető össze a Cahal parancsaival és azzal, amit a katonáinktól elvárunk. Az esetet kivizsgálják és megfelelően kezelik. A gyanúsítottat a Vörös Félhold egészségügyi ellátásban részesítette.”

10:53
A Ramallahi Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint egy 12 éves fiú belehalt súlyos sérüléseibe, amelyeket a múlt héten a Cahal lövéseitől szerzett

Muhamad Murad Husija

A Ramallahi Egészségügyi Minisztérium közlése szerint Muhamad Murad Husija, egy 12 éves fiú, aki súlyosan megsérült a Cahal akciója során a múlt héten, belehalt sérüléseibe. Husija a Jeruzsálem környéki Katna város lakója volt, és múlt pénteken Al-Bira városában történt összecsapások során a hadsereg lövései következtében a felsőtestén szenvedett súlyos sérüléseket.

10:25
Riasztások szólaltak meg a Gázai övezet közelében található Szufa kibucban

Két rakétát lőttek ki Rafahból, amelyek nyílt területen csapódtak be Szufa környékén. Nem érkezett jelentés sérülésekről vagy károkról.

10:20
Egy izraeli férfit agyonlőttek Kalkíliában; Cahal és a rendőrség vizsgálja az incidens körülményeit

Egy hatvanas éveiben járó izraeli férfit agyonlőttek Kalkíliában. Az eset helyszínéről készült videón látható, ahogy egy palesztin mentőcsapat kórházba szállítja az izraelit, ahol a helyi állami kórházban ápolták. Később átszállították egy izraeli mentőautóba. A Kalkíliából érkező felvételeken számos izraeli biztonsági erő járműve látható. A fő gyanú szerint terrortámadás történt, de a biztonsági szolgálatok a bűnügyi hátteret is vizsgálják.

Izraeli katonai járművek a Kalkílija bejáratánál, ma – Fotó: AFP

08:39
CNN: Amerikai források azt mondták egy izraeli küldöttség tagjainak, hogy ha háború törne ki, az Egyesült Államok minden szükséges biztonsági segítséget megad

Amerikai források ezen a héten azt mondták egy izraeli küldöttség tagjainak, akik Washingtonba látogattak, hogy ha háború törne ki az északi határon, a Biden-kormány támogatni fogja Izraelt, és minden szükséges biztonsági segítséget megad neki. Az izraeli küldöttség tagjai között volt Ron Dermer, a stratégiai ügyekért felelős miniszter, és Cahi Hanegbi, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács vezetője. A küldöttség találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval és Brett McGurk elnöki közel-keleti ügyekért felelős tanácsadóval.

00:39
Kuvait Külügyminisztériuma felszólította az állampolgárait, hogy mielőbb hagyják el Libanont

Kuvait Külügyminisztériuma arra kérte az állampolgárait, hogy tartózkodjanak minden utazástól Libanonba, és az ott tartózkodó kuvaiti állampolgárokat, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az országot. A felhívás az izraeli hadsereg Libanonban várható nagyszabású támadásával kapcsolatos aggodalmak közepette érkezett.

00:22
Jelentés: Ismeretlen vadászgépek támadtak célpontokat a szíriai-iraki határ közelében

Ismeretlen vadászgépek csapást mértek célpontokra a szíriai-iraki határ közelében, egy olyan területen, amelyet főként iráni és pro-iráni milíciák ellenőriznek. Helyi, még nem megerősített jelentések szerint a támadás során egy lőszerrel megrakott teherautót találtak el, amely az iráni milíciák számára szállított muníciót a térségben — számolt be a német DPA hírügynökség. A szíriai hivatalos források részéről egyelőre nem érkezett válasz.

23:14
A szíriai ellenzék szerint: Erős robbanást hallottak Al-Bukamal körzetében, a szíriai-iraki határnál

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont jelentése szerint erős robbanást hallottak Al-Bukamal körzetében, amely a szíriai-iraki határnál található. A jelentés szerint az esemény idején ismeretlen repülőgépeket észleltek a környék légterében.

22:52
A Cahal közleménye szerint az izraeli légierő vadászgépei és további légi járművei ma több Hezbollah-célpontot támadtak meg Dél-Libanon különböző területein

21:18
A hadsereg szóvivője a Gázai övezetről szóló jelentések kapcsán: nem ismert, hogy a hadsereg csapást mért volna a humanitárius övezetre Mowassi területén, a részletek kivizsgálás alatt állnak

A Cahal szóvivője közölte, hogy az előzetes vizsgálatok szerint „nem ismert” a hadsereg támadása az Al-Mowassi humanitárius övezetben, amely a Gázai övezet déli részén található, és hogy „mélyrehatóbb vizsgálatok folynak.” Korábban a Hamasz uralma alatt álló gázai egészségügyi minisztérium jelentette, hogy egy izraeli támadásban 25 palesztin halt meg, és 50-en megsebesültek a kitelepítettek sátrainak körzetében.

20:58
Szmotrics egy zárt ajtók mögötti találkozón a telepesekkel: „Amit a Nyugati Parton teszünk, az drámai, és Netanjahu teljes mértékben támogat minket”

Becalel Szmotrics (Bezalel Smotrich) pénzügyminiszter egy zárt ajtók mögötti találkozón a telepesekkel kijelentette, hogy a Nyugati Parton általa vezetett változások „rendkívül drámaiak”, és hogy a miniszterelnök, Netanjahu „teljes mértékben mellettünk áll”. A találkozón elmondott beszédében, amelyet a „Béke Most” (Peace Now) szervezet egyik tagja rögzített, Szmotrics büszkén említette, hogy az új szabályozások értelmében mostantól egy civil, aki a Védelmi Minisztérium alá tartozik, felügyeli a telepek bővítését, a földek kiosztását és az utak építését a Nyugati Parton, nem pedig a hadsereg tisztjei, ahogyan az korábban volt. Szmotrics, aki a Védelmi Minisztérium miniszter-helyettesi tisztét is betölti, hozzátette, hogy az izraeli kormány 2024-2025-ös költségvetéséből egy milliárd sékelt különítettek el a Nyugati Parton lévő telepek védelmére. (New York Times)

18:25
A Hamasz Egészségügyi Minisztériuma közölte, hogy az izraeli hadsereg Al-Mawasi elleni támadásában az áldozatok száma 25-re emelkedett

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma, amelyet a Hamasz irányít, közölte, hogy 25 palesztin vesztette életét és 50-en megsérültek az izraeli hadsereg támadása során Al-Mawasi területén, a Han Junisztól keletre fekvő part menti régióban, ahol menekülttáborok találhatók. Korábban a Vörös Félhold arról számolt be, hogy 18 ember halt meg a támadásban.

18:01
Irán ENSZ-delegációja figyelmeztetett, hogy Izrael bármilyen meggondolatlan döntése háborúhoz vezethet a térségben

Irán ENSZ-delegációja közölte, hogy Izrael “bármilyen meggondolatlan döntése” háborúhoz vezethet a térségben. A delegáció hozzátette, hogy a Hezbollah képes megvédeni magát és Libanont.

18:00
A pénteki hírek folytatása – 2024. június 21., péntek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.