Két katona meghalt a Gázai övezet északi részén – Hírszüret

Két katona meghalt a Gázai övezet északi részén – Hírszüret

2024. június 29., szombat, a háború 267. napja
A szombati frissítések véget értek.
Vasárnapi hírösszefoglaló >>


23:02

Jichak Joszef főrabbi: A világi bírák nem érnek fel a rabbijaink sarkáig sem

Jichak Joszef főrabbi ma a Legfelsőbb Bíróság döntésével kapcsolatban nyilatkozott a haredi sorkötelezettség alóli mentességi törvényről, amint arról a Kikar HaShabbat weboldal beszámolt. “Kritikát kaptam. Kitől kaptam kritikát? Kitől? A világi bíráktól? Akik egyetlen Talmud oldalt sem ismernek? Semmit sem tudnak az életükről. Csak a gojok törvényeit ismerik, stb. Mit tudnak ők? Nem érnek fel a rabbijaink sarkáig sem! De félnem kell tőlük? Nem kell félnem tőlük” – mondta.


22:20

Az elrabolt Adina Mose: “A Hamasz felszámolásának nagyratörő szlogenje üres beszéd”

Adina Mose a Kirjat Gat-i gyűlésen, ma este – Fotó: Ilan Assayag

Adina Mose, akit novemberben szabadítottak ki a Hamasz fogságából, a túszok szabadon bocsátásáért tartott gyűlésen Kirjat Gatban azt mondta, hogy “a Hamasz felszámolásának nagyratörő szlogenje üres beszéd. Nem lehet felszámolni a tanításukat és hitüket, az egész övezet a Hamaszé.” Mose elmondta, hogy elvesztette a reményt, hogy a kormány elhozza a túszok szabadon bocsátását, ezért a legnagyobb félelme, hogy “a végső elhúzódó folyamatban a Hamasznak nem lesz mit veszítenie, és bosszút áll a foglyokon.”

Mose elmondta, hogy “az alagutak körülményei, ahol a legtöbb túszt tartják, elviselhetetlenek – nincs levegő, nincs áram, nincs víz, iszonyatos a hőség és hatalmas a páratartalom.” Leírta az elrablását: “Khan Junisz főútja tele volt nőkkel, gyerekekkel és idős férfiakkal, akik elárasztották az összes utcát örömujjongással, és megpróbáltak megverni, amikor a Hamasz harcosa motorral vitt el.”


22:11

Ezrek tüntetnek a kormány ellen Tel-Avivban a Hisztadrut háza felé vonulva, és sztrájkot követelnek az elnöktől

Tüntetők, köztük túszok családtagjai a Tel Aviv-i Begin úton, ma este – Fotó: Itai Ron

Ezrek vonulnak Tel-Avivban a Begin útról a Hisztadrut központja felé, és felszólítják a szakszervezet elnökét, Arnon Bar Davidot, hogy csatlakozzon a tiltakozó szervezetek által július 7-én szervezett sztrájkhoz, hogy megbuktassák a kormányt.


21:33

Cahal: Jair Avitan őrmester és Jakir Smuel Tajtelboim tartalékos őrmester meghaltak az övezet északi részén

A hadsereg bejelentette, hogy két katona meghalt az övezet északi részén. Jair Avitan őrmester, 20 éves, Raananából, a 890-es ejtőernyős dandár katonája, és Jakir Smuel Tajtelboim tartalékos őrmester, 21 éves, Maale Adumimból, a 77-es zászlóalj Saar Megolan (7) hadosztályának katonája.

Jair Avitan
Jakir Smuel Tajtelboim

20:33

A Hamasz magas rangú tisztviselője Libanonban: Készek vagyunk megvitatni minden olyan megállapodást, amely állandó tűzszünetet és kivonulást biztosít a Gázai övezetből

A Hamasz magas rangú tisztviselője Libanonban, Oszama Hamdan, ma kijelentette, hogy a szervezet “készen áll komolyan megvitatni minden olyan javaslatot, amely állandó tűzszünetet és teljes kivonulást biztosít a Gázai övezetből.” Elmondása szerint “az amerikai kormány továbbra is hazudik, amikor a Hamaszt vádolja a tűzszünet elérésének akadályozásával. A tárgyalásokban nincs előrelépés, az amerikai kormány csak nyomást gyakorol, hogy elfogadtassa az izraeli javaslatot.” Hozzátette: “Az összes amerikai javaslatról szóló jelentés kapcsán hangsúlyozzuk, hogy Izrael továbbra is elkerüli a tűzszüneti megállapodások betartását.” Hamdan arról is beszélt, hogy az éhínség fokozódik az övezetben. “Az éhhalál valósággá vált, nem túlzás” – mondta. “A blokád folytatása, az átkelők bezárása és minden bejövő áru ellenőrzése súlyosan érinti a készpénzáramlást és a segélyek bejutását az övezetbe.” Az Egyesült Államokat hibáztatta a helyzetért. “Az amerikai kormány félrevezeti a nemzetközi közvéleményt a történtekkel kapcsolatban, és teljes támogatást nyújt Izrael bűncselekményeihez” – mondta.


20:33

Noa Argamani: Még 120 túsz van a Hamasz fogságában, köztük a párom. Mindent meg kell tennünk, hogy hazatérjenek

Egy videót vetítettek le Noa Argamaniról, akit a Hamasz fogságából szabadítottak ki, Tel Avivban, a Túszok terén tartott gyűlésen. “Ezt az alkalmat szeretném arra használni, hogy emlékeztessek arra, hogy még mindig 120 túsz van a Hamasz fogságában, köztük a párom, Avinatan Or,” mondta Argamani a videóban. “Nem felejthetjük el azokat a túszokat, akik a mai napig a Hamasz fogságában vannak, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy hazatérhessenek.”


20:12

A szaúd-arábiai nagykövetség Bejrútban: Ismételten felhívjuk állampolgárainkat, hogy ne utazzanak Libanonba

A szaúd-arábiai nagykövetség Bejrútban bejelentette, hogy figyelemmel kíséri a dél-libanoni fejleményeket, és ismételten felszólítja állampolgárait, hogy kerüljék az országba való utazást.


19:15

Cahal: Páncéltörő rakétát lőttek Metula körzetébe, sérültekről nincs információ


19:11

Hamasz: Hanija tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével a gázai tűzszüneti tárgyalásokról


18:20

Einav Zangauker a Kiria előtt: Egy lépésre vagyunk az északi háborútól, és ez talán az utolsó lehetőség a túszüzletre

Einav Zangauker (középen) más túszok családtagjaival a Kiria katonai főparancsnokság Begin úti kapuja előtt, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Einav Zangauker, a Gázai övezetben túszként tartott Matan édesanyja, a Kiria katonai főparancsnokság Begin úti kapuja előtt nyilatkozó túszcsaládok nevében kijelentette, hogy Izrael “egy lépésre van az északi háborútól, és ez lehet az utolsó lehetőség az üzletre.” Elmondása szerint “a nép megérti, hogy Netanjahu személyes megfontolásokból hosszabbítja meg a háborút, mert egy üzlet a háború végét jelentené, ami választásokat és Netanjahu uralmának végét hozná. Netanjahu a Gázában lévő családjaink hátán kapaszkodik a hatalomba!”

Ila Metzger, akinek apósa holttestét a Gázai övezetben tartják, az amerikaiak által az izraeli túszcsere-megállapodás és tűzszünet javasolt módosításával kapcsolatos hírekre reagált. “Ami köztem és szeretteink között áll, az Netanjahu makacssága a háború befejezésének megakadályozására. A háború folytatásának következménye a túszok meggyilkolása az izraeli kormány által! A vér a kezeteken van!” A nyilatkozatban megszólalt még Merav Svirszki, akinek testvére, Itai holttestét az övezetben tartják, valamint Jifat Kalderon, a túszként tartott Ofer Kalderon unokatestvére.


18:06

A Cahal szóvivője: Több tucat terrorista halt meg a Szadzsaija harcokban, a katonák alagutak bejáratait találták meg

A hadsereg szóvivője szerint a katonák a hétvégén a Gázai övezetben található Szadzsaija területén harcolnak, és több tucat terroristát öltek meg. A hadsereg szerint a helyszínen “közeli harcok” folynak. Továbbá közölték, hogy a katonák fegyvereket és rakétavetőket találtak iskolák közelében, valamint földalatti alagutak bejáratait fedtek fel.


17:38

Európai Unió: Határozottan elítéljük a kabinet döntését illegális előőrsök engedélyezéséről Ciszjordániában

Az Európai Unió bejelentette, hogy határozottan elítéli a kabinet döntését, amely öt illegális előőrs engedélyezéséről szól a Nyugati Parton. Az unió nyilatkozatában ez áll: “Ez egy újabb szándékos kísérlet a békefolyamatok aláásására.” Az unió emellett felszólította Izraelt, hogy utalja át a Palesztin Hatóságnak az általa beszedett adókat, és hagyja abba azokat a tevékenységeket, amelyek célja a hatóság gyengítése.

Csütörtökön Becalel Szmotrics pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kabinet jóváhagyta az Avitar, Szde Efraim, Givat Aszaf, Halac és Adorajim előőrsök rendezését, valamint szankciók kivetését a Palesztin Hatóságra. Azonban a “Haaretz” újságnak nyilatkozó források szerint a pénzügyminiszter tervezi, hogy visszavonja a múlt havi döntését az adók átutalásának befagyasztásáról, tekintettel az izraeli és nemzetközi közösség aggodalmaira a hatóság összeomlása miatt.


13:21

A Cahal: Három tankelhárító rakéta csapódott be Miszgav Am és Tel Chai területén, sérültekről nincs hír


12:42

Riasztások indultak Kirjat Smonában


12:20

A gázai Egészségügyi Minisztérium: 40-en haltak meg az övezetben az elmúlt 24 órában

A Hamasz által irányított gázai Egészségügyi Minisztérium frissítése szerint az elmúlt 24 órában 40 ember halt meg és több mint 220-an megsérültek az övezetben. A palesztin halálos áldozatok száma október 7. óta 37,834.


11:22

Két kilövés a déli övezetből nyílt területen landolt Keren Salom közelében, riasztás nem volt


09:41

A Cahal: Terroregységeket támadtunk Szadzsaijában, fegyverraktárat találtunk egy iskolában

A Cahal szóvivője közölte, hogy légijárművek támadtak terroregységeket és egyéb célpontokat Szadzsaija városrészben, Gázában. A hadsereg szerint a folyamatban lévő szárazföldi művelet során egy fegyverraktárat találtak egy iskolában. Azt is közölték, hogy Rafahban az elmúlt 24 órában az izraeli légierő számos terrorinfrastruktúrát semmisített meg, köztük alagút bejáratokat, és hogy az övezet központjában megsemmisítettek több tankelhárító állást, ahonnan a háború során kilövéseket hajtottak végre.

A Cahal tevékenysége az övezetben, a héten – Fotó: A Cahal szóvivője

08:19

Egy izraeli, aki palesztin pásztorokat kísért Hebron déli részén, azt állítja, hogy telepesek támadták meg

Egy izraeli, aki palesztin pásztorokat kísért, panaszt nyújtott be a Júdea és Szamária körzeti rendőrségnél, hogy három telepes támadta meg csütörtök este Hebron déli részén. Az illető, Kobi Snitz, saját erejéből érkezett a jeruzsálemi Saarei Cedek kórházba, ahol arcvérzéssel és bordafájdalommal kezelik.

“Az ügyben tett vallomás során a rendőr azt mondta, hogy az eset nem erős, mert szó az szó ellen, és nincs dokumentáció, és hogy a rendőrségnek vannak prioritásai, amelyeket nem ő határoz meg,” mondta Snitz. “Azt mondtam neki: ‘Látod, hogy sérült vagyok, és azonosítottam a támadókat. Mi kell még? Menjetek és nyomozzatok.’ Eddig semmit sem tettek.”


06:28

Jelentés: Az USA módosított javaslatot tett a túszcsere és a tűzszünet ügyében

Az USA módosított javaslatot tett túszcsere és tűzszünet ügyében, három forrás szerint, akik az amerikai Axios médiának nyilatkoztak. A források szerint a módosítások az ügy első szakaszára összpontosítanak – ideiglenes tűzszünetre és humanitárius kategóriába tartozó túszok szabadon bocsátására: nők, betegek és sebesültek. A módosítások célja, hogy biztosítsák az átmenetet az első szakaszból a másodikba, amelynek keretében az összes élő túszt szabadon kell bocsátani.

Továbbá azt mondták, hogy a javasolt módosításokat Egyiptom és Katar közreműködésével készítették. “Az USA nagyon keményen dolgozik, hogy elérje az üzlet megkötéséhez szükséges formulát” – mondta az egyik forrás. Egy másik forrás szerint, ha a Hamasz elfogadja a módosításokat, “az lehetővé teszi az alku lezárását.”


03:30

Az iráni ENSZ-küldöttség: Izrael támadása Libanonban teljes háborúhoz vezetne

Az iráni ENSZ-küldöttség X-fiókján közzétett poszt szerint, ha Izrael támadást indít Libanonban, az teljes háborúhoz vezetne. “Ha Izrael támadást indít Libanonban, teljes háború fog kitörni. Minden lehetőség, beleértve az ellenállás tengelyének teljes bevonását, az asztalon van” – áll a posztban.


03:00

USA: Az elmúlt 24 órában hét húszi drónt semmisítettünk meg

Az USA bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában a hadsereg hét húszi drónt semmisített meg. Azt is közölték, hogy a hadsereg egy földi irányítóállomást is támadott Jemenben.


00:44

Kormányzati források: Több mint 14 ezer nehézbombát küldtek Izraelbe a háború kezdete óta

Két amerikai forrás szerint október 7. óta az USA több mint 14 ezer MK-84 típusú, körülbelül 900 kg-os bombát küldött Izraelbe. A források szerint az USA által szállított fegyverek között volt körülbelül 6,500 darab 250 kg-os bomba, körülbelül 3,000 “Hellfire” típusú precíziós levegő-föld rakéta, körülbelül ezer bunkerromboló bomba és körülbelül 2,600 okosbomba. (Reuters)


00:04

A Cahal: Az izraeli légierő több Hezbollah célpontot támadott Dél-Libanonban

Harci repülőgépek több Hezbollah célpontot támadtak Dél-Libanonban. A támadott célpontok között voltak a Hezbollah szervezet operatív infrastruktúrái és egy katonai létesítmény.


21:41

Az USA leszerelte a gázai humanitárius mólót az időjárás miatt, és fontolgatja, hogy nem telepíti újra

Az amerikai hadsereg által Gázában felállított humanitárius mólót leszerelték az időjárási körülmények miatt, és az USA-ban fontolgatják, hogy nem telepítik újra, amennyiben nem folytatódik a móló környékén tárolt segélyek szállítása a Gázai övezetbe. A mólón keresztül bejuttatott segélyek túlnyomó része a tárolási területen maradt, mivel az ENSZ június 9. óta nem terítette szét a segélyeket az övezetben, következményeként a túszok – Noa Argamani, Slomi Ziv, Almog Meir Jan és Andrej Kozlov – kiszabadítására indított műveletnek. Izrael a móló környékét használta a négy túsz repatriálására a művelet után. Azóta az ENSZ aggodalmát fejezte ki a segélyszervezetek dolgozóinak biztonsága miatt a térségben.


20:55

Két ló meghalt egy rakétatámadásban Betzet mosávban; a tanács vezetője: Naszrallah ismét bizonyítja, hogy ő a háziúr

Két ló meghalt egy rakétatalálat következtében egy istállóban Betzet mosávban, Nyugat-Galileában. Moshe Davidovics, a Mate Asher Regionális Tanács vezetője a riasztások után elmondta: „Miközben az izraeli kormány hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy rendezést érjen el északon, Naszrallah ismét bizonyítja, hogy ő a háziúr, és a családok, akik a szombati asztal körül ültek, kénytelenek voltak a biztonsági szobákba vonulni.”


20:53

Cahal: Három Hezbollah drón robbant Nyugat-Galileában, 25 rakétát lőttek ki Észak-Izraelre

A hadsereg bejelentette, hogy három Hezbollah drón átrepült Libanonból és felrobbant Nyugat-Galileában, miután a elfogási kísérletek sikertelenek voltak. A Cahal szóvivője szerint az elmúlt órában 25 rakétaindítást azonosítottak Nyugat-Galilea és Felső-Galilea felé, ami tüzeket okozott a térségben. A hadsereg közölte, hogy tüzérséggel támadták a kilövési helyeket.


20:01

Riasztások léptek életbe Felső-Galileában


19:50

Riasztások léptek életbe számos településen Nyugat-Galileában egy ellenséges légi jármű behatolásától tartva


19:49

Cahal: Támadtuk azt a Hezbollah katonai infrastruktúrát, ahonnan rakétákat lőttek a légierő repülőgépei felé

A Cahal közölte, hogy támadta a Hezbollah légi haderejének katonai infrastruktúráját, ahonnan föld-levegő rakétákat lőttek ki a légierő repülőgépei felé. A szóvivő szerint az infrastruktúrát, amely a Dzsebel Száfi térségében található, vadászgépek támadták.


19:44

Újabb riasztások léptek életbe Nyugat-Galileában egy ellenséges légi jármű behatolásától tartva


19:42

Galant: Ha a Hezbollah a rendezést választja, mi készek vagyunk válaszolni erre. Remélem, ez lesz a végkimenetel

Joav Galant védelmi miniszter megismételte kijelentését, miszerint előnyben részesítené a Hezbollahhal való politikai megállapodást, azonban a biztonsági rendszer támadási terveket is készít Libanonra vonatkozóan. Katonákkal való északi találkozóján Galant azt mondta: „Alternatíváink jelentősek, és mindkettőt feljesztjük. Védelmet és támadást készítünk elő, ami gyorsan megtörténhet. Másrészt előkészítjük a politikai alternatívát is. Ez mindig előnyösebb, nem keresünk háborút, de készen állunk rá.”

Galant hozzátette: „Elérkezünk egy válaszút elé, mind az ellenség, mind mi. Ha a másik fél háborút választ, tudni fogjuk, mit kell tenni. Ha a rendezést választja, készek vagyunk erre válaszolni, és remélem, hogy ez lesz a végkimenetel, de ezt nem lehet tudni.” Azt is megjegyezte: „Tudom, hogy nektek és az északi lakosoknak sem könnyű. Egy dolgot mondhatok nektek: a Hezbollahnak és Libanonnak sokkal nehezebb. Könnyű a bunkerből beszélni és nyilatkozni. Végső soron több mint 450 terroristájuk halt meg. A területük nagyon súlyosan megsérült, ezért ez a teher sokkal nagyobb mértékben nehezedik az ellenségre, mint ránk.”


19:38

Riasztások léptek életbe Nyugat-Galilea számos településén egy ellenséges légi jármű behatolásától tartva


19:36

Riasztások léptek életbe Nyugat-Galileában


19:36

Hamasz: Heves lövöldözés Rafahban és Gázavárosban

A Hamasz katonai szárnya súlyos lövöldözésről számolt be Rafahban, a Gázai övezet déli részén, valamint Gázavárosban, északon. A jelentés szerint a fő tevékenység Gázavárosban Szadzsaija és Tufah negyedekben összpontosul.


19:24

Blinken az ENSZ magas rangú gázai humanitárius segélykoordinátorával tárgyalt a segély növeléséről és túszügyletről

Az USA külügyminisztere, Antony Blinken, tegnap találkozott Sigrid Kaaggal, az ENSZ magas rangú gázai humanitárius segélykoordinátorával. A két fél megvitatta a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segély növelésének szükségességét, valamint a segélyszervezetek dolgozóinak biztonságának biztosítására tett erőfeszítéseket. Blinken hangsúlyozta Kaag előtt a tűzszüneti és túszcserére vonatkozó megállapodás elérésének fontosságát, amely szerinte enyhítené a gázai lakosok szenvedését.


19:00

Riasztások léptek életbe Szderotban és környékén


18:56

Az amerikai túszok családjai az elnökválasztási vitáról: Csalódottak vagyunk, hogy egyik jelölt sem említette őket

Az amerikai állampolgársággal rendelkező túszok családjai csalódottságukat fejezték ki az első elnökválasztási vita kapcsán Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök között. „A tegnapi vita lehetőséget adott arra, hogy emlékeztessék az amerikaiakat és az egész világot szeretteinkre” – mondták a családok. „Csalódottak vagyunk, hogy egyik jelölt sem említette közvetlenül a túszokat, beleértve a nyolc amerikai állampolgárt is.” A túszok hozzátartozói hozzátették: „Miközben a vezetők továbbra is a válságból való kilépésről tárgyalnak, szeretteink szabadon bocsátása prioritás kell, hogy maradjon. Ez mindkét párt közös ügye, és humanitárius kérdésről van szó.”


18:00

A pénteki hírek folytatása – 2024. június 28., péntek.

Főkép: Jakir Smuel Teitelboim és Jair Avitan

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.