A harci mérnöki egység századparancsnoka elesett az övezet déli részén; Súlyos sérült a Nyugat-Galileára irányuló páncéltörő rakétatámadásban – Hírszüret

Tüntetők blokkolják az Azrieli csomópontot délben – Fotó: Eloisa Lopez / Reuters

2024. július 07., vasárnap, a háború 275. napja


00:00

Véget értek a vasárnapi jelentések

Hétfői jelentések >>


21:55

Belehalt sérüléseibe egy Hamasz-aktivista, akit a hadsereg Dzseninben lőtt meg a hétvégén

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium bejelentette Ahmed Abu Al-Heja (24), halálát, aki a biztonsági erők élő lőszerrel történt lövése következtében sérült meg Dzseninben a hétvégén. Abu Al-Heja a Hamasz katonai szárnyának aktivistája volt.


21:46

Több ezren menekülnek Gáza városából a Cahal utasításai és a támadások fokozódása miatt

Palesztinok menekülnek Gáza városából a Cahal támadásainak árnyékában, ma – Fotó: AFP

Több ezer ember menekült el az elmúlt órákban Gáza városából az északi övezetben, az izraeli támadások fokozódása miatt. Többek között egy keresztény létesítményt is támadás ért távoli lövésekkel. A helyért felelős latin patriarchátus szerint három ember meghalt a támadásban. Néhány órával ezelőtt a Cahal arab nyelvű szóvivője, Avichay Adraee közzétett egy felhívást, amelyben felszólította Kelet-Gáza és óvárosának lakosait, hogy hagyják el otthonaikat.


21:08

Romlott az északon történt páncéltörő lövedék okozta sérülésben megsérült amerikai állampolgár állapota

Rosszabbodott annak a 31 éves amerikai állampolgárnak az állapota, aki súlyosan megsérült az északon történt páncéltörő lövedék okozta lövés következtében – jelentette a nahariai Galil Orvosi Központ. A másik két sérült, 25 és 42 évesek, könnyebb sérüléseket szenvedtek, és a sebészeti osztályra szállították őket.


20:43

Riasztások indultak a Golán-fennsíkon


20:26

A kormány ellen tüntetők mindkét irányban lezárták a 6-os autópályát az Eljakim csomópont környékén


20:19

Cahal: Elfogtunk több, Libanonból belépő légi célpontot

A Cahal közleménye szerint több légi célpontot elfogtak, amelyek Libanonból léptek be a Har Dov és a Galil ujjának (Észak-Galilea) környékére, az ellenséges repülőgép behatolására vonatkozó riasztások után. Emellett egy robbanóanyaggal felszerelt drón lezuhanását észlelték egy nyílt területen a Hermon környékén, sérültek nélkül.


20:01

A Hamasszal folyó tárgyalások előrehaladásának árnyékában: Netanjahu irodája feltételeket szabott a túszok szabadon bocsátásáról szóló üzlethez

Netanjahu miniszterelnök közzétette Izrael öt feltételét a Hamasz elleni üzlet kapcsán, a tárgyalások elmúlt napokban történt előrehaladásának hátterében. A miniszterelnök irodájának közleménye szerint “a miniszterelnök továbbra is szilárdan ragaszkodik az Izrael által már elfogadott alapelvekhez:

  1. Minden üzlet lehetővé teszi Izrael számára, hogy visszatérjen és folytassa a harcot a háború összes céljának eléréséig.
  2. Nem lesz lehetőség fegyverek csempészésére a Hamasz számára a Gázai határról Egyiptomba.
  3. Nem engedik visszatérni az ezer fegyveres terroristát az övezet északi részébe.
  4. Izrael maximalizálja az élő túszok számát, akiket a Hamasz fogságából szabadítanak ki.

Az ellenzék vezetője, Jair Lapid, saját közleményben reagált, amelyben így kérdezett: “Miért jó ez? Kritikus pillanatban vagyunk a tárgyalásokban, a túszok élete ettől függ, miért kell ilyen provokatív közleményeket kiadni? Hogyan segít ez a folyamatnak?”


19:42

Több ezren tüntetnek a kormány ellen a Tel-Aviv-i Begin utcában; az utat lezárták a forgalom elől


19:07

Újabb riasztások voltak Észak-Galileában (a Galil ujjában)


19:03

Riasztások indultak el a Galil ujjában egy ellenséges repülőgép behatolásának gyanúja miatt


18:46

Tűz ütött ki a Nahal Amud környékén rakéták becsapódása következtében

Tűz ütött ki a Galilea alsó részén található Nahal Amud környékén rakéták becsapódása következtében, ahogyan azt a tűzoltóság jelentette.


18:34

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője: sikerült több ezer új harcost toborozni, a katonai képesség továbbra is erős

A Hamasz katonai szárnyának szóvivője, Abu Obeida, kijelentette, hogy a szárny sikeresen toborzott több ezer új harcost, és hogy “a katonai képesség továbbra is erős”. Egy hangfelvételen, amelyen Obeida hangja hallható, elmondta, hogy “az Izrael által elkövetett bűncselekmények az elmúlt 9 hónap során újabb generációkat hoznak létre a palesztin nép harcosaiból”.


18:26

Galant: A Hamasszal kötött túszügylet nem kötelezi Izraelt az északi harcok leállítására, hacsak a Hezbollah nem ér el megállapodást

Joav Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy a Hamasszal kötött túszügylet nem kötelezi Izraelt a Hezbollah elleni harcok leállítására, hacsak a szervezet nem ér el megállapodást. “Még ha elérjük is a túszügylet megállapodását, és nagyon remélem, hogy sikerül ezt elérni délen, ez nem kötelező érvényű itt, hacsak a Hezbollah nem ér el megállapodást” – mondta Galant a Hermon csúcsán tartott találkozón páncélos katonákkal, és hozzátette: “Még ha ott tűzszünet is lesz, itt folytatjuk a harcot és mindent megteszünk, ami szükséges.”

A védelmi miniszter, Joav Galant, találkozója katonákkal a Hermon csúcsán, ma – Fotó: Ariel Hermoni / Védelmi Minisztérium

Galant világossá tette, hogy “nem törekszünk erre, de fel vagyunk készülve, hogy ha megtámadnak minket, vagy megpróbálnak ártani nekünk, vagy ha nem hagyják, hogy biztonságban hazavigyük az állampolgárainkat, akkor cselekedni fogunk.” Hozzátette: “Az ellenségünk csak az erőt érti meg: ha ártasz neki, ha koptatod, ha elveszed a vagyonát, akár Gázában, akár Libanonban – megérti. Ha nem teszed ezt, nyugodtabb lesz.” Rámutatott: “Reggelente egy dandártábornok vagy egy hadosztályparancsnok nélkül ébrednek, és ez folytatódni fog, ameddig szükséges. Ti el fogjátok végezni a munkátokat, és készüljetek.”


18:08

Cahal: Tíz rakétát lőttek ki Felső-Galileára az utolsó támadás során, nincsenek sérültek


18:02

Jalaa Ibrahim százados, a harci mérnöki egység századparancsnoka, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban

Jalaa Ibrahim

A hadsereg bejelentette, hogy Jalaa Ibrahim százados, a harci mérnöki egység 601-es zászlóaljának parancsnoka, elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Ibrahim, aki 25 éves volt és Szadzsúrból származott, holnap kerül eltemetésre a drúz falu temetőjének katonai parcellájában 12:00 órakor.


17:53

Több mint ezer ember tüntet a kormány ellen a Tel-Aviv-i Histadrut háza előtt


17:50

Riasztások indultak el Cfatban és más településeken a Felső-Galileában


17:43

Százak blokkolják a kormányellenes tüntetésen a Szefer teret Haifában

Tüntetők a Szefer téren, Haifában, ma – Fotó: Mechaat Haam Haifa

16:50

Több száz kormányellenes tüntető blokkolja az Azrieli csomópontot Tel-Avivban

Több száz kormányellenes tüntető elindult a Sarona negyedből a Histadrut szakszervezetek háza felé Tel-Avivban, és a menet kezdetén blokkolták az Azrieli csomópontot a “Zavarkeltés napja” keretében. Az este folyamán további tömeges felvonulások várhatóak Tel-Avivban és Jeruzsálemben.


16:45

A kormány meghosszabbította a Gáza környéki és az északi kitelepítettek támogatását augusztus végéig

A kormány jóváhagyta a Gáza környéki és az északi kitelepítettek támogatásának meghosszabbítását augusztus végéig, beleértve az önálló lakhatási támogatásra való jogosultság időtartamának meghosszabbítását a Gázai övezet kerítésétől 7 km-re és a libanoni határtól 5 km-re fekvő települések lakói számára. A kormány közleménye szerint vizsgálják a munkanélküli ellátások meghosszabbításának lehetőségét is az érintett lakosok számára.


16:31

Több száz kormányellenes tüntető blokkolja a Weizmann Intézet csomópontját Rehovotban

Tüntetők Rehovotban, ma – Fotó: Gilad First

16:05

Súlyos sérült és két könnyű sérült a Hezbollah Nyugat-Galileára irányuló páncéltörő rakétatámadása következtében

Egy ember súlyosan, kettő pedig könnyebben megsérült a Hezbollah Nyugat-Galileára irányuló páncéltörő rakétatámadása során. A sérülteket a naharijai Galilea Orvosi Központba szállították.


15:43

Hamasz: Az izraeli támadás során meghalt a Hamasz munkaügyi minisztériumának igazgatója

A Hamasz bejelentette, hogy Ihab al-Aszin, a Hamasz munkaügyi minisztériumának igazgatója meghalt egy izraeli támadás során Gáza városában. Az egészségügyi források szerint 27 palesztin halt meg reggel óta az izraeli támadások következtében.

Ihab al-Aszin

14:46

Cahal: Katonai épületet támadtunk Libanonban, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki; mintegy 20 rakétát lőttek ki Meron térségébe

A légierő Hezbollah katonai épületet támadott Ajta a-Saabban, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki Izrael felé. A hadsereg közleménye szerint mintegy 20 rakétát lőttek ki Meron térségébe, amely következtében tüzek keletkeztek a környéken.


14:32

Cahal: Két páncéltörő rakétát lőttek ki Gornot HaGalil térségébe

Tűzoltó repülő Karnei Hitin közelében, ma – Fotó: Gil Eliyahu

14:12

Riadók léptek életbe Nyugat-Galileában


13:46

Cahal az észak-galileai riadókról: legalább húsz további rakétakilövést azonosítottunk

A rakétatalálat helyszíne Kfar Hitimben, ma – Fotó: Gil Eliyahu

13:45

Mintegy ezer kormányellenes tüntető tiltakozik a Dizengoff utca környékén, Tel-Avivban


13:02

Riadók léptek életbe Felső-Galileában


12:30

Kampány terjed az interneten rendőrtisztekről készült képekkel: “A politikai rendőrség ügynökei”

A Hitorerut kampánya

Ma reggel egy kampány terjedt az interneten, amely magas rangú rendőrtiszteket jelöl meg, mint akik Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szolgálatában állnak. A “Hitorerut” nevű mozgalom által terjesztett kampány a következő tiszteket nevezi meg: Avshalom Feld, Omri Peretz és Amir Cohen főfelügyelők, Meir Suissa rendőrkapitány és Eli Levy rendőrségi szóvivő. Mellette Ben-Gvir irodájának munkatársai, Nevo Cohen stratégiai tanácsadó és Hanamal Dorfman kabinetfőnök is szerepelnek. Neveik és képeik mellett “a politikai rendőrség ügynökei” jelzővel illetik őket. A mozgalom bejelentette, hogy plakátokat és hirdetéseket helyeznek el képeikkel országszerte.


12:26

A kormány a minisztériumok általános költségvetésének csökkentését tárgyalja a kitelepítettek támogatása érdekében; Ben-Gvir ellenzi saját minisztériumának csökkentését

A kormány a minisztériumok általános költségvetésének csökkentését tárgyalja annak érdekében, hogy továbbra is támogatni tudják azokat a kitelepítetteket, akik legfeljebb hét kilométerre élnek a Gázai övezettől és legfeljebb öt kilométerre a libanoni határtól, egészen augusztus végéig. Itamar Ben-Gvir belbiztonsági miniszter közölte, hogy ellenzi saját minisztériuma költségvetésének csökkentését. “Háborúban állunk, ahogyan senki sem gondolna arra, hogy csökkentsék a védelmi minisztérium és a Cahal költségvetését, úgy nem szabadna senkinek arra gondolnia, hogy csökkentsék a nemzetbiztonsági minisztérium költségvetését” – indokolta a miniszter. Ben-Gvir szerint a költségvetés csökkentésének következményei között szerepel a börtönépítési projektek befejezésének késedelme, a készenléti osztagok fejlesztésének akadályozása és a tűzoltó rendszer képességeinek csökkentése a tüzekkel való megküzdésben.


12:21

Több száz tüntető blokkolja a Shalom csomópontot Tel-Avivban

Az úttorlasz a Derech Hashalom úton, ma – Fotó: Tomer Applebaum

11:55

Libanoni jelentések: Izrael támadásokat hajt végre Türosz térségében és az ország déli részén


11:42

Hezbollah: A rakéták indítása Alsó-Galileába a tegnapi libanoni merényletre válasz

A Hezbollah vállalta a felelősséget a mai Alsó-Galileába irányuló lövésekért, és közölte, hogy a rakétákat a tegnapi izraeli támadásra válaszul lőtték ki Libanonban. Tegnap a Cahal megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki a hadsereg szerint a szervezet légvédelmi rendszerének tudásközpontja volt. A hadsereg közleménye szerint Maysam Mustafa al-Attar részt vett különböző Izrael elleni akciók tervezésében és végrehajtásában, és tudását iráni látogatásai során szerezte.


10:58

Cahal: Mintegy 20 rakétát lőttek ki Alsó-Galilea térségébe az utolsó támadás során

A Cahal közölte, hogy mintegy 20 Libanonból Alsó-Galilea térségébe átlőtt rakétát azonosítottak, amelyek közül néhányat elfogtak. A hadsereg továbbá közölte, hogy kora reggel egy gyanús légi célpontot semmisítettek meg Ramat Naftali térségében.


10:24

Egy 28 éves férfi súlyosan megsérült repeszdaraboktól az Alsó-Galileára irányuló támadásban

A Magen David Adom mentősei és paramedikusai orvosi ellátást nyújtanak egy 28 éves férfinak, aki repeszdaraboktól súlyosan megsérült az Alsó-Galileára irányuló támadás során, és súlyos állapotban a tiberiasi Poriya Orvosi Központba szállítják. A Magen David Adom paramedikusa, David Fakhima és vezető mentős, Aviad Amar elmondta: “Amikor találkoztunk a sérülttel, teljes tudatában volt, és repeszdaraboktól szenvedett. Orvosi ellátást nyújtottunk neki, majd a Magen David Adom rohammentőjével stabil, de súlyos állapotban kórházba szállítottuk.”


10:24

Többtucatnyi tüntető blokkolja a könnyűvasút síneit a Jaffa utcában, Jeruzsálemben

Egy tüntető letartóztatása a könnyűvasút blokkolása közben Jeruzsálemben, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

10:18

Cahal: Több tucat rakétát lőttek ki Libanonból az utolsó támadás során, sok helyen tűz tört ki Tiberias körzetében


10:01

Riadók sorozata lépett életbe Galilea különböző településein

Rakétaelhárítás, ahogy ma az Amiad csomópont térségéből látszott –Fotó: Inon Yarden

Riadók léptek életbe Galilea különböző településein, köztük Naar Ha-Jarden, Sede Ilan, Maszad, Hararit, Micpe Netofa, Dir Hana, Arábe, Beit Dzsan és más településeken.


09:57

Rendőrök erőszakkal állítottak elő egy tüntetőt a Kfar Hayarok csomópontnál tartott tüntetésen


09:53

Több tucat tüntető eltorlaszolta a 531-es utat nyugat felé, de eltávolították őket; a 2-es, 4-es és 6-os utak újra megnyíltak

Az 531-es út, ma – Fotó: Tomer Applebaum

Több tucat tüntető eltorlaszolta a 531-es utat nyugat felé, miután megkerülték a rendőrséget. Eltávolították őket, és az út újra megnyílt a forgalom előtt. A 2-es út Beit Janai és Caesarea körzetében, a 4-es út Akko térségében és a 6-os út Elikim és Iron csomópontjai között újra megnyíltak. A Tivon, Karkur és Nahalal csomópontok szintén megnyíltak a forgalom előtt.


09:46

Ganz a palesztin megölésével gyanúsítottak vizsgálatáról október 7-én: “Minden gázai, aki azon a napon átlépte a határt, halálra volt ítélve”

A Nemzeti Tábor párt vezetője, Beni Ganz ma reggel reagált az október 7-én egy palesztin meggyilkolásával gyanúsítottak vizsgálatára. Az X közösségi hálózaton közzétett bejegyzésében Ganz azt írta: “Ezen a napon sok hős született… bátran harcoltak, és sokan közülük elestek a csatában”. Hozzátette: “Az illegális gyilkosságokkal gyanúsított civilekről szóló bizonyítékok nem állnak rendelkezésemre, és bízom a bűnüldöző hatóságokban”, valamint “fontos elmondani alapvetően – minden gázai, aki azon a napon átlépte a határt, halálra volt ítélve. Mindannyian egyértelmű és közvetlen veszélyt jelentettek. Emlékeznünk kell arra, hogy a terepen sok fegyver volt, és egyes terroristák sofőrként is működtek, akik civileket raboltak el. Ezért ebben a helyzetben, a káosz, meglepetés és sok órás gerillaharc közepette, széles támogatást és teljes támogatást kell adnunk azoknak, akik harcoltak – katonáknak, rendőröknek vagy civileknek. Ez kötelességünk azokkal szemben, akik életeket mentettek és megvédték országunkat, és úgy vélem, hogy ebben a szellemben jár el a bűnüldöző hatóság is.”


09:14

A 4-es út a Drorim csomópont és a 6-os út az Elikim csomópont közelében le vannak zárva; a Nahalal csomópont megnyílt a forgalom előtt

Tüntetők Herzliya közelében, ma reggel – Fotó: Tomer Applebaum

A kormányellenes tüntetők továbbra is időszakosan lezárják az utakat, köztük a 4-es utat a Drorim csomópont környékén és a 6-os utat Elikim és Iron csomópontjai között, Givat Ada közelében. A Nahalal csomópont 45 perc lezárás után megnyílt. Eközben több száz járműből álló tiltakozó konvojok haladnak át az ország főbb útjain.


09:04

A túsz Nimrod Cohen apja: Egy megállapodás van kialakulóban, és már hallani minisztereket, akik azt kívánják, hogy kudarcot valljon

Yehuda Cohen, a Gázában túszul ejtett Nimrod apja ma a kormányt vádolta azzal, hogy meg akarja hiúsítani a túszok visszaszolgáltatásáról szóló megállapodást. “Tudjuk, hogy sok erőfeszítés után most egy megállapodás van kialakulóban, és már hallani minisztereket, akik fenyegetnek és azt kívánják, hogy a megállapodás kudarcot valljon” – mondta a Histadrut elnöke, Arnon Ben David otthona előtt tartott tüntetésen Kiryat Onóban. A tüntetők a gazdaság leállítását követelik.


08:50

A kormányellenes tüntetők továbbra is blokkolják az utakat és akadályozzák a forgalmat szerte az országban

A kormányellenes tüntetők továbbra is blokkolják az utakat és akadályozzák a forgalmat szerte az országban. Többek között a Bilu csomópontnál, az 531-es úton, a Phil csomópontnál, a Milano téren Tel-Avivban, a Risonim csomópontnál, a Raanana csomópontnál, Beit Kama, Karkur, a 6-os úton Kfar Hayarok és a 2-es úton Beit Janai környékén.


08:26

A kormányellenes tüntetők blokkolják a 2-es utat Caesarea csomópont közelében; a Nahalal csomópont is lezárva

A Nahalal csomópontnál, ma – Fotó: Cvika Golan

08:03

Strook a Dél-Hebron-hegység telepeinek fejlesztéséről: Olyan időszakban vagyunk, mint egy csoda, a lámpa zöld

Orit Strook, a településügyi és nemzeti feladatok minisztere azt mondta, hogy a jelenlegi időszak “csoda” a Dél-Hebron-hegység telepeinek fejlesztésére való képessége miatt. “Amíg ez a kormány fennáll, és nem világos, hogy fenn fog-e maradni, de ha Isten segít, akkor ez olyan, mint egy csoda. Olyan, mintha a lámpa zöldre váltott volna” – mondta a Dél-Hebron-hegységben található Givat Hanan előőrs lakóival folytatott találkozón csütörtökön, amelyről hangfelvétel készült, amit a Galatz rádió sugárzott. “Szeretnénk minél többet elérni, minél többet Izraelben, és különösen Hebron-hegységben”.

Azt is megjegyezte, hogy “az állam mint állam évek óta nem fektetett be itt (Dél-Hebron-hegységben), biztosan nem olyan mértékben, mint mi. Az egész baloldal, az összes anarchista, megértik, hogy ez egy olyan hely, ahol győzni akarnak. Megígértem magamnak, hogy ha eljön a nap, amikor Isten segít, és olyan pozícióba kerülök, ahol befolyásolhatok – először Hebron-hegység lesz. Ezt mondtam Becalelnak, amikor megkapta a pozíciót – először Hebron-hegység”.


07:43

Miri Regev a görögországi nyaralásáról: Olyan valóságban, ahol üldözik a közszereplőket, és nem lehet egy pillanatot sem a családdal lenni, egyensúlyra van szükség

Miri Regev közlekedési miniszter ma reggel a Kan B rádiónak adott interjújában beszélt a múlt héten Görögországba tett magánútjáról. “Úgy gondoltam, hogy ez az időpont megfelelő az egyensúly megteremtésére. Olyan valóságban élünk, ahol üldözik a közszereplőket, és nem engedik, hogy egy pillanatot is együtt legyenek a családjukkal, szükség van a megfelelő egyensúly megteremtésére” – mondta. “A háború kezdete óta reggeltől estig az országért dolgozom, a kabinetben, a közlekedésben és az ünnepségeken is. Néha egyensúlyt kell teremteni az ország és a család között. Kényelmes időpont volt, és kihasználtam, és ott is foglalkoztam a közlekedési kérdésekkel” – tette hozzá.

Regev az elrabolt túszok visszaszolgáltatásáról szóló megállapodásról szóló tárgyalásokról is beszélt, és kijelentette, hogy a háborút folytatni kell. “Nem kétséges, hogy a Rafahban folytatott katonai nyomás miatt egyezett bele a Hamasz a közvetítők ajánlatába. A Hamasz volt a fő akadály” – mondta. “Először is, a miniszterelnök is kijelentette, hogy nem lesz tűzszünet. Fegyverszünet igen, tűzszünet nem. A kabinet többsége ezen az állásponton van” – tette hozzá.

Amikor a túszok visszaszolgáltatásáért tartott tüntetésekről kérdezték, azt mondta, hogy az utak lezárása akadályozza a közösségi közlekedést. “Az a valóság, hogy a közösségi közlekedési eszközök nem tudnak eljutni céljukhoz a zavargások napjai miatt, olyan valóság, amelyet nem lehet fenntartani” – mondta. “A tüntetések rendben vannak, de az utak lezárása és az emberek munkába jutásának megakadályozása olyan valóság, amelyet nem lehet elfogadni” – folytatta. Hozzátette, hogy “ezek a tüntetések erőszakossá és uszítóvá váltak”. Azt is hozzátette, hogy “elvárom, hogy a jogi tanácsadó indítson vizsgálatot az uszítás eseteiről”. A rendőrség tüntetéseken tanúsított viselkedéséről azt mondta: “Ha a rendőrök törvénytelenül viselkednek, akkor bíróság elé állnak, de a legtöbb rendőr jól viselkedik, végzik a munkájukat. Megakadályozzák őket abban, hogy végezzék a munkájukat”.

Regev hozzátette, hogy a Kneszet választásait időben kell megtartani. “Ami a választásokat illeti – először is van egy időpontjuk, 2026-ban. Október 7-én valami szörnyű történt, és tele vagyok dühvel emiatt. Sok mondanivalóm van a stúdiókban lévő elemzőknek, akik három évvel ezelőtt még a hadseregben voltak, és részesei voltak a koncepciónak” – mondta. “Izrael kormánya felelős mindenért, ami az ő idejük alatt történt, de akik a hírszerzésért voltak felelősek, akik nem hallgattak a megfigyelőkre, akik nem gyűjtöttek információkat… végül lesz egy vizsgálóbizottság, és mindenki válaszolni fog, a politikai és katonai vezetés is.”


07:21

A túszok visszaszolgáltatásáért és a kormány ellen demonstrálók a koalíció tagjainak otthonai előtt tüntetnek

Tüntetők Jichak Wasserlauf miniszter otthona előtt, Tel-Avivban, ma reggel – Fotó: Tomer Applebaum

Tüntetések zajlanak a túszok visszaszolgáltatásáért és a kormány ellen a koalíció tagjainak otthonai előtt szerte az országban. A tüntetők a Hamasz fogságában lévő túszok szabadon bocsátását és választások megtartását követelik, többek között Joav Kis, Joav Galant, Miri Regev, Izrael Kac, Nir Barkat, Jichak Wasserlauf és Ron Dermer miniszterek otthonai, valamint a Kneszet elnöke, Amir Ohana (Likud) otthona és a Kneszet tagjai, Cvika Fogel (Otzma Jehudit), Eli Dalal (Likud) és Salom Danino (Likud) otthona előtt.

Emellett ma reggel tüntetések és forgalomlezárások várhatóak a Kájszárija csomópontnál, a 6-os úton, az Elikim csomópontnál és a Krayot kerülőúton. A “Szabadon Hazánkban” mozgalom szerint a tüntetések célja “megállítani az országot és példátlan nyomást gyakorolni a kormányra”. A kormányellenes és a túszok visszaszolgáltatásáért küzdő szervezetek bejelentették, hogy ma “ellenállási napot” tartanak a kilenc hónapos háborúra emlékezve. A tüntetések csúcspontja este lesz a Histadrut házánál és a Kirja Begin kapujánál Tel-Avivban, valamint egy felvonulás lesz a Sacher Parktól Benjamin Netanjahu miniszterelnök magánlakásáig az Aza utcában, Jeruzsálemben.


05:36

Riadók léptek életbe Ramat Naftaliban, Felső-Galileában


23:30

Tízezrek tüntettek a túszok szabadon bocsátásáért, a rendőrség erőszakkal oszlatta fel a tüntetőket Tel-Avivban és Jeruzsálemben

Tízezrek vettek részt ma este az ország különböző pontjain a túszok szabadon bocsátásáért és a kormány ellen szervezett tüntetéseken, az Izrael és Hamasz közötti megállapodás érdekében folyó tárgyalások előrehaladása közepette. A Benjamin Netanjahu kormánya ellen szervezett heti tüntetés szervezői az Azrieli-csomópontnál, Tel-Avivban, ezúttal arra szólították fel az embereket, hogy csatlakozzanak a túszok hozzátartozóinak tiltakozásához a kirja bázis Bקgin-kapuja előtt. Az Azrieli-csomópontnál tartott tüntetések végén több ezer tüntető vonult fel, észak felé áttörték a kordonokat, és tucatnyian eljutottak az Ajalon autópályára, ahol fáklyákat gyújtottak. Egy túsz rokonát, aki egy fáklyával ment le az útra, helyben őrizetbe vették. A rendőrség lovasrendőröket és vízágyút használt, amelyet közvetlenül a már az út szélén álló tüntetők felé irányítottak, és két tüntetőt letartóztattak.


22:57

Cahal: Támadásokat hajtottunk végre a Hezbollah célpontjai ellen Dél-Libanonban

Az izraeli légierő harci repülőgépei Hezbollah célpontokat, köztük megfigyelő állásokat támadtak a dél-libanoni Hula térségében, közölte a Cahal.


22:15

Külföldi források: Izrael új követeléseket támasztott a tárgyalásokon, amelyek késleltethetik a megállapodás megkötését

David Barnea, a Moszad vezetője tegnap visszatért egy “jelentős és jó” izraeli látogatásnak minősített villámlátogatásról Katarból, ahol átadott a közvetítőknek egy sor új izraeli fenntartást a Hamasz által bemutatott javaslatra vonatkozóan.

Egy izraeli forrás, aki ismeri a részleteket, azt mondta, hogy “Izrael kemény vonalat képviselt”, míg egy külföldi forrás figyelmeztetett, hogy az új követelések késleltethetik a tárgyalások befejezését, és nem világos, hogy Hamasz hajlandó lesz-e engedni ezeknek. “Hamasz már beleegyezett az Izrael által bemutatott utolsó álláspontba. De a pénteki találkozón Izrael új pontokat vetett fel” – mondta. Az egyik forrás szerint Izrael egyértelművé tette, hogy ellenzi azokat a megfogalmazásokat a megállapodásban, amelyek tűzszünetet kényszerítenének, akár a megállapodás második szakaszáról folytatott tárgyalások során, akár azután. Bár a tárgyalásokban részt vevő felek “óvatos optimizmust” tartanak fenn, nehéz megjósolniuk a megállapodás elérésének esélyeit. A miniszterelnök irodája közölte, hogy “még mindig vannak különbségek a felek között”.


21:54

Cahal a Nuszeirátban lévő iskola bombázásáról: “A Hamasz parancsnokságaként és terroristák búvóhelyeként szolgált”

A Cahal megerősítette, hogy megtámadta az UNRWA iskolaépületét a Gázai övezet Nuszeirát menekülttáborában, ahol a gázai egészségügyi minisztérium szerint 16 ember halt meg. A hadsereg szerint az iskola a Hamasz parancsnokságaként és terroristák búvóhelyeként szolgált.


21:32

Cahal a Kfar Aza-i riadóról: Rakétát semmisítettek meg a Gázai övezetből

Gantz képviselő a Sár Hanegev csomópontnál tartott tüntetésen, riasztás közben – Fotó: Eliahu Herskovic

21:26

Cahal megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki a szervezet légvédelmi rendszerének tudásközpontja volt

A Cahal megölt egy Hezbollah-aktivistát, aki a szervezet légvédelmi rendszerének tudásközpontja volt. A hadsereg közleménye szerint Mitham Musztafa al-Attar részt vett különböző Izrael elleni akciók megtervezésében és végrehajtásában, és tudását iráni látogatásain szerezte.


21:02

Riadó volt Kfar Azában


20:39

Ron Sherman katona anyja: “A koalíció egységéért áldozták fel. Ez újra megtörténhet, ha Netanjahu tovább akadályozza az üzletet”

Tüntetők a túszok szabadon bocsátásáért az Azrieli-csomópontnál, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

Maayan Sherman, akinek fia, Ron, a Gázai övezetbe hurcolt katona, a fogságban halt meg, beszédet mondott az Azrieli-csomópontnál, Tel-Avivban tartott tüntetésen, és felszólított a Hamasz által még mindig fogva tartott 120 túsz visszaszolgáltatására. “Ron a Gázai övezet lakosságával való kapcsolattartásért és segítségnyújtásért felelős altisztként szolgált, és az izraeli kormány támogatásával hurcolták el Gázába – élve, egészségesen” – mondta Sherman. “Életét egy alagútban fejezte be, amikor úgy döntöttek, hogy lebombázzák az északi övezet parancsnokát a vele lévő túszokkal együtt. A mi Ronunk a “koalíciós egység” áldozat lett. Kilenc hónap cserbenhagyásának szimbólumává vált, és annak, ami most is történhet, ha Netanjahu tovább akadályozza az életmentő megállapodás lehetőségét”.


20:30

A CIA igazgatója várhatóan találkozik izraeli, egyiptomi és katari kollégáival a megállapodásról folytatott tárgyalások részeként

William Burns, a CIA igazgatója, Katar miniszterelnöke, Mohamed Al Thani, az egyiptomi hírszerzés vezetője, Abbas Kamel és David Barnea, a Moszad vezetője a jövő héten várhatóan találkoznak, hogy újraindítsák az Izrael és Hamasz közötti megállapodás előmozdítására irányuló tárgyalásokat. Eközben izraeli munkacsoportok a hét elején várhatóan találkoznak a közvetítő országok képviselőivel, hogy tartalommal töltsék meg a kialakuló megállapodást.


20:13

Videó: Mintegy 20 telepes kövekkel dobálta a Nyugati Parton lévő Madama falu házait és felgyújtott egy szőlőültetvényt

Mintegy 20 telepes kövekkel dobálta a Nablusztól délre fekvő Madama falu házait, és felgyújtott egy olajfaültetvényt, jelentette a “Jesh Din” szervezet dokumentációja. A szervezet szerint a telepesek Itzhar településről indultak a falu felé, és a katonák és a település biztonsági emberei nem akadályozták meg őket a cselekedeteikben. A Cahal közölte, hogy “ma korábban izraeli civilek érkeztek Madama szélére, több ponton tüzeket gyújtottak, és köveket dobáltak a falu felé. A bejelentés kézhezvételekor helyszínre érkező Cahal egységek eltávolították a civileket a területről”. Eközben repülőgépeket riasztottak, hogy eloltsák a tüzet a Rámallah térségében lévő Turmus Aja faluban, amelyet állítólag szintén telepesek gyújtottak fel.


19:45

Jelentés: Egy ember meghalt egy dróntámadásban Baalbekben, Libanon mélyén

A szaúdi Al-Hadath hírtelevízió jelentése szerint egy ember meghalt egy dróntámadásban a libanoni Baalbek város közelében. A jelentés szerint az áldozat egy Hezbollah tag, Maysam al-Attar, aki a támadás során a járművében volt.

A támadás eredményei Shath faluban, Észak-Libanonban, ma este

19:41

A rendőrség több ezer muszlim hívőt akadályozott meg abban, hogy belépjenek a Templomhegyre

A rendőrség több ezer muszlim hívőt, köztük sok nőt és gyereket akadályozott meg abban, hogy belépjenek az al-Aksza mecsetbe (Templomhegy). A hívők többsége izraeli arab állampolgár, a Háromszög térségéből vagy az északi régióból érkeztek, hogy a mekkai látogatás után teljesítsék a haddzs előírásait. A hegy kapujánál azonban rendőrökkel találkoztak, akik megakadályozták őket az épületbe való belépésben. Szemtanúk szerint senkinek sem engedték meg a belépést, kivéve az időseket és a fogyatékkal élőket. Több esetben nyomás alakult ki a kapuknál, és a rendőrök botokkal oszlatták szét a hívőket. A legtöbben az utcákon és a Templomhegy körüli nyitott területeken imádkoztak, majd végül szétszéledtek.

A rendőrség közleménye szerint “az óvárosban a vallási szabadság biztosítása érdekében dolgozunk, miközben figyelembe vesszük a biztonsági és védelmi szükségleteket. Reggel óta több ezer hívő, nők és férfiak, idősek és fiatalok léptek be az óvárosba és a Templomhegyre, hogy elvégezzék imáikat. Eközben fokozott ellenőrzéseket végzünk a környéken a jelenlegi fenyegetéseknek megfelelően, hogy azonosítsuk és megelőzzük a rendellenességeket, a terrorizmus potenciális elkövetőit, uszítókat és rendbontókat, mindezt a közbiztonság és a nyugodt imák érdekében”.


19:25

A gázai egészségügyi minisztérium: 15 ember meghalt egy menekülttáborként szolgáló iskola támadásában Nuszeirátban

A gázai övezet egészségügyi minisztériuma, amelyet a Hamasz irányít, bejelentette, hogy 15 ember meghalt és több tucatnyian megsérültek egy nuszeiráti iskolában végrehajtott támadásban, amely menekülttáborként szolgált. Az UNRWA szóvivője Gázában elmondta, hogy az iskolában 2000 menekült tartózkodik, és ez az egyik legsűrűbb központ az övezetben. “Izrael napi szinten kap információkat ezekről a központokról és az iskolákról, ahol menekültek tartózkodnak” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy “nincs semmilyen indok vagy ok az UNRWA létesítményeinek ilyen jellegű megtámadására”.


18:28

A túszok hozzátartozói: “Először érezzük a reményt, Netanjahu – ne merészeld összetörni a szívünket”

A túszok hozzátartozói a kirja bázis bejáratánál, Tel-Avivban, ma este – Fotó: Itai Ron

A túszok hozzátartozói nyilatkoztak a média számára a kirja bázis bejáratánál, Tel-Avivban, és figyelmeztették a miniszterelnököt, hogy ne akadályozza a szeretteik szabadon bocsátására irányuló tárgyalások előrehaladását. “Ez a 274. nap, hogy szeretteink a pokolban vannak fogságban Gázában” – mondta Einav Zangauker, akinek fia, Matan, a Hamasz fogságában van. “Hosszú hónapok óta először érzünk reményt” – tette hozzá a megállapodás előkészületeire hivatkozva, “ez egy lehetőség, amit nem szabad elszalasztani. Netanjahu, láttuk, hogy ismételten meghiúsítottad a megállapodásokat a döntő pillanatokban. A szívünk minden alkalommal darabokra tört. Ne merd újra összetörni a szívünket. Egyszer az életben helyezd az állam és a polgárok érdekeit a saját személyes érdekeid elé”. Beszédének végén a nyilvánossághoz fordult: “Felhívjuk a népet, most, hogy elérkeztünk a döntő pillanathoz: csak a nyilvános nyomás hozhatja meg a megállapodást”.

Yifat Kaldoron, Ofer Kaldoron túsz unokatestvére, csatlakozott Zangaukerhez, és megjegyezte, hogy “ha van egy pillanat, amikor fel kell állni a kanapéról, és hallatni kell a hangunkat – eljött ez a pillanat, most van itt az idő. Felhívjuk a közönséget, menjenek ki az utcára, gyakoroljanak nyomást, ne hagyják abba”. Aila Metzger, Yoram Metzger menye, aki a Hamasz fogságában halt meg, felszólította Netanjahu háborús társait, hogy figyelmeztessék, ha az ellenkezik a közérdekkel. “Galant, Deri, a biztonsági rendszer vezetői és a tárgyaló csoport, minden szem rátok szegeződik: ne engedjétek, hogy ismét meghiúsítsa a megállapodást. Ha Netanjahu nehézségeket okoz, vagy akadályozza a tárgyalásokat – menjetek ki a nyilvánosság elé és mondjátok el az igazságot”.


18:11

A gázai egészségügyi minisztérium: 87 ember halt meg a hétvégén a Cahal támadásaiban az övezetben

A gázai övezet egészségügyi minisztériuma, amelyet a Hamasz irányít, bejelentette, hogy 87 ember halt meg és 370-en megsérültek a hétvégén a Cahal támadásaiban. A minisztérium szerint a háború kezdete óta legalább 38,098 palesztin halt meg, és 87,075-en megsérültek. A gázai belügyminisztérium közölte, hogy a halottak közül négyen rendőrök voltak, akiket gyalogos járőrözés közben ért légitámadás. A gázai egészségügyi források hozzátették, hogy az elmúlt két napban öt gyerek és két nő is meghalt a támadásokban.


18:00

A szombati hírek folytatása 

2024. július 06., szombat >>

Főkép: Tüntetők blokkolják az Azrieli csomópontot délben – Fotó: Eloisa Lopez / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, Ynet