Három Hezbollah drón robbant Nyugat-Galileában, 25 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre – Hírszüret

Joav Galant védelmi miniszter egy találkozón katonákkal az északi határon, ma – Fotó: Sahar Jorman

2024. június 28., péntek, a háború 266. napja
A pénteki frissítések véget értek.
Szombati hírösszefoglaló >>


21:41

Az USA leszerelte a gázai humanitárius mólót az időjárás miatt, és fontolgatja, hogy nem telepíti újra

Az amerikai hadsereg által Gázában felállított humanitárius mólót leszerelték az időjárási körülmények miatt, és az USA-ban fontolgatják, hogy nem telepítik újra, amennyiben nem folytatódik a móló környékén tárolt segélyek szállítása a Gázai övezetbe. A mólón keresztül bejuttatott segélyek túlnyomó része a tárolási területen maradt, mivel az ENSZ június 9. óta nem terítette szét a segélyeket az övezetben, következményeként a túszok – Noa Argamani, Slomi Ziv, Almog Meir Jan és Andrej Kozlov – kiszabadítására indított műveletnek. Izrael a móló környékét használta a négy túsz repatriálására a művelet után. Azóta az ENSZ aggodalmát fejezte ki a segélyszervezetek dolgozóinak biztonsága miatt a térségben.


20:55

Két ló meghalt egy rakétatámadásban Betzet mosávban; a tanács vezetője: Naszrallah ismét bizonyítja, hogy ő a háziúr

Két ló meghalt egy rakétatalálat következtében egy istállóban Betzet mosávban, Nyugat-Galileában. Moshe Davidovics, a Mate Asher Regionális Tanács vezetője a riasztások után elmondta: „Miközben az izraeli kormány hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy rendezést érjen el északon, Naszrallah ismét bizonyítja, hogy ő a háziúr, és a családok, akik a szombati asztal körül ültek, kénytelenek voltak a biztonsági szobákba vonulni.”


20:53

Cahal: Három Hezbollah drón robbant Nyugat-Galileában, 25 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre

A hadsereg bejelentette, hogy három Hezbollah drón átrepült Libanonból és felrobbant Nyugat-Galileában, miután a elfogási kísérletek sikertelenek voltak. A Cahal szóvivője szerint az elmúlt órában 25 rakétaindítást azonosítottak Nyugat-Galilea és Felső-Galilea felé, ami tüzeket okozott a térségben. A hadsereg közölte, hogy tüzérséggel támadták a kilövési helyeket.


20:01

Riasztások léptek életbe Felső-Galileában


19:50

Riasztások léptek életbe számos településen Nyugat-Galileában egy ellenséges légi jármű behatolásától tartva


19:49

Cahal: Támadtuk azt a Hezbollah katonai infrastruktúrát, ahonnan rakétákat lőttek a légierő repülőgépei felé

A Cahal közölte, hogy támadta a Hezbollah légi haderejének katonai infrastruktúráját, ahonnan föld-levegő rakétákat lőttek ki a légierő repülőgépei felé. A szóvivő szerint az infrastruktúrát, amely a Dzsebel Száfi térségében található, vadászgépek támadták.


19:44

Újabb riasztások léptek életbe Nyugat-Galileában egy ellenséges légi jármű behatolásától tartva


19:42

Galant: Ha a Hezbollah a rendezést választja, mi készek vagyunk válaszolni erre. Remélem, ez lesz a végkimenetel

Joav Galant védelmi miniszter megismételte kijelentését, miszerint előnyben részesítené a Hezbollahhal való politikai megállapodást, azonban a biztonsági rendszer támadási terveket is készít Libanonra vonatkozóan. Katonákkal való északi találkozóján Galant azt mondta: „Alternatíváink jelentősek, és mindkettőt feljesztjük. Védelmet és támadást készítünk elő, ami gyorsan megtörténhet. Másrészt előkészítjük a politikai alternatívát is. Ez mindig előnyösebb, nem keresünk háborút, de készen állunk rá.”

Galant hozzátette: „Elérkezünk egy válaszút elé, mind az ellenség, mind mi. Ha a másik fél háborút választ, tudni fogjuk, mit kell tenni. Ha a rendezést választja, készek vagyunk erre válaszolni, és remélem, hogy ez lesz a végkimenetel, de ezt nem lehet tudni.” Azt is megjegyezte: „Tudom, hogy nektek és az északi lakosoknak sem könnyű. Egy dolgot mondhatok nektek: a Hezbollahnak és Libanonnak sokkal nehezebb. Könnyű a bunkerből beszélni és nyilatkozni. Végső soron több mint 450 terroristájuk halt meg. A területük nagyon súlyosan megsérült, ezért ez a teher sokkal nagyobb mértékben nehezedik az ellenségre, mint ránk.”


19:38

Riasztások léptek életbe Nyugat-Galilea számos településén egy ellenséges légi jármű behatolásától tartva


19:36

Riasztások léptek életbe Nyugat-Galileában


19:36

Hamasz: Heves lövöldözés Rafahban és Gázavárosban

A Hamasz katonai szárnya súlyos lövöldözésről számolt be Rafahban, a Gázai övezet déli részén, valamint Gázavárosban, északon. A jelentés szerint a fő tevékenység Gázavárosban Szadzsaija és Tufah negyedekben összpontosul.


19:24

Blinken az ENSZ magas rangú gázai humanitárius segélykoordinátorával tárgyalt a segély növeléséről és túszügyletről

Az USA külügyminisztere, Antony Blinken, tegnap találkozott Sigrid Kaaggal, az ENSZ magas rangú gázai humanitárius segélykoordinátorával. A két fél megvitatta a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segély növelésének szükségességét, valamint a segélyszervezetek dolgozóinak biztonságának biztosítására tett erőfeszítéseket. Blinken hangsúlyozta Kaag előtt a tűzszüneti és túszcserére vonatkozó megállapodás elérésének fontosságát, amely szerinte enyhítené a gázai lakosok szenvedését.


19:00

Riasztások léptek életbe Szderotban és környékén


18:56

Az amerikai túszok családjai az elnökválasztási vitáról: Csalódottak vagyunk, hogy egyik jelölt sem említette őket

Az amerikai állampolgársággal rendelkező túszok családjai csalódottságukat fejezték ki az első elnökválasztási vita kapcsán Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök között. „A tegnapi vita lehetőséget adott arra, hogy emlékeztessék az amerikaiakat és az egész világot szeretteinkre” – mondták a családok. „Csalódottak vagyunk, hogy egyik jelölt sem említette közvetlenül a túszokat, beleértve a nyolc amerikai állampolgárt is.” A túszok hozzátartozói hozzátették: „Miközben a vezetők továbbra is a válságból való kilépésről tárgyalnak, szeretteink szabadon bocsátása prioritás kell, hogy maradjon. Ez mindkét párt közös ügye, és humanitárius kérdésről van szó.”


17:53

Riasztások léptek életbe Felső-Galileában egy légi jármű behatolásától tartva; Cahal: Elfogtunk egy Libanonból Izraelbe átlépő légi célpontot


17:03

Galant a kabinetben: Elfogadható egy olyan megállapodás, amely távol tartja a Hezbollah-t a határtól; Ben-Gvir: Nem tanultunk 20 év megállapodásaiból?

A védelmi miniszter, Joav Galant, tegnap a politikai-biztonsági kabinet ülésén kijelentette, hogy egyértelművé tette az amerikaiak számára: „Mi nem akarunk háborút északon, és ha elérünk egy olyan megállapodást, amely eltávolítja őket (Hezbollah) a határtól, az elfogadható.” Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter erre reagálva azt kérdezte: „Hogyan lehetséges háború nélkül? Hogyan zárhatjuk le az eseményt egy megállapodással? Nem tanultunk 20 év megállapodásaiból? Kötünk egy megállapodást, majd egy-két éven belül megerőszakolják az asszonyainkat és meggyilkolják a gyermekeinket.”

Ron Dermer miniszter megkérdezte Ben-Gvirt: „De még ha megnyerjük a háborút, akkor is meg kell kötni egy megállapodást. Nem gondolod így?” Ben-Gvir válaszolt: „Győzünk, és akkor nem lesz kivel megállapodást kötni, és ez így van jól.”

A miniszterelnök közbelépett és azt mondta: „Ha elérünk egy megállapodást, amely lehetővé teszi a lakosok visszatérését északra, akkor lehet megállapodást kötni. De az alapelv az, hogy a lakosok visszatérhessenek északra, minden szükséges feltétel mellett.”


15:45

Több százan vettek részt a pride felvonuláson Micpe Ramonban

A pride esemény Micpe Ramonban, ma – Fotó: Eliyahu Hershkovitz

Több száz résztvevő vonult fel a pride felvonuláson Micpe Ramonban, miközben a felvonulás útvonalának egyes részein a rendezvény elleni plakátokat helyeztek ki. Az Igi a meleg ifjúsági szervezet közleménye szerint: „Ma azért vonulunk Micpe Ramonban, hogy egyértelmű üzenetet küldjünk: itt vagyunk és mindenhol jelen vagyunk, és itt maradunk.”


15:42

Jelentés: Galant tárgyalt amerikai tisztviselőkkel a Gázai övezet jövőjéről

A Washington Post jelentette, hogy Joav Galant védelmi miniszter legutóbbi amerikai látogatása során az amerikai kormányzat vezetőivel tárgyalt a Gázai övezet jövőjéről. A lap elemzője, David Ignatius szerint Galant javaslata alapján a terv akkor is végrehajtásra kerül, ha a Hamasz továbbra is elutasítja a tűzszüneti és túszcserére vonatkozó javaslatot. A terv fokozatosan kerül végrehajtásra – először az övezet északi részén, majd dél felé terjed, amint a körülmények lehetővé teszik.

Ignatius szerint a terv végrehajtását egy az USA és mérsékelt arab országok által vezetett irányító bizottság felügyeli majd. Egy nemzetközi katonai erő, amely potenciálisan egyiptomi, jordániai, marokkói és emírségekbeli katonákat is tartalmazhat, felügyeli majd a biztonságot, míg az amerikaiak felelősek lesznek a parancsnoki és logisztikai feladatokért. Fokozatosan egy palesztin erő veszi át a biztonságért való felelősséget az övezetben.

Ignatius szerint Galant egyetértett amerikai tárgyalópartnereivel abban, hogy a helyi palesztin erőt a már meglévő biztonsági segélyprogram keretében kell kiképezni, annak ellenére, hogy a miniszterelnök nyilvánosan elutasította a lehetőséget, hogy a Palesztin Hatóság részt vegyen az övezet jövőbeni irányításában. Galant az izraeli biztonsági rendszer véleményét tükrözi.

Amerikai tisztviselők a Washington Postnak elmondták, hogy támogatják Galant tervét, de figyelmeztették, hogy az arab kormányok nem támogatják azt, ha nem tartalmazza a Palesztin Hatóság bevonását. Újra hangsúlyozták Galant előtt, hogy a legtöbb arab ország elvárja, hogy Izrael „politikai horizontot” mutasson be egy jövőbeli palesztin állam létrehozásához. Galant azt mondta amerikai tárgyalópartnereinek, hogy ez egy olyan lépés, amelyet ő és a legtöbb izraeli nem támogat.


14:45

Szmotrics visszaszólt a vezérkari főnöknek a kabinetben; Galant Netanjahunak: Nem engedheted ezt, ez súlyos jelenség

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter tegnap a politikai-biztonsági kabinet ülésén azt mondta Herzi Halevi vezérkari főnöknek: „Nem akarod, hogy elmondjam, ki aludt október 6-án. Én ugyanolyan elkötelezett vagyok Izrael biztonsága iránt, mint te.” Halevi felszólította Szmotricsot, hogy vonja vissza a kijelentését, míg Joav Galant védelmi miniszter a miniszterelnöknek azt mondta: „Nem engedheted meg a kabinet tagjainak, hogy rendszeresen támadják a Cahalt és a Sabakot. Ez egy súlyos jelenség, amely még soha nem fordult elő, és veszélyezteti Izraelt a háborúban.”

Szmotrics részéről az a válasz érkezett, hogy „a vezérkari főnök tiszteletlen támadása egyik kabinetminiszter ellen sem elfogadható. A pénzügyminiszter valóban kritikát fogalmazott meg a vezérkari főnök politikai szint iránti megvető hozzáállása miatt, különösen az előző kabinetülésen tett sértő, felháborító és helytelen kijelentései miatt, amelyek nem igazak, és nincs helyük a vezérkari főnök és a politikai szint közötti viszonyban egy demokratikus országban.”


14:43

Cahal: Elfogtunk egy Libanonból Izraelbe átlépő légi célpontot


14:22

Riasztások az észak-galileai régióban


14:14

Maszkos támadók betörtek egy ház udvarába a Nyugati Parton, és károkat okoztak

Maszkos támadók törték be ma reggel egy ház udvarába Turmuszajja faluban, északkeletre Ramallahtól. A „Jesh Din” szervezet által közzétett videófelvételen legalább három fegyveres ember látható, amint munkaeszközökkel és botokkal felfegyverkezve rongálják a biztonsági kamerákat és károkat okoznak a tulajdonban. Néhány nappal ezelőtt betörők léptek be a házba, de nem okoztak kárt. A területen nemrégiben új zsidó előőrsöt létesítettek a B-zónában.


13:15

Legfelsőbb Bíróság: Az államnak egy hónapon belül válaszolnia kell az állami vizsgálóbizottságot követelő túszok és meggyilkoltak szüleinek petíciójára

A Legfelsőbb Bíróság határozata szerint az államnak július 28-ig válaszolnia kell az október 7-i mészárlás túszai és meggyilkoltjai szüleinek petíciójára, amelyben állami vizsgálóbizottság felállítását követelik. Az alperesek a kormány, a miniszterelnök, az igazságügyi miniszter és az állam jogi tanácsadója.


12:17

Eltemették Alon Sakadzsio százados századost, aki tegnap meghalt egy Dzseninben történt robbantásban

Alon Sakadzsio temetése, ma

Alon Sakadzsio százados századost, aki tegnap meghalt egy Dzsenin menekülttáborában végrehajtott művelet során történt robbantásban, ma temették el a hadérai temetőben. A 22 éves Szakadzsió szülei, Doria és Ervin, valamint testvérei, Amit és Ariel gyászolják.

Alon Sakadzsio temetése, ma

Sakadzsio a városi ifjúsági tanács és az ifjúsági vezetők szervezetének tagja volt. Nir Ben Haim polgármester így emlékezett rá: „Már fiatal korában, intelligens, barátságos és ragyogó fiatalemberként hatással volt a tanítványaira. Az általa követett értékek továbbadásával még évekig emlékezni fognak rá.”


09:56

Izraeli hadsereg: A 98. hadosztály műveletet indított Szedzsaijában a föld felett és alatt

Izraeli katonák a Gázai övezetben, tegnapelőtt – Fotó: Cahal szóvivő

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a 98. hadosztály erői az elmúlt 24 órában műveletet indítottak Szedzsaijában, “a föld felett és alatt”, hírszerzési információk alapján, amelyek szerint terroristák és terrortevékenységek találhatók a helyszínen.


09:26

Riasztások aktiválódtak Nyugat-Galileában


05:58

Eyal Shynes őrmester, a Nahal Dandár harcosa, tegnap meghalt a Gázai övezet déli részén folytatott harcban

Eyal Shynes őrmester – Fotó: Cahal

Eyal Shynes őrmester, a Nahal Dandár harcosa, tegnap meghalt a Gázai övezet déli részén folytatott harcban. Shynes 19 éves volt, és az Afik kibucban élt, a Golán-fennsík déli részén. A dandár 931-es zászlóaljában szolgált.


04:29

NBC: Az USA hadihajót küldött a Földközi-tengerre, hogy felkészüljön állampolgárai evakuálására, ha fokozódik a harc északon

Az NBC jelentése szerint az USA újabb hadihajót küldött a Földközi-tengerre, hogy felkészüljön állampolgárai evakuálására, ha fokozódik a harc Izrael és a Hezbollah között. Az amerikai biztonsági források szerint a USS Wasp hajó két másikhoz csatlakozik, és a Földközi-tenger keleti részén fog működni.


00:26

Szmotrics visszavonja döntését a Palesztin Hatóságnak járó pénzek befagyasztásáról, a hatóság összeomlásától tartva

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter visszavonja döntését, amely szerint befagyasztották a Palesztin Hatóságnak Izrael által beszedett adók átadását. Források szerint visszavonja az izraeli bankokkal dolgozó hatóságnak szánt garanciális pénzek befagyasztását is. Ezeket a lépéseket Izrael és a nemzetközi közösség aggályai miatt teszik, hogy elkerüljék a hatóság összeomlását.


00:07

Szmotrics: A kabinet jóváhagyta öt illegális előőrs rendezését Ciszjordániában és szankciók bevezetését a Palesztin Hatósággal szemben

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter bejelentette, hogy a politikai-biztonsági kabinet jóváhagyta öt illegális előőrs rendezését Ciszjordániában és szankciók bevezetését a Palesztin Hatósággal szemben. Szmotrics közleménye szerint ezek az intézkedések válaszul szolgálnak a Palesztin Hatóság tevékenységére az ICC-ben (Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság) és az ICJ-ben (Hágai Nemzetközi Bíróság), az ENSZ-ben, az államfők elleni letartóztatási parancsokra és az egyoldalú palesztin állami elismerésre való törekvésére.

A pénzügyminiszter szerint az Avitar, Sde Efraim, Givat Aszaf, Halac és Edurim előőrsök lesznek rendezettek. Szmotrics hozzátette, hogy a szankciók között szerepelnek különféle korlátozások a hatóság vezető tisztségviselőivel szemben és fokozott fellépés a palesztin építkezések ellen Ciszjordániában.


23:16

Négy ember könnyű sérüléseket szenvedett füstmérgezés miatt egy tűzben, amely Libanonból érkező lövések következtében keletkezett

Négy ember könnyű sérüléseket szenvedett füstmérgezés miatt egy tűzben, amely a Biriya település környékén keletkezett az esti órákban Libanonból Cfat környékére kilőtt rakéták miatt. A Cfati Ziv Orvosi Központ közlése szerint egy házaspárról és két gyermekükről van szó, akik maguk érkeztek, mindannyian eszméletüknél voltak és stabil állapotban vannak. Ezen kívül az áramszolgáltató társaság értesítése szerint a lövések következtében elektromos vezetékek is megsérültek, és a város egyes részei áram nélkül maradtak. A társaság közölte, hogy a kárt kijavították és az áramszolgáltatást helyreállították.


22:05

Jelentés: Az USA és Izrael Patriot rakétaütegek Ukrajnába történő átadásáról tárgyal

Az USA, Izrael és Ukrajna Patriot rakétaütegek Ukrajnába történő átadásáról tárgyal Izraelből – jelentette a “Financial Times”. A jelentés szerint még nem született megállapodás, de fontolóra vették nyolc Patriot üteg átadását, amelyek “drámaian javítanák Ukrajna képességét az orosz légitámadásokkal szemben”.


21:54

Túszok családtagjai gyújtottak tiltakozó installációt a miniszterelnök rezidenciája közelében, Jeruzsálemben

Einav Zangauker, az egyik Gázában túszul ejtett személy, Matan édesanyja gyújtott tiltakozó installációt a miniszterelnök rezidenciája közelében, az Aza utcában, Jeruzsálemben tartott tüntetésen. Több ezer ember tüntet a helyszínen. A rendőrség több gumiabroncsot elkobozott, amelyeket a tüntetők valószínűleg később akartak meggyújtani.

A rendőrség közlése szerint a helyszínen lévő rendőrök egy gyúlékony anyagokat tartalmazó táskát találtak, és nyomozást indítottak a tulajdonos azonosítása érdekében. Emellett a rendőrség közölte, hogy a különleges rendőri egység (Yassam) letartóztatott egy tüntetőt, aki benzintartályokat töltött meg úton a tiltakozás felé, és akinél füstképző anyagokat is találtak. “Bár a rendőrség órákig biztosította a békés tiltakozás szabadságát, voltak, akik úgy döntöttek, hogy nem elégednek meg a törvényes tiltakozással, tüzet gyújtanak és megzavarják a rendet, megpróbálják áttörni a rendőrségi korlátokat, és bűnözői, erőszakos és veszélyes módon viselkednek egy lakónegyed közepén” – áll a rendőrség közleményében.


21:37

Mentőszolgálatok Gázában: Három stábtag meghalt egy izraeli támadásban az övezet központi részén


21:16

Cahal: Két Hezbollah-aktivista meghalt egy dél-libanoni támadásban

A hadsereg bejelentette, hogy két Hezbollah-aktivista meghalt a légierő támadásában A-Tiri faluban, Dél-Libanonban. Ezenkívül a harci repülőgépek korábban a nap folyamán egy katonai létesítményt támadtak Ramiya faluban, szintén Dél-Libanonban. A hadsereg azt is közölte, hogy a Libanonból indított legutóbbi rakéták többségét sikeresen elfogták, és nincsenek sérültek.


21:13

Mintegy 3000 ember tüntet a miniszterelnök rezidenciája közelében, Cezareában

Tüntetők Cezareában, ma este – Fotó: Rami Salos

21:10

Május óta először, tucatnyi beteg és sebesült gyermek hagyta el a Gázai övezetet kísérőikkel együtt, hogy orvosi ellátást kapjanak Egyiptomban

Május óta először 68 beteg és sebesült gyermek hagyta el a Gázai övezetet kísérőikkel együtt, hogy orvosi ellátást kapjanak Egyiptomban. A kormányzati tevékenységek összehangolásáért felelős koordinátor szerint a gyerekek a Kerem Salom átkelőn keresztül hagyták el a területet egy, az Egészségügyi Világszervezet által szervezett és az USA, Egyiptom és a nemzetközi közösség által összehangolt akció keretében. (AP)


21:07

Tüzek törtek ki Ein Zeitim és Biria közelében a Cfat ellen irányuló súlyos rakétatámadás miatt

Tűz a Cfat elleni rakétatámadás következtében, ma este – Fotó: Észak-Izrael Tűzoltóság és Mentőszolgálat

Tüzek törtek ki nyílt területeken Ein Zeitim közelében és a Biria erdőben a Cfat ellen irányuló legutóbbi rakétatámadás következtében, amely Libanonból érkezett. Kilenc tűzoltócsapat dolgozik a két helyszínen, valamint civilek mentésén, akik az áramkimaradások miatt liftben rekedtek.


21:01

A rendőrség erőszakkal oszlatott fel egy kis háborúellenes tüntetést Haifában, három embert letartóztattak

A rendőrség erőszakkal oszlatott fel egy 20 főnél kisebb háborúellenes tüntetést Haifában, három tüntetőt letartóztattak. A demonstrálók táblákat tartottak, melyeken többek között a “Állítsák le a mészárlást”, “Elég a népirtásból” és “Szabad Palesztinát a folyótól a tengerig” feliratok voltak olvashatók. Ez volt az ötödik háborúellenes tüntetés, amelyet az elmúlt hónapban Haifában feloszlattak. A rendőrség ezeket a tüntetéseket rendszerint feloszlatja, annak ellenére, hogy a résztvevők nem szoktak utakat elzárni vagy összetűzésbe kerülni a rendőrökkel.


20:49

Az Egyesült Királyság engedélyt kapott az ICC-től, hogy állást foglaljon az izraeli állampolgárok ügyében, a letartóztatási parancsok késedelme várható

Az Egyesült Királyság engedélyt kapott a Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC), hogy állást foglaljon az izraeli állampolgárokra vonatkozó joghatóságról. Ez az engedély késleltetheti a bíróság döntését az ügyész által kért letartóztatási parancsok ügyében Netanjahu és Joav Galant ügyében. Az Egyesült Királyság azt kérte a bíróságtól, hogy lehetőséget kapjon álláspontjának kifejtésére azzal kapcsolatban, hogy valóban van-e joghatósága az izraeli állampolgárok felett, figyelembe véve, hogy az oslói egyezmények értelmében a Palesztin Hatóságnak nincs büntetőjogi hatásköre az izraeliek felett, így elvileg nem ruházhat ilyen hatáskört az ICC-re. A bíróság engedélyezte az Egyesült Királyságnak, hogy július 12-ig benyújtsa álláspontját. Elijav Libleich professzor, a Tel Aviv-i Egyetem nemzetközi jogi szakértője azt mondta, hogy “feltehetően Izrael is részt vett ebben a lépésben”. Hozzátette, hogy “bizonyos mértékű történelmi irónia van abban, hogy Izrael ismételten az oslói egyezményekre hivatkozik, hogy javítsa jogi helyzetét”.


20:37

Jelentés: Az amerikai hírszerzés szerint, ha nem érnek el tűzszünetet Gázában, széleskörű háború törhet ki északon a következő hetekben

Az amerikai hírszerzés szerint, ha nem érnek el tűzszünetet és túszok szabadon bocsátását Izrael és Hamasz között, a következő hetekben széleskörű háború törhet ki a Hezbollahhal északon – jelentette a “Politico” weboldal. Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, hogy “a kockázat most nagyobb, mint bármikor az elmúlt hetekben”.


20:12

Közel három óra után újra megnyitották a 4-es főutat; 32 tüntetőt letartóztattak


20:04

40 lövést azonosítottak Libanonból Cfatra; Egy ház megsérült Merom Hagalilban, nincsenek sérültek

Rakétaelfogások Cfat felett, ma este – Fotó: Gil Elijahu

A hadsereg közölte, hogy a legutóbbi Cfatot és környékét érő rakétatámadásban mintegy 40 rakétát lőttek ki Libanonból, és valószínűleg ezek felét elfogták. Egy ház megsérült Merom Hagalilban, és nincsenek sérültek a helyszínen – közölte a regionális tanács. A rendőrség szerint eddig nem érkezett jelentés sérültekről, de anyagi károk keletkeztek és tüzek törtek ki több helyszínen.


19:44

Riasztások aktiválódtak Cfaton és környékén


19:31

Több ezer tüntető vonult a Húros hídtól a miniszterelnök rezidenciájáig, az Aza utcáig Jeruzsálemben

Tüntetők az Aza utcába vezető úton, Jeruzsálemben, ma este – Fotó: Olivier Fitoussi

Több ezer ember tüntet a miniszterelnök rezidenciája közelében, az Aza utcában, Jeruzsálemben. A tüntetés korábban a Húros hídtól (Geser Hameitarim) indult, a város bejáratától. Einav Zangauker, akinek fia, Matan a Hamasz fogságában van, így nyilatkozott: “A miniszterelnök úgy döntött, hogy lemond a túszokról, Matanomról és az egész országról.” Zangauker a Húros hídnál mondott beszédében hozzátette: “Azok, akik évekig finanszírozták a Hamaszt, nem akarják megnyerni a háborút és visszahozni a túszokat, hanem a hatalmon akarnak maradni. Megbuktatjuk őt, hogy visszahozzuk őket. Nem lesz alku és nem lesz feltámadás, amíg Netanjahu uralma le nem dől, amikor ő bukik, mi felkelünk.”


19:24

A 4-es főút több mint két órája le van zárva; legalább 20 tüntetőt letartóztattak

Tüntetők a 4-es főúton, ma – Fotó: Moti Milrod

18:54

A légierő parancsnoka: “Az ellenség területén végrehajtott támadás a teljes megoldás”

A légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy a déli háborúról beszélt: “Az ellenség területén végrehajtott támadás a teljes megoldás”. Ezt a pilótaképző tanfolyam záróünnepségén mondta, hozzátéve, hogy “a Hamasz hamarosan vereséget szenved, és készen állunk a Hezbollahal szemben. Megvannak az eszközeink és a képességeink”.


18:19

A Cahal megerősítette, hogy célzottan megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki rakétákat indított Izraelre

A Cahal megerősítette, hogy célzottan megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki Izraelre indított rakétákat Dél-Libanonból. A hadsereg azt is bejelentette, hogy korábban a nap folyamán két Hezbollah drón átrepült Libanonból Izrael területére, és felrobbant Rosh Hanikra közelében, de nincsenek sérültek. A

Cahal harci repülőgépek épületeket támadtak a Hezbollah déli-libanoni falvaiban, Houlában és Itaorban, valamint tüzérségi tüzet nyitottak Wadi Hamoul faluban és az En-Nakura környékén.


18:11

Franciaország: Aggódunk az izraeli-libanoni határ helyzete miatt, felszólítjuk a feleket, hogy kerüljék az eszkalációt

A francia külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben Franciaország “nagyon aggódik Libanon helyzete miatt, miközben a határ menti erőszak Izraellel drámaian fokozódik”. A közleményben az is szerepel, hogy Franciaország “minden felet maximális önmérsékletre szólít fel, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozatának végrehajtására”. Franciaország továbbra is azon dolgozik, hogy megakadályozza az eszkalációt a kék vonal mentén, és előmozdítsa a politikai megoldást.


18:00

A csütörtöki hírek folytatása – 2024. június 27., csütörtök.

Főkép: Joav Galant védelmi miniszter egy találkozón katonákkal az északi határon, ma – Fotó: Sahar Jorman

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.