18 katona megsérült egy drón robbanásában a Golán-fennsíkon, egyikük súlyosan – Hírszüret

Izraeli erők az övezetben – Kép: A Cahal szóvivője

2024. június 30., vasárnap, a háború 268. napja
A vasárnapi frissítések véget értek.
Hétfői hírösszefoglaló >>


21:26

Egy katona súlyosan megsérült, és 17-en könnyebben megsérültek a drón robbanásában a Golán-fennsíkon

Egy katona súlyosan megsérült, és 17-en könnyebben megsérültek a drón korábbi robbanásában a Golán-fennsík északi részén – közölte a Cahal. A hadsereg közölte, hogy vadászgépek az elmúlt órákban Hezbollah célpontokat támadtak Dél-Libanonban, köztük egy megfigyelőállást Marakeh környékén és egy rakétaindítót Ayta ash-Shab térségében, ahonnan ma lövést adtak le Izrael északi részére. Emellett a Cahal tüzérségi lövéseket is végrehajtott Dél-Libanon több területére.


20:45

Drón robbanása az északi Golán-fennsíkon: öt ember megsérült, köztük egy súlyosan

Öt ember megsérült a drón robbanásában, amely korábban történt Marom Golan térségében, a Golán-fennsík északi részén: egy ember súlyosan, kettő közepesen könnyen, és kettő könnyen megsérült. A sérülteket a haifai Rambam Egészségügyi Központba és a Cfati Ziv Egészségügyi Központba szállították kezelésre.


20:42

Gázai jelentések: Ma reggel óta 22 ember halt meg az övezetben; hárman meghaltak egy célzott támadásban Gáza városában


20:32

Cahal megerősítette: A Tulkarem melletti áldozat Said al-Dzsaber

A Cahal megerősítette, hogy Said al-Dzsaber meghalt a Tulkaremtől keletre található Nur es-Sams menekülttáborban végrehajtott merényletben. A hadsereg közölte, hogy al-Dzsaber több lövöldözéses és robbantásos támadásban vett részt civilek és katonák ellen Tulkarem környékén, valamint további támadások irányításában és terrorista infrastruktúrák létrehozásában. A támadás célpontja az a lakás volt, ahol tartózkodott, amelyet terrorista tevékenységek előkészítésére, robbanószerkezetek gyártására és menedékként használtak. A Ramallahi egészségügyi minisztérium szerint a támadásban két másik ember súlyosan megsérült.


20:01

Az állami ellenőr találkozott Netanjahuval: Utasította az illetékeseket, hogy működjenek együtt az október 7-i kudarcok vizsgálatával

Matanyahu Englman állami ellenőr találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, és kérte tőle, hogy utasítsa az illetékeseket, hogy működjenek együtt az október 7-i kudarcokat vizsgáló ellenőrző csapatokkal.


19:50

Galant Rafahban: A Hamasz nem épül újra. Addig folytatjuk, amíg nem képesek újraépíteni erejüket

Galant Rafahban, ma – Kép: A Cahal szóvivője

Joav Galant védelmi miniszter ma helyzetértékelést tartott Rafahban, és a harcosoknak elmondta: “A Rafah-i harcok nagyon fontos dolgot jelentenek, gyakorlatilag elzárjuk a Hamasz levegőjét – a Rafah-i átkelőt, az alagutakat. Az eredmény az, hogy nincs honnan fegyvereket beszerezniük, nincs honnan felszerelést szerezniük, nincs lehetőségük erősítést hozni, és nem tudják kezelni a sérültjeiket. Harci szellemük megtörik, és gyakorlatilag az idő ellenük dolgozik, nem pedig mellettük.”

Galant hangsúlyozta a katonákkal folytatott beszélgetésben: “Ellentétben néhány ember történeteivel, akik az alagutakban vannak, a Hamasz valójában erősen kopik. (Ti) elpusztítjátok az alagutakat, elpusztítjátok a fegyvereiket, olyan helyekre juttok el, amelyeket álmodni sem mertek volna. Folytatni fogjuk és fokozzuk az erőfeszítéseket, amíg el nem érjük azt a pontot, hogy elzárjuk a levegőcsövüket, és nem engedjük, hogy újraépítsék erejüket.”


19:05

A Munkapárt és a Meretz megállapodott az egyesülésről, és a pártot “Demokraták”-nak fogják nevezni

Kép: A Meretz és a Munkapárt vezetői, ma

A Munkapárt és a Meretz megállapodott az egyesülésről, és mostantól “Demokraták” pártnak fogják nevezni magukat. Az egyezményt, amelyet a Munkapárt Yair Golan vezette csapata és a Meretz Tomer Reznik pártfőtitkár vezette csapata írt alá, kimondja, hogy az új párt listáját a Kneszetbe demokratikus előválasztások során választják meg a pártok tagjai és az új csatlakozók. A sajtóközleményükben hangsúlyozták, hogy ez nem technikai egyesülés, hanem egy teljesen új párt, amely ettől kezdve egységes szervezetként fog működni, és így indul a jövőbeni választásokon.

A felek megállapodtak abban, hogy az új lista 4. helyéig legalább egy Meretz képviselő lesz, a 8. helyig további egy képviselő, és így tovább a 12. és a 16. helyig. A Meretz 25%-os képviseleti arányt kap az új párt intézményeiben is. Emellett a Meretz önkormányzati frakcióit is csatlakoztatják az új párthoz, és ezek is a Munkapárt önkormányzati frakcióival együtt az egyesült párt képviselőivé válnak a helyi önkormányzatokban.


18:22

Az Iszlám Dzsihád megerősítette: a Tulkarem melletti áldozat a szervezet katonai szárnyának vezető tagja volt

Az Iszlám Dzsihád bejelentette, hogy Said al-Dzsaber, a szervezet katonai szárnyának vezető tagja, a Cahal által végrehajtott támadásban életét vesztette a Tulkarem melletti Nur es-Sams menekülttáborban. A szervezet szerint al-Dzsaber a Tulkarem zászlóalj egyik parancsnoka volt a katonai szárnyban.


17:41

Herzog: A hazaárulással való vádaskodás gyilkossághoz vezethet

Jichak Herzog elnök ma kijelentette, hogy “a hazaárulással való vádaskodás gyilkossághoz vezethet.” Az elnök a Könyvhét rendezvényén a rezidenciáján elmondta: “Az elmúlt hetekben újra és újra megdöbbentettek a legrosszabb fajta, gyűlölettel és erőszakkal teli szavak, amelyeket felelőtlenül és átgondolatlanul dobtak a közéletbe… Amikor a közbeszéd ennyire erőszakossá válik, amikor az emberek hazaárulással vádolják egymást, amikor csoportok uszítanak és azzal vádolják egymást, hogy szét akarják zúzni és el akarják pusztítani az országot – mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy valami szörnyű dolog történik itt. Valami, ami verbális erőszakkal kezdődik, de attól tartok, hogy nem fog ott véget érni.”

Herzog hozzátette: “Nincs szándékomban hamis összehasonlításokat vagy hamis szimmetriát tenni. Nem minden támadás egyformán súlyos, és a kritika, a tiltakozás és a tüntetés alapvető demokratikus jogok – akár a kormány ellen, akár mellette. De határt kell szabnunk a verbális erőszaknak és a gyűlöletnek, amelyek újra és újra a szakadék szélére visznek minket.” Hangsúlyozta, hogy “nem szabad, hogy a legdurvább kijelentések – különösen a nyílt vagy burkolt hazaárulással való vádak: túszok és áldozatok családjai, a vezérkari főnök és a Cahal parancsnokai és biztonsági szervei, a média tagjai, az igazságszolgáltatási rendszer és bírák, parlamenti képviselők és miniszterek, valamint a hivatalban lévő miniszterelnök ellen – mindennapossá váljanak. Nem szabad, hogy közömbösek legyünk irántuk és ne tiltakozzunk erőteljesen.”


17:16

Cahal: Drón robbant fel a Golán északi részén

A Cahal bejelentette, hogy egy Libanonból érkező pilóta nélküli légi jármű robbant fel Marom Golan térségében, az északi Golán-fennsíkon. A hadsereg arról is beszámolt, hogy egy másik kilövés nyílt területen csapódott be Beit Hillel közelében.


16:59

Metula Tanácsa: Három páncéltörő rakétát lőttek ki a településre, egy ház megsérült; Cahal: Egy kilövés a Biranit bázis közelében csapódott be

Metula tanácsának vezetője bejelentette, hogy három páncéltörő rakétát lőttek ki a településre, amelyek közül az egyik egy házat ért. A Cahal közleménye szerint egy Libanonból érkező rakéta a Galilea felső részén található Biranit bázis közelében csapódott be, de a bázis nem sérült meg. Korábban a Hezbollah bejelentette, hogy egy Burkan típusú rakétát lőttek ki a bázis felé.


16:45

Hezbollah: Burkan rakétát lőttünk ki a Biranit bázis felé

A Hezbollah vállalta a felelősséget egy Burkan típusú rakéta kilövéséért a Galilea felső részén található Biranit katonai bázis felé. A szervezet korábban bejelentette, hogy három tagjuk meghalt, de nem részletezték, hogyan és mikor történt.


16:27

Riasztások a felső Galileában


16:19

A Cahal ejtőernyős dandárjának katonája súlyosan megsérült tegnap az övezet északi részén

A Cahal bejelentette, hogy a 890-es ejtőernyős dandár egyik katonája súlyosan megsérült tegnap az övezet északi részén zajló harcban. A katona kórházi ellátásban részesült, és a családját értesítették.


16:10

Riasztások a felső Galileában és a Golán-fennsíkon egy ellenséges légi jármű behatolása miatt


15:10

Cahal: A felső Galileában megszólaló riasztások kapcsán két kilövést azonosítottak, amelyek Beit Hillel térségében csapódtak be


15:08

Egészségügyi Minisztérium a Nyugati Parton: Egy palesztin meghalt, és öt másik megsérült egy dróntámadásban Tulkarem közelében

Egy palesztin meghalt, és öt másik megsérült egy dróntámadásban a Tulkarem melletti Nur es-Sams menekülttáborban – jelentette be az egészségügyi minisztérium Ramallahban. A hadsereg korábban megerősítette, hogy támadást hajtottak végre. Az áldozat Said al-Dzsaber volt, akit az Iszlám Dzsihád egyik vezető tagjaként tartottak számon, és korábban több likvidáláskísérletet is túlélt. A sérültek közül kettőt súlyos állapotban szállítottak kórházba Tulkaremben.


14:48

Riasztások a felső Galileában


14:21

Cahal: Dróntámadást hajtottunk végre a Tulkarem melletti Nur es-Sams menekülttáborban

A hadsereg közölte, hogy dróntámadást hajtottak végre a Tulkarem melletti Nur es-Sams menekülttáborban, a Nyugati Parton. A palesztinok szerint négy ember megsérült, közülük kettő súlyosan.


13:53

Gázai Egészségügyi Minisztérium: Az elmúlt napon 43 palesztin halt meg az övezetben

A khan juniszi piac utcájának romjai, tegnap – Fotó: Jehad Alshrafi / AP

A Hamasz gázai egészségügyi minisztériuma közzétette, hogy az elmúlt nap folyamán 43 palesztin vesztette életét az övezetben. Az adatok szerint a háború kezdete óta 37 877-en haltak meg, és 86 969-en megsérültek.


13:34

Izraeli forrás: A feladat jelenleg nem a túszok visszaszerzésére irányuló megállapodás lezárása, hanem a tárgyalóasztalhoz való visszatérés

Egy izraeli forrás szerint még messze van a megállapodás megkötésének lehetősége, amely a Gázai övezetben fogvatartott túszok szabadon bocsátásához vezetne. A forrás szerint az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom jelenlegi erőfeszítései arra irányulnak, hogy ösztönözzék a feleket a tárgyalások újrakezdésére. “A feladat jelenleg nem a megállapodás lezárása, hanem a felek visszatérése a tárgyalóasztalhoz” – mondta a forrás. Hozzátette, hogy “a Biden által bemutatott keret egy megállapodás alapja, de tartalommal kell megtölteni. A felek közötti távolság jelenleg nem teszi lehetővé a megállapodás részleteinek lezárását.”


12:59

A Cahal szerint a Hamasz több száz új harcost toborzott az övezetben, köztük kiskorúakat is

Izraeli harcosok Szadzsaijában – Fotó: Cahal

A Cahal becslése szerint a Hamasz több száz új harcost toborzott, köztük kiskorúakat, és a múlt héten megkezdett művelet a Gázaváros Szadzsaija negyedében több hétig is eltarthat. A hadsereg szerint a Szadzsaija térségében harcoló katonák azt észlelik, hogy a Hamasz újjáépíti képességeit a város keleti részén található negyedben, többek között új harcosok toborzása révén. Ez a negyedik alkalom, hogy a hadsereg rajtaütött Szadzsaiján a háború kezdete óta, ezúttal a 7. hadosztály harccsoportjainak vezetésével, valamint páncélos és ejtőernyős dandárokkal.

A hadsereg szerint a Szadzsaija térsége a Hamasz szempontjából jelentős, és harcosaik ott helyezkednek el a föld felett és alatt. A Cahal szerint a katonák intenzív harcokról számolnak be, gyakran találkoznak fegyveresekkel, akik mesterlövészekkel, páncéltörő rakétákkal és robbanószerekkel próbálják megsebesíteni őket. A hadművelet során eddig két katona halt meg a negyedben.


12:42

Szmotrics: A rendőrség és a felelős hatóságok kudarcot vallottak az arab társadalom bűnözés elleni küzdelemében; Ben-Gvir: Ne folytassunk személyes támadásokat

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter bírálta a rendőrség tevékenységét az arab társadalom bűnözésével szemben, és kijelentette, hogy a rendőrség, valamint – ahogyan fogalmazott –, “az, aki ezért felelős, teljes kudarcot vallott”. Szmotrics a Makor Rishon konferencián elmondta: “Irán az izraeli arabok csatlakozására épít a háborúban”, és hozzátette: “Messze vagyunk attól, hogy megtegyük a szükséges lépéseket ennek a veszélynek a semlegesítésére.” Szmotrics hozzátette, hogy az arab társadalom erőszakát “nem lehet fegyverek kiosztásával megoldani az önvédelmi osztályok számára. Fegyvereket kell összegyűjteni és felszámolni a jelenséget. Erre összpontosított erőfeszítés szükséges, nem csak beszédek és bejelentések, hanem tettek.”

Röviddel ezután Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter reagált, mondván: “Amikor gyermekeink egyesülnek a fronton, nekünk is egységesnek kell lennünk, és nem szabad személyes támadásokba bocsátkoznunk. A pénzügyminiszter szavai örömet okoznak a baloldalnak. A baloldal támadásai – és sajnos a szövetségeseké is – ellenére folytatni fogjuk az önvédelmi osztályok projektjét, a fegyverek kiosztását és a terroristák elrettentését a börtönben minden erővel.”


12:20

Európai Unió: Folytatjuk az együttműködést Izraellel a kutatás és az innováció területén

Az Európai Unió tudományos együttműködése Izraellel a Horizont program keretében folytatódik – jelentette be az Európai Bizottság kutatási programokért felelős biztosa, Iliana Ivanova. “A nemzeti alapon történő együttműködések megszüntetése nem helyénvaló, és tiltott diszkriminációt jelentene” – mondta. Ivanova kijelentései egy belga képviselők által megfogalmazott felhívásra adott válaszlevélben hangzottak el, amelyben kérték, hogy tisztázzák az izraeli kutatókkal való együttműködés folytatásának természetét az uniós finanszírozású projektekben.

A Horizont program a világ egyik legnagyobb kutatási, elemzési és innovációs finanszírozási platformja, amelynek összköltségvetése körülbelül 95 milliárd euró. Izrael teljes jogú partnere a programnak, és izraeli szervezetek pályázhatnak támogatásokra.


12:04

Riasztások Nahal Ozban


11:51

Szmotrics: Nincs más választás, mint gyors háborúval kiiktatni a Hezbollahot

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter kijelentette, hogy nincs más választás, mint “éles és gyors háborút” indítani a Hezbollah ellen, hogy “kiiktassuk őket a játékból”. Szmotrics a “Makor Rishon” konferencián elmondta: “A libanoni háborúnak ára lesz, és nem veszem félvállról, de minden ár, amit ma megfizetünk, sokkal kevesebb lesz, mint amit a jövőben kellene fizetnünk, ha nem cselekszünk. Évek óta egy olyan koncepcióra alapozzuk a béke megvásárlását a jelenben, amely a jövő elzálogosításának árán működik, itt az ideje, hogy változtassunk ezen a felfogáson.”


11:47

A kormány jóváhagyta Dani Danon kinevezését Izrael ENSZ-nagykövetének

A kormány egyhangúlag jóváhagyta Dani Danon képviselő kinevezését Izrael ENSZ-nagykövetének. Danon 2015 és 2020 között már betöltötte ezt a pozíciót, és most újra kinevezték, miután a jelenlegi nagykövet, Gilad Erdan, a múlt hónapban bejelentette lemondását.


11:37

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki megfenyegette Bennetet miniszterelnöki hivatala idején

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki azzal gyanúsítható, hogy fenyegetéseket intézett Naftali Bennett volt miniszterelnök ellen annak hivatali ideje alatt. A 29 éves Hod HaSharon-i lakos, Dumitru Hirkiyali, a Facebookon közzétett egy képet, amelyen engedély nélküli fegyvert tart, azzal a felirattal: “Bennett = golyó, Bibi = írói jelvény és aranyérem”.


11:01

A drúz közösség több száz tagja tüntet a miniszterelnöki hivatal előtt Jeruzsálemben

Tüntetők a miniszterelnöki hivatal előtt Jeruzsálemben, ma – Kép: Olivier Fitoussi

A drúz közösség több száz tagja tüntet a miniszterelnöki hivatal előtt Jeruzsálemben. A tüntetők alacsony költségvetési támogatásuk, az infrastruktúrájuk elhanyagolása, a házbontási rendeletek és a közösségüket sújtó diszkriminatív jogszabályok – elsősorban a nemzetállam törvény – ellen tiltakoznak.


09:20

Őrizetbe vették egy asdodi lakost, aki nőkről készült képeket rongált meg, köztük az október 7-én meggyilkolt Sani Amin képét

A rendőrség őrizetbe vett egy asdodi lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy különböző helyeken nőkről készült képeket rongált meg a városban, köztük az október 7-én meggyilkolt Sani Amin képét. A 53 éves lakost kihallgatásra vitték, miután a gyanú szerint festékszóróval lefújta Amin és a vele együtt meggyilkolt párja, Adam Ilaiev portréját.


09:14

Cahal: A légierő a Hezbollah célpontjait támadta Dél-Libanonban

A Cahal bejelentette, hogy a légierő éjszaka operatív infrastruktúrát és a Hezbollah katonai létesítményeit támadta Dél-Libanonban, a Taiba és Rab el-Tlatin falvakban.


09:06

Ejal Sheines anyja, aki Rafahban halt meg: Épp telefonon beszéltünk, amikor lelőtték

Merav Sheines, Ejal anyja, aki Rafahban halt meg, elmondta, hogy épp telefonon beszélt a fiával, amikor lelőtték. A Galatz Rádióban adott interjúban elmondta, hogy beszélgettek, és hirtelen fájdalmas kiáltásokat hallott, majd a fia egy másik katonának szólt. “Egyszer csak hallom, hogy lövést kap, és így fejeződött be a beszélgetés” – mondta. “Mivel hallottam, hogy a parancsnokát szólítja, biztos voltam benne, hogy csak megsebesült” – tette hozzá Sheines.


08:59

Vizsgálat indult a tüntetőt megtámadó és megfenyegető rendőr ellen Jeruzsálemben; vizsgálják a Naama Lazimi képviselőnőt megtámadó rendőrt is

A rendőri visszaéléseket vizsgáló osztály bejelentette, hogy vizsgálatot indított a rendőr ellen, aki tegnap este Jeruzsálemben tüntetőt támadott és fenyegetett meg, és várhatóan a közeljövőben kihallgatják. Ezzel párhuzamosan vizsgálat indul a rendőr ellen is, aki Naama Lazimi képviselőnőt támadta meg a Tel-Avivban tartott tüntetésen.


01:04

A túszokért folytatott tüntetések véget értek; Lazimi képviselőnőt megtámadták a rendőrök

Este (szombaton) az ország különböző részein heves tüntetések zajlottak a túszok szabadon bocsátása és a kormány ellen, amelyeket rendőri erőszak kísért. A túszok családjainak vezetésével tüntetés zajlott a Kiriya Begin kapuja előtt, és ezrek vonultak onnan a Hisztadrut házához, arra kérve a szervezet elnökét, Arnon Bar Davidot, hogy hirdessen sztrájkot. A tüntetés során a rendőröket videóra vették, amint erővel fogták és fojtogatták Naama Lazimi (Munkapárt) képviselőnőt.

A kormány ellen és a választások megtartása érdekében tüntetéseket tartottak az Azrieli csomópontnál Tel-Avivban, Jeruzsálemben, a Netanjahu család háza előtt Keszáriában, Haifában, Beersevában és más helyszíneken. Jeruzsálemben egy rendőrt videóra vettek, amint fenyegetőzik egy letartóztatott tüntetővel: „Megerőszakolom az anyádat.”


00:45

Egy izraeli állampolgár belépett a Kalandia menekülttáborba és megtámadták

Egy 84 éves, ortodox kinézetű izraeli állampolgár éjszaka belépett a Kalandia menekülttáborba Ciszjordániában, ahol a palesztinok kődobálással támadták. Az onnan való kijutási kísérlet során nekiütközött egy betonelemnek, majd könnyű sérülésekkel kórházba szállították.


23:02

Jichak Joszef főrabbi: A világi bírák nem érnek fel a rabbijaink sarkáig sem

Jichak Joszef főrabbi ma a Legfelsőbb Bíróság döntésével kapcsolatban nyilatkozott a haredi sorkötelezettség alóli mentességi törvényről, amint arról a Kikar HaShabbat weboldal beszámolt. “Kritikát kaptam. Kitől kaptam kritikát? Kitől? A világi bíráktól? Akik egyetlen Talmud oldalt sem ismernek? Semmit sem tudnak az életükről. Csak a gojok törvényeit ismerik, stb. Mit tudnak ők? Nem érnek fel a rabbijaink sarkáig sem! De félnem kell tőlük? Nem kell félnem tőlük” – mondta.


22:20

Az elrabolt Adina Mose: “A Hamasz felszámolásának nagyratörő szlogenje üres beszéd”

Adina Mose a Kirjat Gat-i gyűlésen, ma este – Fotó: Ilan Assayag

Adina Mose, akit novemberben szabadítottak ki a Hamasz fogságából, a túszok szabadon bocsátásáért tartott gyűlésen Kirjat Gatban azt mondta, hogy “a Hamasz felszámolásának nagyratörő szlogenje üres beszéd. Nem lehet felszámolni a tanításukat és hitüket, az egész övezet a Hamaszé.” Mose elmondta, hogy elvesztette a reményt, hogy a kormány elhozza a túszok szabadon bocsátását, ezért a legnagyobb félelme, hogy “a végső elhúzódó folyamatban a Hamasznak nem lesz mit veszítenie, és bosszút áll a foglyokon.”

Mose elmondta, hogy “az alagutak körülményei, ahol a legtöbb túszt tartják, elviselhetetlenek – nincs levegő, nincs áram, nincs víz, iszonyatos a hőség és hatalmas a páratartalom.” Leírta az elrablását: “Khan Junisz főútja tele volt nőkkel, gyerekekkel és idős férfiakkal, akik elárasztották az összes utcát örömujjongással, és megpróbáltak megverni, amikor a Hamasz harcosa motorral vitt el.”


22:11

Ezrek tüntetnek a kormány ellen Tel-Avivban a Hisztadrut háza felé vonulva, és sztrájkot követelnek az elnöktől

Tüntetők, köztük túszok családtagjai a Tel Aviv-i Begin úton, ma este – Fotó: Itai Ron

Ezrek vonulnak Tel-Avivban a Begin útról a Hisztadrut központja felé, és felszólítják a szakszervezet elnökét, Arnon Bar Davidot, hogy csatlakozzon a tiltakozó szervezetek által július 7-én szervezett sztrájkhoz, hogy megbuktassák a kormányt.


21:33

Cahal: Jair Avitan őrmester és Jakir Smuel Tajtelboim tartalékos őrmester meghaltak az övezet északi részén

A hadsereg bejelentette, hogy két katona meghalt az övezet északi részén. Jair Avitan őrmester, 20 éves, Raananából, a 890-es ejtőernyős dandár katonája, és Jakir Smuel Tajtelboim tartalékos őrmester, 21 éves, Maale Adumimból, a 77-es zászlóalj Saar Megolan (7) hadosztályának katonája.

Jair Avitan
Jakir Smuel Tajtelboim

20:33

A Hamasz magas rangú tisztviselője Libanonban: Készek vagyunk megvitatni minden olyan megállapodást, amely állandó tűzszünetet és kivonulást biztosít a Gázai övezetből

A Hamasz magas rangú tisztviselője Libanonban, Oszama Hamdan, ma kijelentette, hogy a szervezet “készen áll komolyan megvitatni minden olyan javaslatot, amely állandó tűzszünetet és teljes kivonulást biztosít a Gázai övezetből.” Elmondása szerint “az amerikai kormány továbbra is hazudik, amikor a Hamaszt vádolja a tűzszünet elérésének akadályozásával. A tárgyalásokban nincs előrelépés, az amerikai kormány csak nyomást gyakorol, hogy elfogadtassa az izraeli javaslatot.” Hozzátette: “Az összes amerikai javaslatról szóló jelentés kapcsán hangsúlyozzuk, hogy Izrael továbbra is elkerüli a tűzszüneti megállapodások betartását.” Hamdan arról is beszélt, hogy az éhínség fokozódik az övezetben. “Az éhhalál valósággá vált, nem túlzás” – mondta. “A blokád folytatása, az átkelők bezárása és minden bejövő áru ellenőrzése súlyosan érinti a készpénzáramlást és a segélyek bejutását az övezetbe.” Az Egyesült Államokat hibáztatta a helyzetért. “Az amerikai kormány félrevezeti a nemzetközi közvéleményt a történtekkel kapcsolatban, és teljes támogatást nyújt Izrael bűncselekményeihez” – mondta.


20:33

Noa Argamani: Még 120 túsz van a Hamasz fogságában, köztük a párom. Mindent meg kell tennünk, hogy hazatérjenek

Egy videót vetítettek le Noa Argamaniról, akit a Hamasz fogságából szabadítottak ki, Tel Avivban, a Túszok terén tartott gyűlésen. “Ezt az alkalmat szeretném arra használni, hogy emlékeztessek arra, hogy még mindig 120 túsz van a Hamasz fogságában, köztük a párom, Avinatan Or,” mondta Argamani a videóban. “Nem felejthetjük el azokat a túszokat, akik a mai napig a Hamasz fogságában vannak, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy hazatérhessenek.”


20:12

A szaúd-arábiai nagykövetség Bejrútban: Ismételten felhívjuk állampolgárainkat, hogy ne utazzanak Libanonba

A szaúd-arábiai nagykövetség Bejrútban bejelentette, hogy figyelemmel kíséri a dél-libanoni fejleményeket, és ismételten felszólítja állampolgárait, hogy kerüljék az országba való utazást.


19:15

Cahal: Páncéltörő rakétát lőttek Metula körzetébe, sérültekről nincs információ


19:11

Hamasz: Hanija tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével a gázai tűzszüneti tárgyalásokról


18:20

Einav Zangauker a Kiria előtt: Egy lépésre vagyunk az északi háborútól, és ez talán az utolsó lehetőség a túszüzletre

Einav Zangauker (középen) más túszok családtagjaival a Kiria katonai főparancsnokság Begin úti kapuja előtt, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

Einav Zangauker, a Gázai övezetben túszként tartott Matan édesanyja, a Kiria katonai főparancsnokság Begin úti kapuja előtt nyilatkozó túszcsaládok nevében kijelentette, hogy Izrael “egy lépésre van az északi háborútól, és ez lehet az utolsó lehetőség az üzletre.” Elmondása szerint “a nép megérti, hogy Netanjahu személyes megfontolásokból hosszabbítja meg a háborút, mert egy üzlet a háború végét jelentené, ami választásokat és Netanjahu uralmának végét hozná. Netanjahu a Gázában lévő családjaink hátán kapaszkodik a hatalomba!”

Ila Metzger, akinek apósa holttestét a Gázai övezetben tartják, az amerikaiak által az izraeli túszcsere-megállapodás és tűzszünet javasolt módosításával kapcsolatos hírekre reagált. “Ami köztem és szeretteink között áll, az Netanjahu makacssága a háború befejezésének megakadályozására. A háború folytatásának következménye a túszok meggyilkolása az izraeli kormány által! A vér a kezeteken van!” A nyilatkozatban megszólalt még Merav Svirszki, akinek testvére, Itai holttestét az övezetben tartják, valamint Jifat Kalderon, a túszként tartott Ofer Kalderon unokatestvére.


18:06

A Cahal szóvivője: Több tucat terrorista halt meg a Szadzsaija harcokban, a katonák alagutak bejáratait találták meg

A hadsereg szóvivője szerint a katonák a hétvégén a Gázai övezetben található Szadzsaija területén harcolnak, és több tucat terroristát öltek meg. A hadsereg szerint a helyszínen “közeli harcok” folynak. Továbbá közölték, hogy a katonák fegyvereket és rakétavetőket találtak iskolák közelében, valamint földalatti alagutak bejáratait fedtek fel.


18:00

A szombati hírek folytatása – 2024. június 29., szombat.

Főkép: Izraeli erők az övezetben – Kép: A Cahal szóvivője

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.