Cahal: Megöltünk egy Hezbollah-aktivistát, aki a szervezet légvédelmi rendszerének tudásközpontja volt – Hírszüret

2024. július 06., szombat, a háború 274. napja


00:00

Véget értek a szombati jelentések

Vasárnapi jelentések >>


23:30

Tízezrek tüntettek a túszok szabadon bocsátásáért, a rendőrség erőszakkal oszlatta fel a tüntetőket Tel-Avivban és Jeruzsálemben

Tízezrek vettek részt ma este az ország különböző pontjain a túszok szabadon bocsátásáért és a kormány ellen szervezett tüntetéseken, az Izrael és Hamasz közötti megállapodás érdekében folyó tárgyalások előrehaladása közepette. A Benjamin Netanjahu kormánya ellen szervezett heti tüntetés szervezői az Azrieli-csomópontnál, Tel-Avivban, ezúttal arra szólították fel az embereket, hogy csatlakozzanak a túszok hozzátartozóinak tiltakozásához a kirja bázis Bקgin-kapuja előtt. Az Azrieli-csomópontnál tartott tüntetések végén több ezer tüntető vonult fel, észak felé áttörték a kordonokat, és tucatnyian eljutottak az Ajalon autópályára, ahol fáklyákat gyújtottak. Egy túsz rokonát, aki egy fáklyával ment le az útra, helyben őrizetbe vették. A rendőrség lovasrendőröket és vízágyút használt, amelyet közvetlenül a már az út szélén álló tüntetők felé irányítottak, és két tüntetőt letartóztattak.


22:57

Cahal: Támadásokat hajtottunk végre a Hezbollah célpontjai ellen Dél-Libanonban

Az izraeli légierő harci repülőgépei Hezbollah célpontokat, köztük megfigyelő állásokat támadtak a dél-libanoni Hula térségében, közölte a Cahal.


22:15

Külföldi források: Izrael új követeléseket támasztott a tárgyalásokon, amelyek késleltethetik a megállapodás megkötését

David Barnea, a Moszad vezetője tegnap visszatért egy „jelentős és jó” izraeli látogatásnak minősített villámlátogatásról Katarból, ahol átadott a közvetítőknek egy sor új izraeli fenntartást a Hamasz által bemutatott javaslatra vonatkozóan.

Egy izraeli forrás, aki ismeri a részleteket, azt mondta, hogy „Izrael kemény vonalat képviselt”, míg egy külföldi forrás figyelmeztetett, hogy az új követelések késleltethetik a tárgyalások befejezését, és nem világos, hogy Hamasz hajlandó lesz-e engedni ezeknek. „Hamasz már beleegyezett az Izrael által bemutatott utolsó álláspontba. De a pénteki találkozón Izrael új pontokat vetett fel” – mondta. Az egyik forrás szerint Izrael egyértelművé tette, hogy ellenzi azokat a megfogalmazásokat a megállapodásban, amelyek tűzszünetet kényszerítenének, akár a megállapodás második szakaszáról folytatott tárgyalások során, akár azután. Bár a tárgyalásokban részt vevő felek „óvatos optimizmust” tartanak fenn, nehéz megjósolniuk a megállapodás elérésének esélyeit. A miniszterelnök irodája közölte, hogy „még mindig vannak különbségek a felek között”.


21:54

Cahal a Nuszeirátban lévő iskola bombázásáról: „A Hamasz parancsnokságaként és terroristák búvóhelyeként szolgált”

A Cahal megerősítette, hogy megtámadta az UNRWA iskolaépületét a Gázai övezet Nuszeirát menekülttáborában, ahol a gázai egészségügyi minisztérium szerint 16 ember halt meg. A hadsereg szerint az iskola a Hamasz parancsnokságaként és terroristák búvóhelyeként szolgált.


21:32

Cahal a Kfar Aza-i riadóról: Rakétát semmisítettek meg a Gázai övezetből

Gantz képviselő a Sár Hanegev csomópontnál tartott tüntetésen, riasztás közben – Fotó: Eliahu Herskovic

21:26

Cahal megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki a szervezet légvédelmi rendszerének tudásközpontja volt

A Cahal megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki a szervezet légvédelmi rendszerének tudásközpontja volt. A hadsereg közleménye szerint Mitham Musztafa al-Attar részt vett különböző Izrael elleni akciók megtervezésében és végrehajtásában, és tudását iráni látogatásain szerezte.


21:02

Riadó volt Kfar Azában


20:39

Ron Sherman katona anyja: „A koalíció egységéért áldozták fel. Ez újra megtörténhet, ha Netanjahu tovább akadályozza az üzletet”

Tüntetők a túszok szabadon bocsátásáért az Azrieli-csomópontnál, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Maayan Sherman, akinek fia, Ron, a Gázai övezetbe hurcolt katona, a fogságban halt meg, beszédet mondott az Azrieli-csomópontnál, Tel-Avivban tartott tüntetésen, és felszólított a Hamasz által még mindig fogva tartott 120 túsz visszaszolgáltatására. „Ron a Gázai övezet lakosságával való kapcsolattartásért és segítségnyújtásért felelős altisztként szolgált, és az izraeli kormány támogatásával hurcolták el Gázába – élve, egészségesen” – mondta Sherman. „Életét egy alagútban fejezte be, amikor úgy döntöttek, hogy lebombázzák az északi övezet parancsnokát a vele lévő túszokkal együtt. A mi Ronunk a „koalíciós egység” áldozat lett. Kilenc hónap cserbenhagyásának szimbólumává vált, és annak, ami most is történhet, ha Netanjahu tovább akadályozza az életmentő megállapodás lehetőségét”.


20:30

A CIA igazgatója várhatóan találkozik izraeli, egyiptomi és katari kollégáival a megállapodásról folytatott tárgyalások részeként

William Burns, a CIA igazgatója, Katar miniszterelnöke, Mohamed Al Thani, az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbas Kamel és David Barnea, a Moszad vezetője a jövő héten várhatóan találkoznak, hogy újraindítsák az Izrael és Hamasz közötti megállapodás előmozdítására irányuló tárgyalásokat. Eközben izraeli munkacsoportok a hét elején várhatóan találkoznak a közvetítő országok képviselőivel, hogy tartalommal töltsék meg a kialakuló megállapodást.


20:13

Videó: Mintegy 20 telepes kövekkel dobálta a Nyugati Parton lévő Madama falu házait és felgyújtott egy szőlőültetvényt

Mintegy 20 telepes kövekkel dobálta a Nablusztól délre fekvő Madama falu házait, és felgyújtott egy olajfaültetvényt, jelentette a „Jesh Din” szervezet dokumentációja. A szervezet szerint a telepesek Itzhar településről indultak a falu felé, és a katonák és a település biztonsági emberei nem akadályozták meg őket a cselekedeteikben. A Cahal közölte, hogy „ma korábban izraeli civilek érkeztek Madama szélére, több ponton tüzeket gyújtottak, és köveket dobáltak a falu felé. A bejelentés kézhezvételekor helyszínre érkező Cahal egységek eltávolították a civileket a területről”. Eközben repülőgépeket riasztottak, hogy eloltsák a tüzet a Rámallah térségében lévő Turmus Aja faluban, amelyet állítólag szintén telepesek gyújtottak fel.


19:45

Jelentés: Egy ember meghalt egy dróntámadásban Baalbekben, Libanon mélyén

A szaúdi Al-Hadath hírtelevízió jelentése szerint egy ember meghalt egy dróntámadásban a libanoni Baalbek város közelében. A jelentés szerint az áldozat egy Hezbollah tag, Maysam al-Attar, aki a támadás során a járművében volt.

A támadás eredményei Shath faluban, Észak-Libanonban, ma este

19:41

A rendőrség több ezer muszlim hívőt akadályozott meg abban, hogy belépjenek a Templomhegyre

A rendőrség több ezer muszlim hívőt, köztük sok nőt és gyereket akadályozott meg abban, hogy belépjenek az al-Aksza mecsetbe (Templomhegy). A hívők többsége izraeli arab állampolgár, a Háromszög térségéből vagy az északi régióból érkeztek, hogy a mekkai látogatás után teljesítsék a haddzs előírásait. A hegy kapujánál azonban rendőrökkel találkoztak, akik megakadályozták őket az épületbe való belépésben. Szemtanúk szerint senkinek sem engedték meg a belépést, kivéve az időseket és a fogyatékkal élőket. Több esetben nyomás alakult ki a kapuknál, és a rendőrök botokkal oszlatták szét a hívőket. A legtöbben az utcákon és a Templomhegy körüli nyitott területeken imádkoztak, majd végül szétszéledtek.

A rendőrség közleménye szerint „az óvárosban a vallási szabadság biztosítása érdekében dolgozunk, miközben figyelembe vesszük a biztonsági és védelmi szükségleteket. Reggel óta több ezer hívő, nők és férfiak, idősek és fiatalok léptek be az óvárosba és a Templomhegyre, hogy elvégezzék imáikat. Eközben fokozott ellenőrzéseket végzünk a környéken a jelenlegi fenyegetéseknek megfelelően, hogy azonosítsuk és megelőzzük a rendellenességeket, a terrorizmus potenciális elkövetőit, uszítókat és rendbontókat, mindezt a közbiztonság és a nyugodt imák érdekében”.


19:25

A gázai egészségügyi minisztérium: 15 ember meghalt egy menekülttáborként szolgáló iskola támadásában Nuszeirátban

A gázai övezet egészségügyi minisztériuma, amelyet a Hamasz irányít, bejelentette, hogy 15 ember meghalt és több tucatnyian megsérültek egy nuszeiráti iskolában végrehajtott támadásban, amely menekülttáborként szolgált. Az UNRWA szóvivője Gázában elmondta, hogy az iskolában 2000 menekült tartózkodik, és ez az egyik legsűrűbb központ az övezetben. „Izrael napi szinten kap információkat ezekről a központokról és az iskolákról, ahol menekültek tartózkodnak” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy „nincs semmilyen indok vagy ok az UNRWA létesítményeinek ilyen jellegű megtámadására”.


18:28

A túszok hozzátartozói: „Először érezzük a reményt, Netanjahu – ne merészeld összetörni a szívünket”

A túszok hozzátartozói a kirja bázis bejáratánál, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

A túszok hozzátartozói nyilatkoztak a média számára a kirja bázis bejáratánál, Tel-Avivban, és figyelmeztették a miniszterelnököt, hogy ne akadályozza a szeretteik szabadon bocsátására irányuló tárgyalások előrehaladását. „Ez a 274. nap, hogy szeretteink a pokolban vannak fogságban Gázában” – mondta Einav Zangauker, akinek fia, Matan, a Hamasz fogságában van. „Hosszú hónapok óta először érzünk reményt” – tette hozzá a megállapodás előkészületeire hivatkozva, „ez egy lehetőség, amit nem szabad elszalasztani. Netanjahu, láttuk, hogy ismételten meghiúsítottad a megállapodásokat a döntő pillanatokban. A szívünk minden alkalommal darabokra tört. Ne merd újra összetörni a szívünket. Egyszer az életben helyezd az állam és a polgárok érdekeit a saját személyes érdekeid elé”. Beszédének végén a nyilvánossághoz fordult: „Felhívjuk a népet, most, hogy elérkeztünk a döntő pillanathoz: csak a nyilvános nyomás hozhatja meg a megállapodást”.

Yifat Kaldoron, Ofer Kaldoron túsz unokatestvére, csatlakozott Zangaukerhez, és megjegyezte, hogy „ha van egy pillanat, amikor fel kell állni a kanapéról, és hallatni kell a hangunkat – eljött ez a pillanat, most van itt az idő. Felhívjuk a közönséget, menjenek ki az utcára, gyakoroljanak nyomást, ne hagyják abba”. Aila Metzger, Yoram Metzger menye, aki a Hamasz fogságában halt meg, felszólította Netanjahu háborús társait, hogy figyelmeztessék, ha az ellenkezik a közérdekkel. „Galant, Deri, a biztonsági rendszer vezetői és a tárgyaló csoport, minden szem rátok szegeződik: ne engedjétek, hogy ismét meghiúsítsa a megállapodást. Ha Netanjahu nehézségeket okoz, vagy akadályozza a tárgyalásokat – menjetek ki a nyilvánosság elé és mondjátok el az igazságot”.


18:11

A gázai egészségügyi minisztérium: 87 ember halt meg a hétvégén a Cahal támadásaiban az övezetben

A gázai övezet egészségügyi minisztériuma, amelyet a Hamasz irányít, bejelentette, hogy 87 ember halt meg és 370-en megsérültek a hétvégén a Cahal támadásaiban. A minisztérium szerint a háború kezdete óta legalább 38,098 palesztin halt meg, és 87,075-en megsérültek. A gázai belügyminisztérium közölte, hogy a halottak közül négyen rendőrök voltak, akiket gyalogos járőrözés közben ért légitámadás. A gázai egészségügyi források hozzátették, hogy az elmúlt két napban öt gyerek és két nő is meghalt a támadásokban.


17:53

A tüntetések országszerte a túszok visszaszolgáltatásának követelésére összpontosulnak a tárgyalások előrehaladása kapcsán

A túszok visszaszolgáltatásáért és a kormány ellen szervezett tüntetések országszerte folytatódnak a Izrael és a Hamasz közötti megállapodás tárgyalásainak előrehaladása közepette. A Benjamin Netanjahu kormánya elleni heti tüntetések szervezői az Azrieli-csomópontnál Tel-Avivban bejelentették, hogy az esti tiltakozás célja a megállapodás elérésére való felhívás lesz, és felszólították a lakosságot, hogy csatlakozzanak a túszok hozzátartozóinak tiltakozásához a Kirya bázis Begin kapuja előtt. Ezzel egyidejűleg a Tel-Aviv Múzeum előtt tartott heti gyűlés a túszok anyáinak lesz szentelve.

Jeruzsálemben, Haifában és Caesareában is várhatóak kormányellenes és a túszok visszaszolgáltatásáért folytatott tüntetések és felvonulások. További tüntetések várhatók még az ország számos más pontján is.


17:29

Cahal: Elfogó rakétát indítottak egy gyanús légi célpont ellen a Hula-völgy térségében, téves riasztás történt

Hatzor Haglilit, ma – Fotó: A szerzői jogi törvény 27A szakasza szerint használva

Elfogó rakétát indítottak a Hula-völgy déli részén egy gyanús légi célpont ellen, amely téves riasztásnak bizonyult – közölte a hadsereg. Hatzor Haglilit helyi tanácsa szerint erős robbanás hallatszott a térségben, és elfogórakéta darabjai hullottak le a helyszínen.


16:34

Palesztin gazdák: Telepesek földeket és olajfaligeteket gyújtottak fel Turmus Ayya faluban, Ramallahtól északra

Palesztin gazdák Turmus Ayya faluból, Ramallahtól északra, felvételt készítettek mezőgazdasági területeken és olajfaligetekben keletkezett tűzről, és arról számoltak be, hogy a telepesek gyújtották fel azokat.


15:31

Riasztások léptek életbe Nahal Ozban


13:36

Cahal: A katonák fegyvereket találtak Szadzsaijában, amelyek a Hamasz visszatérési kísérletére utalnak

Katonák a Gázai övezetben, ezen a héten – Fotó: Cahal szóvivő

Katonák ezen a héten földalatti aknákat, fegyvereket és nagy hatótávolságú rakétákat találtak Szadzsaijában – közölte a hadsereg szóvivője. A hadsereg közleménye szerint ez arra utal, hogy a Hamasz újra próbálkozik „megerősíteni jelenlétét a területen”.

Katonák a Gázai övezetben, ezen a héten – Fotó: Cahal szóvivő

13:32

Palesztin jelentések: Hat sérült Nabluszban a Cahal lövéseitől; katonai forrás: a katonák fegyveresek tüzelésére reagáltak

Hat palesztin sérült meg a Cahal lövéseitől a nabluszi Balata menekülttáborban – jelentették palesztin források. Egy katonai forrás szerint a katonák egy tervezett katonai akció keretében léptek be a menekülttáborba, ahol fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. A katonák visszalőttek.


10:44

A Hamasz magas rangú tisztviselője: Lemondtunk az állandó tűzszünet előzetes kötelezettségvállalásáról

A Hamasz lemondott arról a követeléséről, hogy Izrael még a megállapodás aláírása előtt kötelezze magát az állandó tűzszünetre – mondta a Hamasz egyik magas rangú tisztviselője a Reutersnek. A szervezet beleegyezett, hogy az első szakaszban, amely várhatóan hat hétig tart, tárgyaljanak a kérdésről. (Reuters)


09:53

Riasztások léptek életbe Kirjat Smonában


09:16

Cahal szóvivője: A hadsereg rakétaindítót támadott Deir al-Balahban, közel egy menedéket nyújtó helyhez

Katonák a Gázai övezetben, ezen a héten – Fotó: Cahal szóvivője

A hadsereg rakétaindítót támadott a humanitárius zónában, Deir al-Balahban, közel egy menedéket nyújtó helyhez — közölte a Cahal szóvivője. „A támadás előtt számos erőfeszítést tettek a polgári áldozatok esélyének minimalizálása érdekében” — áll a hadsereg közleményében. Továbbá közölték, hogy a Cahal katonái az elmúlt 24 órában Gáza városának Szadzsaija negyedében harcoltak. A közlemény szerint a csapatok megöltek minden fegyverest, aki ellenük harcolt, és nincs sérült katona. Emellett a katonák földalatti létesítményeket és fegyvereket találtak a területen.


08:27

Újabb riasztások léptek életbe Észak-Galileában


08:15

Riasztások léptek életbe Észak-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolása miatt


08:10

Cahal: A légierő éjszaka támadást hajtott végre Dél-Libanonban

A hadsereg éjszaka légitámadást hajtott végre Libanonban – közölte a Cahal szóvivője. A közlemény szerint a támadások az ország déli részén, Kafr Kila, Bint Jbeil és Yaroun települések közelében történtek.


07:34

A Hamasz magas rangú tisztviselője: Megegyeztek abban, hogy a katona és férfi túszok szabadon bocsátásáról a megállapodás első szakasza után tárgyalnak

A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője a Reutersnek elmondta, hogy a szervezet jelenlegi javaslatában, amely tartalmazza a szervezet észrevételeit, megegyeztek abban, hogy a katona és férfi túszok szabadon bocsátásáról az első szakasz befejezése után tárgyalnak. A tárgyalások 16 napig tartanak. A forrás szerint a terv szerint a közvetítők garantálják az ideiglenes tűzszünetet, a humanitárius segítségnyújtást és a Cahal visszavonulását, amíg a tárgyalások folynak.

Joe Biden amerikai elnök által májusban bemutatott megállapodási terv szerint az első szakasz hathetes tűzszünetet, a Cahal csapatainak kivonulását a lakott területekről Gázában, valamint túszok – nők, idősek és sérültek – szabadon bocsátását foglalja magában. A második szakaszban, Biden szerint, állandó tűzszünet lesz a Gázai övezetben, és minden túszt szabadon bocsátanak. (Reuters)


05:39

Riasztások léptek életbe Észak-Galileában egy ellenséges repülőeszköz behatolása és rakétatámadások miatt


03:29

Ciszjordániai Egészségügyi Minisztérium: 22 éves férfi halt meg a hadsereg lövése következtében Ramallah nyugati részén

A ciszjordániai Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy egy 22 éves férfi meghalt a hadsereg lövése következtében Beit Ur al-Tahta közelében, Ramallahtól nyugatra. Egy biztonsági forrás szerint a Cahal erői Molotov-koktélokat dobáló palesztinokra lőttek Beit Ur al-Tahta közelében. Az áldozat, Ahmed Szulejmán, a kilencedik halott az elmúlt 24 órában Ciszjordániában. Korábban a ciszjordániai Egészségügyi Minisztérium bejelentette Asraf Abdalla, a 20 éves Nur as-Samsi menekülttábor lakójának halálát, aki súlyosan megsebesült, miután a Cahal egy héttel ezelőtt lelőtte a táborban.


22:17

Cahal: Két katona könnyebben megsérült a Kirjat Smonára leadott lövések miatt; repülőgépek támadták a Hezbollah állásait

Két katona könnyebben megsérült a Kirjat Smonára leadott lövések miatt ma korábban – közölte a hadsereg. A családokat értesítették. A hadsereg továbbá közölte, hogy a légierő Hezbollah indítóállomást és megfigyelőpontot támadott Dél-Libanonban.


21:21

Riasztások léptek életbe Margaliot településen, Felső-Galileában


21:03

Cahal: Több rakéta nyílt területre esett Alma környékén, Felső-Galileában


20:37

A miniszterelnök hivatala: Továbbra is vannak különbségek a felek között a megállapodás tárgyalásában

A miniszterelnök hivatala közölte, hogy David Barnea, a Moszad vezetője visszatért a közvetítőkkel Dohában tartott találkozóról, és továbbra is vannak különbségek a felek között. A hivatal hozzátette, hogy a jövő héten egy csapat folytatja a tárgyalásokat.


20:35

Riasztások léptek életbe Felső-Galileában


20:10

Egy ember könnyebben megsérült egy rakéta becsapódásától Kirjat Smona környékén


20:00

Cahal: Két rakéta csapódott be Betzet környékén; tűz keletkezett

A hadsereg közölte, hogy két rakéta csapódott be Betzet településen, a Nyugat-Galileában, az ottani riasztások nyomán. A becsapódások következtében tűz keletkezett, és a tűzoltók a helyszínen dolgoznak a tűz eloltásán.


19:32

Négy rakéta csapódott be Kirjat Smonában, egyikük egy ház udvarát találta el

Kirjat Smona város szóvivője szerint négy rakéta csapódott be a városban, és az egyik egy ház udvarát találta el. Egy másik rakétát elfogtak. Jelentős kár keletkezett a házban, valamint a város infrastruktúrájában, de nem voltak sérültek. A rendőrség szerint tűzszerészek dolgoznak a rakéta maradványainak eltávolításán.


18:59

Hamasz tisztviselő: Izrael válasza az üzletre holnap reggelig várható

Osama Hamdan, a Hamasz libanoni képviselője azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a szervezet arra számít, hogy Izrael gyorsan válaszol a tűzszüneti és túszcsere megállapodásra vonatkozó tárgyalásokra. Hamdan szerint a válasz „valószínűleg ma vagy holnap reggel” várható.


18:59

Riasztások léptek életbe Kirjat Semonában és környékén

Riasztások léptek életbe Kirjat Smonában, Tel Chajban és Beit Hillelben.


18:40

Cahal: A légierő föld-levegő rakétakilövőt támadott Dél-Libanonban

A Cahal bejelentése szerint a légierő támadást hajtott végre egy föld-levegő rakétakilövő ellen Dél-Libanonban, amelyet korábban izraeli légi járművek elleni támadásokhoz használtak. Azt is közölték, hogy vadászgépek megtámadtak egy katonai létesítményt Marakah körzetében, ahol egy Hezbollah-aktivista tartózkodott. A nap folyamán nyolc Libanonból érkező rakétát észleltek, amelyek közül öt Zerait körzetében, a többi pedig a Dov-hegyen csapódott be. Sérülés nem történt.


18:38

Riasztások aktiválódtak Nyugat-Galileában

Riasztások aktiválódtak Betzet és Slomi településeken Nyugat-Galileában.


18:00

A pénteki hírek folytatása 

2024. július 05., péntek >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.